Vratislav: Co je silnější než touha po moci?

Vratislav: Co je silnější než touha po moci? https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425601/bmid_vratislav-co-je-silnejsi-nez-touha--NAR-425601.jpg 4 17 10

Druhorozený Vratislav přijal na rozdíl od ambiciózního Spytihněva vládu nad olomouckým panstvím bez hořké závisti. Od života totiž očekává více – hledá lásku a náhoda mu přivede do cesty urozenou Gutu. Jejich štěstí však netrvá dlouho. Kníže Spytihněv se rozhodne bratrovo území připojit ke svému a novomanželům nezbývá než se zachránit útěkem.... celý text

Přidat komentář

malýčtenář
29.02.2024 5 z 5

Téma knihy o našem panovnikovi, který jako první získal královský titul je opět psaný velmi čtivě. Zkrátka autorka umí zaujmout, ať píše o čemkoli. Chtělo by se věřit, že se vše odehrálo tak, jak nám to autorka předkládá, jako by sama byla u dění v tomto 11 století.

Louisareading
24.02.2024 2 z 5

Téma mě zajímá, jen je potřeba ta historická témata pojímat víc moderně. Uchopit je tak, aby odpovídaly, alespoň trochu, stylově tomu, na co jsme zvyklí dnes. Protože jinak je to velice těžkopádné, což je škoda, protože naše dějiny jsou plné dramatických zvratů a událostí. Nevadí, zkusím od autorky ještě něco.


Carol1122
01.03.2023 4 z 5

Opět milý příběh, ačkoliv smutných událostí v něm bylo více než dost. Autorka ale píše báječně, doporučuji:)

queen_anne
18.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Další kniha od této autorky. Tentokrát na přemyslovské téma. Kniha se četla dobře, děj byl svižný, i když rýpnout si musím (ale nic proti paní Whitton, její knihy mám moc ráda). Trochu mi vadilo, jak Vratislav neustále srovnával své pozdější manželky se svou první chotí - Adléta si to ,,vypila" asi úplně nejvíc, u Svatavy se už docela krotil. Ale na druhou stranu zachvácen žalem, člověk (a muž zvlášť), dělá různé věci. Ovšem jak u smrti Guty, tak Adléty jsem se neubránila lehkému zármutku. Je vidět, že autorka psát umí. Epilog na konci je vždycky užitečný a pomáhá odlišit skutečnost od fikce.

Le Chat
31.08.2021 5 z 5

Za mne jednoznačně nejlepší román, který jsem od autorky četla. Doporučuji!

Šebestová3
11.01.2021 5 z 5

Parádně zbeletrizovaný život našeho prvního českého krále!!!

katka134
06.04.2020 4 z 5

Příjemný románek z 11. století.
Plný lásky a intrik.
Paní autorka píše v epilogu, že o zmíněných ženách se toho moc neví. Přesto má člověk při čtení pocit, že se tak stalo.

alnahu
31.03.2020 5 z 5

Další úžasná kniha.Paní Hana umí české dějiny skvěle popsat a vtáhnout nás do děje.Nejinak je to v této knize o knížeti Vratislavu II. druhorozenému synu Břetislava a Jitky.Život Vratislava byl pestrý netoužil jen po moci ,ale i po lásce a té se mu dostávalo plnými doušky od všech tří manželek ,které prošli jeho životem i když osudy dvou nebyli zrovna růžové.Nejšťastnější období prožíval se svou třetí manželkou Svatavou Polskou.
Ať žije český král Vratislav!Ať žije česká královna Svatava!Bůh žehnej českému království!
Tak končí (bohužel ) tato naprosto skvělá kniha.

pagac17
26.02.2020

Se zájmem jsem si přečetl tuto publikaci z naších dějin. Autorka ji píše zajímavým postupem, pak dodala Epilog, který vše vysvětlil kolem Vratislava a jeho bratrů, byla to doba nezvyklá, ale ukázala nám, jak se chovali v této době Přemyslovci.

Bobina74
05.01.2020 5 z 5

„Některé sňatky jsou sjednané v nebi…“ Poznejte život druhorozeného Vratislava, který kromě toho, že se stal prvním českým králem, měl i neuvěřitelné štěstí na ženy a na lásku. Nový román od české spisovatelky Hany Whitton je opět velmi příjemným čtením. Více v recenzi od Kniha za knihou.