Vražda morskej panny

Vražda morskej panny https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470445/bmid_smrt-morskej-panny-P1J-470445.jpg 4 43 15

Dánsky historický triler odohrávajúci sa v roku 1834 v Kodani, meste sužovanom chudobou, zločinom a politickým zmätkom. Reinterpretácia ikonickej Malej morskej panny, v ktorej sa mladý autor H. Ch. Andersen, obviňovaný z vraždy, musí stať detektívom a vyriešiť záhadu, aby sa vyhol rozsudku smrti.

Žánr:
Literatura světová , Thrillery , Historické romány

Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Mordet pa en havfrue , 2019


více info...

nula87
nula87
28.12.2023 3 z 5

Taková průměrná historická detektivka - trochu napětí, trochu znechucení, trochu historie. Nic extra, ale na jednorázové pobavení asi úplně v pohodě.

Čmeláček
Čmeláček
14.10.2023 5 z 5

Tak tohle bylo hodně zajímavé téma! Hans Christian Andersen, kterého znám jako spisovatele a autora pohádek, je obviněný z vraždy a musí dokázat, že ji nespáchal. Kniha se mi četla dobře, styl psaní nebyl špatný, proto pět stars a howgh! :)))


jefff
jefff
07.05.2023 3 z 5

Velice dobře napsaný historický román s detektivní zápletkou. Jenže přestože je nápad opravdu neotřelý, celý příběh je vlastně jen divný. Čekal jsem více Andersenovské poetiky a silnější příběh, který přes svou děsivou pointu, je takový nevěryhodný, prázdný a laciný. Tahle kniha měla na víc. O hodně navíc a nepovedlo se ji nejlépe uchopit. Na druhou stranu reálie a spád má výbornou, o tom žádná, jenže čtete něco, o čem tušíte, že nemá valnou hodnotu.

Bubo19
Bubo19
25.04.2023 3 z 5

Kniha vyšla po mém návratu z Dánska, kde jsem samozřejmě viděla proslulou Malou mořskou vílu i sochu Andersena v jeho rodném Odense, takže jsem si příběh, ve kterém je Hans Christian Andersen podezřelý z vraždy, chtěla přečíst. Bohužel jsem čekala něco jiného, kniha byla na mě místy moc brutální a začátkem jsem se doslova prokousávala. Je mi jasné, že doba to byla drsná, to bych brala, ale všechny popisy kolem vražd a únosu mi tentokrát nějak nesedly.

vlkcz
vlkcz
02.03.2023 4 z 5

Ano, je to nechutné a brutální, ale ona ta doba taková asi byla. A vyobrazení Andersena, se všemi jeho fóbiemi a zvláštnostmi také odpovídá tomu, co se o něm ví. Napsáno je to dobře, jen těch různých deus ex machina je v textu zbytečně mnoho a také logických lapsů se pár najde (např. Andersen si pochvaluje neproniknutelnou tmu, díky které neví co je kolem něj, aby vzápětí zachytil Mollyin pohled...), ale ty poetické pasáže představující myšlení H.CH.A. a kořeny některých jeho pohádek to bohatě vynahradí.

Galadwen
Galadwen
14.02.2023 3 z 5

Nuže, na stupnici nechutnosti a explicitnosti, kde román 1793 představuje 100 procent, dosahuje tahle kniha tak na sedmdesát. Severští autoři zřejmě mají nějakou soutěž, kdo napíše pro svůj thriller odpornější prostředí a zvrhlejší nebo bizarnější postavy. Ani styl vyprávění mi úplně nesedl a začátek mě moc nevtáhl. Druhá polovina je dynamičtější a zajímavější. Nicméně znovu bych si knihu nevybrala.

