Všechno je krásné

Všechno je krásné https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481681/bmid_vsechno-je-krasne-cWr-481681.jpg 4 33 17

Krásu lze najít i v těch nejneočekávanějších věcech Když se Amy před jedenácti lety zhroutil život, začala svou první sbírku. Bylo to jen pár vzpomínek na šťastnější časy: květináč, který jí připomínal muže, jehož milovala, oprýskaný porcelánový ptáček, stříbrný zapalovač… Věci, které by jiní možná vyhodili, pro ni představují celý její svět. Amy je sice osamělá, ale její dům je zaplněn předměty, které miluje. Když se do sousedství nastěhuje rodina se dvěma malými chlapci, začne se její pečlivě střežené soukromí rozpadat. A to ji přivede k otázce, proč se vlastně začala uzavírat do sebe. Amy se vydává na cestu do své minulosti a musí se přitom vypořádat se zvědavými sousedy, otravným kocourem, neschopnou policií a malým chlapcem, který jí pomůže znovu otevřít srdce – a svůj domov.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Everything is Beautiful , 2021


více info...

Přidat komentář

Rosse
23.08.2023 5 z 5

Mezi námi děvčaty/chlapci, nečekala jsem, že by kniha mohla být obohacena mírným nádechem detektivního vyšetřování, kdy se Amy vydává zjistit, co se vlastně před těmi 11 lety stalo.
Opravdu její kamarádka utekla s jejím přítelem nebo za tím bylo něco jiného?

I když se to na první pohled nemusí zdát, tak nejenže vás kniha pohladí po duši, jak hlásají skoro všechny recenze, ale také vám zlomí srdce. Ačkoliv to bude pěkně bolet, uvidíte, že je na tom i něco krásného.

Věřím, že stejně jako samotnou hrdinku Amy, tak i čtenáře tahle kniha nahlodá k zamyšlení se nad svým životem a nad tím, co všechno kolem sebe máme a zda jsou všechny materiální věci doopravdy tak důležité. Zda to nejsou pouze náplasti, které nám pomáhají se vyrovnat s nějakou ztrátou..

Co se týče autorčina stylu psaní, tak ten mi dokonale sedl. Písmenka mi ubíhala před očima neskutečnou rychlostí a díky krátkým kapitolám stránky mizely ještě rychleji.

Pokud máte rádi romány s nádechem tajemna a zkoumání minulosti, věřím, že vás tahle kniha nadchne stejně jako mě. :-)

pip11
10.06.2023 5 z 5

Moc se mi to líbilo, nevšední příběh se zajímavou zápletkou. Amy byla příjemná postava, která měla hluboký psychický šrám trvající už jedenáct let a bez pravdy se nedokázala posunout dál. Obávala jsem se, že mi kniha možná nesedne, ale naopak, byla skvělá.


Knihochod
04.01.2023 4 z 5

Hneď na začiatok nesmiem zabudnúť podotknúť, že táto knižka je po vizuálnej stránke jedna veľká nádhera, na ktorú by som sa veru vydržala dlho dívať. A čo sa príbehu, ktorý ochraňuje týka, ten ma vcelku veľmi milo prekvapil.

Už od začiatku som akosi podvedome tušila, že anotácia, ktorá je relatívne stručnejšia, skrátka neprezrádza všetko a postupom času som zisťovala, že moje tušenie bolo správne. Predsa len, ľahko detektívnu zápletku by v románe pre ženy, najmä bez predchádzajúceho varovania skrz anotáciu, len máloktorý čitateľ očakával. A ja osobne stále neviem čo si o nej mám myslieť. Nebola napísaná zle, avšak tým, že som ju neočakávala, tak ju akosi stále nedokážem spracovať.

Čo však veľmi chválim je prelínanie prítomnosti a minulosti, kde sa čitateľ dozvedá podstatné momenty, ktoré viedli k tomu či onomu a kvôli ktorým zbiera hlavná hrdinka ten či onen predmet. Tieto odôvodnenia, ak ich takto môžem nazvať, autorka zvládla bravúrne a ja som jej ich zožrala aj s navijákom.

