Vrána: Soumrak bohů (limitovaná edice)

Vrána: Soumrak bohů (limitovaná edice) https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177104/vrana-soumrak-bohu-limitovana-edice-177104.jpg 3 91 19

Vrána série

< 2. díl >

Píše se rok 1945. Koncentrační tábory jsou plné nevýslovných hrůz. I přesto smrt jediného muže dokáže ovlivnit osud vězňů v jednom z nich. Vrána opět přilétá a provází dalšího muže na jeho cestě za krvavou pomstou. Speciální limitovaná edice 100 číslovaných kusů obsahuje: - knihu v pevné vazbě potaženou pravým kozím pergamenem s potiskem - ručně vyrobené otvírací pouzdro na knihu potažené přírodní jutovou tkaninou s potiskem 
- list navíc s obrázkem se slepotiskovou pečetí a pořadovým číslem jednotlivých výtisků 1 až 100 
- barevný plakátek ve formátu A3 se slepotiskovou pečetí - knižní záložku z pravého kozího pergamenu se slovníčkem 
- potvrzení pravosti limitované edice na ručním papíře se slepotiskovou pečetí - DVD James O´Barr na KomiksFestu... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Skinning the Wolves , 2010


více info...

Ivan Kučera
Ivan Kučera
15.03.2022 4 z 5

Drsná jednohubka pre chlapov, skôr ako k prvej Vrane by som ju prirovnal ku komiksu Hory mají oči. Obvykle si pri komiksových knihách sťažujem na nedostatok bonusov, ale toto bol opačný extrém, keďže sa ich tu vyskytovalo tak veľa (úvodné slovo, obálky, galéria s poznámkami, nepoužité strany), až ich bolo pomaly viac, než samotného komiksu. Ten uháňa od prvých strán do cieľa takým diabolským tempom, až pôsobí dojmom, že snáď ani nemali scenár. Čo potvrdia záverečné dodatky, v ktorých sa spomína, že síce ilustrátor Jim Terry postupoval podľa presných (a v neposlednom rade prísnych) inštrukcií Jamesa O´Barra, ale skutočne nemali scenár. V rozpore s týmto tvrdením je tiráž, v ktorej sa kolónka scenár nachádza, tak si vyberte. Každopádne, dej je natoľko enormne jednoduchý, až ma fakt zarazilo, ako o „ničom“ je. V podstate je to „len“ jedna veľká gore akcia, ktorá sa dá prečítať za pár minút (otázkou je, prečo by ste to robili, komiksy si treba vychutnať). Každý, kto však videl zábery z koncentračných táborov, vie, že to, čo tvorcovia predvádzajú, je len slabá káva oproti tomu, čo za zverstvá sa v nich diali. Komiks je zaujímavý tým, že príšernosti sa tu väzňom dejú len v malom množstve a 97% krvavého pekla si zaslúžene odnesú náckovia. Komiks je parádne nakreslený, ale kvôli extrémne jednoduchému príbehu (to je silné slovo) predsa len po dočítaní poslednej strany zostáva na podnebí mierna pachuť. 4* si to síce podľa mňa zaslúži, ale len s oškretou helmou a treba jedným rýchlom bleskovo dodať, že oproti „jednotke“ je to ako keby vám niekto dal náhrdelník z pravých tahitských perál a potom bižutériu. Kým O´Barr prvú Vranu napísal a aj ilustroval, na tejto sa podieľal iba ako autor námetu a rozvrhnutia panelov, vytvoril obálku a medzi bonusmi je pár jeho kresieb a predlôh, podľa ktorých sa Terry mal riadiť, ale to je všetko. Chápem, že to niektorým vadí, ale mne to bolo vcelku ukradnuté.

mirec88
mirec88
06.01.2022 4 z 5

Bravúrne. Komiks v ktorom sa zabíjajú nacisti nemôže byť zlý. Navyše ide o pomstu Muža, ktorého "vzkriesenie" je samozrejme sprevádzané Vranou. Pôvodnú Vranu som ešte nečítal, mám ju v knihotéke, chystám sa na ňu, ale toto bolo fakt super. Nemilosrdné, kruté, ale spravodlivé. Dal by som aj 5 hviezdičiek, ale bolo to veľmi krátke, taká jednohubka. Ale výnimočná.


Terva
Terva
04.01.2022 4 z 5

„Chci, aby sis vzpomněl
na tvář té dívky,
která byla rukojmím
tvé zvrácené touhy
hrát šachy“.

Zničením něčeho špatného dobro nevznikne.

