Všichni lidé bratry jsou

Všichni lidé bratry jsou https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58606/vsichni-lide-bratry-jsou-58606.jpg 5 379 56

Rámcem tohoto dějově bohatého románu je příběh dvou bratrů, z nichž jeden má umřít úkladem druhého, nakonec se však sám stane obětí nájemného vraha. Čtenář je přitom vtahován do světa velkého obchodu, válečných zločinců, nočních podniků, do světa lásky a nenávisti, erotiky a kriminality. Přesto je to svět, kde zlo nezůstane bez potrestání.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Alle Menschen werden Brüder , 1967


více info...

Přidat komentář

Leona333
18.10.2023 5 z 5

,,Víra, že lze dosáhnout bezpečnosti vyzbrojováním národů, je osudnou iluzí."

Albert Einstein


,,Láska je pro smysl člověka složitější než matematika, mnohdy s neřešitelnými příklady."

Albert Einstein

Tahle kniha je pro mě protkána zvláštně magickou silou, díky které se k ní opakovaně vracím a nalézám v ní stále další a další věci...
Její nadčasovost - realistická bezprostřednost, krutost, zkorumpovanost, erotičnost..., či jakási "kajícnost" ze skutků dob minulé, má v sobě neskutečný drive.
Johannes Mario Simmel, vystavěl tenhle příběh na "silných pilířích...," které ho oprávněně zařazují mezi špičkové autory své doby.

intelektuálka
04.06.2023 4 z 5

Opětovné setkání s mým oblíbeným autorem po letech ....

.... Té noci bylo nebe v Káhiře černomodré a hvězdy svítily ....

A v tom svitu mělo dojít k nájemné vraždě ....

Kainova slova : Zdaliž jsem já strážcem bratra svého ?

Příběh dvou bratrů, jedné velké lásky a zrady a návrat ke zločinům nacismu ....

Velmi dobře a zajímavě zpracovaný příběh s podkladem 'Ody na radost :

.... kde spočine peruť tvoje, všichni lidé bratry jsou ....

A co mne vždy u tohoto autora znepokojí, to je náznak neonacismu....

Ráda se k jeho knihám vracím - a vždy je čtu jedním dechem.


ninano
25.04.2023 5 z 5

Úžasná kniha. Velice poutavě napsaný barvitý příběh, který přečtete jedním dechem a ještě dlouho po přečtení ve vás doznívá atmosféra tohoto skvělého díla.

soupik2012
01.02.2023 4 z 5

Politický thriller o pátrání po nacistických zločincích. Příběh má tři časové roviny, přičemž dvě z nich jsou retrospektivní. Nejsem si jistá, jestli tento způsob vyprávění byl zvolen správně. Na jedné straně díky skokům z přítomnosti do minulosti, umožnil tento způsob vyprávění okamžitě dovysvětlit některé situace. Ale na druhé straně částečně prozrazuje budoucí děj. A v tomto případě, mi to docela dost vadilo. Zaujala mě také romantická linka, je velmi netradiční a určitě zajímavá. Protože některé pasáže shledávám lehce nudnější, nedávám knize která mě jinak velmi zaujala, plný počet bodů. Audiokniha kterou opravdu velmi dobře načetl pan Richard Honzovič, je staršího data a tak v ní nacházím poměrně dost technických nedostatků.

harykk
02.11.2022 5 z 5

naprosto dokonalá kniha ... stačilo si na začátku přečíst ... „Bratr se zeptal svého vraha, jak hodlá vraždu provést.“ ... a už jsem se od toho neodtrhl. Miluji autorovo tvorbu.

marcela3655
24.05.2022 4 z 5

Četla jsem od něj více knih... Mám autora řada, jen nechápu jednu věc knižní od něj mě baví , ale jen u něj rychle zapamenu o čem byla

mgeisselreiter
31.10.2021 4 z 5

(SPOILER) Velmi šikovně a zajímavě vystavěný román, kde se hned v úvodu dovídáme prakticky pointu, ale vůbec to nevadí. Autor jde hodně do detailů, často odbočuje a vrací se, což mi zpočátku trochu vadilo, ale nakonec se ukázalo, že to je jen správně. Kniha přináší možná až nečekaný pohled na německou společnost konce 60. let, kdy se do popředí politiky dostávají zase nacionalisté a dá se říct, že i neofašisté. Zajímavý je i pohled do podsvětí, kde hledaní váleční zločinci si žijí jako páni, každý na každého něco ví, něco má, každý je držen v šachu (ostatně tak to funguje po věky věků i v současnosti). Celá společnost včetně policie je prolezlá zrádci. I když se jedná jen o Simmelův (nejspíš dost levicový) pohled, určitě na tom něco je. Rád bych si přečetl nějaký takovýto obdobný román, ale ze současného Německa.
Samotný děj se sice dost dobře vymyšlený, přesto sem tam mě autor nepřesvědčil o věrohodnosti. Není to ovšem pravdivý dokument, ale hodně pravdivý román dle skutečných událostí. Výborné čtení. 85%, 31. 10. 2021.

baji42
14.10.2021 5 z 5

Moc hezký román, který má vše, co má správná kniha mít. Je tu napětí, dobrodružství, romantika, erotika, láska.