Danago
Danago
18.12.2022 3 z 5

Tento typ detektivek není bohužel pro mě. Zpočátku jsem se dlouho nemohla začíst a měla jsem problém chápat , co se děje. Historické detektivky mě moc nebaví, ty takže nejsem správná cílová skupina, i když nápad byl velice zajímavý. Odkaz na Hanse Christiana Andersena , který si zažil obvinění z vraždy , jeho snaha se obhájit a najít skutečného vraha je originální a věrohodný. Kodaň v 30tých letech, královská rodina, bezútěšný stav chudiny, no opravdu by tento příběh mohl být začátkem psaní Andersenových smutných pohádek na které je tu mnoho nenápadných ale i předvídatelných odkazů.
Myslím , že kniha má zajímavou úroveň a pro milovníky historických detektivek a pohádek H. Ch. Andersena ideální knížka.

Tyet
Tyet
05.12.2022 3 z 5

Tohle je zkrátka klasická béčková historická detektivka bez větších ambicí. Nebýt jedné nádherné scény s "chodícími klíči", tak by ani nestála za přečtení. Vlastně ani tak se vůbec nic nestane, pokud ji číst nebudete.

Parwana
Parwana
20.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Měla jsem velká očekávání a asi do první třetiny jsem se knihou protrápila. Od půlky už ale děj začal uhánět rychlým tempem až k tragickému konci, kde všechno zapadlo tam, kam mělo. Mladý budižkničemu, neužitečný a nijak zvlášť pohledný, jenž nemá taneční nadání ani herecký talent, a k hrubé práci se svýma něžnýma rukama už vůbec nehodí, se nakonec stane slavným spisovatelem a jeho veskrze smutné a depresivní pohádky jsou odrazem doby, v níž žil, a kdy to měly ty nejchudší vrstvy velmi těžké. Na pozadí brutálních vražd mladých žen a únosu lékařova syna vyvstává tragický a smutný příběh neopětované lásky mladého důstojníka a poživačného prince, jenž měl položit základ pohádky o malé mořské víle. V průběhu však není zcela jasné, zda se jedná o vraždícího muže či ženu, rozuzlení přijde až na lodi mířící i s princem na Island. Při hledání Marjánky již ale tušíme, že následovat bude holčička se sirkami. Po dočtení jsem byla v šoku a bylo mi do pláče.

85098211
85098211
16.11.2022 5 z 5

(malé spoilery)
Temné, napínavé, tajuplné i morbidní - to všechno mne napadá poté, co jsem knihu dočetla. Příběh, ve kterém je známý dánský pohádkář Hans Christian Andersen obviněn z vraždy a musí dokázat opak, je napsaný tak skvěle, že se od něj dokážete jen těžko odtrhnout. Atmosféra Kodaně roku 1934 je vykreslená naprosto dokonale a čtenář má často pocity zmaru a beznaděje. Hans Christian se na pátrání po pravém pachateli vydává spolu s Molly, která je sestrou zavražděné prostitutky Anny. Vyšetřování je složité a hodně dlouho se nedaří pravého vraha odhalit. Čtenáři je sice jeho jméno poměrně brzy prozrazeno a tato osoba také z velké části příběh vypráví - v podstatě paralelně k Hansi Christianovi, ale jeho motivy a pohnutky zůstávají skoro až do konce neznámé. Nakonec však přece jen odhaleny jsou a musím říct, že mne osobně vůbec nepřekvapily. Podle mého názoru se to ani jinak vysvětlit nedalo... Úplný závěr je velice smutný - podobně jako pohádky, které Hans Christian Andersen sám napsal... Přesto tento zajímavý příběh doporučuji a domnívám se, že plný počet si plným právem zaslouží.

intelektuálka
intelektuálka
08.11.2022 5 z 5

Temné kulisy královského města Kodaně 1834 .... a temný příběh s pozadím pohádky H. Ch. Andersena " Malá mořská víla ."...

Tento příběh přečtete jedním dechem - ale až na konci zjistíte, jak to vlastně bylo s mořskou vílou a její láskou k princi ....

" Na světě jako takovém není nic špatného , to špatné je v nás, lidech...."

A to se v tomto vyprávění, pro mne téměř hororovém, projeví ....

Je to téma originální, ale k pohádce má opravdu daleko ....

A v závěru se objeví další pohádková postava ..... ale ani ta mne netěšila....

