Všechny tváře smrti

Adam Pýcha

Plukovník Veřejné bezpečnosti Vincent Haas odpočítává poslední dny své dlouhé kariéry. Na Prahu se začíná snášet první sníh a konec roku se neodvratně blíží. Tajemná čtvrť Severní Pfalz si stále žije svým životem, odstřižena od zbytku světa. Nyní se ale každý den bojí procitnout. Její ulice naplnil strach. Dvě vraždy v jediný den a všudypřítomné krvavé znamení donutí Vincenta vydat se tam, kde spravedlnost hraje podle jiných pravidel. Zlu ale nemá čelit sám. V zakouřeném baru plném starých knih a prapodivných existencí nachází spojence, který je skutečným Dítětem Pfalzu. O generaci mladší Samuel má ale svůj vlastní úkol. Najít ztracenou dívku, která je možná do všeho zapletena. A co když sám Samuel ví víc, než může prozradit? V knize Všechny tváře smrti ožívá zapomenutá minulost a její největší hříchy. Ponořte se do odhalování příběhu, který v sobě mísí prvky thrilleru i mystery, stejně jako realitu a pouhé legendy.... celý text

Komentáře knihy Všechny tváře smrti

TerkinKnižnySve
05.11.2025

S Adamovou tvorbou sa stretávam prvý krát a musím povedať, že to dopadlo veľmi dobre.

Severni Pfalz - zabudnutá časť Prahy v sebe skrýva smrť.

Či už je pojem smrť myšlienka či ohavnosti, ktoré sa v tejto časti mesta vyskytujú na to si posvieti Plukovnik VB Vincent Haas - spravne hadate, kniha je posadena do 90. rokov s trochu upravenou "budúcnosťou" , co ma veľmi bavilo.

Ked sa objaví prvá mrtvola, nič sa nedeje vo Pfalze nič nové, druhá vražda je však uz divná a tretia vražda je zvlášť odporná - kto ma toto na svedomí?

Ulicami sa roznáša, že Smrť hľadá svoju novú tvár - Tvár Smrti - a my môžeme sledovat či sa Vincentovy podarí zastaviť toto šialenstvo skôr ako bude neskoro.

Máme tu však este jednu postavu - tajomného Samuela, ktorý Pfalzu dlží službu, ktorú mu prikáže splatiť pri pátraní po mladaej Katarine.

Ono by sa dalo povedať, že sledujeme viac dejových liini, viac osôb ale nemusite sa ničoho báť, kniha je zrozumiteľná a na konci to všetko cvakne tam kam ma

haniny.knihy
01.11.2025

Pokud hledáte temnou a napínavou českou detektivku, Všechny tváře smrti od Adama Pýchy má co nabídnout. Nejedná se jen o klasické vyšetřování, ale o příběh, který mísí drsnou realitu s prvky mystery a starými legendami. Jde o solidní čtení, i když je třeba říct, že autor místy zatlačil na pilu až moc.
Příběh nás zavede do tajuplné pražské čtvrti Severní Pfalz, kde se objeví dvě rituální vraždy. Vyšetřování vede plukovník Vincent Haas, zkušený veterán před penzí, který musí spojit síly s mladším Samuelem. Samuel zná Pfalz jako své boty a jeho vlastní pátrání po ztracené dívce celý případ nečekaně zamotává.
Kniha je velmi čtivá a autor skvěle buduje napětí a tísnivou atmosféru. Míchání detektivního pátrání s tajemnem funguje většinou skvěle. Místy se ale zdá, že se autor snažil o šokující zvraty a temné prvky až přespříliš.
Nicméně jde o povedený, temný thriller s originálním námětem. Je to solidní 4hvězdičkové čtení pro ty, kteří mají rádi kriminální příběhy, kde je kromě pátrání i silná dávka tajemství. Přes drobné výhrady je kniha čtivá a rozhodně stojí za přečtení.

