Komentáře knihy Všechny tváře smrti

Claramarie6
17.08.2026

Autora znám hlavně jako zakladatele facebookové skupiny Knižní závisláci a jako jednu z tváří Knih Dobrovský, proto mě překvapilo, že mimo rozličných aktivit na sociálních sítích, se ještě věnuje psaní knih. Líbí se mi moc jeho texty, které píše na blogu, proto jsem se rozhodla po přečtení lákavé anotace knihu přečíst. Tento mysteriózní thriller se odehrává v alternativní realitě (časové i místní) v Praze 90. let 20. století. Protože v tomto žánru jsem docela nováček, trochu jsem se bála, že budu mít problém usnout. To jsem sice měla, ale spíš kvůli tomu, že byl děj napínavý a já byla nedočkavá, jak to dopadne. Příběh mě zaujal hned na začátku, moc se mi líbila složitá, postupně se rozplétající záhada, hlavně první polovina kniha, ta druhá mi přišla malinko slabší. Opravdu oceňuji, jak to měl autor vše promyšlené a na některé informace jsme si museli počkat až na konec. Postavy jsou plastické a scény logické. Sice mi chybělo vyjasnění některých záhad a některé scény mi přišly navíc a možná až moc přitažené za vlasy, ale celkově mohu říct, že se mi kniha dobře četla a líbila se mi. Kniha je také krásné graficky zpracovaná a moc se mi líbilo doplnění knihy playlistem a tipy na další podobnou četbu.

Ian_from_Prague
10.08.2026

To je těžký. Adama znám a nerad bych čelil podezření, že mu nadržuju. A tak snižuji hodnocení, přes všechno nadšení z mystery thrilleru, který je bohatý na témata a až tak nehraje podle pravidel žánru. Adam v něm vystavěl scénu, kde čtvrť Pfalz není jen kulisa, ale skoro živá bytost se svojí historií, mýty a náladou. Příběh je vyprávěný z pohledu několika postav a skáče v čase, takže si čtenář musí kousky pravdy sám poskládat – a právě to ho drží v napětí. Síla knihy je hlavně v uvěřitelných a komplexních postavách. Jsou tu hrdinové, kteří zůstávají v hlavě. I záporáci nejsou jen ploší padouši – spíš oběti vlastní arogance a manipulací. Celé to navíc hází i kritický pohled na stát a byrokracii, která selhává, takže se lidi snaží vzít spravedlnost do vlastních rukou – a to vždycky dopadá bůhvíjak. Jediná slabší stránka? Místy je knížka dost nabitá informacemi, takže pokud u čtení jen tak kloužete očima po stránce, můžete se ztratit. Ale když jí dáte zaslouženou pozornost, odmění vás originálním, promakaným a vlastně odvážným zážitkem. A na závěr speciální dík za Zmrzlináře od Marsyasu v knižním playlistu.

Aghatte
09.08.2026

Skvělý mysteriózní thriller s úžasně vylíčenou atmosférou.
Autor má neskutečnou fantazii, kdy dokáže skloubit ne úplně fikční dobu, ne úplně fikční město, historii i mýty s reálnou skutečností.
Vnitřní řád tajemné pražské čtvrti Severní Pfalz má svá vlastní pravidla,
svou historii, své postavy i postavičky.
Kniha se nepodobá ničemu, co jsem kdy četla, a je to skvělé čtení,
kt. vám nedá pokoj, musíte číst dál a dál.
Klobouk dolů. Autor odvedl pořádný kus práce.

knihotynka
07.08.2026

Tahle naprostá pecka je od českého autora @adampycha a já mu moc dekuji, za možnost si jeho knihu přečíst.

Thriller, který je mystický, tajemný a šokující, že se budete i chvilkami bát. Teda aspoň já se bála. Mrazení v zádech a hltání příběhu, kdy odložení knihy nepřipadalo v úvahu.

V knize se setkáme se Samuelem - čistokrevným dítětem Severního Pfalzu, který má svůj svět a svoje pravidla. A potom je tu Vincent - příjemný chlapík těsně před důchodem.ale stále ve službě jako pražský plukovník Veřejné bezpečnosti.