niknikita
28.04.2021 5 z 5

Svědectví doby, na kterou lidstvo nemá dobré vzpomínky, ale je to krutá a pravdivá realita. Vždycky tak trochu ztrácím víru v dobro, ale čtu to pořád dokola.

jadran
04.03.2021 5 z 5

Na tohoto Simmela mě navedla četba jiného jeho díla - Láska je jen slovo a jsem rád, že to tak bylo. I když jsou některé zápletky až překombinované, opět je tady ten ne rozhodně zářivý, ale neskutečně barvitý obraz šedesátých let a na rozdíl od oné první knihy se tady taky tak trochu řeší ono tabu poválečného západního Německa, nacističtí zločinci. Nakonec mě donutili k pousmání jenom ti dva "malí" nacisté v base, kteří si schovali kousek čokolády, aby ho slavnostně snědli na den Fuhrerových narozenin. Byli asi tak bezvýznamní, že je nikdo někam do Argentiny nebo Brazílie neuklidil. Ale to ostatní rozhodně k smíchu nebylo a ani není. Dočkáme se sami někdy nějakého skutečně realistického zhodnocení oněch sedmdesátých až devadesátých let u nás?

freejazz
10.01.2021 4 z 5

Simmel? to je taký nemecký Hailey alebo Grisham, aby som bol súčasnejší. len o hodne uvravenejší. mohol si to dovoliť, v časoch, keď bol na vrchole, nebol svet ešte zamorený blikaním modrej obrazovky, ktorá ľudí unášala z reality do sveta ilúzií. aj ľudia ešte poznali viac písmeniek. a určite sa viac cenil zručne napísaný, čo aj dlhý, príbeh, ktorý mal hlavu a pätu, zápletku a upokojujúce vyvrcholenie.
táto kniha šla v 70. rokoch z ruky do ruky a kto ju nečítal, bol považovaný za kultúrneho barbara.

alkazemka
10.12.2020 3 z 5

Děj běží, vrství se, nabírá na intenzitě, napadá mě nejvhodnější příměr, že je jako potok. První nesmělé zurčení, pak takové to nenápadné nabírání na síle a nakonec ještě i přítoky. Nicméně tahle knížka je pro mě opravdu zvláštní kombinace ne vždy hned na první dobrou srozumitelných přesmyček a brilantního vyprávění. Nebylo to jednoduché čtení, ale bylo silné.
Nicméně.... Simmelova "Láska je jen slovo" nebyla tímto sesazena z trůnu...

"Když chce někdo pochopit, co člověk dělá dnes, musí vědět co dělal včera. A když chce pochopit co si dnes myslí a čím je, musí vědět, co si myslel a čím byl včera.”

knihojed
17.10.2020 5 z 5

Ze všech Simmelových knih, co mi přišly do ruky, se mi tahle líbila asi nejvíc. Autor má nevídanou schopnost pochytat hodně zajíců najednou, aniž by to působilo nesourodě. Mnoho témat, přesto kompaktní celek. Paráda.

jaroiva
16.05.2020 3 z 5

Dost zajímavá kniha.
Hůř jsem se orientovala v časových skocích a osobách (moje paměť na jména je trochu omezená).
Asi nejvíc mě fascinovala část s válečnými zločiny, to bylo velmi sugestivně podané a patřičně děsivé. Pak se to zase rozvolnilo a zase zašmodrchalo... autor si s námi hraje pěkně, ale víc se mi líbila Láska je jen slovo.

DeepSea21
31.03.2020 5 z 5

Skvěle napsané, jak už u Simmela bývá zvykem.
Dobře vymyšlené postavy s příběhem který není stylové lehce zařaditelný.
Thriller, drama, řešení sociálních témat, lidskosti a chodu světa.

jprst
06.01.2020 5 z 5

Pokud začnete číst Simmelovy knihy od této, tak vás to dost pravděpodobně naláká k četbě dalších...a dalších.

Ava365
09.12.2019 5 z 5

Komentář zbytečný. Skvělá kniha.

Tms636
21.11.2019 4 z 5

Tak bylo mi tenkrát asi 16, takže líbilo.

davefsp
30.10.2019 4 z 5

Stejně jako další knihy od Simmela, které jsem doposud četl, je i tato bravurně napsaná, byť se nejedná o lehké čtení. Knihu bych osobně označil za politický thriller s přesahem do společenského románu. Ani v této knize autor nejedná s hlavními postavami v rukavičkách, ani zde nechybí témata jako prorůstání západoněmeckých elit bývalými nacistickými zločinci (děj zasazen v 60. letech), osudové a přitom toxické vztahy mezi milenci i rodinými příslušníky, a nejrůznější morální dilemata stavící na misky vah vlastní prospěch na jedné a správnou věc na druhé straně. Děj je pro lepší ilutraci těch či oněch pohnutek prokládán retrospektivně vyprávěnými úseky z minulosti havních postav, aniž by to jakkoliv brzdilo spád, který vyprávění má. Pět hvězdiček nedávám jen proto, že některé věci mi přišly lehce přitažené za vlasy či nelogické, byť jich nebylo mnoho.

Dikky585
18.08.2019

Super roman, pecka, stejne jako Láska je jen slovo. Úžasný příběh ..