Trošku ma mrzí, že som si v priebehu čítania nedokázala ku hlavnej protagonistke vytvoriť žiaden vzťah. Akosi mi neprišla úplne reálna a všetky emócie, ktoré by som mala cítiť, sa absolútne nedostavili. Čo to znamená? Že som na konci knižky, kedy by som obyčajne uronila nejakú tú slzičku, necítila absolútne nič.

Príbeh ale vôbec nie je zlý a až na pár vyššie spomenutých vecí sa mi veľmi páčil, takže ho s kľudným svedomím odporúčam ďalej.

Ctenaricek4
15.09.2022 3 z 5

Od knihy jsem čekala více. Hlavní hrdinka mi moc nesedla, naopak občas mi lezla dost na nervy. Kniha se začala rozjíždět až tak zhruba ve své polovině. Ale ke konci měla zajímavé rozuzlení, které jsem tak úplně nečekala. Takže dalo by se říci, konec zachránil mé hodnocení. A tak dávám tři hvězdy.

Termaap
18.07.2022 4 z 5

Kdysi jsem shlédla pár dílů nějakého televizního seriálu o patologických hromadičích a i když jsem byla jejich chováním tak trochu šokovaná, bavil mě pozdější úklidových proces a následná změna. Když jsem zjistila, že se kniha “VŠECHNO JE KRÁSNÉ” věnuje právě tomuto syndromu, moc jsem se na ni těšila. A musím napsat, že nezklamala. Bylo to čtivé, zápletka ve mne probudila zvědavost a ačkoli byl konec trochu předvídatelný, vůbec mi to nevadilo. Za zajímavé považuji nahlédnutí do mysli onoho patologického shromažďovače.

intelektuálka
09.07.2022 4 z 5

.... všechno je krásné - stačí se podívat správným úhlem pohledu ....

Pěkné bylo i toto vyprávění o dívce Amy, která se po zklamání uzavřela před světem a hledala radost ve věcech jiných ....

Ovšem jejich jedenáct osamělých let se ukázalo jako zbytečných - poté, co se do sousedství nastěhovali dva malí chlapci, začal se měnit i Amyn svět ....

A ona se znovu učila dívat - s pomocí nevinných očí malého chlapce ....

A tak znovu pustila do svého domu světlo - a s ním přišla i naděje a rozuzlení jejích trápení ....

Pěkné odpočinkové čtení - a přiznám se, že i já mám slabost pro porcelánové hrníčky ....

Mondaika
30.04.2022 2 z 5

Obálka je trochu zavádějící, ale krásná :D
Přesto jsem měla problém se začíst plynule... Přeskakovala jsem a dlouho se knize vyhýbala....
Hlavní hrdinka Amy se za 11let stala patologickou sběratelkou, křečkující naprosto a ve velké míře... prázdné lahve od vína, zapalovače, noviny, vázy, ptáčky a prostě vše co uvidí...., věci ji totiž zradit nemůžou... Avšak v dvoupatrovém domě již není volné ani místečko, a Amy má z domu nebezpečnou skládku... A její celá zahrada je přeplněná. I přes naléhání sousedky není ochotna se ničeho zbavit.... Zlom přijde až když se vyřeší 11 let stará událost z minulosti a objeví se i nová láska a naděje pro ni....


Moudra na závěr : Každá maličkost má své nezaměnitelné kouzlo. Nikdo necestuje životem nalehko.

alzbeta4340
26.04.2022 3 z 5

Směs romantiky i trochy detektivní zápletky, maličko tragiky i komických situací. Kniha na mě působila trochu zvláštně, a to přesto, že nebyla úplně špatně napsaná.
Obálka knihy je hezká, ale vůbec neladí k ději.

LiLinka
12.04.2022 3 z 5

Tato kniha zaujme všechny, kteří mají rádi květnaté popisy prostředí a celkově pomalejší děj.

bookcase
29.03.2022 5 z 5

Nádherný a křehký příběh, četl se mi moc dobře, přesně podle mého gusta.

