Všeobecná teória zabúdania

Všeobecná teória zabúdania https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419240/bmid_vseobecna-teoria-zabudania-lMD-419240.jpeg 4 53 24

José Eduardo Agualusa je výraznou osobnosťou súčasnej angolskej literárnej scény a po portugalsky písanej literatúry. V pestrej mozaike príbehov čitateľom približuje dejiny Angoly prostredníctvom Ludo, ženy, ktorá sa v predvečer nezávislosti Angoly vracia do svojho bytu. Medzi múrmi starého domu prežije tridsať rokov, živí sa zeleninou a holubmi, spáli nábytok, aby sa zohriala. Okolitý svet však neustále prevniká do jej úkrytu, raz ako hlasy z rádia či rozhovory z vedľajšieho bytu, inokedy pri pohľade z okna na prenasledovaného muža alebo tajomný odkaz priviazaný k vtáčej nohe. Všeobecná teória zabúdania je podmanivý román, ktorý ľahko vtiahne do víru pohnutých ľudských osudov v čase radikálnej spoločensko-politickej zmeny.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Teoria Geral do Esquecimento , 2012


více info...

soukroma
soukroma
20.05.2023 3 z 5

Četla jsem jako první autorova Prodavače minulostí, který se mi líbil velmi. Tohle mi ale pak připadalo už značně povědomé - obsahem, stylem, rozsahem (naštěstí nemá autor, Portugalec, Angolan jen volbou, potřebu sdělit světu úplně všechny své myšlenky najednou). I ještěrka se kmitla.
Takže tentokráte jen 70%, ale rozhodně lze českému čtenáři doporučit obě knihy, i tuto - právě pro exotický nám neznámý obsah, osvěžující styl i útlý rozsah.

IvaKo
IvaKo
01.05.2023 3 z 5

Útlá knížka nabitá emocemi, barvitými postavami a dramatickými událostmi, to vše na pozadí pohnutých politických zvratů v exotické Angole. Zajímavé čtení.


Penicuik333
Penicuik333
07.03.2023 2 z 5

Moc příjemná kniha. Zajimave misto a obdobi velkych dejin. Zachvevy magickeho realismu. Obdivuhodná a dojemná hlavní postava.

Jizi
Jizi
24.02.2023 3 z 5

Ludo žije se sestrou a švagrem. Pak přijde převrat a Ludo žije sama se psem. A protože má strach, zazdí se v bytě a žere parkety nebo tak něco. Sice má diamanty, ale když se s diamanty zazdíte, jsou vám víc platné ty parkety.
Čtenář nicméně s Ludo zazděný nezůstává, protože dveře jsou sice neprůchozí, ale okna ne a tak nás Agualusa může vzít ven a představit nám hromadu lidí, jejichž osudy se všemožně proplétají a zamotávají a nakonec se nevyhnutelně všichni sejdou u zazděných dveří s krumpáčem v ruce.
Hm.
Bavilo mě to číst. To je plus.
Mínus je, že jsem to v půlce odložila kvůli jiný knize a po pár dnech jsem zjistila, že si absolutně nepamatuju kdo s kým proč co jak a za kolik.
Ale asi dobrý. Myslim. S jistotou můj první angolský román.

Lily101
Lily101
16.11.2022 3 z 5

Jak píše recenzent hned pode mnou…jedná se spíš o soubor minipovídek na sebe nějakým způsobem provázaných postav tak nějak napříč časem. Pár se jich tam objeví víc (dvě za mě zbytečně), pár jen jednou až dvakrát.

Kniha byla velmi čtivá (překvapivě). Jako velké mínus naopak dávám knize za to, že se nakonec vykrystalizuje ve zcela jiné téma, o kterém nerada čtu a děsí mě (možná by bylo fajn upozornění; třeba i pro ty, které toto postihlo a neradi se k tomu vrací nebo pro ty, kteří to téma…nedokáží moc číst, neb je to děsí/já/). Chápu, že je možná třeba o tématu psát, ale na příběhu by za mě neubralo na samotném obsahu příběhu, kdyby to nebylo tak drastické. Pokud o daném tématu také nedokážete číst, tak těch cca pár odstavců přeskočte.

