Vybrané krytosemenné rostliny

Vybrané krytosemenné rostliny https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132029/vybrane-krytosemenne-rostliny-132029.jpg 5 1 1

Jordanka9
Jordanka9
05.03.2021 5 z 5

Kniha Vybrané krytosemenné rostliny autorky Lenky Tomčíkové byla vydaná v roce 1997 jako doplňkový text pro farmacruticke laboranty Institutem pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictvi v Brně ( nyní NCO, NZO ).
Na prvni pohled nijak lákavá publikace, ale mohu potvrdit, že velice užitečná nejen pro studenty, ale pro každého, kdo se o léčivé ( a jedovaté) rostliny zajímá. Brožovaná vazba, 396 stran.
Uspořádání podle čeledí vychází z učebnice "Farmaceutická botanika" autorů Balouna, Beneše a Minaříka.
Každá čeleď stručně charakterizovaná, uveden seznam zástupců léčivých rostlin česky a latinsky ( řazeno alfabeticky ). U každého taxonu pak vždy údaj o rozšíření, popis, nazev dtogy (pozn. užívané části rostliny) dle ČL 97 ,či starší verze lékopisu , použití, vlastnosti (např. sedativum ), údaj o obsahových látkách ( např. alkaloidy), poznámka ( např. další zajímavé druhy daného rodu, informace o ochraně rostliny)
Další cenné informace- slovníček odborných termínů, hlavní skupiny účinných látek v léčivých rostlinách, lékové formy z rostlinných drog, receptury lekopusnych čajových směsí podle ČSL 4,3,2, abecedně řazené rostliny podle specifických účinků ( adstringencia, antidiabetika, atd. až po vazodilatancia).Nepostradatelný rejstřík českých a latinských názvů rostlin, obsah řazený dle čeledí, použitá literatura.
Ilustrace sice jen černobílé kresby , ale s dobrou výpovědí- často s detaily na charakteristický morfoligický znak
( květ, plod).Někdy je uveden zastaralý název čeledi, např. u Sambucus nigra.
Přes menší atraktivitu pro prvočtenáře, za mne 4,5 hvězdičky, zaokrouhleno na 5 .
Ještě se dá sehnat v e-shopu NCO NZO.

Autorovy knížky

1999  100%Vybrané krytosemenné rostliny

Kniha Vybrané krytosemenné rostliny je v

Přečtených2x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce2x