Všechny sny světa

Všechny sny světa https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92704/bmid_vsechny-sny-sveta-Avh-92704.jpg 5 89 27

Bílá vlčice série

< 2. díl

Pokračování románu Bílá vlčice zavede čtenáře do Berlína roku 1945, okupovaného vítěznými spojeneckými armádami. Xeňa Fjodorovna Osolinová opouští Paříž a hledá mezi troskami německého hlavního města svoji životní lásku, Maxe von Passau. Ten se však vrátil z koncentračního tábora zlomený a teprve se musí vyrovnat se ztrátou nejbližších přátel a vybudovat si novou existenci. O štěstí a lásku usiluje také nová generace jejich dětí a přátel.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Tous les reves dumonde , 2009


více info...

Přidat komentář

JituleK
09.05.2021 5 z 5

Rozhodně krásná knížka, silný příběh, určitě doporučuji přečíst

Katka2382
13.05.2020 3 z 5

Stejně jako u prvního dílu.Čtivé,ale žadný zázrak.


lištička123
05.04.2020 5 z 5

Tento druhý díl se mi líbil stejně tak moc jako Bílá vlčice. Skvělé pokračování příběhu Xeňi, její rodiny a přátel tentokrát v poválečném období. Opravdu stojí za přečtení.

rozvera
19.02.2020 5 z 5

Tato kniha byla minimálně tak dobře napsaná jako Bílá vlčice, jejímž je pokračováním. Zajímavější snad je tím, že se převážně věnuje poválečnému chaosu v Evropě, zvl. v Německu a protagonisty je už další, mladá generace s jinými názory na uspořádání světa.

broskev28
03.07.2019 5 z 5

Druhý díl nezklamal - zpočátku mě rušilo časté připomínání předešlého děje, ale to se dalo pochopit. A naopak: o válce jako takové existuje spousta knih, ale o poválečné situaci jednotlivých zemí už méně. Jak správně říká jedna postava: Berlín, to je přímo epicentrum smrště, která zachvátila poválečnou Evropu . . .
Spousta historických údajů pro mě byla neznámá, teprve po přečtení téhle knihy dokážu pochopit vznik dvou německých států i Berlínské zdi. Ve spojení s osudy všech knižních postav to bylo skvělé čtení. Denacifikace, která vlastně neproběhla. Rusové, kteří rozhodně nebyli osvoboditelé; demontáž techniky do posledního šroubku a její odvoz do SSSR. Averze okupačních zón, rozdělení vlivu a moci.
A občas, podobně jako v předešlém dílu, zobecněná myšlenka, která stojí za zapamatování:
Existuje tolik způsobů, jak zradit své děti, napadlo ho, tolik ošklivých věcí, které po nás můžou zdědit, tolik způsobů, jak je zničit, protože dítě bude vždycky a navzdory všemu milovat své rodiče.
Smekám před autorkou!

katy238
17.05.2019 5 z 5

I když má kniha dost otřesnou obálku, jedná se o pokračování, které v mnohém převyšuje první díl. Výborné čtení o poválečném Berlíně a zoufalství jeho obyvatel, které pokud nezničil nacistický režim, nové pořádky se o to aktivně snaží. Rozhodně doporučuji zájemcům o románovou tvorbu z této doby, bez přečtení prvního dílu se však u této knihy rozhodně neobejdete.

michaela7087
04.12.2018 5 z 5

Nádherné čtení, autorka umí čarovat se slovy. Knížku a její příběh jsem si naprosto užila. Nemůžu ani říct, který z dílů byl lepší, jestli první nebo druhý, oba byli dokonalé. Doporučuji.

helenkan
30.09.2018 5 z 5

První díl jsem sice nečetla,ale nijak mi to nezabránilo vychutnat si aspoň tenhle.

gigi77
17.05.2018 4 z 5

Pěkné čtení. Na rozdíl od ostatních komentářů, mne více chytl první díl "Bílá vlčice".

intelektuálka
02.12.2017 5 z 5

Kniha navazuje na první díl a je stejné úrovně. Xenie i Max přežili válku a setkávají se, ale jsou to jiní lidé. Otřeseni hrůzami války a ztrátami, které prožili.
I Nataša se musí vyrovnat s obrazem svého otce, Felix touží obnovit rodinnou tradici. Max jako Němec je znovu internován sověty a musí dokazovat svou činnost v odboji.Popis poválečného Berlína.

Podaří se hrdinům aspoň nyní najít vlastní životní cestu?
"Nejsem nic.
Nikdy nic nebudu.
Nemůžu chtít být něčím.
A tak v sobě nosím všechny sny světa."

Len2očka
29.10.2017 5 z 5

Tak jako první díl,skvělá.

hrosik3
28.07.2017 5 z 5

Určitě lepší než Bílá vlčice. První díl nás seznámil s postavami, ale teprve tady poznáváme jejich charaktery, myšlenky. Navíc v poválečném Berlíně se nemůžete nudit. Propletene osudy se rozvíjejí a uzavírají.Moc krásně se to četlo.Asi největší posun udělala Nataša s Alexem.

