Všude samá krása

Všude samá krása https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482816/bmid_vsude-sama-krasa-65ffee7f0e99f.jpg 4 13 4

Sbírka povídek současných romských autorů reflektuje 20. století v romských rodinách na pozadí velkých historických dramat. Dramatické, dojemné i humorné osudy romských rodin a malých etnických enkláv na pozadí velkých dějin od Rakouska-Uherska přes nacistickou okupaci, poválečnou migraci ze Slovenska do Čech, normalizaci a polistopadové změny. To je ve zkratce sbírka povídek romských autorů, v níž dvacítka autorů doslova otevírá dveře svých domácností a promlouvá k tomu univerzálně lidskému v každém z nás. Kouzlo vyprávění podtrhávají ilustrace Terezy Šiklové.... celý text

Žánr:
Povídky , Literatura česká

Vydáno: , Kher
více info...

Přidat komentář

Mona-Lisa
09.06.2022 3 z 5

Povídky spojuje motiv vakeribena = vyprávění o předcích.
Já se pořádně začetla až u povídky od autorky Evy Danišové a konečně se začala s knížkou oťukávat. Předešlé povídky mi přišly spíš cílené na romskou komunitu. Respektive psané pro vlastní potřebu, jakoby deníkovým zápiskem sepsané útržky příběhu rodičů nebo prarodičů. Necítila jsem z nich vypsanost anebo alespoň ambici navodit spojení se čtenářem.
Užila jsem si pořádně ty kousky, kde se rétorika měnila a celé sdělení nebyla jen ukřivděnost.
Neházet do jednoho pytle, mít otevřenou mysl a ctít kořeny, to je to hlavní, co jsem si odnesla.

boticelli
07.05.2022 5 z 5

Vyprávění řazená od válečných let až po léta devadesátá. Právě doba po revoluci mi přijde nejzajímavější, tam se to zlomilo, něco se stalo s Romy, s gádži, s námi se všemi a je to podle mého velká škoda.


Prim
18.03.2022 4 z 5

Mám tmavé vlasy a oči tak jsem se do dvou posledních povídek dokázala tak říkajíc vcítit i když u mě to zase tak zlé jak v povídkách nebylo. Přesto si myslím, že jako modrooká blondýnka bych měla život lehčí. Zkrátka jak jste trošku tmavší, tak už jste hold jiní :)

kristina2104
02.01.2022 5 z 5

Hodně zajímavé. Vzbudí zvědavost a další otázky týkající se Romů.

Štítky knihy

romská literatura

Autoři knihy

Karolína Ryvolová
česká, 1977

Kniha Všude samá krása je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce5x
Chystám se číst24x
Chci si koupit4x