Kniha je celkově zvláštní, ale víc jak tři hvězdičky dát nemohu. Za velké odbočení od tématu a za to chybějící upozornění. Knihu bych nečetla nebýt čtenářské výzvy a i proto asi tolik oceňuji onu čtivost.

Eridan
Eridan
11.11.2022 2 z 5

Nebyl to můj šálek kakaa. Většinu času mě čtení nudilo. Postavy zvláštní, děj spíš připomínal slepenec povídek, nezajímavé odbočky, zbytečně moc postav. Proklamovana filozofická nadstavba žádná sláva. Dvě hvězdy dávám za rozuzlení na konci a za to, že to nebylo delší.

petrarka72
petrarka72
26.10.2022 4 z 5

Pozoruhodná práce s časem a márquezovská obraznost.

bernadeta9876
bernadeta9876
16.10.2022 3 z 5

Svižný a trochu náhlivý dej, ktorý je náhlivý najmä preto, že to mal byť filmový scenár. Mala som ten istý problém ako s knihou Cop. Trochu som sa v tom strácala a na väčšiu prehľadnosť v deji by bolo treba trochu dôslednejší popis deja. Aspoň teda pre mňa. Rozhodne zaujímavý počin a oceňovala som exotické prostredie, avšak oproti iným autorom a podobným knihám bola táto kniha tou slabšou verziou. Silnejší priemer.

Maanna
Maanna
21.08.2022 4 z 5

Na knize se mi strašně líbil autorův barvitý obrazný jazyk a postavy, které se postupně vyvíjely a rozhodně nebyly jednorozměrné. Dovedně se tu prolíná historická realita s fikcí a prolínání osudů postav je pro mě také obvykle plus, jenže tady je těch prolínajících se osudů možná moc. V doslovu se píše, že příběh autor původně zpracoval jako filmový scénář, který se nerealizoval. V tom je možná zakopaný pes, že tu chybí některé přechody, které by vyřešila kamera a obraz. Takhle někdy vyznívá prolínání příběhů násilně, což je škoda. Kdyby kniha lépe plynula, byla by geniální.

deirdre
deirdre
17.08.2022 5 z 5

Toto bola veľmi dobrá voľba do čitateľskej výzvy, pôvodne som si myslela, že knihu od afrického autora nedám. Rozmýšľala som nad niektorými cirkevnými otcami, ale nakoniec neľutujem, že som si túto knižku objednala, občas zaťala do živého podobne ako starí cirkevní otcovia. Pre mňa bolo jej čítanie pôžitkom nielen mentálnym, ale aj zmyslovým - grafické spracovanie knihy je veľmi vydarené, no a tá vôňa... Odporúčam.

lusila
lusila
03.08.2022 5 z 5

Hľadala som inú knihu autora, ktorého priezvisko sa tiež začína na A a prišla mi pod ruku aj táto kniha. Mala zaujímavý názov a neľutujem- veľmi dobre napísaný príbeh.

SCP
SCP
26.06.2022

Několik paralelních příběhů, které se doplňují. Proměna charakteru postav v čase, vina a zapomínání. Na pozadí část angolské historie (boj za nezávislost, občanská válka a dny poté).

Chico Buarque - Funeral de um Lavrador

haannyys
haannyys
22.04.2022 5 z 5

Čtenářská výzva pravila "kniha od afrického autora". No moc se mi nechtělo. Jak jsem byla pomýlená! Tohle je parádní počin, čtivý, vtahující do děje. Někdy si řeknete, že tahle pasáž byla zbytečná, ale za pár stránek jste vyvedeni z omylu. Nemůžu jinak než doporučit!

