Mrtvá doba

Mrtvá doba https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224846/bmid_vrana-mrtva-doba-taW-224846.png 3 45 11

Vrána série

< 3. díl

Komiks vznikl podle námětu Jamese O'Barra. Motivem spojujícím celou sérii je mstitel, který se přichází po smrti své i svých blízkých mstít. Pomstu mu umožňuje tajemná vrána, která ho provází a je mu rádcem. Na rozdíl od filmů jsou v komiksové Vráně tragické události vedoucí ke smrti mstícího se hrdiny bez nějakého důvodu. Není to pro zisk nebo z důvodu nějaké loupeže, msty nebo závisti. Násilí na něm spáchané nemá žádný důvod, je to jen nesmyslná demonstrace síly. Čtenář cítí, že podobně nešťastná náhoda, by se mohla stát i jemu. Pravděpodobně proto jsou příběhy s Vránou tolik oblíbené nejen u nás, ale i v zahraničí.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Dead Time , 1996


více info...

Přidat komentář

Skallarix
28.05.2022 1 z 5

Kam až vrána klesla. Z prvního temného dílu prosyceného emocemi přes bezduchou střílečku v koncentračním táboře až po útržkovité výjevy pomsty mladého indiána, který přišel před více jak sto lety o rodinu - a tak se mstí reinkarnovaným duším, lidem, kteří zlo spáchali v minulém životě. Osud tomu asi tak chtěl, abys se všichni znovu narodili ve stejnou dobu, na stejném místě a byli to stejní parchanti jako tehdy. Ovšem, jinak by se nedala eticky ospravedlnit vykonaná brutální pomsta za činy z minulého života... Nějak jsem zastáncem toho, že by takové dluhy a hříchy měly být splaceny ještě za onoho života, kdy jsou spáchány, ale čert to vem.....
Návrat "hrdiny" po tak dlouhé době postrádá vcelku smysl. Motiv zůstává stejný... Jen zmrtvýchvstalý hrdina dostává do vínku navíc od vrány superschopnosti, kdy odhazuje auta jako kdyby byla z kartonu, skáče přes budovy jak marvelovský šašek v pestrobarevném kostýmu.... Z dřívější komiksové temné legendy se stala parodie sama na sebe.

Prázdný bezduchý děj postrádající nějaký hlubší smysl, příběh vykradený sám sebou.

Ivan Kučera
08.05.2022 2 z 5

Asi som v menšine, ale mne sa páči nápad poňať Vranu ako voľnú sériu, kde sú jednotlivé príbehy uzavreté a v každom vrana zo sveta mŕtvych vráti inú nevinnú obeť beštiálneho zločinu, ktorá následne vyráža na krutú, zaslúženú cestu pomsty. Faktom každopádne je, že ak vedľa seba postavíme Vranu, Soumrak bohů a Mrtvú dobu, tak posledná menovaná slečna sa mi páčila najmenej. Dej je riedky a dá sa prečítať v podstate za pár desiatok minút. Samozrejme to, že je niečo krátke, ešte neznamená, že je to zlé. Problém je, že scenár je poňatý divne, nezrozumiteľne a chaoticky. Priznám sa, že ani po druhom prečítaní mi všetko nedocvaklo, hoci je to fakt komorný príbeh s pár postavami. Páčila sa mi čierno-biela, extravagantne neortodoxná a psychedelicko-snová, ba až undergroundová, neprehľadná a špinavá (v dobrom) kresba Bulhara Alexa Maleeva (Batman: Hřbitovní směna, Temný rytíř: Proměny). James O´Barr, legendárny tvorca kultovej jednotky, sa na Mrtvé dobe podieľal iba ako autor námetu. Komiks mal byť predlohou pre filmovú druhú Vranu, napokon ale nebol použitý. Scenár napísal Angličan John Wagner (omnibusy Star Wars a Vetřelci). Chcel som dať 3*, ale ono to na ne v mojich očiach nemá; viac ako plnohodnotné, dokončené dielo mi to pripadalo skôr len ako ukážka firme, ktorá si komiks objednala. Ako ukážka, ktorá má k hotovému štádiu ďaleko, ale firma si vyžiadala ukážku, aby vedela, za čo si platí.


Ainyska
05.04.2022 3 z 5

Komiksy Vrány jsem si přečetla na popud filmu, který jsem kdysi dávno viděla. První dva díly byly dobré, ale tento třetí mě už tak nebavil a přišel mi okoukaný, slabý, bez nápadu, sepsaný narychlo. Tak to na mě působí. Rozhodně doporučuji první díl a film.

