Vražedný chlad

Vražedný chlad https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382115/bmid_vrazedny-chlad-AuB-382115.jpg 4 608 184

Ve Three Pines se zase vraždí. A dokonce o Vánocích. Tentokrát se obětí stala zlá, sobecká, panovačná CC de Poitiers, která si v malebné kanadské vísce koupila „prokletý dům“. Zdá se, že její smrti nelituje vůbec nikdo včetně nejbližší rodiny a že důvod zabít ji měl tady snad každý. Navíc pachatel zvolil naprosto originální způsob vraždy – tak rafinovaný, že dokázal pořádně zamotat hlavu nejen místní policii, ale i vrchnímu inspektorovi Armandu Gamachovi z quebecké Sureté. Gamache však má oproti ostatním jednu velkou výhodu – dobře ví, že aby našel vraha, musí ho nejdřív pochopit. „Vražda je hluboce lidská věc, a to se týká jak zavražděného, tak i vraha.“ Druhá kniha detektivní řady z pera kanadské spisovatelky Louise Pennyové vynesla autorce prestižní cenu Agatha Award za nejlepší klasický kriminální román roku – a jejímu hlavnímu hrdinovi přirovnání k legendám: svéráznému Columbovi či jedinečnému Herculu Poirotovi.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

A Fatal Grace (Dead Cold) , 2007


více info...

Přidat komentář

nada3314
28.02.2024 4 z 5

Za mě lepší než 1. díl. Pomalejší detektivní série, ale propracovaná do poslední oběti. Moc hezky se mi to čte. Inspektor Gamasche je stále víc a víc vtipnější a celý tým se postupně stmeluje. Těším se co bude dál...

Knihomolka97
26.02.2024 4 z 5

Prvních cca 70 stran mě upřímně moc nebavilo, ale nakonec se to pěkně rozjelo. Zaujal mě způsob vraždy, velice chytrý, originální a taky trochu (hodně) o haluzi, řekla bych. CC byla strašná osoba, zabít ji mohl snad kdokoli, takže jsem vlastně až do samého závěru neměla tip na vraha, což se mi dlouho nestalo. Byla jsem pak docela překvapená a zároveň vlastně nebyla. Dává to smysl? :-D
V průběhu přišla na scénu i neoblíbená agentka Nicholová, která v minulém díle nakrkla nejednoho člověka. Vůbec nevím, co si o ní mám myslet, o co jí jde. Ale ráda ji nemám.
Nejedná se o nějaké napínavé čtivo, spíše se nese v poklidném duchu a děj plyne pomaleji, avšak baví mě to prostředí i obyvatelé městečka a ráda se k nim budu vracet. Série je dlouhá a zatím nemám v plánu ji přestat číst.
Jsem zvědavá, co se stane ve Three Pines příště.
A Gamache si bude muset navíc dávat dobrý pozor na to, komu věřit. Někdo by mu totiž rád uškodil...


holkazaknihou
26.02.2024 4 z 5

Rozhodne lepsi nez predchozi dil. Pulku knihy trosku trvalo nez se zapletka rozjela, ale pak me to velmi bavilo. Jsem zvedava, jestli dalsi dily budou stejne dobre..

Emik87
23.02.2024 5 z 5

Vždycky říkám, že druhé díly jsou slabší než první. Ale tady to rozhodně neplatí. Dokonce se mi Vražedný chlad líbil víc, než Zátiší. Naprosto skvěle popsaný případ. Jen tak dál.

Didi15
05.02.2024 5 z 5

Další díl opět skvělý . Tu vesnici miluju:)

Arlienen
28.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Po Zátiší jsem se hned vrhla na druhý díl a byla jsem napnutá, jak kšandy, co si pro nás autorka připravila.
Na začátku knihy se vracíme do Three Pines v období Vánoc ke známým tvářím. Je to jako návrat domů. Takové příjemné pohlazení na duši..., než začnete číst kapitoly z pohledu CC. Člověk hned pochopí, proč zrovna ji někdo zabil. Byla zlá a vážně odporný člověk.
Pachatele jsem neuhádla. O to víc jsem byla překvapená.
Překvapená jsem také byla z návratu agentky Nicholové. Není mi vůbec sympatická a je očividné, že nemá čisté úmysly. Snad se v dalším díle dozvím, i co jí vlastně jde.

Česneksmedem
27.12.2023 4 z 5

Namasté! Gamache je takový trochu nevýrazný, ale o to spíš ho lze podcenit. Pachatele uhodnete lehce, ale to neva. Musím pochválit obálku, ta je velice pěkná. Celkově slušné počtení.

Ennie
26.12.2023 3 z 5

Moje první setkání se spisovatelkou a jsem vcelku spokojená. Hodí se do vánočního období. Téma bylo trochu těžké, ale příběh byl poutavý a nabízel několik záhad. Hodnotila bych 3,5 hvězdičkami.

Nielada
26.12.2023 2 z 5

Musím říct, že po prvním díle pro mě přišlo zklamání. Kniha se vlekla a děj ani postavy na mě nepůsobily věrohodně. Dočetla jsem jen z rozhodnutí a opravdu nevím, jestli budu pokračovat v dalších dílech.

