Vše, co jste chtěli vědět o módě

Vše, co jste chtěli vědět o módě https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390296/bmid_vse-co-jste-chteli-vedet-o-mode-l0r-390296.jpg 4 46 17

Taková kniha o stylu tu ještě nebyla! Ada Bartlová, zakladatelka blogu Módní peklo, se proslavila nejen nemilosrdnou kritikou oděvních nešvarů, ale také užitečnými radami a bystrými postřehy ze světa módy. Z posbíraných znalostí a zkušeností teď sestavila knihu pro ženy, které už mají plné zuby tisíckrát opakovaných řečí o francouzském šarmu a slim džínách jako základu šatníku. Kniha obsahuje nejen tipy, jak oblékat různé typy postavy a jak najít „své“ barvy, ale také kapitolu o materiálech, o tom, jak poznat kvalitní oblečení a o zákulisí módního průmyslu. Proč je tak těžké sehnat kvalitní bavlněné tričko? Jak výrobci levného oblečení šidí zákazníky? Na co byste měly v obchodech dávat pozor, abyste si odnesly dobře padnoucí šaty? Nezapomnělo se ani na pekelné módní chyby, samozřejmě včetně rad, jak se jim vyhnout. A pro ty, které hledají svůj styl, je určena ilustrovaná encyklopedie, která jich obsahuje přes tři desítky – od sportovní elegance po dramatický glamour, od minimalismu po bohémskou eklektiku. Kniha vychází z českých reálií, respektuje místní zvyklosti (občas, pravda, spíš jízlivě nerespektuje) a radí, jak na nákupy v českých obchodech, salonech a showroomech.... celý text

Přidat komentář

jitka_dankova
31.10.2023 5 z 5

V rámci svého žánru (naučná publikace o módě) je to výborná kniha, která obsahuje užitečné informace a má čestné místo v mé malé "fyzické" knihovničce (jako ebook vydaná bohužel nebyla).

Calinda
14.04.2023 5 z 5

Pokud byste měli mít doma jedinou knihu o módě, je to tato. Opravdu je tam snad vše, na co si vzpomenete, navíc psáno velmi srozumitelnou a přehlednou formou. Velmi oceňuji naprosto přehledné a podrobné informace o jednotlivých materiálech, jejich vlastnostech, výhodách, nevýhodách... to pro mě osobně je velkým přínosem. V tomto žánru naprosto jedinečná bichle.


Ivaksa
18.08.2022 5 z 5

Kniha je úplně perfektní a neumím si v daném žánru představit lepší. Je velice přehledná, podrobná, psaná sympaticky a vstřícně i k laikům. Nechápu, který mindrák jí ohodnotil jako odpad nebo jednou hvězdou!

indyka
12.11.2021 5 z 5

Ač oficiálně literatura naučná, kniha se čte jako pohádka. Vůbec není problém ji stáhnout od první stránky do poslední, což přisuzuji výjimečnému daru písma autorky. A teď si půjdu vytřídit skříň a sehnat nové, padnoucí halenky :-)

angloumene
25.04.2021 5 z 5

Vše, co jste chtěli vědět o módě rozhodně neklame svým názvem. Jedná se o obsáhlý přehled všemožných témat, která s módou souvisejí. Od samotného materiálu, střihu a kvality práce až po módní styly samotné. Vše předáno precizním a přesto zábavným stylem, jaký od paní Bartlové očekáváme. Doporučuji všem ženám, které se nechtějí utopit v nudném stylu nula.

tatjana1737
24.02.2021 4 z 5

O existenci knihy jsem se náhodou dozvěděla od přítelkyně, když jsem jí ukazovala článek rozebírající módu v seriálu Malý pitaval z velkého města (díl Muž s punčochou). Přečetla jsem si zdejší komentáře a řekla si, že "Vše, co jste chtěli vědět o módě" by nemusel být špatný dárek pro mámu k svátku. A protože nerada kupuji zajíce v pytli, půjčila jsem si knihu v knihovně. Nemám přečteno zdaleka vše, ale už jen první část knihy věnující se materiálům, jejich původu, vlastnostem a (nejen) praní je naprosto luxusní. Vše je psáno srozumitelně a v mnoha ohledech jsem došla prozření, proč se mi srazila čepice, proč manželovy dresy i po vyprání páchnou nebo se mění jejich elasticita, anebo proč nám "chlupatí" některá trička. Ada Bartlová píše odborně, ale zároveň čtivě a srozumitelně, nechybí obrázkový doprovod, různá vysvětlení, příměry a sem tam nějaká její trefná glosa. Přičtu-li k tomu, že je kniha v pevné vazbě a má pěkný papír, už jen v první části dostávám encyklopedii s praktickým využitím, což rozhodně není málo. Jsem zvědavá na pokračování v podobě módních doporučení, což budou pasáže, pro které po knize asi sáhne většina čtenářů. Ač mě to zajímá též, už teď jsem dostala mnohem víc, než jsem čekala. (Takže dárek k svátku je jasný.)

