Vražedné struny

Vražedné struny https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248275/bmid_vrazedne-struny-NGr-248275.jpg 4 122 45

Strhující směsice krimi, historického románu a hororu skvělá kniha pro fanoušky Sherlocka Holmese a Jonathana Creeka. Edinburgh, rok 1888. Ve svém domě je nalezen zavražděný houslista. Služebná mrtvého virtuosa přísahá, že v noci slyšela hrát tři hudebníky, ale v zamčené zkušebně je jediné tělo a neexistuje cesta dovnitř ani ven. Způsob provedení vraždy nápadně připomíná Jacka Rozparovače, a tak londýnská Metropolitní policie ve strachu z celonárodní paniky vyšle detektiva Iana Freye, aby případ vyšetřoval jménem falešného oddělení zabývajícího se okultismem. Jenomže Freyův nový šéf, inspektor „devítiprsťák" McGray, skutečné v tyhle nadpřirozené nesmysly věří. McGraye dovedla k pověrčivosti jeho tragická minulost, ale nakonec i Frey uznává, že tento případ stojí mimo rozumné uvažování. A když jednou někdo přijde o rozum, kdo ví, o co přijde příště...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Horory

Vydáno: , Host
Originální název:

The Strings of Murder , 2015


více info...

Přidat komentář

Arev122
14.05.2022 4 z 5

Pěkná a v mnohém i vtipně psaná detektivka, která mě vtáhla do viktoriánské doby.

Veruna295
05.01.2022 5 z 5

Originální zápletka, vtipné dialogy, za mě můžu doporučit všema deseti! Navíc mám ráda historii, detektivky, no a že je to z prostředí Anglie a Skotska je pro mě už jen třešnička na dortu. :)
Kniha má podle mě jen jednu nevýhodu, ale zásadní - přesto, že se jedná o sérii, vyšel u nás jen jeden jediný díl (v zahraničí je jich snad dostupných už 6). Nemůžu si to vysvětlit ničím jiným než těžce nelákavou až odpuzující obálkou, taky bych po ní v knihkupectví rozhodně jen tak nesáhla, takže se nedivím, jestli se neprodávala...


Luciefever
01.11.2021 4 z 5

Svižná detektivka, prosycená mlhou, která člověku ráda kalí zdravý úsudek a nechává probouzet přízraky.
Syrová skotská metropole je jedinečným dějištěm pro zdánlivě nevysvětlitelná úmrtí, ovšem postupně se objevující indicie vedou rozum ke správnému - a děsivě smutnému - rozuzlení.
Nemůžu se dočkat překladu dalších dvou knih z trilogie.

ajasin
10.05.2020 4 z 5

Nedávno jsem se radovala z knihy s atmosférou příběhů A. Christie. Nyní to bylo stejné. Stejný závan nostalgie a vzpomínek z mého dospívání a mládí. Tentokrát šlo o příběh téměř holmesovský. Do mistrovství pera sira A. C. Doylea autorovi ještě trochu chybí, ale je na velmi dobré cestě. Snad se dočkáme vydání i ostatních knih. Jen se přimlouvám za lepší obálku. Obálku, která na první pohled nedělá dojem rodokapsu kategorie „C“.

martina.culik
08.04.2020 5 z 5

Skotsko v dobách Jacka Rozparovače - atmosféra výborná, příběh opravdu dobře napsaný. Není k tomu co dodat.

Hobo
25.01.2020 5 z 5

Lahůdka. Postupně se rozvíjející děj se stoupajícím napětím až do úplného vyvrcholení. Napětí mezi dvěma hlavními vyšetřovateli, morbidní příběh, a to vše v dobrém duchu starého dobrého A. C. Doyla.

irca3468
06.11.2019 5 z 5

Kniha mě moc bavila, doufám, že se dočkáme dalšího případu ;)

Trustty
30.10.2019 4 z 5

Po knize jsem sáhla také díky čtenářské výzvě.
Nešlo mi se na začátku moc začíst, ale po několika stránkách se to vyřešilo.
:))
Opravdu pěkná historická detektivka se špetkou humoru.

happy-smile
30.08.2019 5 z 5

Naprosto skvělá kniha. Hlavní dvojice Skoťák a Anglán, kteří se spolu neustále špičkují, nemá chybu. Příběh je zasazen do Edinburghu 1888, který poskytuje příhodné zázemí vyšetřovanému případu. Oscar skvěle popsal tamní dobu - ježdění ulicemi v kočárech a na koních, vylívání nočníků do ulic atd. Případ působí opravdu tajemně a člověk uvažuje, zda se za ním opravdu neskrývají síly zla. Opravdu doufám, že u nás vyjdou nějaké další knihy od tohoto nadějného spisovatele.

sbijecka
26.08.2019 5 z 5

Paradní historická detektivka. Přidávám se k většině, která se pozastavuje nad brakovou obálkou. Absolutně se nehodí k obsahu knihy.

