Všechno je možné

Všechno je možné https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383449/bmid_vsechno-je-mozne-SPF-383449.jpeg 4 42 13

Lucy Bartonová série

< 2. díl >

Román v povídkách od jedné z nejuznávanějších amerických spisovatelek současnosti nás zavádí do ospalého městečka v Illinois. Stejně jako jiní lidé i jejich hrdinové touží po štěstí, lásce a bezpečí, které ovšem mohou mít mnoho podob. Poznáme sestry Nicelyovy, z nichž jedna si zvolí bohatého manžela a společenské postavení, i když musí ledacos překousnout, druhá raději zůstává dlouho sama, dokud nepotká spřízněnou duši v muži, který zcela změní její život. Jejich kamarádka se zase musí vypořádat s tím, že její maminka opustila otce a našla štěstí s mnohem mladším mužem v daleké zemi. A slavná spisovatelka přijede po sedmnácti letech do rodného města a snaží se znovu sblížit se sourozenci, kteří prožili úplně jiný život než ona. Podaří se jim najít společnou řeč?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Motto
Originální název:

Anything is Possible


více info...

Přidat komentář

Hakl54
01.04.2024 3 z 5

Nějak jsem se v tom ztrácela. Postavy se mi pletli a zamotávali. Některé povídky přes slibný začátek pak nějak vyšuměly.

zuzulique
30.10.2023 4 z 5

Vybrať si na čítanie čokoľvek od Elizabeth Strout je pre mňa znamená vyhnúť sa sklamaniu.
Autorka mi dáva svojím písaním presne to, čo moja čitateľská duša potrebuje, bez toho, aby ma začala nudiť.
Poviedkové príbehy obyčajných ľudí prepojených rôznymi nitkami s Lucy Barton zaručene prekvapia, pobavia a zjavia vám večnú životnú pravdu, že nikto z nás obyčajný nie je. Všetci pred svetom skrývame svoje slabosti, nedokonalosti, závislosti a tajomstvá, ktoré občas vyplávajú napovrch, no často s nami poputujú až do hrobu, skryté i pred našimi najbližšími.

Pri čítaní som neustále myslela na našu ľudskú neresť posudzovať druhých ľudí bez toho, aby sme vedeli čokoľvek o tom, čo prežili, prežívajú, čo si myslia a čo ich trápi. Vyslovujeme súdy bez toho, aby sme sa zamysleli nad tým, že za správaním každého človeka, akokoľvek čudným a spoločensky neprijateľným, sa skrýva dôvod.


Han-nah
10.04.2023 3 z 5

Náhodně vybraná kniha povídek o obyvatelích malého městečka v Illinois. Jejich osudy, životy, tadosti i trápení se v povídkách prolínají. Musela jsem se při čtení hodně soustředit a číst pomalu, abych si dala konkrétní obyvatele nějak dohromady.
Možná jsem četla tuto knihu pro mě v nevhodnou dobu, je to první kniha této autorky. určitě ale vyhledám její další knihy.

Zuna1990
28.01.2023 5 z 5

Všetko je možné len upevnil môj názor na Elizabeth Strout, ktorá sa týmto počinom zapísala medzi moje obľúbené autorky. V prvom dieli Volám sa Lucy Bartonová nám Lucy so svojou matkou pri nemoničnom lôžku načali niekoľko životných príbehov jej rodného mestečka Amgash. V druhom dieli Všetko je možné tieto príbehy zažívame naplno. Lucy sa po 17 rokoch vracia domov a jej nepríjemné spomienky na neradostné detstvo sa týmto dostávajú na povrch. Nie však len ona si so sebou nesie svoju vlastnú drámu. Ona ako jedna z mála sa dokázala zbaviť okov, ktoré ju pútali k rodnému kraju, odišla a neobzrela sa späť. Jej sa to podarilo, no nie každý sa popasoval s chudobou a hanbou, ktorá je všade prítomná v ich životoch. Niektorí v hanbe vyrastali a niektorí ich zahanbovali. Niektorí sa v detstve hrabali v smetiakoch a hľadali jedlo, no zmenili svoj život a chytili ho za pačesy. Už sa neviem dočkať tretieho a štvrtého dielu Ach, William! a Lucy pri mori.

adorjas
06.09.2022 3 z 5

Stroutovú môžem, ale po Olive a Amy a Isabelle, bolo pre mňa toto druhé pokračovanie (1. časť sa volá Jmenuji se Lucy Barton), dosť rozpačité. Podobný minipoviedky sme už práve videli u Olive a z nejakého dôvodu ma tam zasiahli viac! Možno to bude len tým, že u Olive som sa s podobným konceptom od autorky stretla prvýkrát, a ak by som bola čítala najprv Lucy/Všechno je možné, tak mi naopak Olive príde už taká opakovacia. Ktovie?! Tu mi však prišli jednotlivé postavičky, také viac traumatizované ako to bolo pri postavách v Olive.