Jim Terry se vrhnul do něčeho skoro až neočekávaného. Napsat další Vránu, která by byla plnohodnotnou konkurentkou původního příběhu – no, to je snad nemyslitelné. Mě však zlákalo to prostředí ve kterém se příběh odehrává. Umožňuje větší přísun krve, násilí a lásky. Což mě přesvědčilo hned na několika prvních stránkách tohoto komiksového příběhu s názvem Götterdämmerung! Na vnitřním přebalu této knihy je malý slovníček, pro ty, kteří nevládnou Německým jazykem a nebo se nezajímají o Druhou světovou válku.

Malá ochutnávka:
VRÁNA:
Ach, agresivita se stupňuje.
Tyhle spící vojáky necháme zvolna propéct až na věčnost.
Jejich přikrývky jsou jako chladné příkrovy hrobů, pod kterými čeká Peklo.

Musím uznat, že kresba je nádherná. Ty brutální scény jsou prostě boží. Pár krásných celostránkových maleb prostě potěší. Bohům žel, je však obsah tohoto příběhu až moc fádní. Nemá to hloubku, ani žádný cit. Jen snad jeden cíl. Nesmrtelný šílenec, popoháněný Vraníma „kecama“ prostě jen zabíjí, masakruje a...a to je vlastně všechno. Žádné odpočinkové básně, jako v první Vráně, kdy jste si mezi kapitolama mohli trochu odpočinout, žádná hlubší myšlenka....NIC.

Citát: Nyní nastává dlouhá temná noc mé duše.

Tak že skoro jediné, co jsem si z tohoto příběhu odnesl je vědomí, že já šachy moc hrát neumím a nikdy jsem snad nikoho ani neporazil. V tomto příběhu to bylo jedno a za Soumraku bohů se tu hrají šachy jen o smrt. Ale přesto jsem z toho vykřesal nějakou tu kladnou myšlenku a tím je odčinění lidí, kteří se dostali do koncentračních táborů. A i když se to možná za Druhé světové války nestalo, tady dostali všichni naději.

Citát: V současné době je skvělé být Němcem.

lordchaos
lordchaos
23.03.2021 5 z 5

Že to je moc přímočaré? Jednoduché? No a?! Tady to sedí jak... můj klobouk. Výborná kresba, hutná atmosféra. Zima, sníh, pomsta a smrt. I vyvolená rasa musí někdy zaplatit nejvyšší cenu.

Skallarix
Skallarix
28.09.2020 odpad!

Plochý, nezáživný a nudný příběh, který jen těží ze slavného jména. Tam, kde byl v původním díle příběh, hloubka, emoce... to vše se zde obrací v naprostý brak, povrchní, plytký, prázdný, v jednoduchý masakr a vyobrazení explicitního násilí v kulisách koncentračního tábora. Byť v barevném komiksu v naprosto černobílé zpracování - ti zlí a ti dobří. Žádné pozastavení, jen akce a spád, krev, maso a oheň - a tak se příběh stává jen ukázkou kreseb, které ani tak sami o sobě nijak zvlášť nezaujaly. Daleko větší požitek z příběhu, ve kterém budeme hledat snad i nějakou hloubku a smysl, lze najít v PC hře "Castle Wolfenstein" z roku 1981, ačkoliv musíme dát plus tomuto komiksu za lepší grafické zpracování oproti zmíněné hře.

trudoš
trudoš
13.03.2020 3 z 5

Po výtvarné stránce nemám co vytknout, Jim Terry dodal příběhu tu správně syrovou atmosféru vyhlazovacího tábora na konci 2. světové války. Ale příběh? Víme, že Vrána je nesmrtelná, nesmiřitelná a neústupná, pročež kterýkoliv z hříšníků, které má na seznamu, může akorát tipovat, komu z nich zazvoní hrana jako prvnímu. Avšak přestože podobně přímočará řezničina funguje skvěle u Punishera, v případě odkazu Jamese O'Barra mi přijde, že se tvůrci podprahově snaží o umění, které ale v důsledku žádným kumštem není. Vyprávění tak opět nemá čím překvapit, neberu-li v potaz krkolomné pokusy o poezii. Já nechci vypadat jako škarohlíd, protože Soumrak bohů je jinak fajn kraťas, plný mrtvých zlých nácků, ovšem nějaká zápletka by neuškodila. On totiž opakovaný vtip není zábavný. V případě Vrány mám zatím pocit, že i když se motiv přenese do jiného prostředí, koncepce zůstává stále stejná. Což je jen škoda. Možná by pomohlo ubrat na intelektuální „nadstavbě“ a dát tomu pro jednou skutečný scénář.

vencamf
vencamf
29.11.2019 4 z 5

Přímočaré a primitivní, ale skvěle jsem se bavil. Do toho moc pěkná kresba. Příjemná půlhodinová jednohubka!