Kristyna_Bubu
28.03.2022 3 z 5

Všechno je krásné od Eleanor Ray pro mě byla taková "pomalá" kniha o ztracené, ale znovunalezené naději, o samotě, ale především o lásce. Amy opustil před 11 lety přítel, prostě zmizel. Opravdu odešel s její nejlepší kamarádkou, o které už taky neslyšela? Uzavřela se do sebe a teď má plnej dům věcí v krabicích, který dosahujou až ke stropu, nedostane se ani do ledničky, ani ke krbu, sotva projde po schodišti do patra. Nedokáže se jich zbavit, to harampádí je tam s ní, to ji totiž neopustí. Pak ale získává stopu a zjišťuje, co se před lety stalo... A při tom jí pomáhají moc sympatičtí sousedé, obzvlášť ten jeden, malý Charles
Knihu považuju za odpočinkovou, milou, a i když je tam až detektivní zápletka, pořád je pro mě spíš takovým milým pohlazením. Dávám 75%

_Brunetka_
08.02.2022 4 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 4,25*.

Tahle kniha jednoduše potěšila moje srdce. Autorka má velmi dobrý styl psaní, díky kterému si mě příběh získal během chvilky a já se do něj ponořila s naprostou přirozeností. Stránky mi mizely pod rukama s pocitem jedné velké euforie, jak jsem se těšila na každou novou informaci, s kterou autorka přijde. K postavě Amy jsem si vytvořila velké sympatie, protože na mě působila dojmem člověka, který není dokonalý a dělá spoustu chyb, ale přesto ho tyhle věci nijak neurčují. Prošla si taky jistým vývojem, což já vždy uvítám. Nešlo se ani ubránit tomu, abych si oblíbila další postavy. Můžu říct, že až na výjimky měla každá něco do sebe – Charles byl jednoduše roztomilý. Eleanor Ray ve mně svým vyprávěním probudila i nějaké emoce a jednou jsem se dokonce přistihla u toho, že mi po celém těle naběhla husí kůže. Mezi řádky je sem zakomponována spousta krásných myšlenek, které otevírají témata jako samota, ztráta, nový začátek, vyrovnání se s minulostí a naděje v budoucnost. Nad koncem mé srdíčko zaplesalo. Můžu tedy tento kousek rozhodně doporučit, pokud hledáte zdánlivě obyčejnou knihu, která vám má co předat.

Jenny46
02.02.2022

I přesto, že kniha je na zamyšlení nemohla jsem se prokousat příběhem, několikrát knihu jsem odložila a zase po chvilkách četla. Možná nebyl správný čas na tento příběh...
Kniha určitě není špatná a každý si odnese svůj pocit z knihy - mě bohužel moc nesedla, ale třeba ještě ji dám časem šanci, a proto nebudu hodnotit.

bupilla
15.01.2022 5 z 5

Pre mňa hotový knižný poklad.
A stane sa málokedy, aby ma kniha takto očarila a zanechala vo mne tak silné dojmy a pocity.
Určite sa zaradila medzi moje TOP knihy. :)
Zaujímavá téma chorobného hromadenia vecí, príbeh, ktorý k tomu u hlavnej hrdinky viedol, sonda do jej psychiky... za mňa originálne a veľmi pekne spracované.
Všetko dávalo zmysel a postupne do seba zapadalo - výborné.
Amy mi bola veľmi blízka, vedela som ju pochopiť (aj keď veci nehromadím, skôr naopak :D), obľúbila som si ju.
A príbeh by bol neskutočne silný, keby som si obľúbila aj Tima, čo sa nestalo... ale mne sa príbeh páčil presne taký, aký bol.
Je to napísané pekným jazykom, má to spád a žiadne hluché miesta a je to aj kniha plná inšpirácie a nádeje.
Dúfam, že sa dostanem aj k ďalším dielam tejto autorky :)