V Severním Pfalzu se začnou dít podivné věci - vraždy, zmizení holčiny beze stop a záhadné symboly po celém městě a na místech činu. Čas běží, vraždy přibývají a lidé ve městě jsou v ohrožení.

Staré legendy ožívají....

Tahle kniha vás nenechá vydechnout ani chvilku, napětí by se dalo krájet, Knížka je čtivá a děj má opravdu všechno. Chvílemi budete mít pocit, jako byste seděli na lavičce uprostřed Severního Pfalzu a všechno to sledovali naživo.

Hodnocení; 5/5 - strach minimální, nervy pracovaly na plné obrátky, hudba k tomu výborná, mrazení v zádech obrovské a čtivost ještě větší!

maja89
07.08.2026

Na Všechny tváře smrti jsem byla opravdu zvědavá. Thrillery a detektivky patří mezi moje oblíbené žánry a alternativní Praha 90. let, tajemná čtvrť Severní Pfalz a prvky mystiky slibovaly něco trochu jiného. Navíc má kniha naprosto skvělou ořízku i obálku. Ano… i na vizuální stránku knih si potrpím.
Příběh se odehrává v části Prahy, kam nikdo dobrovolně nevkročí. Severní Pfalz je totiž místo, které jako by existovalo podle vlastních pravidel. Temné ulice, krvavá znamení, staré legendy a neustálý pocit, že za vším je něco víc. Blížící se Vánoce a příchod nového roku dodávají už tak syrovému příběhu ještě temnější atmosféru. Kontrast brutálních vražd se Štědrým dnem, servírováním bramborového salátu a balíčky ukrývajícími lidské ostatky ve mně zanechal opravdu silný dojem.
Nejvíc mě ale bavil samotný Pfalz. Místo, které si žije vlastním životem, má svá pravidla i svůj rytmus. Upřímně? Jen jeho historie a příběhy by podle mě vydaly na celou samostatnou sérii.
Hlavními postavami jsou Vincent Haas, zkušený vyšetřovatel Veřejné bezpečnosti těsně před důchodem, a Samuel, jehož minulost je s Pfalzem propojená mnohem víc, než se na první pohled zdá. Samuel musí splatit svůj dluh a právě ten svede jeho cestu dohromady s Vincentovou. Vyšetřování brutálních vražd a pátrání po zmizelé dívce postupně odhaluje tajemství, která sahají mnohem hlouběji, než by kdokoliv čekal. Na ulicích přibývá těl a znamení smrti se objevuje stále častěji.
Během čtení jsem si několikrát říkala, co je ještě realita a co už je jen hra mysli hlavních vyšetřovatelů. Tahle nejistota mě nutila číst dál a dál. Knihu jsem nakonec nemohla odložit a skončila jsem u ní dlouho do noci.
Líbila se mi práce s atmosférou, legendami i psychologií postav. Nejde jen o hledání vraha a ztracené dívky ,postupně se odkrývá mnohem větší příběh, ve kterém si až do posledních stran nejste jistí, komu a čemu můžete věřit.

Gober
20.07.2026

Zprvu to na mě pěkně dýchlo, až jsem měl vážně pocit, že by to mohlo být i dobré až vynikající, nebylo. A je to velká škoda, protože kniha chvíli jela ve velkém stylu, bohužel záhy dojela. Autor toho hodně nakousl, něco požvýkal, aby to spolknul a neprozradil. Kniha mi připomínala Sin City, a to někdy hodně a moc. Jenže, pokud se zamyslíme nad hlavní dějovou linkou, tak zjistíme, že tam vlastně žádná ani nebyla. Jednalo se o rozsekané kousky, které autor zapomněl dát dohromady, aby vytvořil ucelený celek. Zřejmě si sám nevěděl rady, proto našlapoval toliko po povrchu a raději se nezanořil. Detektivní linku rovnou zadupal do země, fantasy, magickou, mystery linku mírně naznačil, ale nic víc. Škoda, chvílemi to mělo atmosféru knih spisovatele Zafóna.

