Vrcholy a pády Winstona Churchilla

Vrcholy a pády Winstona Churchilla https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483686/bmid_vrcholy-a-pady-winstona-churchilla-nO0-483686.jpg 5 15 5

Winston Churchill se stal premiérem v nejtěžší chvíli, v květnový den roku 1940, kdy hitlerovci vtrhli do Nizozemska, Belgie a Lucemburska, kdy se už schylovalo k zoufalé evakuaci spojeneckých jednotek z Dunkerku a kdy zbývalo jen několik týdnů do potupné kapitulace Francie. Blížilo se období ničivých náletů Luftwaffe, které připravily o život desetitisíce britských civilistů… Churchill stál před gigantickým úkolem – stmelit národ k energickému odporu proti německému běsnění a přesvědčit americkou veřejnost, že Británie je pro Ameriku cenným a odhodlaným spojencem, kterého stojí za to ve válce účinně podpořit. Mezi rodinou a dějinami – i tak by se dala charakterizovat tato neobyčejná kniha. Přestože o britském válečném premiérovi už existuje bohatá literatura, autorovi se podařilo najít nový úhel pohledu na Churchilla jako na bytost z masa a kostí a z nejtěsnější blízkosti zachytit jeho rozhodování, každodenní jednání i svérázné zvyklosti. Stáváme se účastníky napínavých válečných zvratů a politických manévrů, přitom pronikáme i do intimního prostředí Churchillovy rodiny a prožíváme s ní válku: s Winstonovou největší oporou manželkou Clementine, s mladší dcerou Mary, která by tak ráda unikla ochranitelským snahám rodičů a sama se víc zapojila do válečného úsilí, s problémovým synem Randolphem i s jeho krásnou, ale nepříliš šťastnou mladou manželkou Pamelou. Nejtěžší válečné měsíce prožijeme i s klíčovými členy válečného kabinetu a obětavého personálu. Ocitneme se v sídle britských premiérů na Downing Street, ale také ve venkovském zámečku Chequers, anebo v Ditchley, útočišti pro dny nejtvrdšího bombardování. Kniha přináší plastický obraz života Britů v době německých leteckých útoků, představí nám dva důležité muže, které do Londýna vyslal prezident Roosevelt, a zavede nás také mezi nacistické pohlaváry Hermanna Göringa, Josepha Goebbelse či Rudolfa Hesse. Knihu zhltneme jedním dechem, jako by šlo o napínavou beletrii, přitom žádný výrok v uvozovkách, dokonce ani jediná zmínka o projevených emocích osob nejsou smyšlené – autor totiž vycházel z deníkových záznamů, archivních zdrojů i utajovaných dokumentů, z nichž mnohé byly uvolněny zcela nedávno.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu , Historie

Vydáno: , Leda
Originální název:

The Splendid and the Vile: A Saga of Churchill, Family, and Defiance During the Blitz , 2020


více info...

Přidat komentář

slunicko1958
17.07.2023 5 z 5

Je to opravdu velmi kvalitní kniha. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací, občas jsem vyprskla smíchem, občas si setřela slzy.
Autor toto dílo napsal podle deníkových záznamů lidí, kteří se pohybovali v blízkosti W. Churchilla. Kratší vstupy jsou i do okolí A. Hitlera či prezidenta Roosevelta. Bližší informace o zdrojích jsou uvedeny v rozsáhlé bibliografii či rejstříku na konci knihy. Ocenila bych, kdybych tam mohla najít aspoň minimální obrazovou přílohu, musela jsem si vystačit s internetem.
To však nic nemění na tom, že kniha je skvělá. Churchill byl opravdu "jak buldog". Silný, pevný, neústupný, statečný, empatický a hluboce lidský člověk. Milující manžel, otec a vynikající státník. Svět měl štěstí, že byl tehdy britským premiérem právě on.

Neodpustím si krátkou ukázku, je tak trochu pořád aktuální:

Hopkins vstal, ... pak se otočil a podíval se přímo na Churchilla.
"Předpokládám, že byste si přál vědět, co řeknu prezidentu Rooseveltovi, až se k němu vrátím," řekl.
Tak to bylo slabé slovo. Churchill už zoufale toužil znát, jak si ve svých námluvách u Hopkinse vede, a co se host doopravdy chystá prezidentovi sdělit.
"Nuže," pronesl Hopkins, "ocituji vám jeden verš z Knihy knih, v jejíž pravdě byla vychovávána matka pana Johnstona i moje skotská máti -"
Hopkins ztišil hlas, až už jen téměř šeptal, a zarecitoval pasáž ze starozákonní Knihy Rút. "Kamkoli půjdeš, půjdu, kdekoli zůstaneš, zůstanu. Tvůj lid bude mým lidem a tvůj Bůh mým Bohem."
Pak tichounce dodal: "Až do úplného konce."
To byl jeho vlastní dodatek, a jako by po něm celou místnost zaplavila vlna vděčnosti a úlevy.
Churchill se rozplakal.

(str. 424)

Paulus.1987
25.03.2023 5 z 5

Na tuto knihu jsem se velmi těšil a o to větší obavy jsem měl z případného zklamání. Naštěstí se tak nestalo a já jsem po dlouhé době nadšený.

Anotace v tomto případě nelhala. Ačkoliv se jedná o literaturu faktu, kniha je skvěle čtivá jako román. Příběh, který mapuje Churchillův první rok ve funkci ministerského předsedy, vychází z deníkových záznamů a svědectví zúčastněných osob, čímž se autorovi podařilo sestavit komplexní obraz jak Churchillova politického i osobního světa, tak i samotného boje Britů proti hrozbě německé invaze.

V průběhu četby se u mě střídalo několik emocí. Nahlas jsem se smál a bavil u popisů Churchillových svérázných zvyklostí, opět jsem žasl nad rozbory jeho památných projevů, byl jsem spokojený s tím, kolik nových zajímavých informací jsem se v průběhu četby dozvídal, a rovněž jsem byl dojatý nad strádáním a neskutečnou odvahou Britů navzdory zničujícím a nelítostným náletům Luftwaffe.

V oslavném hodnocení této knihy bych mohl pokračovat, ale nechci tu psát sáhodlouhou esej. Knihu mohu s klidným srdcem maximálně doporučit. Je to jedna z nejlepších knih, kterou jsem v poslední době četl a skutečně si ji vychutnával.


Lolila
02.11.2022 5 z 5

Veľmi dobre napísané. Spisovateľ sa zameral na obdobie, keď sa W. Churchill stal premiérom v r. 1940 - 1941, na jeho osobné aj politické rozhodnutia, na jeho blízke okolie a aj rodinu počas nepretržitého bombardovania Anglicka. Literatúra faktu napísaná skôr štýlom beletrie..... - zaujímavé čítanie.

hnatlubo
12.02.2022 4 z 5

Dobře napsaná, zajímavá knížka.

robo22
04.01.2022 4 z 5

Kniha je zaujímavá, veľmi dobre napísaná. Poskytuje ale iba živý, takmer beletrizovaný pohľad na udalosti rokov 1940 -1941, ktorých spoločným menovateľom je Winston Churchill. Ak niekto čítal knihy Nejtemnejší hodina a Lady Clementine, nebude šokovaný návalom nových, zaujímavých informácií.