spencer
13.01.2022 3 z 5

3,5/5*
Amy Ashton se už před nějakým časem uzavřela do sebe. To se dá trochu čekat od člověka, kterému v jeden den zmizí přítel spolu s její nejlepší kamarádkou. Ani o skoro deset let později se z toho úplně nevzpamatovala, a hlavně nedostala nikdy odpověď na otázku: proč to udělali či kam zmizeli. Její sbírka vzpomínek je jediným, co ji dělá všechny ty roky šťastnou. Tu a tam si totiž odnese do svého domu něco, co by jiní možná vyhodili, ale její srdce jí to nedovolí.
Její životní styl, tvořený shromažďováním různých věcí značně naruší nová rodina, která se přestěhuje do vedlejšího domu. Ke svému vlastnímu překvapení se skamarádí s malými chlapci, kteří v domě žijí a jejich otcem Richardem. Se všemi změnami kolem, pocítí Amy nutkání projít a utřídit si všechny nasbírané vzpomínky, které postupně za posledních deset let začaly tvořit většinu jejího domu a posunout se v životě dál...
Myslím, že žádný čtenář nebude čekat směr, kterým se po první polovině kniha vydá. Bohužel mě osobně druhá polovina přes všechen svůj potenciál nezaujala. První část měla všechnu mou pozornost, líbily se mi myšlenky a seznamování se s osobností Amy a jejím traumatem. Druhá se více týkala její minulosti, a přestože jsem chtěla zjistit, kam a proč dvě nejdůležitější osoby v jejím životě zmizely, rozuzlení mě zklamalo. Možná, kdyby mi byli Tim a Chantel sympatičtější, líbilo by se mi rozuzlení více. Pár drobností mi na tom všem nesedělo a myslím, že kdyby se více dějová linie soustředila na překonávání traumatu, zanechala by ve mně kniha větší dojem.

nada3314
03.01.2022 5 z 5

Nový rok jsem začala moc hezky! Nádherná obálka si mě přitáhla a už nepustila.
Skoro čtyřicátnice AMY je zdá se hodně asociální, do práce však chodí a nikdo s kolegů, by nepoznal, že má Amy nějaký problém.

Její dům se za 11 let samoty proměnil ve vetešnictví, sbírá vše, co ji připomíná milovaného přítele, který jak se domnívá, zmizel před 11 lety s její nejlepší přítelkyní. Amy stále celé ty roky čeká na vysvětlení, těla se nenašla a dodnes o nich nebyla slyšet ani jedna zpráva! Nechce se ji věřit, že by ji jeden nebo druhý takto zradili.

Její smutek se už, ale proměnil v diagnózu… s Amy se již stala patologická sběratelka, křečkuje naprosto všechno a v nesmyslném množství - prázdné lahve od vína, zapalovače, noviny, vázy a kde co. V dvoupatrovém domě již není volné ani místečko, celá zahrada je přeplněná. I přes naléhání sousedů, pracovníků obce není ochotna se ničeho zbavit.

Příběh mi neskutečně sedl, přečetla jsem ho na jeden zátah. Nic jsem od knihy nečekala a moc mile mě překvapila. Tento příběh Vás donutí se zamyslet nad svým životem… Jestli vše co máme, opravdu potřebujeme, a kolik bychom toho měli mít, abychom byli opravdu šťastní…. Láska je opravdu všelék na všechno.

stesti.s.knihou
03.01.2022 4 z 5

Kniha Všechno je krásné byla velmi milým překvapením!
Hlavní hrdinka Amy má problém s hromaděním věcí. Vše začalo poté, co ji opustila její dlouholetá láska - Amy začala hromadit věci, které ji připomínaly šťastnější období života. O několik let později je její dům zaplněn horami harampádí, kvůli čemuž se Amy dostává do hledáčku nejbližších sousedů. Amy se však svých věcí nedokáže zbavit, ne dokud se nevypořádá s minulostí a tím, proč ji jednoho dne beze slova opustil její partner a nejlepší kamarádka. Pátrání po tom, co se před lety stalo, ji však neusnadňuje všeobecný názor na její osobu - problém s hromaděním věcí v ostatních vyvolává pocit, že je Amy psychicky narušená a má bludné představy. Vypořádat se s minulostí, najít bolavou pravdu a navíc čelit okolnímu odsuzování je úkol, kterému se musí hlavní hrdinka postavit při pátrání po svých nejbližších.
Kniha mě hodně bavila, je to nenáročná oddechovka, která však otevírá jedno důležité téma. Detektivní zápletka, která je součástí, byla příjemným osvěžením, které dodalo příběhu napětí a spád. Pokud nad dějem a jeho pravděpodobnou nereálností nebudete příliš přemýšlet (mám na mysli rozuzlení celé zápletky se ztraceným přítelem a kamarádkou), věřím, že si knihu užijete stejně jako já.

Štítky knihy

přátelství láska štěstí radost sousedé

Autorovy knížky

Eleanor Ray
americká
2021  75%Všechno je krásné

Kniha Všechno je krásné je v

Právě čtených1x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených4x
Knihotéce85x
Chystám se číst46x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x