Na lepším

Na lepším https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136968/mid_na-lepsim-Jie-136968.png 5 12 2

Osudy členů rodiny sedláka Vorala, kteří se po letech dření přestěhují ze samoty do statečku v lepší vesnici. Řeší se zde problém alkoholismu - pravděpodobně se jedná o první dílo v české literatuře, které popisuje tento problém - a touha muže po jiné ženě.

Přidat komentář

lark77
20.01.2021 5 z 5

Prečítal som ju k výzve kniha staršia ako 100 rokov a myslím, že práve tie staré knihy nám majú stále čo povedať. V jednej postave som našla veľa zhodných rysov so mnou a prinútilo ma to zamyslieť sa nad sebou.

orinka3
30.11.2014 4 z 5

Spíše ze zvědavosti na román, který jsem v životě neviděla ani nečetla, jsem tuhle knížku otevřela. Po počátečních obtížích srovnat se s archaickým slohem - přece jenom, kniha má víc než 100 roků - jsem byla opravdu mile překvapena. V podstatě jde o psychologický román, pojednávající o manželské krizi. Problémy hrdinů se dají směle srovnat s dnešními. Nejde o nic jiného, než o oslnění novým životem s vyhlídkou na polepšení si, do toho mylně vyložené chování paní, kvůli které hrdina Voral ztrácí hlavu i srdce. Nic nového pod sluncem, jen v jiných kulisách. Jako bych viděla zbohatnuvšího podnikatele, kterému je jeho stará dobrá manželka málo a maluje si vzdušné zámky. Kdo zvládne dobový sloh i výrazy, může si hezky počíst.