ArmadoLorez
30.10.2025

Musím říct, že tahle knížka mě opravdu mile překvapila. Nečekala jsem, že mě tak vtáhne a udrží až do poslední stránky. Od začátku má zvláštní, trochu tísnivou atmosféru, která se mi dostala pod kůži. Fiktivní čtvrť Severní Pfalz působí tak skutečně, že jsem měla chuť si ji vyhledat, jen abych se ujistila, že neexistuje. Autor dokázal skvěle vystihnout tu zvláštní směs melancholie, strachu a lidskosti, která se v příběhu pomalu odvíjí.

Bavilo mě sledovat různé postavy a to, jak se jejich osudy postupně proplétají. Při čtení jsem měla několikrát husí kůži, občas jsem se musela zastavit a některé pasáže si přečíst znovu, protože ve mně zůstaly. Líbí se mi, že kniha není prvoplánová, že se nebojí být trochu jiná a nechat čtenáře přemýšlet či bloumat příběhem. Po dočtení jsem měla ten zvláštní pocit prázdnoty, který mám jen po knihách, které mě opravdu zasáhnou. Takže mohu dát opravdu vysoké hodnocení. Což jsem čekala, protože mám autorovu tvorbu ráda.

terousvlachynsk
08.10.2025

Velká škoda. Mělo to velký potenciál, už jenom ořízka byla výborná volba. Ale bohužel příběh byl pro mě spíš zklamáním. Nemohla jsem se začíst, nemělo to pro mě hlavu ani patu. Přečetla jsem toho hodně, ale tady sem se ztrácela snad ve všem - od postav až k příběhu, přes halucinace a význam všech v knížce:(

Atuin
30.09.2025

Páni, skvélý vypravéčský talent a schopnost zakomponovat tam prvky kterè jsou pro to neskutečně uvéritelné a oku milé. Je to opravdu skvélý počin, mytologie, krapet historie -i krásné nafabulované- což vsak i v ramci alternativy půsoobí neuvéritelné vérohodné. Takový pocit jsem měla např. u Cesty slepých ptáků od Součka ( TO NENÍ PŘÍMÉ SROVNÁNÍ) . Takhle může vypadat kniha o Praze :-))..
Knihu jsem si koupila v předprodeji protože autor o ní dost dobre mluvil a musim se pochválit za odhad, nečetla jsem si anotaci, nic dala jsem na svůj šestý smysl a VYŠLO to.....

evagu
26.09.2025

Fiktivní pražskou čtvrť Pfalz postihne během jediného dne hned několik katastrof - dvě vraždy, které mají nejspíš stejného pachatele, a zmizení mladé dívky Katariny.

Dostáváme se do alternativní reality devadesátých let v Praze, kdy je stále u moci komunistický režim. Industriální čtvrť Pfalz je v mnohém specifická, žije si vlastním životem daleko od reality zbytku Prahy.

Příběh vnímáme očima hned několika vypravěčů. Prvním z nich je Vincent, kriminalista těsně před důchodem, kterému události posledních dnů nedají spát a rád by všemu přišel na kloub. Dalším vypravěčem je místní rodák Samuel, o kterém se dozvídáme, že musí splatit jakýsi tajemný dluh z minulosti, a proto souhlasí s tím, že se pustí do pátrání po zmizelé dívce.

Předvánoční období tady má do idylky hodně daleko, další tragické události na sebe totiž nenechají dlouho čekat. Co znamená tajemná runa, která je k vidění nejen na tělech obětí, ale i všude v okolí a kterou si místní obyvatelé nechávají ze strachu tetovat na tělo? Kam mohla beze stopy zmizet mladá dívka?

...

Jde o první knížku od Adama Pýchy, která se mi dostala do rukou, a musím říct, že jsem opravdu příjemně překvapena. Navzdory tomu, že se nejedná o mnou vyhledávaný žánr, mě kniha svou čtivostí pohltila od samého začátku a nepustila až do konce. Autorův styl psaní mi naprosto sedl.

Mystično ve spojení s kriminální zápletkou a fiktivní čtvrtí i realitou je za mě velmi originální kombinace. Adam Pýcha tento motiv vytěžuje naplno, dokáže skvěle pracovat s napětím i tajemnem a do poslední chvíle udržuje čtenáře v nejistotě, kam se děj vyvine.

