Vražda ve Slopákově

Vražda ve Slopákově https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23155/vrazda-v-slopakove-23155.jpg 4 31 7

Slopákov je nenápadné, zastrčené slovenské městečko, a přece se v něm sejdou nejbystřejší mozky světové detektivní literatury. Nechybí slečna Marplová, věčně pletoucí něco růžového, Sherlock Holmes, komisař Maigret, poručík Colombo, Mulder a Scullyová, Hercule Poirot, major Zeman či Dempsey a Makepeaceová. Zavede je sem záhadami obestřený případ vraždy významného slovenského spisovatele Pravdy. Kdo je vrahem? Co znamená symbol, který oběť nakreslila před smrtí? Kdo byla záhadná postava zahlédnutá v době činu? Prostředí, kde se nacházejí, se zdá příliš obyčejné, a přece každý z geniálních mozků má to svoje řešení. Kdo z nich případ rozluští a nepřijde tak o slávu a renomé?... celý text

Detektivky, krimi Romány Literatura slovenská
Vydáno: , Host
Originální název:

Vražda v Slopnej , 2008


více info...

Přidat komentář

myelka
12.02.2024 3 z 5

Hezky pojato, dobrý námět, závěr mě ale zklamal...

Marianna496
01.12.2023 4 z 5

Tak Slopná je naozaj obec na Slovensku - pri Pov.Bystrici,detektívi sú naozj autentickí a radosť je čítať výsledky ich pátrania - len ten naozajstný vrah mi akosi unikol ...


Starmoon
22.06.2021 4 z 5

Zaujímavý nápad, v podstate i prevedenie (tak literárne ako aj vizuálne), no niečo tomu chýbalo. Možno lepšia pointa, možno trochu menej štylizovanosti (nemohla som sa zbaviť dojmu, že autorka knihu tvorila tak trochu na efekt). Niektoré pokusy o paródiu vyšli viac (Hercule Poirot, slečna Marplová...), iné menej (súdruh Zeman, slovenská mentalita...). Povedzme, že je to taká kvázi intelektuálna a pritom popularizačne ladená literárna hračka pre milovníkov detektívky.

Dani25
22.04.2021 5 z 5

Taká oddychovka, ale 5 hviezdičiek za zaujímavý nápad. 12 riešení vraždy od známych detektívov a v každom iný vrah.

january
18.09.2018 5 z 5

Na úvod bych měla podotknout, že knihu jsem četla v originále a je možné, že slovenština jí prostě přidala šmrnc. Já se totiž nemohla od knihy odtrhnout, chvílemi jsem se smála nahlas a chvílemi jsem byla vážně napjatá. Kniha je vtipnou oddychovkou, pro milovníka detektivních postav jak ušitá. A naopak tleskám “rozuzlením”, které dokonale seděly - ke Columbovi prostě patří geniální vrah, Magrait zase jen mlčky pozoruje atd. atp.

ladyfromskye
11.02.2015 4 z 5

Nápad to byl skvělý s opravdu živnou půdou. Bohužel, neznalost neomlouvá. Autorka zná literární či seriálové postavy jen povrchně, více do hloubky šla jen v případě Hercula Poirota. Není omluvou, že kniha tyto postavy paroduje, výrazných rysů si totiž všímá (a využívá je) satira. Rovněž mi, zejména u Sherlocka Holmese, vadily slovní zásoby postav. Vlastně se od sebe příliš nelišily, což se však o postavách říci nedá.
Opět tedy musím napsat, že z příběhu by šlo vyždímat mnohem víc a že výsledný text je jen pouhý slabý odvar. Přesto dávám víc hvězdiček, a to, jako vždy v takových případech, za námět, který mě prostě dostal.

danuska
17.01.2014 2 z 5

Tak u mňa teda celkom nuda.

Štítky knihy

humor

Autorovy další knížky

Daniela Kapitáňová
slovenská, 1956
2007  74%Kniha o hřbitově
2009  72%Vražda ve Slopákově
2006  71%Ať to zůstane v rodině!

Kniha Vražda ve Slopákově je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x