Terva
07.01.2022 2 z 5

„Prachatá děvko,
chtěla ses tahat
s drsnejma chlapama.
Co se stalo bejby?
Už se ti nelíbíme?“

Druhý pokus o vzkříšení Vrány nese název Mrtvá doba. Na rozdíl od druhé knihy „Soumrak Bohů“ je tento příběh opět kreslen černobíle. Do příběhu se pustil John Wagner a kresbu obstaral Alexander Maleev, Bulhar, který si nakreslil i nějakého toho Daredevila. Bohužel, jeho kresba v tomto komiksu se mi moc nelíbí. Je matná, bez života a nepřehledná. A i scénáristicky je to strašně nepřehledný.

Malá ochutnávka:
Pokoušel jsem se... sledovat jejich stopy. Temnota mě poháněla. Něco mé kroky vedlo na pohřebiště... poznal jsem, že je Vraních indiánů – mého lidu.
„KRÁÁÁÁÁÁÁ“
Ulehl jsem a ze všech stran mě obklopila temnota.

Tahle Vrána mi nesedla, možná jsem si jí měl nechat uletět. Ale když už jsem si koupil tu velkoformátovou první Vránu, přibral jsem k ní i ty další dvě. Soumrak Bohů ještě šel a to hlavně proto, že byl barevný, ale Mrtvá doba za to rozhodně nestála. Je to moc sprosté, prosté a nezáživné. Z tohoto komiksu jsem si nic neodnesl. Snad jen hvězda za snahu, a to jsem moc velkorysej.

Citát: Tos myslel čůrákem?

mirec88
07.01.2022 5 z 5

Aj táto Vrana si ma úplne získala. Prekrásna čiernobiela kresba bola úžasná a síce už štandardný príbeh o tom ako si hrdina prejde peklom, následne sa vráti zo záhrobia a pomstí sa za všetky hriechy daných účastníkov. Skvelé. Už mi zostáva len pôvodná Vrana.

trudoš
08.05.2019 2 z 5

Jak mám Vránu v oblibě, tak mě každé další album těžící ze stejných motivů akorát unavuje. Za což v první řadě může fakt - a teď propadnu peklu - že než kultovní komiks Jamese O'Barra mám raději film Alexe Proyase. Jsem holt dost mizerný fanoušek.
Ačkoli John Wagner přichází s atraktivními nápady, je to v důsledku pořád ta samá jízda. Hrdina si projde peklem, aby se vrátil mezi živé a pomstě bylo učiněno zadost. Což o to, poetiky je tu vrchovatě, ale zápletka je tentokrát okořeněna o nesmyslně sofistikovanou časovou prodlevu. Hrdina se tak nemstí mučitelům, ale jejich potomkům ob několik generací. Naneštěstí to příliš nefunguje, protože potomci bezcharakterních gaunerů, jsou na chlup stejní gauneři, co jejich předkové. A tak cesta odplaty nějak ztrácí na smyslu (lépe řečeno, proč nedostali do držky ti původní zločinci?), přičemž její průběh je bez snahy o invenci a navíc postrádá logiku v hlavních bodech. Zkrátka nuda a nebýt atmosférické kresby Alexe Maleeva, letěla by kniha do kouta.

hellena1523
22.10.2017 4 z 5

Jsem velkou fanynkou grafických románů a komiksů. Vrána má několik dílů a také podob. Tato černobílá mě nadchla. Příběh je prakticky stále stejný, takže Vránu "čtu" spíš právě kvůli té grafické stránce a tentokrát byla ta milovnice výtvarného umění, kterou v sobě nosím, velmi spokojená.

milan.krimsky
11.06.2017 5 z 5

Příběh o indiánovi z 19. st. a je zavražděn bandity, se po té ocitne na konci 20.st. aby svou smrt pomstil

3DD!3
03.09.2016 4 z 5

Chybějící poetiku původní O'Barrovy Vrány vynahrazuje fantastická Malevova kresba. Přímé, jednoduché, úderné.

Navarro
18.11.2015 1 z 5

Neskutečné, vrána má zpřelámaná křídla a James mě moc zklamal.

Taklamakan
10.03.2015 2 z 5

Původní Vránu mám hodně rád, jenže tohle je bohužel jen prachobyčejná vyvražďovačka bez jakékoli přidané hodnoty. Ždímání původního tématu do mrtě už nemá smysl.

Autoři knihy

James O’Barr
americká, 1960
John Wagner
americká, 1949

Kniha Mrtvá doba je v

Právě čtených1x
Přečtených59x
Knihotéce46x
Chystám se číst9x
Chci si koupit7x