Pouze některé dějové zvraty by si podle mě zasloužily trochu více prostoru k dovysvětlení, protože jsem se chvílemi maličko ztrácela a některé odpovědi na mé otázky zůstaly v mlze.

Celkově ale hodnotím knížku jako svěží vánek v českých vodách a určitě v budoucnu ráda sáhnu i po další autorově knize.

denoush
25.09.2025

Kniha se mi dostala do rukou přímo od autora, a to v rámci recenzního PDF. Bohužel je léto a na čtení mi nezbývá moc času. Každopádně úspěsně dočteno.
Opět se mi velice líbilo, že je děj vyprávěný z pohledu několika osob jejichž cesty se nakonec protnou.
Jinak tedy nevím, jestli to je tím, že jsem knihu četl s velkými rozestupy, ale nějak se mi nepodařilo pobrat, jaký je vlastně význam člověka, který bude tvářem smrti.

neubam02
25.09.2025

Od autora jsem kdysi četla Druhou šanci, kterou jsem si naprosto zamilovala pro její genialitu a věděla jsem, že novou knihu si rozhodně musím přečíst.

Líbí se mi, že postavy se v kapitolách střídají, díky tomu děj plyne svižněji.

Máme zde matku, která se snaží najít svou dceru a kopici vyšetřovatelů, kteří musí odhalit vraha nevinných. A co znamenají ty podivné symboly? Proč jsou jimi lidé tak posedlí? A kde je vůbec ten severní Pfalz? Musíme přijít na mnoho otázek.

Vyšetřovatelé tvoří parádní tým, v mnohém se doplňují a velmi mě bavili. Uměla bych si představit, že příběh bude mít pokračování, kde se hlavní postavy dají opět dohromady, aby vše vyřešily.

Kniha je místy morbidní až strašidelná. Líbí se mi nápad s přízraky. Stejně tak oceňuji Pfalz, jeho promyšlenost a zajímavost.

Rozhodně doporučuji milovníkům detektivek a tajemna, protože tady se dočkáte obojího.

Knihochod

alternatívne roky deväťdesiate
fiktívna pražská štvrť
záhadné zmiznutia a vraždy
ožívajúce legendy
prízraky

Všetko vyššie vymenované dostanete, ak vytrváte a prekúšete sa cez trošku mätúci úvod do príbehu, kedy som aj ja mala problém orientovať sa v prostredí, postavách, úvodnom probléme.

Keď si však čitateľ trošku utriedi myšlienky a naladí sa na autorovu vlnu, súvislosti konečne začínajú dávať zmysel a nastáva to správne napätie, pri ktorom možno pociťovať nedostatok kyslíka (pri niektorých pasážach som zadržiavala dych), pretože prepojenie thrilleru a mystična je dokonalé!

Príbeh je podávaný z pohľadu viacerých osôb a ja vždy rada viem, na ktorú postavu sa mám v tej ktorej kapitole naladiť. Veľmi si cením, že je meno postavy uvedené vždy v prvej-druhej vete.

Čo som si ja na príbehu užila najviac, bola fiktívna pražská štvrť, popísaná tak bravúrne, že som si dokonca musela vyhľadať, či naozaj existovala. Verila som autorovi každé jedno slovo, ktoré o nej napísal. Každého podivína, vyvrheľa.

Na záver by som ešte chcela podotknúť, že s koncom príbehu nie som úplne stotožnená. Niečo tomu chýbalo, pár strán s vysvetlením, ktoré by to celé poriadne uzavreli. Takto mi tam zostala pomyselná medzera, ktorú musela doplniť moja vlastná fantázia.

Kniznidenicek
24.09.2025

Kniha mě zaujala ihned - zaprvé žánrově a samozřejmě taky na pohled, já na to tedy obvykle moc nejsem, ale viděli jste tu ořízku?!
Jelikož jsem četla autorovu Druhou šanci, tak i na tuhle jsem se vážně těšila…ovšem tentokrát mi trochu trvalo se začíst. No a taky jsem byla zmatená, teda, spíš jsem vůbec nevěděla co se to děje.
Ale jak už to tak (většinou) bývá, stačilo jen vytrvat a po pomalejším rozjezdu se příběh začal pěkně odvíjet a dávat smysl.
Musím říct, že fiktivní Pražská čtvrť byla vykreslena tak dobře, že jsem chvílemi nepochybovala o tom, že je skutečná. Ale na výlet bych se tam rozhodně nevydala.
Kapka mystična pro mě byla osvěžující- mám to tak ráda, protože to dokáže zvýšit napětí i mrazení v zádech a tady se to povedlo.
Ale po dočtení jsem si říkala, že bych chtěla vědět….víc…
No zkrátka mi nezbývá než tajně doufat, že se se Samuelem a Vincentem třeba ještě setkáme, protože mě oba upřímně zaujali a bavili…

