Vybrané kapitoly z fyziky a filosofie

Vybrané kapitoly z fyziky a filosofie https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395401/bmid_vybrane-kapitoly-z-fyziky-a-filosof-E8Y-395401.png 3 2 2

Kniha nabízí komplexní a vzájemně provázaný pohled na klíčové filosofické otázky, které se objevují v současné fyzice. Kombinuje přitom historiografický přístup popisu vývoje jednotlivých fenoménů s hlubší analýzou vybraných problémů s důrazem právě na jejich vztah ke konkrétním dějinným souvislostem. Reflektuje témata metodologie fyziky, časoprostoru a antropického principu, přičemž upozorňuje jak na klasické problémy, tak také především na myšlenkové posuny ve vědě po roce 1905, které jsou spojené s kvantovou fyzikou a obecnou teorií relativity, ale také s rozpínáním vesmíru nebo s postupem v oblasti řešení paradoxů ve vědě. Je tak nejen exkurzí do dějin lidského myšlení v oblasti fyziky, ale věnuje se řadě současných problémů. V publikaci je možné nalézt originální diskuzi vztahu temné hmoty a energie a antropického principu, kritickou analýzu finálního antropického principu nebo jeho vlastní definici. Text je nejkomplexnějším pojednáním o filosofických otázkách fyziky, který je v češtině k dispozici.... celý text

Přidat komentář

los
30.07.2021 1 z 5

tato rozšířená disertační práce se tváří jako fundované vědecké dílo, ale obsahem nepřináší vůbec nic nového

autor užívá oblíbené kódování "sud kulatý, rys tu pije, tu je kára, ten to ryje" a evidentně se vyčerpal už v metodologii (když staré ponožky poskládáme v šuplíku podle barev, tak nás sice může hřát nový estetický dojem, ale nic to nemění na skutečnosti, že se jedná o stále stejné a léta nošené ponožky)

podivná struktura kapitol nedává tušit, co vlastně chce autor sdělit = třetinu textu popisuje obecně postup vědecké práce, pro třetinu vybírá rozinky tu z historie, tu z teorie a poté, co se názorově přihlásí k slabé verzi antropocentrismu, si "zafilozofuje" s vyznavači silné teologické, v níž vidí východisko dalšího zkoumání (WTF?) - k čemu pak argumentace závěrečné kapitoly o čase, prostoru, hmotě a časoprostoru?

závěrem všech dílčích závěrů práce je to, že stejně o vesmíru nevíme vůbec nic (na to potřeboval 400 stran?)

i když má kniha dvě korektorky/redaktorky, text je plný překlepů a chybí v něm kapitoly, do nichž několikrát odkazuje (Apendix I a Apendix II tam prostě nikde není)

puml
23.03.2019 5 z 5

Skvělá a inspirativní kniha o "současném" poznání na poli fyziky s přesahem do filozofie. Vlastně nejzajímavější je text tam, kde dává otázky po povaze reality, otázku po tom, co je to člověk a jak je z fyzikálně-filosofického hlediska vůbec možné, že něco jako člověk existuje? Je to nastavením našeho Vesmíru? Pak je tu ale teleologická otázka, kdo nebo co je za tím nastavením? Nebo jak k tomuto nastavení došlo? Je víc Vesmírů? A pokud ano, jaký je vztah našeho poznatelného Vesmíru k těm druhým, zatím nepoznatelným? A kdyby byly jiné Vesmíry poznatelné nebyly by součástí jednoho Vesmíru, tudíž naším Vesmírem? Čímž se vracíme k otázce po jeho minulosti, možné budoucnosti i k otázkám po povaze hmoty, času a prostoru. Co je "pod" Planckovou délkou? Některé teorie (Carlo Rovelli - Realita není, čím se zdá) se to pokouší vysvětlit a prostor povožují za konečně dělitelný, kdy je ale ta nejzákladnější a již nedělitelná "délka" v desítkách řádů pod Planckovou délkou, kde ale již čas neexistuje, takže tu nastává problém s pozorováním a ověřením tohoto "prostoru" jinak než čistě teoreticky.

Celá jedna část je věnována antropickému principu a otázkám ohledně toho, co je to člověk? A bude jednou možné člověka, nebo spíš jeho mysl digitalizovat a převést "jinam" do jiného těla či stroje? Stane se tak člověk a jeho osobnost nesmrtelnou? Jaké místo tu zůstane pro svobodnou vůli a bude mít digitalizovaná mysl osobnost svého "dárce"? Bude možné "hacknout" mozek? A jakou roli v tom budou hrát vzpomínky?

Těch otázek je víc než odpovědí, ale to byl asi účel této knihy, která předkládá takovu summu současného myšlení o povaze reality a některá filosofická úskalí, kterým chtě nechtě asi lidstvo bude muset čelit.

A jaké místo v tom všem má "starej dobrej" bůh? Někdy mi ty teorie připadají jako snaha ho vypočítat. Kloním se k názoru, že je to za určitého předpokladu možné. Výsledek známe, jen zatím ještě nevíme, co to pro nás znamená. Doporučuji.

PS - Některé z nastolených otázek řeší nebo se spíš snaží poukázat na rozporuplnost některých řešení britský seriál Black Mirror a film Blade Runner a Blade Runner 2049, ten především povahu digitalizované mysli a cizích, nahraných vzpomínek, obecně pak sebeuvědomění umělé inteligence a vymezení se vůči svým stvořitelům - lidem. I když i Black Mirror má jeden díl přímo s tématem digitalizace mysli.