Všechny za jednu

Všechny za jednu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479828/bmid_vsechny-za-jednu-uWJ-479828.jpg 4 66 16

Byť to může znít sebevíc divně, tak to jediné, co může dát Evě Petry Soukupové pocit svobody, jsou smažená kuřecí křidélka. V případě Karla, hlavního hrdiny povídky Petry Dvořákové, je situace mnohem jednoznačnější. Jedině modrá knížka mu otevře dveře k zářné hudební kariéře na Západě. Líbu nechává Markéta Pilátová v osmačtyřicátém roce rovnou přejít hranice do Německa, aby pak při měsíční plavbě do Argentiny mohla zažít tu nejkrásnější a nejsvobodnější etapu svého života. Hlavní hrdinky povídek Ani Geislerové a Ireny Hejdové prožívají shodou okolností poslední chvíle před svatbou – dlužno dodat, že si to obě představovaly nejspíš všelijak, jenom ne takhle. I Daniel a David, podivíni z textů Anny Bolavé a Biancy Bellové, mají něco společného. Oba hlavním hrdinům ukazují, co je to opravdové přátelství, které vás formuje na celý život – ostatně dávné kamarádské věrnosti se dovolává i hrdina textu Marka Epsteina. A zastání nalezneme i v azylovém domě, kam děj své povídky situovala Pavla Koucká, ačkoliv v tomto případě přichází ze zcela nečekaného směru. A Petr Šabach? To vám poví Josef Moník…... celý text

Žánr:
Povídky , Literatura česká

Vydáno: , Listen
více info...

Přidat komentář

pakoshka
30.01.2024 3 z 5

Nejzábavnější - Nevěsta od Hejdové, nejlepší - Křídýlka od Soukupové, nejnudnější - Loučení se Šabachem od Moníka.

hzd
12.10.2023 4 z 5

Moc hezké povídky až na pár výjimek.


medlovice
30.09.2023 4 z 5

Mám tuhle knihu z oddělení opuštěných knih v Boršicích. Vypadá jak úplně nová, nečtená. To je škoda, protože já když viděla tu sbírku slavných jmen jsem zajásala a hned ji strkala do tašky. A nelituju , povídky vždycky sednou jedna líp , jiná hůř ale nenudí.

Luluhappy
30.08.2023 3 z 5

Tyhle antologie jsou jako bonboniera, nikdy nevíš, jakou povídku "ochutnáš"...
Nejlepší: křidýlka, o Davidovi, černá karavela
Nejslabší: loučení se šabachem
Zbytek průměr, ale nevzpomenu si na ně.

attila1
21.01.2023 4 z 5

Jak já si čtení těchto povídek vždycky užiju. Tato knížka je o přátelství. Některé povídky slabší, ale jako ceekm se mi to líbilo.

kalinkacz
26.12.2022 4 z 5

Další výborná povídková sbírka z edice Česká povídka.
Všechny za jednu je podle mého názoru asi nejkomplexnější sbírkou, jelikož se v ní prolínají jak rodinná, vztahová, tak i přátelská témata.
Bavily mě prakticky všechny povídky a asi vás nepřekvapí, že i tuto sbírku doporučuji, obzvlášť v audio podobě.
Už mám nachystanou i novinku Dnes ještě ne a těším se!

NymphMaeve
01.08.2022 4 z 5

Soubor povídek od známých i méně známých českých autorek a autorek a autorů. Některé byly velmi povedené, některé tolik ne, jak už tomu u povídkových knih bývá. Já jsem si knihu docela užila jako letní čtení. Některé příběhy nemají úplně odpočinkové téma, ale i tak to bylo hezké čtení. Nemyslím si, že bych měla chuť se do kknihy někdy pustit znovu, ale to neznamená, že se mi nelíbila. Nejvíce mne asi zaujaly příběhy s názvem Křidýlka od Petry Soukupové a Můj spolužák Daniel Gabriš od Anny Bolavé. Obě autorky mám ráda a povídky jsou skutečně povedené. Celkově je toto příjemná kniha s rozličnými tématy a určitě stojí za přečtení.

Alethea_k
07.07.2022 4 z 5

Nevím, čím to je, ale v těchto povídkových sbírkách autorky ženy válcují muže na plné čáře. Texty jsou mnohem uvěřitelnější a více mne zaujmou.

radus
20.04.2022 4 z 5

Povídka Loučení se Šabachem se mi nelíbila, ostatní nebyly špatné, nejvíce se mi líbil Sněhulák a Černá karavela.

Marekh
20.01.2022 4 z 5

Kniha 10 povídek českých spisovatelů. Od 2 spisovatelů jsem už četl nějaké knihy (Petr Dvořáková, Anna Bolavá), od dalších autorů jsem v minulosti nečetl žádné knihy. Kniha se četla celkově dobře.

Povídky pojednávají o vztazích a kamarádství a uvědomění si hodnoty sebe sama. Většina povídek se mi líbila. Nejvíce se mi líbily tyto povídky: Sněhulák, Můj spolužák Daniel Gabriš, Černá karavela. Zajímavá byla také povídka Adolf – ani trochu Hitler.

Součástí knihy jsou ilustrace. Kniha je pěkně zpracovaná.

Citáty z knihy:

Všechno je lepší než se potácet v bažině svobody, ve které mají všichni svůj kousek pravdy.

Jirikk
09.01.2022 3 z 5

Deset povídek českých autorů na téma kamaradství nebo dávné kamaradství, Každá povídka má kolem půl hodiny. Přiznám se že se mi libilo tak 6 - 7 povídek..

Nejvíc ocenuji povídky - Modrá, Sněhulák, Nevěsta, Černa karavela... Konec povídky Sněhulák nepřeju žádne holce, co se chce vdávat a zajímalo by mne co holky řeknou na povídku, Černa karavela.

Doporučuji si to poslechnout jako audioknihu, interpreti jsou skvělí a líbili se mi i hudební předěly..

LaCoccinelle
20.12.2021 4 z 5

Krátké čtivé oddychovky.

Višnička
24.10.2021 5 z 5

Naprosto úžasný a skvělý povídky - vlastně mě bavily úplně všechny !

bookbypatrik
20.10.2021 4 z 5

Jak já si čtení těchto sbírek vždycky užívám! Kniha Všechny za jednu se tentokrát zaměřuje hlavně na přátelství, takže se podle mě každý alespoň s kouskem toho, co autoři do příběhů zahrnuli, setkal. Je navíc úžasné, kolik emocí a myšlenek dokážou na tak málo stranách předat.

Nuttelka
14.10.2021 3 z 5

Sbírky povídek českých autorů beru jako takové odlehčení... jako celek opět takový průměr, nejvíce se mi líbily povídky "Nevěsta", "Všechny za jednu" a "Sněhulák".
Interpreti opět skvělí a Jitka Ježková s Liborem Hruškou nejlepší.
(Audiokniha)

evelýny
29.09.2021 3 z 5

Deset krátkých příběhů, ve kterých se mnohdy zobrazí celý život.
Deset českých autorů, jedno společné téma: vzájemný vyrovnaný vztah dvou nebo více osob, smysl pro povinnost a solidaritu, kdy slabost jednoho je vyrovnána přednostmi těch druhých.

,,Existuje okamžik v čase, kdy takové kamarádství může existovat a pak už ne."

Nostalgické, vzpomínkové, k přemýšlení, laskavé, však lehce pomíjivé.

,,Měsíčním svitem se vine smích šestice žen, vůně růží a flétnové tóny,kloktání a tlukot slavičího zpěvu. A tak spolu ještě chvíli zůstanou. Užívají teplého večera, společného smíchu a ještě něčeho hlubšího, v co se samy zdráhají věřit.

Přátelství.

P.S.: Jeden za všechny, všichni za jednoho. A neplatí to pouze za vlády Ludvíka XIII.

Povídka Loučení se Šabachem Josefa Moníka mě neoslovila.
Anna Bolavá se v povídce Můj spolužák Daniel Gabiš ocitala opět na psychiatrii, pro mě tentokrát neuchopitelné.