Ignis
09.08.2019 5 z 5

Na knížku jsem narazila, když jsem hledala něco pro výzvu. No nejdřív se mi do toho nechtělo (ano, ta obálka je opravdu zavádějící), ale nakonec jsem ji otevřela a opravdu jsem ráda. Protože jde o opravdu moc dobrou detektivku, která mě fakt bavila.

Riccia
30.07.2019 5 z 5

I já jsem po této knížce sáhla díky Čtenářské výzvě a nelituji. Bylo to velice příjemně napínavé čtení, které mne obohatilo po mnoha stránkách. Vzrostl můj rozhled hudební, zeměpisný i biologicko-genetický. Jediným drobným mínusem pro mne byla možná až příliš násilná snaha o humorné dialogy, kdy autor "tlačil na pilu" na můj vkus až malinko moc. Některé dialogy byly ale opravdu skvělé a navíc autor těch pár ztrátových desetin bohatě vyvážil velice neotřelou zápletkou a pěkně vyváženým dějem. Všech pět hvězdiček si tedy podle mého názoru určitě zaslouží . Máte-li někdo chuť porozhlédnout se po starém dobrém Londýně a především ještě lepším Edinburghu v časech Jacka Rozparovače, pak po knize směle sáhněte.

lifeoptimist
21.07.2019 5 z 5

Výborná ... zvoleno díky čtenářské výzvě, kterou podle mě splňuje dokonale a budu se těšit, zda se objeví nějaká jiná kniha od tohoto autora
Bezva zápletka, děj detektivky ve zcela jiné době než jsem teďka v posledním čase četla, takže žádná auta, mobily, internet.... a také jsem se pobavila dialogy ...za mě prostě jasných 5*

Skřítek77
13.07.2019 4 z 5

Nesuďte knihu podle obálky! Kniha je napínavá i vtipná současně. Vzájemné rozhovory plné sarkasmu mezi dvěma hlavními vyšetřovateli jsem si vyloženě užívala.

leonessa
07.06.2019 4 z 5

Velmi zajímavé kniha. Neotřelý příběh.

orinka3
04.06.2019 5 z 5

Ten, kdo spáchal tu odpuzující jarmareční obálku, by zasluhoval!!! Jakoby poukazovala na to, že si čtenář bere škvár. Omyl - lepší detektivku v kulisách Londýna a pak Edinburgu 19. století jsem si nemohla přát. Poněkud upjatý detektiv Ian Frey končí (tedy vlastně je mu ukončena) kariéru v Londýně, kde právě řádí Jack Rozparovač. Ani v osobním životě mu štěstí nepřeje. Proto vděčně přijímá šanci přestěhovat se do skotského Edinburgu a tam na svou dřívější práci navázat. Rozdíl prostředí je pro něj šokující a spolupráce s podivným McGrayem, zvaným Devítiprsťák kvůli postižení ruky, mu rovněž nevoní. Je zvyklý na salonní způsoby a ten kolega je po celou dobu zesměšňuje. Nažehlené obleky berou za své při každé akci, zato ti dva se postupně sžívají. Pronásledování pětiokého zloducha, který se zdá nepolapitelný, krutá vražda každého, kdo má co do činění se slavnými houslemi, rozmanitá edinburgská společnost - to všecko do sebe nádherně zapadá. Kniha je navíc okořeněna vtipnými situacemi a sarkasmy, které se Ianovi honí hlavou a z vrozené zdvořilosti je nevysloví, pokud se nejedná o dialog s jeho parťákem Devítiprsťákem. Ten Iana ani trochu nešetří a oslovuje ho Slečinka, klidně i před ostatními. Mě rozesmála situace, kdy se Ian vypravuje do společnosti a měl by dle tradice obléknout černý oblek. Jenomže ten si zřídil při stíhání zločince, zbývá tmavě modrý, který by jinak nepřicházel v úvahu. I tak okouzlil a jedna dáma pošeptá druhé "Nezapomeň říct bratrovi, že v Londýně je teď v módě tmavomodrá!" (s. 285). Zkrátka - přečtěte si sami a uvidíte, že jde o výjimečnou záležitost mladého spisovatele. Proč ještě nemám možnost půjčit si další díly? A taky jsem si na youtube vyhledala onu slavnou skladbu s Ďáblovým trylkem. Stojí skutečně za poslech i obdiv.

jarynek
04.05.2019 4 z 5

Čtivé, vtipné a celkem napínavé čtení, využívající tradiční antagonie Skotů a Angličanů. Plusem jsou zajímavě vykreslené reálie Edinburghu, zapojení fenoménu Jacka Rozparovače a především zahrnutí hudebních prvků do detektivního příběhu. Naopak mínusem je občasná rozvláčněnost vypravování a předvídatelnost některých pasáží děje - on samotný příběh asi není moc překvapivý, avšak právě výše uvedenými specifickými prvky je garantováno, že čtenář bude spokojen a rád si od autora přečte i další knihu, pokud u nás vyjde.

lark77
27.04.2019 5 z 5

Výborná kniha prečítala som jedným dychom.

Berca.000
21.04.2019 4 z 5

Trochu mě zklamalo kdo byl vrah ale jinak se knížka četla dobře.

Sahir
02.04.2019

čtivé napínavé