Určitě doporučím - od A. J. Kazinski jsem přečetla více titulů a všechny mne zaujaly.

Márinka
Márinka
16.10.2022 5 z 5

Pokud si píšete deník, rozhodně nevynechávejte delší období, a už vůbec se na pár dní nevytraťte z veřejného života. Také Agatha Christie má ve svém životopise „mezeru“, kterou se Andrew Wilson pokusil „zacelit“ nepříliš povedeným krimi románem Talent na vraždu. Mnohem lepší je její vlastní literární verze.

H.CH.A. z dosud neznámých důvodů přerušil psaní svého deníku na rok a půl a šup, už tu máme literární vysvětlení. Rozhodně je nesrovnatelně lepší než u Aghaty! I když mnohem, mnohem drsnější. H.CH.A. – obviněný i detektiv v jedné osobě – rozhodně nepatří mezi typické „severské kriminalisty“. Nikdy jsem nezkoumala život známého pohádkáře a jsem ráda, že autoři si, co se charakteru a osobnosti týče, nic nevymysleli. Jen skutečného spisovatele, s jeho touhami, podivnostmi a traumaty, zasadili do skvěle historicky vykreslené Kodaně v brilantně vyfabulovaném příběhu.

I když je skutečný vrah čtenáři brzy „naznačen“, nemusíte se bát, že budete na konci příběhu ochuzeni o nečekané odhalení a pochopení, kdo je v tomto příběhu míněn mořskou vílou.

Andrea K.
Andrea K.
21.09.2022 5 z 5

Moc jsem chtěla happyend, ale bohužel se nekonal. Nicméně knížka je super.

beata-betsy2310
beata-betsy2310
24.08.2022 5 z 5

Známeho tvorcu nesmrteľných rozprávok Hansa Christiana Andersena netreba nikomu predstavovať... ALE, čo urobíte keď natrafíte na knihu, v ktorej je tento rozprávkar označený za vraha mladej prostitútky?
A.J. Kazinski a Thomas Rydahl vás zavedú do kodanského podsvetia v roku 1834 a predostrú pred vás inovatívny kriminálny príbeh s originálnou zápletkou, s náhľadom na náročný mestský život v Kodani, s takými odpudivými opismi životného prostredia tej doby a šialenými činmi zabijaka, ktoré nie sú pre citlivé povahy. Nenájdete tu žiadne premyslené zvraty v deji, ale Kazinsky s Rydahlom vám ukážu ľudskú biedu v tej najčistejšej podobe a čo všetko je človek schopný urobiť aby prežil.
Bolo zaujímavé sledovať hlavného "hrdinu" H.Ch. Andersena, ktorému chýbali všetky hrdinské vlastnosti (na ktoré sme v akčných alebo krimi príbehoch zvyknutí) a ktorý má len 3 dni na to aby dokázal svoju nevinu a neskončil na popravisku.
V okamihu keď som zobrala do ruky túto knihu som sa vydala na knižný maratón, ktorý som "dobehla" na jeden krát s malými nevyhnutnými prestávkami a hoci som sa počas niektorých pasáží tvárila všelijako, nedokázala som knihu odložiť a za 10 hodín som ju prečítanú odložila na nočný stolík.
Ak máte radi takéto príbehy a nevadí vám drsný "jazyk" myslím si že si túto knihu užijete tak ako ja.

marketa4853
marketa4853
21.08.2022 5 z 5

Tak tohle byla jízda! Za mě nejlepší detektivní historický thriller, co jsem zatím četla ‍️Kdo četl 1794 : Tři růže od Niklase Natt och Dag, přijde si na své. V příběhu se dozvíte něco málo o tehdejších konfliktech mezi vrstvami, chudobě a nemocech, ale nijak Vám to nepřekáží v prožitu celého vyprávění, ba naopak. A postava prostitutky Molly? Ta je vykresle opravdu bravurně. Bylo zajímavé přečíst si již archaické způsoby vyšetřovacích postupů, oproti těm dnešním moderním, které najdeme v každé detektivce ze současnosti. Za mě pět hvězd!