Všichni panovníci českých zemí - od roku 623 až po současnost

Všichni panovníci českých zemí - od roku 623 až po současnost https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321874/bmid_vsichni-panovnici-ceskych-zemi-od-r-MJa-321874.jpg 4 19 6

Encyklopedie je určena především dětem a mládeži a představuje poutavou formou všechna knížata, krále i prezidenty - od Sámovy říše po samostatnou Českou republiku. Unikátní portréty od malíře Jana Hory doplňují nejen samotné texty, ale i časové osy či infoboxy se zajímavostmi dané doby. Součástí knihy je i velký plakát panovníků a vládnoucích rodů.... celý text

Přidat komentář

Roni34
28.05.2023 4 z 5

Pro opáčko z dějepisu super. Doporučuji pro úplnost kombinovat ještě s jiným zdrojem, ale nejdůležitější fakta tu jsou hezky vypíchnuta. Členění super, přehledné, zajímavě podané, dostanete se až k současnému prezidentovi. Petra Pavla jsem tu ještě nečekala. Malé minus za ilustrace. Pan Havel a Zeman nejsou úplně vydaření.

luksky
20.05.2023 4 z 5

Bylo fajn si zopáknout naše dějiny. Pěkně udělaná encyklopedie.


crazyslunicko
19.01.2022 5 z 5

Publikace, která obsahuje všechny panovníky od počátků české země až po současnost. Obsahuje všechny důležité informace o panovníkovi - kreslená podobizna, od kdy do kdy žil, kdy vládl a nejdůležitější životní i politické události. Primárně je publikace určena pro děti a mládež, ale určitě si dějiny osvěží i dospělí.

Lena79
18.09.2021 5 z 5

Úžasná publikace mapující panovníky českých zemí, kdy ke každému z nich je věnován text s nejdůležitějšími informacemi. To vše doplněno krásnými ilustracemi. Kniha je určena především pro děti a mládež, ale nemyslím si, že by měla dospělého čtenáře urazit. Doporučuji.

PanTydlitát
10.04.2020 5 z 5

Dostala jsem k Vánocum a myslela jsem, ze se vůbec nezačtu. Ale opak je pravdou! Hezká poučná kniha o vládní historii Čech.

witiko
26.03.2019 5 z 5

Velice povedená encyklopedie, která snese srovnání s dnes už klasickou knihou "Panovníci českých zemí" od Petra Čorneje. Tato se vyznačuje pedagogickou i grafickou propracovaností (časové osy, infoboxy, informační dvojstrany, barevné odlišení rodů i jednotlivých soupeřů a protikrálů, slovníček pojmů, nejrůznější zajímavosti...). Ilustrace jsou vynikající, každý z panovníků má svůj vlastní, velice přitažlivý individuální výraz a je vyobrazen v pečlivě autentické dobové módě. Celkově je, troufám si tvrdit, tato publikace pro děti a mládež o něco atraktivnější, přehlednější a lépe zapamatovatelná. Přitom informační kvalita obou knih je zcela srovnatelná. V této je mi zvlášť sympatické, že autoři vyvracejí mnohé černobílé mýty a uvádějí na pravou míru, byť to někdy, pravda, trochu přehánějí např. že kníže Václav otroky nevykupoval, ale naopak na prodeji s nimi bohatl, je pouze jedna z hypotéz, která by neměla být podávána jako historický fakt; naopak by mohli zmínit, že císař Zikmund ve skutečnosti církevnímu rozsudku smrti Jana Husa zabránit nemohl. Současně se nebojí nechávat v dějinách otazníky a tím podněcují zvídavost. Podávají dějepis jako napínavé a nikdy nekončící dobrodružství. Nicméně i tady se najdou typické tiskové chyby ve jménech panovníků na str. 19 se píše, že Břetislav II. byl synem Adléty Uherské a Vratislava I. (ve skutečnosti Vratislava II.), na str. 20 se píše, že stabilitu ve státě nastolil Soběslav II. (ve skutečnosti mají autoři na mysli Soběslava I.). Na str. 23 autoři místo Bedřicha, syna Vladislava II., uvádějí chybně jméno Bořivoj... (U Rudolfa Habsburského mi chybí jeho půvabný přídomek "Kaše") Tyto typy chyb se v podobných přehledových publikacích často stávají, ale pokud kniha průběžně vychází v dalších vydáních aktualizovaná, mohl by si toho někdo všimnout a konečně opravit. EDIT: V posledním vydání (2023) jsou tyto chyby opravené, palec nahoru!

Štítky knihy

panovníci české dějiny dějiny pro děti a mládež

Autoři knihy

Kniha Všichni panovníci českých zemí - od roku 623 až po současnost je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce20x
Chystám se číst10x
Chci si koupit6x