Výbor z díla

Výbor z díla https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18565/bmid_vybor-z-dila-41H-18565.png 4 4 1

Publikace obsahuje několik desítek článků a přednášek z více než padesátiletého profesního života profesora Zdeňka Matějčka. Vše je zároveň doplněno Matějčkovým uvádějícím a vysvětlujícím komentářem o významovém kontextu témat, jimiž se vybrané studie zabývají. Před čtenářem se tak otevírá autorův poučený pohled na vývoj české dětské psychologie v posledním půlstoletí. Kniha – poslední práce profesora Matějčka – je určena všem, koho zajímají nejen současné poznatky oboru dětská psychologie, ale i osudy dětské psychiky v dnešní rodině a společnosti.... celý text

Přidat komentář
schacco
schacco
14.05.2014 5 z 5

Rozlučkový výbor prof. Matějčka. Průřez jeho profesním životem v desítkách článků a úryvků z knih. Na konci autor vzpomíná na osobnosti, které ho v této dráze nejvýrazněji ovlivnily, od J. B. Čapka, Margaret B. Rawsonové, Otakara Kučery, V. Voráčka přes Jaroslava Kocha, Jaroslava Jiráska až po Karla Macka a Václava Příhodu.

Na konec výboru pak zařadil vlastnoručně přeloženou báseň neznámé skotské stařenky o tom, jak život rychle ubíhá přes dětství, lásku a rodičovství k stáří a smrti. Sám ji uvádí: "Je to básnička o konci a patří na konec. Ostatně je i mým rozloučením s tímto Výborem - a vůbec!