Takže já knihu můžu doporučit, ale určitě ne každému - někomu bude třeba vadit zmiňovaný pomalejší začátek, nebo že některé věci zůstaly krapet nevysvětlené, ale za mě se námět i zpracování povedly.

Galloway

Praha, rok 1993.
Ztratí se mladá dívka, stanou se dvě vraždy. Tímto ale příběh teprve začíná.

Zmizení Katariny spojí několik lidí dohromady – možná to je osud nebo někdo v pozadí tahá za nitky. Po zajímavém nástupu se dostáváme do pozvolného rozplétání děje. U mě ale přicházelo víc a víc otázek.

Máme tu několik hlavních postav, kdy každá je něčím zajímavá.

Vincent Haas, plukovník VB, který se připravuje na odchod do důchodu, začne šťourat do vyšetřování vražd. Do toho se mu dějí věci, které těžko vysvětlí. Vidí a mluví s lidmi, kteří již nejsou mezi námi.

Samuel Birke je člověk, který vlastní bar spojený s knihkupectvím. Musí splatit svůj dluh přízrakům. Kdo to je? Těžko říct, o této části bych se chtěla dozvědět o mnoho víc. Přízraky jsou asi mým největším otazníkem příběhu.

Kapitán Ipser – další zajímavá postava. A její příběh? Tady se s tím autor vůbec nemaže. To, co se s touto osobou stane, mi vyrazilo dech.

Co se mi opravdu líbilo? Hlavní místo děje Pfalz. Temná čtvrť Prahy, kde žijí chudí, spodina, vyvrhelové a podobné osoby. Tady by se mi líbily další příběhy z této čtvrti a myslím, že má velký potenciál.

Co bylo ale opravdu nejlepší? Ta temná atmosféra, která se táhne celým příběhem. Děj totiž pomalu houstne, až skoro nemůžete dýchat a čekáte, co se stane dalšího. Nový rok se totiž blíží a s ním přibývají i temné symboly smrti. Nová tvář smrti bude brzy vybrána, do té doby se možná uličky Pfalzu zbarví doruda.

Veju007
24.09.2025

Tohle je…jiné, a to myslím v tom nejlepším slova smyslu. Kdo totiž Adamovi tvorbu zná, může už mít jistou představu, co se bude “dít”. A tak jsem si byla jistá, že fakt, že polovinu příběhu jsem naprosto zmatená a ztracená, nevadí, protože se to nakonec všechno nějak spojí.

Příběh je z naší alternativní historie 90. let a ta ponurá atmosféra se Adamovi povedla vykreslit bravurně. Staré legendy ožívají a realita a přízraky se mísí v našem světě a stejně jako hrdinové nebudete vědět, čemu věřit.

Je to vlezlé a nepříjemné a ze začátku, než si to všechno sedne, se vám budou mozkové závity trošičku vařit. Jenže má to své důvody, vydržte to! Jenže…nebyla jsem uplně stoprocentě uspokojená, přidala bych klidně dalších pár stránek a závěr bych malilinko dovysvětlila…protože takhle mě to strašně nakrklo a chtěla jsem ještě trošičku víc!

Nicméně to naprosto dostává označení mystery thriller a runy smrti, které se začnou všude objevovat jsou jen třešničkou na dortu.

Takže já určitě doporučuji, i když si troufnu tvrdit, že ne každému tento příběh sedne…nicméně to je úděl knížek.

Kniha čtena v rámci spolupráce s Knihy Dobrovský.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Adam Pýcha také napsal(a)

Adam Pýcha
česká, 1990