Vrchol a pramen

Vrchol a pramen https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63151/vrchol-a-pramen-63151.jpg 5 5 2

Tématem knihy je tajemství eucharistie, liturgické slavení, které Druhý vatikánský koncil nazývá pramenem a vrcholem života církve: „Liturgie je vrchol, k němuž směřuje činnost církve, a zároveň zdroj, z něhož vyvěrá veškerá její síla“ (konstituce Sacrosanctum Concilium, 10). Publikace je sestavena z promluv a článků Josepha Ratzingera o eucharistii, které vznikaly v průběhu mnoha let. Reflektují tedy jeho teologické zrání v tomto tématu, počínaje obdobím, kdy byl mnichovským arcibiskupem, až po nedávnou dobu. Prismatem eucharistie nahlíží autor podstatu křesťanské víry a církev jako společenství. Život křesťanů totiž nelze redukovat jen na zvýšené mravní úsilí či dodržování předpisů. Církev ví, že v eucharistii se sebedarováním Krista zpřítomňuje jeho pravá oběť. Společenství, které slaví eucharistii, se modlí, abychom se stali tím, čím nemůžeme být vlastními silami – duchovní obětí, která se líbí Bohu.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Gott ist uns nah - Eucharistie: Mitte des Lebens , 2006


více info...

Přidat komentář

sika444
22.05.2020 5 z 5

Opravdu velmi podnětné úvahy a teologické vhledy. V závěrečné kapitole je důležité vysvětlení rozdílu mezi utopií a eschatologií.

ctecka_knih
08.07.2016 5 z 5

Úžasná kniha o eucharistii. Ukázala mi tolik nových pohledů na tento nejdůležitější akt mše svaté. Určitě se k této knize (věřím, že nejednou) navrátím.