Výbor z díla I. - Základní otázky analytické psychologie a psychoterapie v praxi

Výbor z díla I. - Základní otázky analytické psychologie a psychoterapie v praxi https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156653/vybor-z-dila-i-zakla.jpg 5 65 10

Práce přibližují podstatu Jungova psychoterapeutického přístupu a řeší některé konkrétní psychologické či psychiatrické problémy. Výbor z díla má laickému čtenáři napomoci v základní orientaci v jeho bohatém myšlenkovém systému.

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Emitos (Nakladatelství Tomáše Janečka)
Originální název:

Grundfragen zur Praxis , 1984


více info...

Přidat komentář

Jan_Kolovrat
05.02.2024

Těžké čtení, tady potřebujete notnou dávku trpělivosti. Nicméně vám Jung odhalí taje vaší duše.

Nailo
13.11.2021 5 z 5

Kniha je napsána odborným jazykem, autor používá latinské výrazy, cituje jiná díla a byť své myšlenky zevrubně vysvětluje a nebojí se použít bohatých příkladů, očekává současně od čtenáře víc než elementární znalosti oboru psychologie a zejména pak obrovský životní nadhled. V porovnání např. s díly Heinze-Petera Röhra, psychoterapeuta a soudobého autora populárně naučné literatury, který píše veskrze pro laickou veřejnost, působí první svazek Výboru z díla C. G. Junga nesmírně komplikovaně a vysoce filozoficky. V každém případě se nejedná o knihu určenou pro mládež nebo masy. (Zvídavým čtenářům, kteří jsou tvorbou C. G. Junga dosud nepolíbeni, bych doporučil začít spíše knihou Člověk a jeho symboly, jež byla vytvořena právě za účelem seznámení laické veřejnosti s celoživotní prací autora).

Za nejvíce zajímavou kapitolu z prvního svazku Výboru z díla C. G. Junga považuji tu, která se zaobírá osobnostními typy, tj. extraverzí a introverzí. Jelikož to, jak nám zmíněné téma vysvětluje sám autor, který ony termíny v podstatě zavedl, je dost odlišné od toho, co se dnes učí na školách či všeobecně prezentuje v časopisech a na internetu.

Výbor z díla C. G. Junga považuji za velmi kvalitní a nesmírně zajímavou četbu, již bych rád doporučil každému, kdo umí číst. Bohužel tato naučená schopnost, která je současným západním světem považována již za naprostou samozřejmost, není sama o sobě dostačujícím předpokladem pro pochopení a zejména pak prožitek z této odborné knihy. Pro jedince, kteří literaturu nepoužívají jako náhražku televizních kanálů, by však tento druh čtiva mohl být příjemnou výzvou, která je může pouze obohatit.


knihyKeMne
17.03.2021 4 z 5

Úvodní vysvětlení vydavatele, že zkrátil autorovu práci Psychologické typy na pouze jednu kapitolu z důvodu, aby nebyla cena příliš vysoká, mě neuspokojilo. Krácení takového velikána je trestuhodné. Ale nakonec jsem byla ráda, protože tato část výboru pro mě byla nejméně čtivá.

Stejně tak jsem nepochopila tu skladbu článků, které byly do výboru vybrány. Dobře, přednášky na téma psychoterapie (z 16. svazku GW), potom několik na téma snů (z 8. svazku GW), psychologické typy (6. svazek GW) a jako poslední jedna schizofrenie (z 3. svazku GW). Tedy asi nějaké tématické řazení. Ale ty přednášky na téma psychoterapie nejsou ani chronologicky řazeny. Vždyť i za jeden rok se může autor se svými názory posunout... Tohle mě vnitřně rozčilovalo.

Celkově jsem se úplně nechytala, nejsem ještě navyklá na Jungův odborný styl psaní. Nejhůř čitelné byly ty psychologické typy. Zaujalo mě, že v jejich úvodu je extrovert podán vlastně jako stádní typ a introvert jako ten, co má své vlastní myšlení. Jejich charakteristika zní od Junga dost jinak, než jakou mám všeobecnou představu. A což teprve to další členění, zda převládá složka myšlení, cítění, percepce nebo intuice. Některé typy byly popsány tak, že je skoro nadávkou k nim někoho přiřadit :-)

Anubis
10.07.2020 5 z 5

Výborná kniha, ale trochu strašidelná. Informace jsou tak napěchované, že jsem ji četl dost pomalu a občas se musel vracet - na což nejsem zvyklý. Kniha pro mě byla hrozivá z toho důvodu, že moje hlavní životní a vnitřní problémy byly popsány pomocí pár vět a ideje, kterými jsem se zabýval mnoho let a zjišťoval jejich validitu byly fundovaně setnuty, nebo potvrzeny v rámci jednoho odstavce. Těším se na další díl.

Lubomeer82
21.06.2019 5 z 5

Moje první setkání s Jungem a rozhodně ne poslední. Kniha je až neuvěřitelně dobře čtivá
a přínosná hlavně k pochopení (nejen) vaší psyché.
Zajímavý citát: "Bylo by omylem předpokládat, že existují více či méně vhodné metody léčby. Teoretické předpoklady zde neznamenají skoro nic. Mělo by se vůbec přestat o nějaké 'metodě' hovořit. To, na čem při léčbě záleží především, je osobní nasazení, vážné odhodlání a obětavost, ba i obětování se terapeuta." (str. 383-384)

LenysekC
18.03.2019 3 z 5

Tohle bylo zatím to nejhůř stravitelné, co jsem od Junga četla. Asi proto, že je to opravdu základní a obecné. Sotva se něco začne rýsovat, už se od toho jde dál. Trápila jsem se s tím přes dva měsíce a ani to nezvládla celé, skončila jsem v osobnostních typech, zcela ztracená a nenaplněná.

desert.fox
25.12.2018 5 z 5

Těžko hodnotit jednu knížku izolovaně od celého díla. Ale budiž: Velmi dobrá, a máte-li zájem o Junga, určitě s ní začněte.

fojtikjirik
16.02.2017 5 z 5

Co se autora týče, do čtení jeho knih jsem se chtěl pustit už dávno, nicméně jsem se k tomu "dokopal" až poté, co jsme ve škole v základech společenských věd probírali psychoanalýzu.
Teď k samotnému spisu. Před přečtením jsem byl nejvíce zvědavý na část zabývající se typy osobnosti. Ovšem ještě více moji pozornost vzbudily články o snech. Je zajímavé zkoumat, jaký mají sny význam pro člověka a jak dokonce můžou upozornit na nemoci (pozor, nemá to nic společného se snáři).

Magriva
15.10.2016 5 z 5

Moc ráda čtu takovéto knihy- duchovní, erudované, čtivé. Nejvíce mě oslovilo to, čeho se hodně psychologů bojí a vztahuje na to většinu problémů: "...popírám, že příčinou všech neuróz jsou traumata, v nichž rozhodují zážitky z dětství." (s. 187). Nepopírá však, že hodně neuróz je traumatogenních. A ještě jeden citát: "Je třeba počítat s nezralostí lidí jako se skutečností." (s. 94). Skvělé. Určitě si přečtu i další díly z výboru.

Al.lio
10.02.2015 4 z 5

Zajímavé dílo - první část je perfektní, sny jsem přeskočila a samý závěr spočívající v podstatě vědomí a nevědomí extrovertních nebo introvertních typů hodnotím jako vskutku zajímavý. - Najde se v něm plno přínosných informací pro pochopení jak ostatních, tak i, a to především, sebe sama.