Stanley07
30.06.2026

Ale jo...vlastně proč ne. Nemám s podobnými texty zkušenost. Děj se zdárně odvíjí, napětí nechybí, četlo se dobře a rychle, ale bude brzy zapomenuto (tedy mnou).

handulli
25.06.2026

Tajemné, ponuré, tísnivé, napínavé, velmi dobře napsané - styl psaní mě hned vtáhl. Nebyla tu žádná hluchá místa, netušila jsem, co s námi autor zamýšlí a pořád mě to nutilo číst dál. Závěr nebyl šokující, ale nebyl ani špatně vymyšlený. Některé věci (události) mi ale ještě chyběly dovysvětlit, což jsem nakonec musela zohlednit v hodnocení.

Od začátku víme, že autor pracuje s fiktivními dějinami Československa. Na to jsem se částečně těšila a částečně se bála, jestli mě to bude bavit. Děj se odehrává na konci r. 1993, komunisté jsou stále u moci a dvě brutální vraždy vyšetřuje veřejná bezpečnost. Musím ale říct, že alternativní historie nevyčuhuje nad děj jako takový, není stěžejní a jen dokresluje temnotu, kterou autor seslal na svoje knižní hrdiny a hlavně na celý Pfalz. Což je fiktivní část Prahy, takový stát ve státě, Předlice řízlé Ostravou

orson
20.06.2026

Knihu jsem si přečetl protože odebírám autorův newsletter o knihách a tam chtěl tento svůj román v červnu rozebírat při společném čtení a to nejen z autorského (psacího) úhlu pohledu, ale i z toho vydavatelského. Navíc tady to mělo 82 procent, žánr mě také baví, tak proč to nezkusit.

Na začátku jsem s tím trochu bojoval, ale pak jsem se zorientoval a děj nabral trochu na obrátkách. Prostředí - Pfalz mě dost zaujalo, měl jsem tendenci vyhledávat na Google mapách, kde se děj odehrává, možná tam mohl autor zapracovat více podrobností ze skutečné Prahy. To mystérium na mě docela dobře působilo. Detektivní linka byla mnohem slabší, to vyšetřování se tak nějak řešilo spíše samo. Hodně se mi líbil nápad s tím, že jedna z hlavních postav měla psychické problémy, to tam mohl autor více využít. Celkově to vůbec nebylo špatné a pohled do zákulisí v newsletteru byl také zajímavý.

Pampalini
05.06.2026

Mysteriózní obrázky z fiktivní části Prahy zvané Pfalz a ve kterém se dějí tajemné věci a šíří se obskurní legendy. Právě Pfalz je hlavním plusem pro jeho plastické vykreslení a vypadá opravdu opravdicky. Na druhé straně ho je trochu příliš, nosné dějové linky působí nepodstatně a to nejsou bez ambicí. Zmizelé děvče, podivné mordy, stinná minulost postav. Je toho opravdu hodně. Šlehačkový dort obalený šlehačkou a atraktivními lentilkami, kterého chuť tomu neodpovídá. Trochu jsem postrádal emoce. Kriminální linka nemá smysl protože se vůbec nevyšetřuje, všechno se vyřeší samé anebo se vytratí v mlze Pfalzu.

piskotjanicka
31.05.2026

Všechny tváře smrti od Adama Pýchy mě vtáhly už od první stránky. Autor dokáže skvěle pracovat s tempem, atmosférou i napětím, takže jsem měla problém knihu vůbec odložit. Příběh je čtivý, dynamický a plný překvapivých zvratů, které drží pozornost až do konce.Velmi oceňuji propojení thrilleru s prvky fikce – působí to svěže a originálně, aniž by to narušovalo realističnost děje. Jediné, co ve mně po dočtení zůstalo, byl pocit, že závěr přišel až příliš rychle. Pár stran navíc by příběhu dodalo větší prostor k doznění.Celkově jde ale o silný, napínavý a chytlavý thriller, který doporučuji každému, kdo hledá napětí, atmosféru a nečekané momenty.

Luňajda
13.05.2026

Nevěděla jsem, co od knihy čekat a mile mě překvapila a bavila. Zajímavý zvláštní námět, autorův styl mi sedl, kniha se četla velmi dobře, určitě doporučuji k přečtení.

