Všem statečným se odpouští

Všem statečným se odpouští https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350826/bmid_vsem-statecnym-se-odpousti-Bk9-350826.jpg 3 36 13

„Ve válce je odvaha laciná a shovívavost nepříliš populární.“ Píše se rok 1939, Velká Británie vstupuje do války a mladá socialistka Mary se rozhodne, že se jako dobrovolnice připojí k britskému válečnému úsilí. Začne učit děti, které měly být evakuovány z Londýna, ale nepřijala je žádná z venkovských rodin, protože jsou postižené, mentálně zaostalé nebo – jako v případě Maryina oblíbeného studenta Zacharyho – mají černou pleť. Toma, který výuku organizuje, velmi zasáhne, když jeho nejlepší přítel Alistair vstoupí do armády. Alistair je umělecký restaurátor a nikdy nevypadal na to, že jej válka lákala. Je to až Mary, kdo dokáže Toma přivést na jiné myšlenky, a v nejisté době jejich profesionální vztah brzy přeroste v něco víc. Když se navíc Mary setká s Alistairem, ocitnou se všichni v tragickém milostném trojúhelníku. Zatímco kolem nich padají bomby a boje se stupňují, musejí se vypořádat jak se svými city, tak s vidinou nového světa, který je zcela odlišný od čehokoli, co dosud poznali. Na pozadí barvitě vylíčeného milostného příběhu Cleave umně pracuje s mnoha dalšími univerzálními motivy – hrdinstvím, soudržností, pokrytectvím, ale také neskrývaným rasismem, a hlavně morální odpovědností každého člověka v době, kdy žádné rozhodnutí není jednoduché.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

Everyone Brave is Forgiven , 2016


více info...

Přidat komentář

LadyCotton
06.04.2022 2 z 5

Na knihu jsem se velmi těšila - námět mi přišel velice zajímavý.
Nicméně četba byla velice nesnadná. Autorův styl je velmi fádní - zdlouhavý a zmatený. Nebylo to příjemné čtení. Škoda.

anysekhel
22.01.2022 3 z 5

První třetina mě příliš nebavila, asi tím, že je jiná než knihy, které jsem na téma 2.s.v. četla. Zdánlivě zdlouhavé popisy hlavních postav a všeho okolo, které ale v druhé části získají správný celek, aby si člověk ten charakter, postoj člověka uměl představit. Ach- jak to škrobené anglické pojetí života mi drásalo nervy.
Od začátku jsem, ale bezhlavě "žrala" postavu Mary, která si jde životem doslova po svém a navzdory všem a všemu -v rámci svých možností činí svět lepším místem. Člověk by jí šel hned pomoct.
Část se Zacharym pokrývá stále aktuální téma barvy kůže. Ukončení jeho postavy se mi nelíbilo
Postava Toma vykreslena z prvu lehkomyslně a později můžeme sledovat výrazný dopad na psychiku, uvažování, když člověk uvízne někde mezi. Finále postavy je na takové - 'smutné ach. Ale díky, že tak!'
Hilda - s dovolením rozmazlená slečinka, která nebere nikdy nic vážně, a v další části by ji člověk chvílemi umačkal a občas dal pár facek, protože v tom svém svéhlavém postoji je originálního, nervy drásající,ale přesto odvážné, a nesmírně statečné.
Mary - popisována jako velmi atraktivní, která by si kdekoho mohla otočit kolem prstu a pouze brát; přesto z původní z pozice "no, jen se podívej", se z ní stane tzv. Žena činu a bojovnice. A část s posledním výdechem, naprosto smířená s tím co se stalo. - popadnete dech, zavřete oči a řeknete si, ale to ne..
Alistair - gentleman každým coulem, skvělý přítel -s ním člověk soucítí,aniž by třeba chtěl. Takoví muži se už,ale nerodí napadne vás. Vývoj jeho postavy mi byl občas otravný- už od výbuchu prvního granátu, ani vlastně nevím proč. A nakonec mu člověk fandí.. kdo by si to byl představil.
Konec knihy nebyl úplně nejlepší


Pančelka
11.01.2022 5 z 5

I přes pár negativních komentářů jsem se do knihy nakonec pustila a rozhodně nelituji! Naprosto úžasná kniha, se kterou si sednete do křesla, uvaříte si čaj a zabalíte se do deky.
Osobně se mi kniha četla velmi dobře, příběh mě dokázal vtáhnout a na pokračování jsem se těšila. Pousmála jsem se, ale i vážně zamyslela. Za mě 9/10.

JackieDecker
23.08.2020 1 z 5

Mě to nebaví... Nevím jak to říct. První kapitola. Super. Druhá ušla. Ale třetí už prostě nedávám. Holt se tato kniha přiřadí na seznam těch, které nedočtu. Je mi to líto.

cecetka
12.07.2020 3 z 5

Tohle byla hodne smutna kniha :-(
Moc me to nebavilo, do cteni jsem se musela nutit a nakonec jsem rada, ze uz mam docteno.

Dida86
23.07.2018

Nejspíšjsem čekalaněco trochu jiného,ale nakonec to byla dobrá knížk.Jen mi vadily ty dlouhé myšlenkové pochody hlavních postav.

bookcase
23.07.2018 5 z 5

Výborná kniha i bez toho milostného trojúhelníku, který by se možná za jiných okolností konal. I tak tam bylo vztahových propletenců dost, i sond do osudů hlavních postav. Naprosto dokonale autor vystihl atmosféru při bombardování Londýna, tak živě jsem to snad nikde jinde v knihách nezažila. Za mě výborný válečný román s psychologickou tématikou.

Luciefever
08.07.2018 3 z 5

Zprvu jsem si říkala, že milostný trojúhelník na pozadí druhé světové bude sice milé, ale jinak ničím neobvyklé čtení před spaním. Nečekala jsem nic závratného ani objevného, na milostné pletky si nepotrpím, a proto mi nevadí (jako jiným čtenářům viz komentáře), že na nějakou velkou vášeň nedošlo. Tohle jde ale do hloubky mnohem víc, než jsem čekala. V povahách postav i každodenním morálním kolísání během bombardování Londýna. Zase jsem o něco chytřejší, zase se mi kus novodobé historie zaryl pod kůži hlouběji, než při hodinách dějepisu. Dobré to bylo.

pavel9410
24.06.2018 2 z 5

Bylo tam par dobrych momentu, ale jinak to bylo dost zdlouhave. Asi nejzajimavejsi mi prisel Alistair a popis mise na Malte, naopak ucitelske angazma Mary mi prislo jak vystrizene z detektivek Penicka a Paraplicko.

ArwenEvenstar
16.02.2018 3 z 5

Bohužel ve mně kniha po přečtení nezanechala žádný dojem. Více než samotný děj příběhu se mi líbil popis prostředí.

blazkoma
05.01.2018 3 z 5

Možná jsem měla příliš velká očekávání, prostě to nebylo ono. Na samotném příběhu by nebylo nic špatného, nedokázala jsem se však vcítit do žádné z řady postav, které působily dost povrchně a zasloužily by více propracovat (snad jedině Alistairova linie příběhu byla zajímavá).
V poznámce autor zmiňuje, že knihu napsal na počest svého dědečka, který za války byl umístěn na Maltě a byl pověřen dohledem nad Churchillovým synem. Škoda, že se autor v knize od příběhu svého dědečka výrazně odchýlil, myslím si, že ten by byl mnohem poutavější.

ThePeace135
10.11.2017 3 z 5

Na knihu jsem se neskutečně těšila, jakmile jsem si přečetla její anotaci v seznamu brzy vycházejících knih. Od slibovaného milostného trojúhelníku na pozadí 2. světové války jsem si slibovala něco ve stylu mého milovaného filmového Pearl Harboru, jenže omyl. Milostný trojúhelník se ve finále nekonal, byli jsme vtaženi do Londýna téměř na začátku války, který se začíná potýkat s nálety a bombardováním a je zcela ochromen následky. Setkáváme se s třemi hlavními postavami - Mary, Tomem a Alistairem, kdy si nejsem moc jistá, jestli nějaká z nich mi byla sympatická. Jak už zde bylo řečeno, více méně jde o neuvěřitelný shluk myšlenek hlavních postav, které Vám dřív nebo později začnou unikat a zjistíte, že v polovině stránky vlastně netušíte, co čtete. Chyběl hnací motor, který Vás nutí obracet stránky jednu za druhou a zhruba v polovině knihy mi už bylo jedno, jak to vlastně celé skončí. Možná že autor nemusel psát stylem - co kapitola, to jeden měsíc v roce - protože ke konci už to stejně nedodržoval a mohli raději některé pasáže vynechat a nechat nás s postavami dojít až do konce války. V posledních kapitolách už to totiž podle popisu vypadalo, že Londýn se staví na nohy, všichni se vrací do starých kolejí a život jde dál, i když byl teprve červen roku 1942.
I když si z knihy nejspíš nebudu za chvíli nic moc pamatovat, jedna věta mi přeci jen utkvěla v hlavě:
"Já byla vychovaná v přesvědčení, že všem statečným se odpouští, ale ve válce je odvaha laciná a shovívavost nepříliš populární." protože to mi přijde neskutečně nadčasové a myslím, že to neplatí jen ve válce.

ivousekk
07.09.2017 3 z 5

Zajimavy dej, fajn napad. Pribehy z 2. svetove mam rada, ale tohle bohuzel nesplnilo ocekavani. Zminovany milostny trojuhelnik se vlastne nekonal a pocit napeti, potreby cist dal a dal taky ne. Prilis rozvlacne, prilis mnoho myslenek jednotlivych postav, ktere jsem preskakovala, abych mela neco ze samotneho deje. Skoda, pribeh se dal uchopit mnohem lepe.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) pokrytectví dobrovolníci, dobrovolná služba

Autorovy další knížky

Chris Cleave
britská, 1973
2017  69%Všem statečným se odpouští
2012  78%Včelička
2006  60%Žár

Kniha Všem statečným se odpouští je v

Právě čtených4x
Přečtených60x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených2x
Knihotéce85x
Chystám se číst55x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x