Vražda v Mezopotámii

Vražda v Mezopotámii https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61812/bmid_vrazda-v-mezopotamii-n1H-61812.jpg 5 613 88

Hercule Poirot série

< 14. díl >

Amy Leatheranová, anglická opatrovnice, se má vrátit z Bagdádu zpět do Anglie, když se dovídá, že jakýsi archeolog, Dr. Leidner, shání někoho ke své manželce, která je pod silným nervovým vypětím. Je totiž přesvědčena, že její bývalý manžel, který měl zemřít při železničním neštěstí, je stále naživu a hodlá jí překazit nové manželství. Objevily se dokonce výhružné dopisy a pokusy manželskému páru ublížit. Členové expedice však vše přičítají nevyrovnanosti a představivosti paní Leidnerové. Jednoho dne je ale Louisa Leidnerová nalezena mrtvá. Naštěstí se v oblasti právě vyskytuje i slavný Hercule Poirot a místní úřady ho žádají o pomoc při vyšetřování případu…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Murder in Mesopotamia , 1936


více info...

Přidat komentář

HadleysHope
06.04.2024 4 z 5

Další z těch geniálních zápletek. Napínavé s nádechem tajemna a perfektním rozuzlením.

Emik87
20.02.2024 4 z 5

Agatha měla evidentně ráda vykopávky. Tenhle příběh je znovu z tohoto prostředí. Je výborný a čtenář si ho užije.


Starmoon
15.02.2024 4 z 5

Mám rada "poirotovky", špeciálne tie, ktoré sa odohrávajú v zahraničí, navyše z tejto bolo cítiť autorkinu zorientovanosť v svete dobovej archeológie, čo dosť pomohlo atmosfére knihy. Postavy skvelo vymyslené a charakterizované, rozprávačkou ženský watson, k tomu mierny humor, napätie pekne gradované.... Len to finále. Zase. Aby bolo jasné, oceňujem autorkinu snahu šokovať čitateľa čo najviac rafinovaným rozuzlením, v niektorých jej knihách (Tretie dievča, Smrť na Níle....) vrátane tejto to však občas dotiahla do absurdnosti (viď spoiler).

SPOILER: vrah sa spoliehal na to, že obeť vystrčí z okna hlavu, navyše v správnom uhle, aby jej mohol do nej tresnúť kamenným kvádrom, pritom musel dúfať, že jej hlavu poraní natoľko decentne, aby z nej nevytreslo priveľa krvi a aby bol pritom úder smrteľný, k tomu musel dúfať, že obeť nezačne kričať, volať o pomoc, alebo že sa náhodou niekto nevykloní tiež z okna (napríklad sestra, ktorá v tom čase očividne nemala inú prácu) alebo sa nečakane nevráti z práce... Nuž, neviem, ak by som plánovala vraždu, toľko potenciálnych náhodných faktorov úspešnej realizácie by ma asi dosť odradilo. A, ďalšia vec, ako vydatá žena si trúfam poznamenať, že aj keby som s mužom stihla žiť len pár mesiacov, spoznala by som ho i o 10-15 rokov, hoci by zmenil identitu, výzor a neviem čo všetko. Oči, vôňa, hlas, dotyky ostávajú, a najmä ak s ním už nanovo začala žiť, tých veci, podľa ktorých ho mohla identifikovať, sa len násobilo. Takže ak ma Christie tentokrát niečím prekvapila, tak nie špičkovým finále, ale jeho absurdnosťou.

MarqueeMoon
11.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Až na jednu (napriek neuspokojivému vysvetleniu H.Poirota) podľa mňa výraznú nepravdepodobnosť, skvelé.
Vraha som síce trafil, ale potom som si spomenul, že som možno tento príbeh už videl kedysi veľmi dávno v televízii.

klaraj093
26.01.2024 5 z 5

Klasicky opět nemám co vytknout. Detektivky od Agathy jsou strašně skvěle promyšlené a velmi čtivé.