Vanka11
31.08.2022

Ke knize jsem přišla zcela náhodně.....Mám ráda spíše knihy na doporučení. Je to román v povídkách a trochu mi to dělalo při čtení problémy. Občas jsem měla problém propojit si jednotlivé osoby a příběhy. Podle mne vlastně smutná ale zajímavá kniha ,která stojí za přečtení.

kaja77
27.03.2022 5 z 5

Právě jsem dočetla a říkám "ACH". Tvorbu Elizabeth Strout mám moc ráda. Četla jsem obě knihy o Olive, četla jsem i " Jmenuji se Lucy Bartonová", na kterou tato kniha velmi volně navazuje a často se o ní zmiňuje. Paní spisovatelka zůstává věrná svému povídkovému stylu, který jí dává skvělé možnosti. Mám ráda tu "roztříštěnost" informací, kdy si čtenář sám musí poskládat puzzle, kde dílek najde tu a další o povídku dál. Jako, není to úplně snadné čtení, je náročné na soustředění ( množství jmen a rodinných vazeb, ke kterým se postupně vrací apod) vůbec to nedoporučuji do čekárny, do autobusu nebo metra.... je třeba mít na čtení klid, ale pro mě to byl zážitek, lahůdka, paráda...těším se na další kousek od PANÍ spisovatelky

vercatko20
21.12.2021 1 z 5

Asi nejsem cílový čtenář, ale tohle mě nebavilo.
Povídky, až na jednu jedinou, byly zvláštní a pro mě nečtivé.

Ronny
25.05.2021 4 z 5

Kniha Olive Kitteridge patří k mým nejoblíbenějším a tuto řadím na druhé místo ze všech knih autorky. Není to četba pro každého, osudy lidí z jednotlivých povídek se prolínají, je třeba číst pozorně. Doporučuji k této knize si přečíst také román Jmenuji se Lucy Bartonová. Tyto knihy se doplňují. Kvalitní literatura.

GeKett
29.01.2021 4 z 5

Nejsem zrovna velký fanda povídkových knížek. Ale po Olive Kitteridgeové jsem sáhla i po další knize od Elizabeth Strout a zřejmě zkusím i její další tituly. Možná je to tím, že povídky postupně propojují různé postavy z městečka, ale mě to bavilo hodně. Rozhodně jsem nedokázala odložit knihu, aniž bych přečetla celou povídku a těšila se na další. Hezky vykreslené osudy lidí a jejich povah.

Kataz
31.12.2020 4 z 5

Knihu jsem dostala k objednávce jiné knihy zdarma a musím říct, že mě velmi mile překvapila. Přečteno za pár hodin a je rozhodně nad čím přemýšlet!

NikolaVyb
31.12.2020 2 z 5

Autorku jsem neznala, knihu jsem dostala darem, vůbec jsem tedy nevěděla, co bych měla čekat. Celá kniha je rozdělená na příběhy, postavy jednotlivých povídek se znají, nebo se jejich osudy nějakým způsobem prolínají. Abych byla zcela upřímná, čtení této knihy jsem si příliš neužívala, spíš mě nudila. Některé povídky byly hezké, ale žádná z nich ve mě nic nezanechala. Často jsem ani autorčinu myšlenku nepochopila, byla na mě nejspíš příliš filosoficky ukrytá. Ale častěji jsem si spíš myslela, že autorka záměrně určité skutečnosti ani neprozradila. Já v tom zkrátka žádné poselství nenašla. Několik povídek mělo dle mého hodně useknutý konec, pokračování mě zajímalo a doufala jsem, že se další zmínka objeví v jiném z příběhů. Ale nestalo se tak. Ze začátku jsem měla také problém s orientací v postavách, těch je hned na samém začátku velké množství. Styl, kterým je kniha psaná, je podle mě zbytečně složitý, proto jsem měla potíže udržet pozornost.
Po zkušenosti s toto knihou bych od autorky žádnou další nečetla.

magnolia
01.11.2019 3 z 5

Hodně váhám mezi 3 a 4 hvězdami, když tu není možné dát něco mezi... Zase nahlížíme do několika rodin a lidských osudů, tentokrát v kraji zemědělských farem a maloměst amerického středozápadu. Autorka píše tak, jak to umí, hrdiny nechává vyprávět a přemýšlet, často je nacházíme ve zlomových okamžicích jejich životů a často na tom nejsou nejlépe nebo se naopak právě odrážejí ode dna...Některé příběhy mě zaujaly více, jiné méně, některé dialogy trochu drhly (=nerozuměla jsem jim), ale vybraná témata i způsob psaní E.S. si určitě zaslouží pozornost.