Vrátný

Vrátný https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13428/bmid_vratny-EIn-13428.jpg 4 15 4

Reinaldo Arenas (1943–1991) pochází z Kuby, kde trpěl trojitou klatbou jakožto homosexuál, nespoutaný spisovatel s příliš hýřivou a drzou imaginací a svobodomyslný disident. V roce 1980 se dostal do exilu do USA a právě tam se odehrává jeho poslední román Vrátný (1989). Je koncipován jako vyprávění kubánské emigrantské komunity v USA o vrátném Juanovi. Nejprve se čtenář seznámí s velmi pitoreskními obyvateli domu, kde Juan pracuje, a pak s jejich neméně svéráznými zvířaty, s nimiž se vrátný v závěru vydá na šílený útěk ke svobodě, symbolizované tajemnými dveřmi. Čtenáři jistě ocení Arenasův rozkladný černý humor, jeho všudypřítomnou (auto)parodickou nadsázku a odstíněný jazyk bohatý na ironické podtóny.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

El portero , 1987


více info...

Přidat komentář

Ilmatar
29.09.2019 4 z 5

Kniha o člověku, který touží lidem pomoci ke svobodě, ovšem ti o to nestojí.

knihomoli
16.08.2017 4 z 5

bizarní postavy, bizarní životy, první část je dokonalá


Zafiro
15.07.2015 4 z 5

Velmi absurdní příběh, zvláště pak zmíněné konverzace se zvířaty a jiné podivné příhody (umělé orgány jednoho bláznivého vědce či šimpanzí skotačení). Přesto všechno je to čtivé a zábavné. Samotné hledání bájných dveří je jakousi duševní poutí do hlubin duše.

Skip
11.04.2012 4 z 5

Kniha o vrátném, kubánském imigrantovi, který pracuje v jednom z newyorských nóbl domů, v němž bydlí smetánka, vesměs podivné individuality se svými zvířecími mazlíčky, a který hledá dveře, o nichž ví, že by měly existovat, ale neví, kde, a vlastně ani neví, jestli opravdu ví, že existují. A do toho vzpoura zvířat, jejichž řeči zničehonic rozumí, a která si ho zvolila jako průvodce a budoucího překladatele. Zní to absurdně a je to absurdní, místy až vianovsky "na hlavu padlé", ale je to zábavné, čtivé a rozhodně to není jen taková blbůstka, kterou by psal Arenas pro své pobavení, jak podle mě činil Vian. Ta kniha je především o svobodě, touze po ní a o boji za ni. Kdo přistoupí na Arenasovu hru, nemůže být zklamán.