Vřeteno

Vřeteno https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464273/bmid_vreteno-RI7-464273.jpg 4 42 10

Obyvatelé nového světa okolo Propasti se krčí v posvátné hrůze před bohyněmi, které prý během dávné katastrofy smetly většinu lidstva z povrchu zdecimované planety. Jediným pramenem vědění je kniha Babel, ovšem jejím nejasným náznakům nejspíš nerozumí ani učitelé, kteří znovu a znovu opakují dětem nedůvěryhodné báchorky. Jisté je jen to, že na výraz díků Matce Propasti je do jejího chřtánu každých třicet šest dní vhozen stařičký dobrovolník. Nikdo toto pravidlo nezpochybňuje. Ani dospívající kluk Key, který se svou početnou rodinou obývá čtvrť zvanou Mnohodvůr. Na rozdíl od svých sourozenců Key v ničem nevyniká, dokonce nedovede roztočit své vřeteno, předmět, který vlastní každý z Mnohodvora. Přesto je Key vtažen do nečekaného dobrodružství, ve kterém kousek po kousku porozumí podstatě nového světa. Vřeteno je fantaskní dystopický román. Je to proměna mladého hocha v dospělého muže. Je to příběh o rozšiřování vědomí. Oceňovaný hudebník Jakub König díky psaní písňových textů uplatňuje smysl pro detail i nespoutanou obraznost. Jeho románový debut je doslova nacpaný intenzivními výjevy a utkvělými vidinami.... celý text

Přidat komentář

Pafka643
13.03.2022 3 z 5

Zvláštní čtení. Chvílemi mi to připomínalo situaci, kdy se střízlivý člověk pokouší přebrat a porozumět myšlenkám někoho na tripu. Často jsem si kladl otázku: "Co se to tady vlastně děje?"
Na druhou stranu se mnou posledních dejme tomu 40 stránek z nějakého nevysvětlitelného důvodu rezonovalo (Asi dobře volený slova). A samotnej závěr mě překvapil. Jen tak dál!
Já jdu dál filosofovat nad tím, co se mi to vlastně dostalo do rukou.

memphisz
22.01.2022 3 z 5

Jakub König je na tom podobně jako Aleš Kot. Mají ambiciózní náměty, slušnou dávku řemesla a vypravěčského talentu, ale vše pohřbí meta psychedelickým tripem namísto závěru. Jako prvotina je to dobré, ale celkově zůstává autor lepším hudebníkem než spisovatelem, což je trochu škoda, protože nápad to nebyl vůbec špatný a při troše jiného přístupu z toho mohla být chytlavá (young adult) fantasy série.


Kexina
08.01.2022 3 z 5

Dovedu si představit vznik této knihy. Tu chvíli, kdy je člověk v rauši a dostane Nápad. Skvělý, neotřelý, pravda trochu inspirovaný, ale posunutý od inspirace až k samotné hranici absurdnosti.
A pak se ten Nápad autor snaží přivést do života, sepsat ho v podobě knihy. A tady se bohužel setkává plán a nápad s tvrdou realitou. Tam, kde by nápad skvěle fungoval ve světě barev komiksu, kde by se dobře rozvinul s tou správnou porcí té správné hudby, je kniha zkrátka hodně špatně zvolený formát.
Po přečtení tak zůstává dvojí pocit. Pocit nadšení a velkého očekávání z úžasné až snové vize, který je ale současně pokažen stejně velkým zklamáním z nepochopitelné snahy udusit tu originalitu nacpáním do podoby, která ji nestačí a stačit nemůže.

robin9739
07.12.2021 4 z 5

Z celkového hlediska jedná o originální knihu a zajímavý projekt. Ať už slohem či stylem psaní. Příběh i celkový svět dokáže zaujmout, ale není nic převratného. Jakub König stvořil filozofické dílo o dospívání o změně dítěte v dospělého člověka díky pochopení řadu a věcí, jenž utvářejí tento svět. Nic není růžové, svět je většinou černý a krutý...

vendylein
20.07.2021 5 z 5

Vřeteno je kouzelná kniha. Formou, jazykem, (snovou) atmosférou. Promyšleností to detailu (jen si otevřete stránku, na které je obsah).
Jakubovi Königovi se skvěle podařilo vystihnout přechod od naivní nevinnosti dětství do syrové dospělosti. Do uvědomění si, že ne vždy je tu někdo, kdo vás má rád, ochrání vás a pofouká vám rozbitý koleno. Že někdy je to na vás. A že někdy se musíte vy postarat o ostatní. A že svět není tak úplně fér.
K téhle fantaskní knize se určitě budu chtít vrátit. Některé její věty si nechat převalovat na jazyku. A některé její obrazy si nechat rezonovat v mysli...

iridius9373
14.06.2021 4 z 5

Hezky vylíčený a úplně jiný svět. Uchvátila mě poetika se kterou autor dokáže líčit poměrně surový a skřípající svět po apokalypse. Celou dobu stržen popisy a dějem jsem nevěděl co si o knížce mám myslet hodně mile mě překvapila pointa až v poslední větě. Někdy si ji rád přečtu znovu a to dělám u málokteré knihy. Ale přes to všecko to pořád nestačí na pět hvězd.

JanMas
10.06.2021 5 z 5

Mě se před očima odvíjel zvláštní, animovanej film a slyšel jsem zvuky a cítil podivný chvění kolem. Tajemno, mystika a poletování v jiných světech, Jakubovi jdou skvěle. Díky za nakouknutí za další dveře. musím si tu knihu stejně přečíst znovu, abych pobral vše, co jsem možná nezahlédl. Mám rád, když jsou postavy nejednoznačný. Čtenáři a jiní hledači podobných zážitků budou myslím s Vřetenem spokojeni. Za mě... to nejlepší, co Jakub zatím napsal.

Lindavav
10.06.2021 5 z 5

Krásná knížka. Má 3N - náladu, nápad i napětí. Bavilo mě to (místy až šíleně) ulítlé tajemno, které vás vtáhne a vyplivne až po pár hodinách na poslední stránce.

jenVeronika
03.06.2021 5 z 5

Moc dobré čtení. Autor skvěle pracuje s duchovnem a prožitky z knihy jsou takřka fyzické. Přesah děje do všech soudobých témat. Zřejmé jsou odkazy na Jakubovu další tvorbu a popravdě ji neumím zcela oddělit. Každopádně super čtenářský zážitek.

kitja
02.06.2021 5 z 5

Co o tom napsat. Jedna z nejlepších věcí, co jsem četl. Všechna ta mystika a tajemno s kterým umí pracovat třeba Murakami. Pak taky poctivost a pokora který z toho sálaj. Svět a lidi v něm, který nejsou černobílý. Provazby a odkazy k dalším Jakubovejm uměleckejm projektům (mimo jiné chápu že některý obrazy vznikaly v době, kdy tohle psal). A strhující příběh, kterej musíš číst všude včetně koupání se ve vaně. A rozuzlení, který přichází fakt až v poslední větě. Kdybych to uměl, něco takovýho bych chtěl napsat. Doporučuju velmi a všem. Přenádherná kniha, která má velký přesahy i do života jako takovýho.