Starmoon
23.12.2023

Krásne tajomstvo ma nadchlo, myslela som si, že obdobne ma nadchne celá séria... No ale nestalo sa. Toto je už moja druhá kniha zo série, ktorú odkladám nedočítanú (aj keď do polovice som sa snažila a dávala jej vždy nanovo šancu). A aj posledná, viac sa už s Pennyovej hybridmi detektívok a selaniek trápiť nebudem. Gamache pôsobí príliš zidealizovane, dedinka Three Pines tiež (a tá "maličkosť", že v dnešnej dobe nie je na žiadnej mape, jasné...), ostatné postavy sú čierno-biele, nereálne, detektívna zápletka sa úplne stráca vo vate o dedinskej idylke... Jednoducho nič pre mňa.

Literabook
24.10.2023 3 z 5

Tohle vůbec nebylo špatné. Jsem mile překvapená.

Sandalkar
29.08.2023 5 z 5

Takova ta poctiva pribehova detektivka bez severske brutality. Pohlazeni.
Agentka Nicholova mi leze krkem. A to je to skoro krajanka. Chjo.
Jo a chci tu v zime taky takovy snih a mraz. At muzeme zase bruslit na rece, stavet snehulaky a jet do prace ma bezkach.
Trochu se taky bojim o osud Three Pines, je tam jen par domu a uz druha vrazda. Skoro jako v Midsommeru...

"Ve vsem je trhlina a z ni k nam dovnitr prochazi svetlo."

petunkav
08.07.2023 5 z 5

Tento druhý díl mi chyběl přečíst. V celé sérii se chystám na pátý.
Opět pěkná detektivka, takové pohlazení.

Borntobike
20.06.2023 4 z 5

Inspektor Gamache mne opet nezklamal.

Terka1975
18.05.2023 2 z 5

Upřímně nevím, jak hodnotit knihu, kterou jsem se protrápila od A až do Z. Kdybych něchtěla vědět, kdo zabil CC, tak ji asi nedočtu. Vzhledem k tomu, že kniha má hodně kladných hodnocení, tak ji asi hodnotit nebudu, prostě se mi nelíbila. Nejhezčí je asi obálka knihy. Dalším knihám už dávat šanci nebudu a sáhnu po něčem akčnějším.

mnohoknih
06.05.2023 4 z 5

A sakra! Louise se asi snaží vyvraždit tu rozkošnou vesničku Three Pines. Kromě viditelné a důmyslné vraždy, je tu i jedna skrytá, kde vražedný nástroj jsou slova. A už Brumbál říkal, že slova jsou největší kouzlo. Dokáží zranit i potěšit. Což se tu děje i prostřednictvím veršů, nejen od Ruth. Doporučuji číst v létě, protože příběh i počasí jsou opravdu mrazivé.

JaniMa
11.03.2023 5 z 5

Přestože seriál Three Pines natočený podle této knihy nekopíruje její linky zcela přesně, očekávání seriálem načrtnutého závěru mi poněkud kazilo prožitek z posledních stran knihy. Ta je opravdu skvělá. Méně akční, ale rozhodně ne nudná. Je to milé čtení se silnou atmosférou a zajímavými charaktery.

Kekik
26.02.2023 5 z 5

Zátiší, první díl z případů vrchního inspektora Gamache, jsem četla v srpnu roku 2020. Ohodnotila jsem jej čtyřmi hvězdami, a cítila, že to není ono. Možná proto jsem si druhý díl přečetla až po více jak dvou letech. A teď již chápu, proč je ta série tak oblíbená.
Tentokrát jsem se začetla okamžitě. Vesnička Three Pines mi učarovala. Děj se odehrává v období Vánoc a třeskuté zimy. Skoro jsem až cítila, jak mi mrznout prsty u nohou, tak skvěle umí autorka vykreslit prostředí.
Kdo zabil CC de Poitiers? Zemřela před zraky diváků. Jak je možné, že nikdo nic neviděl? Inspektor Gamache se svým týmem řeší vraždu neoblíbené CC de Poitiers. Do toho Gamache řeší i vraždu záhadné tulačky Elle. Příběh mě bavil. Vánoční atmosféra hezky dokreslovala krutou zimu, která právě vládne v městečku Three Pines.
První díl u mě nebyl na plné hodnocení. U tohoto již neváhám. Není důvod. Na třetí díl se brzy chystám. Těším se na návrat mezi oblíbené postavy a do oblíbeného městečka. Pochvalu si opět zaslouží i obálka. U této série jsou nádherné.

renefer
21.02.2023 4 z 5

První díl se mi líbil víc, tenhle je takový smutnější, ale o nic méně napínavý. Nedoporučuji číst, pokud držíte dietu, při popisu lahůdek v bistru u Gabiho a Olivera dostávám pravidelně hlad. Nejvíc mě baví hlášky Ruth, ta se autorce opravdu povedla.

Jenny055
16.02.2023 5 z 5

Bavilo ma to. Zasnežená atmosféra Three Pines, kľudné vyšetrovanie, známe postavy z predchádzajúceho prípadu a nakoniec mi nevadila ani za vlasy pritiahnutá vražda, ktorá by sa asi nezrealizovala bez dostatočnej spolupráce obete. Niekde v komentároch som čítala, že je natočený seriál, tak sa musím pozrieť aj týmto smerom. Som zvedavá na Three Pines.