Jednu jedinou hvězdu (spíše půl) strhávám z osobních důvodů, protože autorka se svého času nepěkně obula do mé spolužačky, a v jejím článku jsou i moje fotky :-).

yetti09
02.11.2020 5 z 5

Naprosto skvělá kniha o módě. Vůbec by mi nevadilo, jak už sama autorka zmínila, kdyby byla kniha klidně ještě obsáhlejší. Obzváš téma stylů - tam by se mi hodily i fotografie. Nejvíc mě ale nadchla kapitola o materiálech a jejích vlastnostech. Tyto informace jsem se z žádné jiné knihy nedozvěděla. Knihu doporučuji každé ženě, které není jedno, co si vezme na sebe.
Ještě si dovolím podotknout, že kniha je po vizualní stránce opravdu nádherná.

New-radus
13.04.2020 1 z 5

Popravdě, měla jsem větší očekávání. Blog Módní peklo mě svého času obrovsky bavil. Kniha nějak nepřinesla nic nového.

verense
25.11.2019 5 z 5

Naprosto výborná kniha, pokud stojíte před plnou skříní, nemáte co na sebe a v obchoďáku znechuceně vracíte na stojany spoustu neslušivých, nekvalitních nebo příšerně předražených hadrů. Více či méně zoufalá pak dumáte, co si teda ksakru obléct, abyste se konečně dočkala kýženého "Tobě to tak sluší!".
Autorka vás provede stručným seznámením s jednotlivými oděvními materiály, popíše typy postav a jak je oblékat, jaké volit barvy, a jak odhalit (či najít) svůj osobní styl odívání a v něm si pak vybudovat funkční šatník, s nímž se úvodní věty mého komentáře stanou minulostí. Rozhodně doporučuji každému, komu už není jedno, co vidí každý den v zrcadle.

madem
19.06.2019 5 z 5

Párkrát jsem zabrousila na Módní peklo. Tato kniha je sbírka nejdůležitějších článků o módě a oblečení. Dobře poradí co na sebe - a to hodně konkrétně. Nákresy postav a co se k nim hodí. Jak naplánovat šatník a co k tomu potřebujeme koupit.
Vím, že nejdříve si chci koupit tuto knížku.

MagdaFish
25.05.2019 5 z 5

Skvělá kniha. Adu sleduju už od dob Módního pekla a rozhodně neztratila drajv. Knížka je přehledná, srozumitelná, nic, nikomu nevnucuje, neříká "jen tohle musíš nosit", nebo "opovaž se!" :-) Velice oceňuju zejména přehled obchodů na konci.

J.books
19.04.2019 5 z 5

Absolutně nejlepší kniha v této kategorii jakou jsem zatím četla. Podrobná, ale čtivá a jednoduchá na pochopení o pro úplného laika. Naučí vás vyznat se ve světě módy a číst visačky :) Moc a moc doporučuji.

Angie_Missfit
15.04.2019 5 z 5

V rámci daného žánru skvělá kniha. Patří ke stálicím knihovničky, ke kterým se člověk průběžně vrací. Autorka čtenáři otevírá dveře do světa módy, poodhaluje jeho fungování, přehledně popisuje materiály, s nimiž se v obchodech běžně setkáváme, ukazuje, jak se způsob zpracování odráží v konečné kvalitě a ceně výrobku, a na závěr shrnuje velké množství módních stylů. Čtení jsem si užila, kochala se texty, fotografiemi (v souvislosti s tím vypichuji pěknou grafickou úpravu knihy, kvalitní papír a bytelnou vazbu), poučila se. Přidaná hodnota v podobě poukazování na módní přešlapy, byla třešnička na dortu. Musím se přiznat, že tyhle pasáže mě opravdu bavily, s úsměvem jsem kývala a s ruměncem na tváři vzpomínala na své vlastní pubertální experimenty.
V knize se mi líbí řada skutečně praktických informací, stejně jako fakt, že autorka čtenáře do ničeho nenutí. To je zásadní rozdíl oproti spoustě jiných knih zaměřených na módu, které (jak ostatně i sama autorka uvádí) obsahují nicneříkající rady jako "oblékejte se podle vlastního stylu" nebo "kvalitní šatník je základ" - ale jak v dnešní době tu kvalitu poznat, že? Další žánrově srovnatelné knihy nebo módní časopisy pak předkládají často jen nějaké módní stereotypy, nebo plní čistě prodejní funkci (pokud si koupíte tohle sako za pět tisíc, budete hvězdy), což čtenářku, která v módě zatím maličko tápe, nenaučí vůbec nic. V knize Ady Bartlové se takového přístupu naštěstí nedočkáme. Autorka spíš pojmenovává, ukazuje, navrhuje alternativy, které čtenářkám a čtenářům pozvednou nejen šatník, ale i sebevědomí. Knihu doporučuji nejen lidem, kteří se o módu zajímají, ale i každému, kdo se alespoň rámcově zajímá o to, co vlastně kupuje. Kniha je v této oblasti zdařilou učebnicí a poslouží každému, kdo se chce cítit alespoň trochu "jistě v kramflecích".

