Vražedná krása

Vražedná krása https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516363/bmid_vrazedna-krasa-6463a7f6ecdd2.jpg 4 16 8

Musíš vyšetřit, kdo zbavil svět Kaprštejna! To přikazuje mladému soudnímu vyšetřovateli Borkovi soudce Hykl, když se dozví, že na cestě do Počernic byl nalezený brutálně zavražděný významný muž. Borek brzy zjistí, že nejde o pouhé loupežné přepadení, ale že za vraždou je něco více, protože hamižného Kaprštejna nenáviděla půlka Prahy. I když mu nejprve zamotá hlavu krása mladé vdovy, jako vždy naslouchá své intuici a tentokrát i řečem lidí. Borek po výpovědích svědků odhalí nejen vrahy, ale také jejich pohnutky a příčiny dalších vražd, které spolu zdánlivě nesouvisely.... celý text

Iwíček
Iwíček
včera 5 z 5

S románem Jaroslavy Černé jsem se setkala poprvé a abych pravdu řekla, zalíbila se mi. Překvapila mě čtivostí a vtažením do děje. Zároveň zvolila i zajímavou kompozici. Nikdy bych neřekla, že když budu znát zhruba někdy od poloviny knihy vraha, přičemž v druhé polovině budou rozplétány jeho pohnutky, že to bude takhle zajímavé a napínavé do poslední chvíle. Velmi zajímavé a mohu vřele doporučit všem čtenářům, kteří si oblíbili knihy Vlastimila Vondrušky či Jana Bauera, ale pochopitelně i příznivcům autorky samotné.

orinka3
orinka3
07.01.2024 3 z 5

Po špatných zkušenostech s předchozí knížkou od paní Černé jsem tak trochu s obavami otevírala i Vražednou krásu. No, trochu lepší to určitě je. Možná i proto, že se opírá o skutečný případ z historie. Ale je to víc červená knihovna než detektivka, takže žádné velké nadšení. Každopádně je to oddychovka pro chvíle, kdy člověk nemá náladu na náročnou četbu a potřebuje nechat mozek odpočinout.


čef
čef
08.12.2023 5 z 5

Skutečný případ z Prahy v době třicetileté války autorka trochu posunula v čase a obalila jej romantickými prvky včetně porodu tak, aby se to vše líbilo hlavně ženám. Máme tady proto také vynucené sňatky, žárlivost, licoměrnost, vypočítavost, nekonečnou lásku a vražednou krásu nešťastnice a jejího milence. Dále není co dodat, kniha si své čtenáře jistě najde.

kolacky
kolacky
03.12.2023 4 z 5

Osudy jsou pořádně zamíchané. Nespokojené ženské - Marie i Eva. Nesoudní muži - Kaprštejn i Adam. To nemohlo dobře dopadnout. A Borek není špatný vyšetřovatel, jak výborně chápe i soudce Hykl.

RendyaDav
RendyaDav
19.11.2023 5 z 5

Určitě stojí tato historická krimi za přečtení...
Příběh od začátku mě vtáhl svojí napínavosti, i romantikou... Dokonale propojena fakta s fantazií.
A vše je na konci autorkou vysvětleno.

alnahu
alnahu
08.11.2023 5 z 5

Krásná obálka této knihy a neméně krásná a čtivá historická detektivka,která nás zavede do staré Prahy.Píše se rok 1646 a opět se zde vraždí,tentokrát je zavražděn,známý apelační ráda Kaprštejn-toho nenávidí celá Praha a tak to ani nikomu nevadí,ale celý případ má dalekosáhlé pozadí.Vyšetřování je velmi složité, do případů je zapleteno mnoho osob,kteří jsou podezřelí.Opět se setkáme s již známými osobami z knihy Krev andělů:vyšetřovatelem Boleslavem Rybářem s Aničkou-teď již jeho manželkou,soudcem Hyklem a katem Hanušem,který je synem kata Mydláře.Autorka skvěle propojila fikcí se skutečností, která se opravdu udála i tresty odsouzených vrahů nejsou smyšlené.Opět skvělá kniha z pera této mé oblíbené autorky,která mě velmi nadchla a těším se ,že se opět se známými osobami setkáme v dalším příběhu.

adela7791
adela7791
25.10.2023 5 z 5

Nejraději bych v tento moment psala jen citoslovce vyjadřující pocity naprosto šťastného a mile překvapeného malého dítěte, neboť přesně tak se cítím po přečtení knihy. Historické krimi Vražedná krása od české autorky Jaroslavy Černé mi byl poskytnut recenzní výtisk od brněnského nakladatelství MOBA. Ačkoliv jsem to již psala mnohokrát, ještě jednou děkuji za možnost přečtení této knihy.
Autorka se pustila do velice náročného vyprávění historie odehrávající se v roce 1646 a hrozně se jí to povedlo! Nejen, že je v knize perfektně vykreslila událost českých dějin, ale také jsou dokonale propojená fakta s fantazií. Veškeré odlišnosti od historických faktů vysvětluje autorka na konci knihy a pěvně věřím, že budete mile překvapeni jako já.
Příběh odehrávající se v 17. století popisuje vraždu významného, avšak celým světem nenáviděného muže, pana Kaprštejna. Vyšetření zločinu, dostane za úkol od soudce Hykla, mladý vyšetřoval Borek, který za zločinem hned při prvním prozkoumání vidí víc než jen loupežné přepadení. Pustí se do pátrání, a především klade důraz na svojí intuici.
Autorka členila příběh do přiměřeně dlouhých sympatických kapitol. Hlavně musím ocenit, že paní Jaroslava Černá, mě jako náročného čtenáře, dokázala napnout hned při prvních stránkách knihy. Do kriminálního příběhu byla vnesena i romantická linie, což podtrhovalo krásu celého příběhu.
Nesmím zapomenout podotknout pro mě dvě důležité věci. Jako první se mi líbila obálka knihy. Za mě nemá chybu. Jednoduchá, nic neříkající a přesto, když přečtete příběh, tak v obálce knihy uvidíte velice složitý, avšak krásný příběh. To se povede při málokteré knize. Druhou, pro mě zásadní věcí, bylo retrospektivní vyprávění o životě hlavních hrdinů. Autorka knihy vnesla minulost hlavních hrdinů do příběhů, tak lehce. Vše do sebe perfektně zapadalo.
Jak jsem psala již v úvodu. Jsem naprosto očarována touto knihu a vděčná, že jsem dostala možnost jí přečíst. Zároveň s tím mě mrzí uvědomění, že kdyby mi nakladatelství MOBA neposkytla recenzní výtisk, po knize bych na základě svého vkusu nesáhla. A to by byla veliká škoda!

Le Chat
Le Chat
27.09.2023 5 z 5

Historické romány Jaroslavy Černé mám opravdu ráda a na Vražednou krásu jsem se těšila od jara. Knížka mne rozhodně nezklamala, v této "krimi sérii" ji řadím na druhé místo za Krev andělů. Uděluji 5 hvězdiček a doufám, že jsem se s Borkem, Aničkou a mistrem Hanušem nesetkala naposledy.