Vůně kávy

Vůně kávy https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375772/bmid_vune-kavy-ksX-375772.jpg 3 19 6

Jeden z nejvýznamnějších kanadských spisovatelů Dany Laferriere napsal útlou knihu vzpomínek na jednu etapu svého raného dětství, jež bylo navzdory tehdejší kruté haitské diktatuře a všeobecně panujícímu strachu idylické. Malý chlapec žije u babičky, které se říká Da, pod bdělým, ale vroucím dohledem tetiček. Stačí malá horečka a hoch se musí na nějakou dobu vzdát her s kamarády. A tak tráví čas na dřevěné terase spolu s Da, která se pohupuje v křesle a pro sousedy a kolemjdoucí má kdykoliv připravený šálek kávy. Její vnuk zatím pozoruje mravence mezi prkny podlahy, sleduje kapky deště dopadající na zem, dívá se a poslouchá, o čem mluví dospělí, poslouchá, a přitom vdechuje vůni života a kávy. Vůně kávy je uhrančivá kronika dětství, příběh cesty do časů, kdy je všechno křehké a okouzlující.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry

Vydáno: , Argo
Originální název:

L'odeur du café , 1991


více info...

Přidat komentář

SSTknihy
18.09.2020 4 z 5

Kaleidoskop nostalgických vzpomínek na dny dětství, kdy čas plyne pomaleji, manga chutnají nejvíc kradená, první lásky jsou dech beroucí, příběhy tajemné a kolo opřené o zeď plné příslibů.

menalinda
24.08.2020 2 z 5

Vyprávění z pohledu malého chlapce.Vzpomínky na dětství s vůní babiččiny kávy.


DádazPrahy
24.11.2019 4 z 5

Půvabné střípky vzpomínek z autorova dětství prožitého v šedesátých letech na malém městečku Petit-Goave na Haiti. Nejbližším člověkem je chlapci jeho laskavá a životem zkušená babička Da, která všechny trable řeší šálkem horké kávy. Chlapcův svět tvoří i jeho vrstevníci - spolužáci Frantz a Rico, krásná Vava ve žlutých šatech - autorova první láska, nejlepší kamarádka Sylphise, kamarád Auguste, spolužáci Frantz a Rico, i věrný společník pes Markýz. Ve vzpomínkách ožívají i další příbuzní - dědeček, pět tetiček, sousedé a další svérázní obyvatelé městečka - doktor Cayetmitte, bratr Jerome, Silák Simon, notář Loné, hokynář Mozart a jeho žena Thérése a další lidičky.
Kniha vlastně nemá žádný děj, jednotlivé krátké epizody skládají dohromady mozaiku každodenního života desetiletého chlapce. Při čtení této pěkné knížky si možná zavzpomínáme i na vlastní dětství, které už je dávno pryč a zbyly na něj jen útržky vzpomínek.

jasmína
14.02.2019 5 z 5

Hezky se četly krátké úryvky ze života, a dokonce mě některé odreagovaly od starostí, které mám v současnosti, a za to autorovi knihy děkuju.

bagel
22.01.2019 4 z 5

Kniha z pro nás hodně neobvyklého prostředí. Trochu mě mátlo, že děj neplynul zcela chronologicky

aydam
05.01.2019 5 z 5

Příjemné vyprávění desetiletého uličníka, při jehož četbě se zastaví čas a dostaví se chuť na posezení s přáteli u kávy.
Takoví Páni kluci z exotického prostředí Haiti.