Palivo
Palivo
04.04.2022 3 z 5

Bom dia literární rodino,

welcome to moje recenze. Tentokrát se podíváme na slavnou valbu od pana Agualusa. Jak si všichni jistě dobře pamatujeme, poté co z Afriky odvezli Američani všechny dobré hráče basketbalu a založili NBA, přijel na tento zkoušený kontinent i parník z Evropy a začalo rodeo. Na konci tohoto ródea utíkali Portugalci zpátky do Evropy a přesně toto popisuje tento kalejdoskop z Afriky. Figurek jak na orloji se tu střídá u kormidla, chvilku to je válečnej thriller a pak zase Sama doma, a po celou dobu si to drží takové to hořkosladké ťuťuňuňu, které mě u knih tohoto typu vyloženě otravuje, i když je to to, co je činí čtivými. Líp to bohužel rozepsat nemůžu, protože jsem šest let nestudoval něco, co mě neuživí. Na závěr se slepenec slepí momentem, kdy se všechny postavy potkají u jedněch dveří a tomu teda vůbec nevěřím, páč já u dveří vždy zpomalím, abych tam někoho nepotkal. Ale zase když jsem u dveří první, tak je vždy podržím, aby se ten kokot za mnou musel porozběhnout a říct "děkuji."

Dávám 13,5 bodů z 22. Taková příjemná genocida pro babičky.

dagmar.rub
dagmar.rub
01.04.2022 4 z 5

Přiznám, že chvílemi jsem se v těch postavách a událostech lehce ztrácela, abych se v nich zase brzo zorientovala :-) Pár stránek a kolik tam dokáže autor vepsat událostí, emocí, situací, se kterými se člověk naprosto ztotožní a rozumí jim, i když se dějí v Angole. Útlá knížka, která zanechala obrovský dojem.

Acamar
Acamar
22.03.2022 5 z 5

Africká Angola, poeticky pojmenovaná Karafiátová revoluce a další zdejší mocenské pohromy poslední čtvrtiny minulého století ... Několik postav, proplétajících se dějem za bizarních vzájemných setkávání, které jako střípky nesou své individuální románové téma do společného finále, kdy dojde na celkové "poirotovské" odhalení a v jedné velké katarzi mohou být stíny minulosti odpuštěny a vstřebány ... Exotické prostředí a divoké dějiny v osobních příbězích, krátké kapitoly posunující děj v komicky absurdních, filmově obrazných zvratech, svižnost, fantasknost a lehkost, a se závěrem dojde i na hlubší vrstvy pohnutí nad tím, jaká tajemství zazdívají nevypočitatelné lidské osudy.

novecento
novecento
28.02.2022 5 z 5

Kniha na doporučení knihkupce. Psát o Angole: to je odbočka z hlavního bulváru do postranní uličky. Příběhy, jak se v této zemi míjely režimní převraty. O hrdinech, kteří byli jen podvodníci a vrazi. Ale taky o obyčejných lidech a jejich každodenním hrdinství. Doporučuji, je to velmi čtivě napsáno. Pro mne velké překvapení!

Bastien581
Bastien581
25.02.2022 5 z 5

Ludovica je divná, strašně divná osoba, ale když si uvědomíme, že takoví lidé existují, čte se to o něco lépe. Je to skvělý psychologický profil nejen Ludovici, ale i lidí, které tak ráda pozoruje. Navíc ty kulisy, neznámé prostředí... moc hezké.

kachna146
kachna146
19.02.2022 3 z 5

Velmi příjemné čtení, doporučuji :)

bejan
bejan
26.12.2021 5 z 5

Miluji skvělé vypravěče! A tato kniha je úžasným vyprávěním, které nemohlo vzniknout nikde jinde než na jihu. Hodně dole na jihu. Ještě jižněji…

Krásné metaforické věty, magie (když v ni budete chtít věřit), vtip, smutek i životní moudrost v knize o historii, chápání historie, vyrovnávání se s historií i jejím zapomínáním.

Taková kniha v české literatuře nemůže vzniknout, chybí nám tady k tomu to africké nebe a jižanský náhled na život.