Nielada
06.04.2017 4 z 5

Všechny sny světa se mi líbily ještě více než Bílá vlčice. Postavy se mi zdály zajímavěji propracované, do popředí se dostali noví hrdinové, kteří s sebou přinesli inspirativní pohledy na Evropu po druhé světové válce. Bylo pro mě velmi zajímavé sledovat události v Berlíně a složitost celé politické situace. Prostě super! Zase mě jedou překvapilo, jak málo toho vím o historii našeho souseda a to poměrně nedávné. Takže i když na mě některé postavy působily jako voskové figurky a chvílemi mi vadilo opakování některých výrazných slov či frází, je to vážně skvělá četba.

Makkulka
05.11.2016 5 z 5

Určitě mnohem lepší kniha než její první díl, provede vás historií, ale krásně se to čte, nádherná kniha.

jluky
23.08.2016 5 z 5

Skvelé! Ohromilo ma to, čo som sa dozvedela o tom, čo sa dialo v Berlíne tesne pred koncom 2. sv. vojny a tesne po nej /a vôbec v Nemecku/ ...Obdivujem autorku, ktorá musela nesmierne veľa naštudovať a zistiť o udalostiach, ktoré sa v žiadnej učebnici histórie nedozvieme....Obdivuhodný prienik do zložitosti ľudských vzťahov, pocitov....No, vzdávam hold, Pani Spisovateľka! Päť hviezdičiek tu naozaj nestačí, aby som vyjadrila úžasný zážitok, ktorý mi oba romány - 1. aj 2. diel - poskytli.

vandalka
06.08.2016 4 z 5

Když jsem dočítala Všechny sny světa, měla jsem místy dojem, jako by předchozí kniha, Bílá vlčice, byla vlastně svým způsobem „úvodem do problematiky“ a teprve v pokračování se vyjevil hlavní cíl – zachytit a oživit období, kterému je ve všeobecných vědomostech věnováno jen málo prostoru. Přinejmenším já sama jsem měla o fenoménu poválečného Berlína pouze povšechné tušení, takže tento román pro mě byl rozhodně výhra. Bílá vlčice zachycuje třicetileté období evropských válek a revolucí, události, o kterých všichni víme poměrně hodně, zatímco Všechny sny světa se soustřeďují především na poválečný Berlín rozdělený pod patronaci světových mocností a autorka zde skutečně velmi živě vykresluje atmosféru tehdejšího města a realitu života v něm. Získala jsem ohromnou chuť se okamžitě po dočtení vrhnout na Zdivočelý kontinent a někdy později snad nějaký další román z Berlína konce druhé světové války. Doporučíte?

Kromě toho je to ale i výborný příběh. Setkáváme se zde opět s Xeňou a Maxem, ale v centru dění je spíše mladší generace – Nataša, Felix, Lilli, Axel a další. Autorka tuto příkladnou směs zastupující různé skupiny občanů poválečné Evropy – syna nacisty, syna a dceru nezvěstných židovských rodičů, dceru Němce-odbojáře atp. – vybavila rozličnými způsoby, jak se se svým dědictvím a se stávající situací vyrovnat. A povedlo se jí to, postavy jsou živé, záleželo mi na nich, skutečně mě vtáhla do děje a dokázala rozehrát různé bolestné struny, které v sobě každý člověk kdesi hluboko skrývá. A pak napsat tu správnou větu na správném místě, kterou člověk vlastně dávno potřeboval slyšet a ani o tom nevěděl. No prostě výborná kniha, líbila se mi víc než první díl, ale i na ten teď nahlížím ještě o něco vlídněji než předtím. Pokud se chcete nenásilnou formou seznámit s atmosférou poválečné Evropy, Všechny sny světa jsou skvělou volbou. 90%

gossipavlina
23.04.2016 4 z 5

Stále pěkné čtení, čtivé, bez výkyvů, kvalita ve druhém díle zůstala zachována. Z čehož jsem měla radost.
Bylo to zajímavé, v mnohém naučné.

hanča34
24.03.2016 5 z 5

i druhý díl, pokračování Bílé vlčice, je velmi čtivý a působivý. Být v Berlíně po skončení války nebylo vůbec nic jednoduchého. Doufám, že už se tyto hrůzy nebudou nikdy opakovat. I když v současné době máme hrůzy jiné, pouze my máme štěstí, že v naší zemi se zatím nic nestalo.

pedi
06.02.2016 5 z 5

Než jsem knihu začala číst obávala jsem se že bude o ničem.2 světová válka skončila a nic nestojí v cestě žít hrdinům spolu a v lásce.To co se dělo v Berlíně po jeho dobití zabralo 478 stran a i to bylo asi málo.To se v dějepise nebere.Bohužel každá válka je nejen o vojsku ,ale i o obyvatelích kteří se octnou uprostřed té hrůzy.Tak stejně mohla Theresa opsat i jak to bylo v obléhaném Stalingradu.A tam to muselo být mnohem horší.Jen jedno si přeji po přečtení těchto knížek -ať se to proboha nikdy nevrátí!!!

lucie1296
26.11.2015 5 z 5

Skvělá kniha - škoda že už není nikde k sehnání a vydavatel nechystá ani dotisk - akutně jednu sháním

Štítky knihy

pro ženy Německo poválečná doba nešťastná láska

Autorovy další knížky

Theresa Révay
francouzská, 1965
2010  87%Bílá vlčice
2011  92%Všechny sny světa

Kniha Všechny sny světa je v

Přečtených124x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených14x
Knihotéce67x
Chystám se číst50x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x