Áža707
29.04.2026

Kniha se ke mě dostala skrz knižní štafetu a musím přiznat, že kvůli nemoci jsem čtení dlouhodobě odkládala. Nakonec jsem zvolila formu audioknihy, kterou výborně namluvil Marek Holý.

Velmi rychle jsem se do audioknihy zaposlouchala a přenesla jsem se do minulosti alternativní Prahy a její části Severní Pfalz, na kterou padá temný stín. Příběh začíná zmizením jedné studentky a následně i dvěma vraždami.

Do vyšetřování se postupně zapojuje více lidí - Samuel, vlastník baru s antikvariátem je donucen pátrat po zmizelé dívce a Plukovník Veřejné bezpečnosti Vincent Haas, který už je jedním krokem v důchodu, má dojem, že vraždy nejsou zcela náhodné. Dokonce i jeho straší ve snech dřívější události z této čtvrti. Kapitánovi Fridrichovi z událostí běží hlava kolem, na svém oddělení má málo lidí a i tak se hlavně snaží pomáhat lidem Pfalzu.

Z počátku může příběh působit trochu zmateně, jelikož vyprávění přeskakuje mezi jednotlivými postavami. Pomalými krůčky se vše začíná propojovat a dávat větší smysl. Velkým plusem je, že od začátku do konce drží napětí a já jsem se za celou dobu nenudila, strašně mě zajímalo, jak to celé dopadne. Když mi chyběly dvě kapitoly do konce, tak jsem byla opravdu napnutá, jak chtějí vše vysvětlit během tak krátké doby.

Celkově mě hodně bavilo zpracování knihy, kdy postupně odhalujete legendy, které v této čtvrti kolují a i historii jednotlivých postav a případně jejich vzájemné propojení. Přiznám se, že i některých věcí by se hodilo trochu více vysvětlení, ale možná to tak má být pro zachování kouzla Severního Pfalze.

4.5/5

cori
13.04.2026

V pražské opomíjené průmyslové čtvrti Severní Pfalz začne krátce před Štědrým dnem 1993 řádit sériový vrah, který na místě činu zanechává runu smrti. Vincent, plukovník Veřejné bezpečnosti mířící do důchodu, a bývalý voják Samuel, který musí Pfalzi splácet dluh, pátrají po zmizelé středoškolačce Katarině a zjišťují, že v ulicích čtvrti probíhá konkurz na novou tvář smrti. Mysteriózní pátrání v alternativní realitě, kde jsme zůstali německou kolonií až do roku 1968, kdy nás osvobodila Rudá armáda a pak posílala Čechoslováky bojovat do Afghánistánu, nabízí originální zápletku a malé i velké postavy, z nichž má každá svou důležitou roli. Škoda jen, že jsme se nic nedozvěděli o osudu Vincentova syna Matěje.

Denny456
09.04.2026

Nic jsem nečekal a dostal jsem velice kvalitní příběh. Bavilo mě prostředí i zápletky i to jak se párkrát změnil směr vyprávění. Alternativní historie nebyla využitá, což chápu díky výraznějšímu přitažení za vlasy, ale jinak opravdu dobrý.

fejfarka
31.03.2026

Mystery thriller, kde mrtví přibývají, legendy ožívají a není čas nazbyt... zpočátku se mi nedařilo proniknout zcela do děje, pletly se mi postavy, do hlavy se mi stále vkrádal realistický obraz Prahy a historická data a události. Pak mě při čtení rušilo i nadužívání spojky "byť". Lehce před půlkou vše začalo do sebe zapadat, vnesla jsem se do děje a prožívala spolu s postavami hrůzu Pfalzu.

vin_hanna
21.03.2026

Dostal mě alternativní obraz temné Prahy s technickou čtvrtí Pfalz, který se řídí pravidly daleko drsnějšími než zbytek Prahy. Společnost rozervaná po nacistické totalitě je udušená pod tou sovětskou a není úniku z osudové hry o novou Tvář smrti. Vyšetřování stále stupňujícího teroru uprostřed ulic a hledání stop zamotávající všechny události do neproniknutelné sítě i pro trénované detektivní očko. Na mě to bylo až moc mysteriózní a konec mě neurval tolik kolik bych čekal, ale četlo se velice dobře. Trochu mi to připomínalo, že to má navodit podobnou atmosféru jako 1. řada True detective. 70%

postrach
20.03.2026

Oproti první kmize Druhá šance velké zlepšení.I téma mi víc sedlo.Souhlasím s komentářem podemnou.Autorovi fantazie nechybí.