Aligator805
24.11.2023 5 z 5

Opět velmi příjemné čtení. Zajímavé prostředí vykopávek, hodně podezřelých a samozřejmě jedinečný Hercule Poirot. Prostě jako vždy úžasná Agatha Christie.

jan0504
28.08.2023 5 z 5

Nemám čo vytknúť, famózne vykreslené charakteristiky a psychológia jednotlivých postáv. Do detailov prepracovaná zápletka aj s rozuzlením. Až som tam cítil tu dusnú atmosféru v tej spoločnosti.
Kráľovná detektívok si stojí za svojím titulom.
Mimochodom, veľmi sa mi páči ako si sama vie zosmiešniť svoju najslávnejšiu postavu :-)

Nelly
12.06.2023 4 z 5

Četla jsem před mnoha a mnoha lety, ale stále mám skvělý pocit z výborně napsané detektivky - no, jak jinak od královny tohoto žánru.

martinaandulka
17.05.2023 5 z 5

Opět skvělá dektivka s Herculem Poirotem.

milary
08.05.2023 4 z 5

Tuhle detektivku jsem četla už před časem, musela jsem si ji zopakovat.
Vzápětí jsem koukla pro srovnání na seriálovou část; byla tradičně "na motivy", knížka měla daleko prokreslenější postavy, ale to už tak bývá.
Přestože mám hrozně ráda příběhy, které se odehrávají v prostředí, které A. Christie buď dobře zná z dlouhých pobytů, nebo je minimálně procestovala, a pozadí archeologických vykopávek obzvlášť, nepatří Vražda v Mezopotámii k mým nejoblíbenějším. Jistá překombinovanost? Otazníčky u reálného průběhu avizované vraždy, tak jak je v knize popsána? Nevím.
Na druhou stranu se mi hodně líbila postava "Hastingse v sukních", mnohem důvtipnější, než zmíněný bývá. :)

Líbila by se mi audiokniha do mé sbírky; živost, kterou přináší autorčin "dvorní" interpret, by byla dobrým důvodem se do Mezopotámie vrátit. Zatím čtená verze není. A já dávám 80% +, protože... Agatha.

SSTknihy
15.03.2023 5 z 5

Opět excelentní! Agatha Christie ve své nejlepší formě. Jako obyčejně jsem podezřívala úplně všechny, snad jedině Poirota ne :-) Příběhy, ve kterých využívala své osobní zkušenosti z vykopávek jsou originální a mají skvělou atmosféru. Tuhle detektivku mám ráda jako knížku i jako film.

ninano
25.01.2023 5 z 5

Skvělá klasika! Jedna z autorčiných nejlepších. Chvílemi jsem se i bála :-)

castiglione
22.10.2022 4 z 5

No jo no, to je celá Agatha! Samozřejmě mě zase nechala v napětí, kdo je vrahem, až do samého konce knihy, jo, to ona umí dokonale!

Parwana
11.09.2022 4 z 5

Další výborná detektivka vhodná na dovolenou k moři. Sice není tak dobrá jako Zlo pod sluncem, Deset malých černoušků nebo Vražda v orient expresu, ale rozhodně je čtivá. Nerozumím však tomu, proč je v knize líčen detektiv Poirot jako blekotající imbecil.

hambra1
24.08.2022 5 z 5

Agatha nezklamala, jako vždycky perfektní.

madem
15.06.2022 5 z 5

Naprosto děsivá kniha. Četla jsem ji několikrát a pokaždé mám strach usnout, když ji dočtu.
Dávám plný počet hvězd, i když překlad Jana Zábrany mi přijde šílený - Poirot mluví úplně jinak, než jsem zvyklá.

Čmeláček
11.05.2022 5 z 5

Vynikající detektivní klasika.

Avila
16.04.2022 5 z 5

Jednou za čas prostě potřebuji svou "dávku" Agathy Christie a pro tentokrát padla má volba na Vražda v Mezopotámii a jako vždy příjemně strávené chvíle s Herculem Poirotem.

Hani77
15.04.2022 5 z 5

Opět velice zajímavé rozuzlení. Tentokrát jsem podezřívala úplně všechny, tedy i vraha, ale způsob provedení činu mě nenapadl. Agatha byla opravdu výjimečná PANÍ spisovatelka.

Usire
03.02.2022 5 z 5

Opětovně skvělé vyprávění, kde zápletka je jen trochu nepravděpodobná. Technické provedení vraždy je v pořádku, ale i tak se mi zdá, že vrah musel v mnoha ohledech strašně riskovat a mít pevné nervy. Knižní předloha v mnohém televizní tvorbu předčí.