bagel
15.02.2019 5 z 5

Vynikající kniha! Měl by ji mít ve své knihovně každý, kdo se jen trochu zajímá o módu. Nejvíce se mně líbila kapitola o materiálech a typech jednotlivých oblečení.

Edeltruda
01.01.2019 5 z 5

Autorku a její přístup k módě znám už z webu modnipeklo.cz, takže jsem tušila, co v knize najdu. Přesto bylo mé očekávání překonáno. V tom nejlepším smyslu. Jízlivost byla nahrazena stručnými, ale užitečnými a srozumitelnými informacemi o materiálech, typech postavy, barevných typech, stylech... Ke knize tak přistupuji spíše jako k encyklopedii než k textu, který bych četla od začátku do konce. A možná, že právě díky ní najdu v současném chaosu své skříně přeci jen cestu ke svému stylu. :-)

RoseDadas
15.12.2018 4 z 5

Ke knize se budu jistě víckrát vracet, jelikož se nejedná o něco, co přečtete na jeden zátah a pak zaklidíte do knihovničky. Měla by sloužit jako takový rádce, ve kterém si můžete doma listovat a vždy se přiučit něčemu novému, nebo si osvěžit již známé věci. Vše, co jste chtěli vědět o módě přináší mnoho zajímavých informací jak pro "profesionály", tak i pro začátečníky, kteří by se do světa módy rádi ponořili.

petaSk
08.10.2018 5 z 5

Kniha podle mého gusta, krásný papír, barvy, spousta stránek a informací. Autorka sama říká, že kniha by podle ní měla 1000 stran a zdaleka by tam nebylo všechno. A já s ní souhlasím. Ráda bych, aby kniha měla další a další pokračování.
V publikaci jsou informace a materiálech, jak obléct různé typy postavy, barevná typologie, styly oblékání, střihy oblečení (tady bych možná přidala více informací, pro každý střih, pro jakou postavu se hodí, i když u některých to je, ale zase vím, že by to knihu ještě více nafouklo a nejde tam mít všechno) a další kapitoly. Autorka už v úvodu přiznává, že si na sebe možná šije bič, když se snaží psát pro různé skupiny a oslovit široké čtenářstvo s různými informacemi. Chápu proč se tak rozhodla. V našich končinách neznám žádnou knihu, která by lidem pomohla s tím, jak nakupovat, jak se vyznat v materiálech a ještě vybírat tak, aby jim to slušelo, a tato kniha to všechno obsahuje.
Knihu jsem zhltla za víkend a chtěla bych další. Více příkladů, jak se obléknout, více stylů, více tipů, protože mě to chytlo, ale jednou to muselo skončit. Ale to by kniha musela mít tisíce stran a pořád by to bylo málo, a byl by problém ji vůbec vydat. Já jen můžu doufat, že bude Ada dávat na svůj nový blog články o věcech, které se nevešly do knihy, jak samá říká.
Vše, co jste chtěli vědět o módě není prohlížecí knížka, je to knížka, kterou je nutné číst a to je fajn. Zároveň ji nemusíte číst od začátku do konce, ale vybrat si, co vás zrovna zajímá.
Ačkoliv mám knihu přečtenou, budu se k ní vracet, protože mnoho informací, hlavně o materiálech, je nutné si oživovat.
Moc doporučuju všem, kterým není jedno, co si vezmou na sebe, podobná kniha o oblékání na našem trhu prostě není a chyběla tady.

Štítky knihy

móda životní styl

Autorovy knížky

2018  88%Vše, co jste chtěli vědět o módě

Kniha Vše, co jste chtěli vědět o módě je v

Právě čtených4x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených7x
Knihotéce24x
Chystám se číst31x
Chci si koupit11x