Michal1965
18.03.2026

Z počátku mě příběh příliš neupoutal. Vyplatilo se však vydržet, protože vše mělo grády až do poslední stránky. Škoda jen, že občas narazíte na faktické a logické chyby, které trochu bijí do očí (monolog z pitevny na straně 173 - věk odhadneme podle vývoje zubů, výšku ale ne, chybí nám hlava. ) Celkově ale palec nahoru, autorova fantazie je je velmi pestrá.

MilanKopeKnihy
17.03.2026

Všechny tváře smrti – Adam Pýcha
Praha, jak ji neznáme. A možná ani znát nechceme.
Ve spolupráci s @nasenakladatelstvi Adam Pýcha

Adam ve své knize Všechny tváře smrti bere známé kulisy hlavního města a přetváří je do podivně temné, téměř snové reality. Alternativní devadesátky, kde komunismus nikdy úplně nezmizel, a uprostřed toho všeho čtvrť Severní Pfalz – místo, které jako by existovalo mimo běžný svět.

A právě Pfalz je srdcem celé knihy. Tajemný, trochu tísnivý kus města, kde se zdá, že pravidla reality fungují jinak. Když se zde během jediného dne stanou dvě brutální vraždy a na místě se objeví zvláštní krvavé znamení, je jasné, že to nebude obyčejný policejní případ.

Plukovník Veřejné bezpečnosti Vincent Haas už přitom odpočítává poslední dny do důchodu. Jenže některé případy si člověka najdou ve chvíli, kdy už si myslel, že má klid. A Pfalz je místo, které má s Haasovou minulostí víc společného, než by si přál.

Na druhé straně stojí Samuel – bývalý voják s vlastními démony, který provozuje poněkud bizarní podnik kombinující bar a antikvariát. A právě on se zaplete do pátrání po zmizelé dívce, které postupně odhaluje mnohem temnější příběh, než se zpočátku zdálo.

Co mě na knize bavilo nejvíc, byla atmosféra. Adam dokáže velmi dobře pracovat s prostředím a postupně budovat pocit, že Pfalz není jen čtvrť, ale skoro samostatný svět. Místo, kde se mísí realita s legendami a kde minulost pořád odmítá zůstat pohřbená.

Příběh navíc příjemně balancuje mezi thrillerem a mysteriózním příběhem. Nejde jen o hledání vraha, ale o postupné skládání střípků historie, která sahá mnohem dál, než by se na první pohled zdálo.

Postavy fungují dobře a mají vlastní motivace i minulost. Vincent Haas působí jako unavený muž, který už viděl dost zla, ale pořád v sobě má něco, co ho nutí pokračovat. Samuel je zase přesně ten typ postavy, u které nikdy úplně nevíte, kolik toho vlastně ví.

Kniha není úplně bez drobných nedokonalostí, ale ty jsou spíš kosmetické. Hlavní je, že příběh je čtivý, má atmosféru a dokáže čtenáře vtáhnout do světa, který působí zvláštně známě… a zároveň nepříjemně cize.

A přesně to je na tom nejlepší.

Shrnutí po milanovsku:
Temná Praha, tajemná čtvrť, staré hříchy a příběh, kde nic není tak úplně náhoda.

9/10 – mysteriózní thriller s atmosférou, která se vám dostane pod kůži.

Za sledování na IG budu rád -> milan.kope.knihomol

#vsechnytvaresmrti #kniznitip #kniznirecenze #mysterythriller #kniznispoluprace @adampycha @nasenakladatelstvi @knihydobrovsky @kniznizavislaci @svet_ceskych_autoru

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi