Všechno je jinak

Všechno je jinak https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11406/bmid_vsechno-je-jinak-OTh-11406.jpg 5 58 13

Autobiografické vyprávění o tom, na co autor rád vzpomíná, co mu dává pocit jistoty. Vzpomínky a úvahy o lidech, o Praze, o umění a přírodě. Uspořádal Jaroslav Tafel.

Přidat komentář

Renatka11
14.03.2022 5 z 5

Milé, laskavé a moudré vzpomínání Jana Wericha na lidi, města a místa, která měl rád, protkané jeho typickým humorem a stylem. Při čtení jako bych ho slyšela. Skvělá byla kapitola o Nezvalovi, o cenzuře, o strážnících nebo o mladí. Teď taky vzpomínám a mám chuť si po dlouhé době opět poslechnout Čochtana nebo Osvobozené divadlo.

marabart
30.05.2021 5 z 5

Velmi příjemné čtení s mnoha nadčasovými pasážemi.


pagac17
31.03.2021

Skoro jako životopis, autor se zabývá různými tématy, které po svém vykládá a to vždy populárně a zábavně, je pozoruhodný znalec Antiky a i jiné doby, hodně poznatků načerpal na své imigraci do USA, velmi poutavé, doporučuji jí i současné generaci mladých, hodně jím doplní své poznatky, jsem velmi spokojen.

radusak9806
16.11.2020 5 z 5

Velké množství povídek se již vyskytuje v jiných knihách, ale stejně je mohu číst znovu a znovu :)

vy2
16.01.2020 5 z 5

Autobiografická kniha psaná s Werichovou rozverností, která vezme za srdce. A ačkoli jsem se musela celou dobu usmívat, spolu padla na mě jakási nostalgie a smutek nad tím, že člověk, tak krásně hledící na svět a lidské bytosti, musel prožít tolik zlého minulé doby.

pepa4081
21.12.2019 4 z 5

Malá sbírka povídek, úvah, či vyprávění na různá témata. I když velmi humorné, jak jsem si u pana Wericha zvykl, za úsměvem se zde skrývají stále platná a vážná témata. U knihy jsem se zasmál, zamyslel, ale rozhodně se nenudil. Doporučuji jako relaxaci na jedno, dvě odpoledne.
Velmi uspokojivé.

1amu
04.05.2019 5 z 5

O Werichovy knihy byla kdysi velká nouze, šlo kolikrát o "podpultové zboží". Sám jsem si vystál několik front a vždy mě těší, mohu-li sáhnout doma po Werichovi (samozřejmě i po jeho "dvojčeti" Jiřím Voskovcovi).
Tak je tomu i u této knihy, kdy se vracím po x-té k moudru, k popisování radosti, štěstí, ale zejména "srandovna" (slova vynalezeného V+W).
Tak třeba radost z hudby: ... Vydělali jsme nějaké peníze a vyjeli si do Paříže. Já poprvé. Parťák, který studoval v Dijonu to zde znal. "Milý Jeníku, když jsme v Paříži, tak nejdříve do Moulin Rouge", pravil. My byli hrozní fandové na jazz a černochy, kteří jej tak úžasně provozovali. Na jevišti 36 černých tanečnic, jedna jako druhá. Holky tancovaly, zuby jim svítily, jak to jen ony umějí. A my seděli nahoře, na galerii. Dole ne, tam seděli v prvních řadách maharádžové, což jsme nebyli. Holky dotančily "číslo", tak jsme se rozbrečeli, aniž jsme to jeden o druhém věděli. Nadšením z radosti a euforií nad tou krásou.
Ihned po návratu do Prahy jsme napsali "Ostrov Dynamit" - takovou jazzovou revui . Černochy jsme neměli, herci se načernili. A k tomu jsme si pořídili k Ježkovi orchestr. Vlasta Burian se nám smál - "dyk vás to stojí šílený prachy !"
Měl pravdu. Ale když při generálce ta kapela spustila, byla to jam-session, ve které jsme se spolu s Ježkem blahem koupali.... "Ježišmárja, byli jsme tak šťastni !"

oladnb
12.02.2018 3 z 5

Zpocatku, ac nechci, aby to znelo spatne, se mi Werichuv styl psani prilis nelibil. Nebo me mozna tolik neoslovily jeho pribehy a vzpominky. Zacetla jsem se az v druhe polovine a nakonec asi dobry. Mozna jsem knihu nemela cist po Smrti krasnych srncu a po Nepilovi. Nicmene se neda uprit, ze jsem si z tak utle knihy poridila spoustu poznamek :-)

Gothard
31.05.2015 4 z 5

Souborné vydání vzpomínek a úvah Jana Wericha. Velmi příjemné, laskavé a vtipné čtení. I ve zdánlivě obyčejných textech je mnoho moudrosti, nadhledu a lidského pochopení pro některé (!) slabosti. Témata některých úvah jsou téměř banální (třeba o holubech) a někdy i poněkud upovídané, ale tam, kde Werich píše o věcech, které měl opravdu rád (třeba o divadle, cestování, chytání ryb), tam je nedostižný.

Skawin
23.03.2014 5 z 5

Jemný laskavý humor pana Wericha mě oslovuje čím dál víc. Při čtení těchto povídek jsem měla chvílemi pocit, že je mým přítelem, který se se mnou dělí o své myšlenky. Co víc na to říct...

emptyRow
13.11.2013 4 z 5

Krásna kniha. Myšlienky a komentáre tohto velikána českej literatúry na veci všedné i nevšedné. Spomienky na miesta kde prežil mladosť. Osobne by som túto knihu odporučil ako povinnú literatúru pre všetkých, ktorí študujú alebo sa čo len trocha zaujímajú o etiku, morálku či uvedomenie si určitých morálnych hodnot. Hlavne Werichova myšlienka o recyklácii ľudstva. Veľmi trefné prirovanie ohľadom vredov nie na tele človeka, s ktorými sa možno dá nejako vysporiadať... ale vredy a šmuhy na duši, tá prastará vlastnosť človeka neustále klamať a byť neustále klamaný ...

´´ Spomínam si na jedného chlpca, ktorý počas 1. svetovej vojny predával noviny a pri tom vykrikoval. Biela je čierna a čierna je biela. Chytili ho a uveznili. No nepomohlo im to, vojnu aj tak prehrali.´´

panjan
31.07.2012 5 z 5

Kniha značně nostalgická, protkaná úvahami na všemožná témata. Ve vzpomínání na Prahu svého mládí dokáže Werich navodit takovou atmosféru, že toužíte žít v této době a v tomto městě, je to sice nemožné, ale Werichovo vyprávění to alespoň an chvilku dokáže. Nejzajímavější úvahou pak byla úvaha o židli. Napsat pár stránek o židli, zajímavě, poučně a zároveň vtipně, to je kumšt. Jak úvahy, tak vzpomínání na své mládí jsou v nádechu milé a příjemné atmosféry, styl vyprávění je lehký, samozřejmý, jazykově bohatý.
Tato útlá knížečka je malým klenotem v mé knihovně, lékem na splín, jež dokáže zanechat lehký úsměv na tváři, pokladnicí klaunovy moudrosti.

marguarite82
16.04.2012 5 z 5

moc milá knížka - oblíbený citát: „Lidé s fantazií nejsou nebezpeční. Nebezpeční jsou jenom ti, kterým fantazie chybí, takoví, co jdou jako kůň s klapkami na očích, kteří si neumějí představit, že může být ještě něco jiného, než oni myslí, že by mělo být.“

Autorovy další knížky

Jan Werich
česká, 1905 - 1980
2008  92%Fimfárum
1957  76%Balada z hadrů
1965  87%Osel a stín
1965  86%Italské prázdniny
1980  92%Kat a blázen

Kniha Všechno je jinak je v

Právě čtených1x
Přečtených93x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce57x
Chystám se číst23x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x