Ďumbierka
Ďumbierka
22.06.2019 4 z 5

Super! Môj prvý komiks od autora/ autorov a páčil sa mi. Tie kresby sú úžasné a zaujala ma téma 2. svetovej vojny. Fajn vyvražďovačka. Taká jednohubka, ktorá má podľa mňa skrýva aj fajn príbeh, na pomer počet bubliniek a strán :) . Pre citlivé povahy je to dosť krvavé a brutálne. Ja som spokojná. Neviem to síce posúdiť ako odborník, komiksov som prečítala veľmi málo, no je to môj osobný názor :) a mne sa páčil.

Spoiler.
.
Odporúčam si prečítať ak ste psíčkari.
.
.
.
Mám akurát jednu výhradu a to ako psíčkar, smrť vlčiakov na začiatku.
Ja proste nemám rada násilie na zvieratách, pritom áno, o násilí na ľuďoch čítam bežne. Ja viem je to divné.
No každopádne našťastie to bola len jedna strana, a teda tá smrť psíkov ma mrzela. Prišlo mi aspoň sympatické, že v tomto prípade hlavná postava ľutovala ich osud a obvinila vojakov z toho čo im urobili, bežne ich nechali vyhladovieť a učili ich útočiť na ľudí... atď. však vieme o týchto praktikách asi všetci. Tak len toľko.

Cryptkeeper
Cryptkeeper
24.11.2018 3 z 5

Jednoduché,přímočaré,krvavé. Jako jednohubka ideální,no velkou hloubku v tom nehledejte :)

hellena1523
hellena1523
22.10.2017 2 z 5

V tomto případě jsem tak nadšená nebyla. Grafické zpracování hezké, ale Mrtvá doba mě nadchla daleko víc. Hlavní motiv je jasný, ale příběh, v němž je ukotven, ten byl pro mne tentokrát poněkud slabší.

Shimargh
Shimargh
31.08.2016 1 z 5

Prachsprostá vyvražďovačka přiživující se na kultovní vráně defacto jen názvem, naprosto nulový scénář to celé zabil, nuda a šeď...

Hadati
Hadati
19.04.2016 1 z 5

Komiks se přiživuje na popularitě původní Vrány, kdy však příběh mu nedosahuje ani po paty. Překvapilo mě, že autorem obou děl je ta samá osoba. Příběh komiksu se odehrává v jednom z německých koncentračních táborů, kdy si lehko dokážete představit, o čem asi bude celý děj. Hlavní postava se zde objeví způsobem, který není nijak vysvětlen, a začne se mstít těm, kteří jí ubližili – tedy fakticky všem německým vojákům, na které zde narazí. Chybí tu vše, co původní Vrána měla: Promyšlený příběh, poetičnost, napětí. Hlavní postava dokonce ani nezíská vaše sympatie, a to i když byla obětí fašistických sadistů. O co lepší by to bylo, kdyby "Vrána" pronásledoval své mučitele až po válce a oni se před ním snažili skrýt? Takový promarněný potenciál. Komiks zaujme pouze kresbou, která je do prostředí koncentráku ideálně zvolena.

Alena_S
Alena_S
14.04.2016 2 z 5

Co to bylo? Původní Vrána má atmosféru a smysl, z tohohle hlavně bolí oči :-( Zklamání.

Navarro
Navarro
18.11.2015 1 z 5

Jednoznačné zklámání, chudák vrána :(( Příběh se tváří, ale bez emocí a nepomůže tomu ani pár mrtvých nácků...

DarkAnn
DarkAnn
31.03.2015 5 z 5

Za půl hodiny jsem ho měla přečtený..Jednoduše skvělý komiks :)

Peter.Melon
Peter.Melon
16.01.2015 4 z 5

Tento komiks se celkem povedl.Obrázky pěkné a děj zajímavý.Autor je docela bystrý...

DonDiablo
DonDiablo
01.09.2014 4 z 5

totální masakr nácků! od začátku do konce neskutečná řež s velmi povedenýma kresbama, jen to samozřejmě nesmím srovnávat s původní Vránou která byla o několik řádů výše a byla naložena emocemi O´Barra . Pokud tenhle komix ale beru jen jako samostatnou knihu, kde tak nějak moc o příběh nejde, a jde tam jen o hekotolitry krve a počty utrhaných končetin, tak je to supersprávňácká řežba.

ForiCZ
ForiCZ
01.08.2014 1 z 5

Velký špatný. Původní Vrána byla nádherným příběhem, protože v ní bylo mnoho emocí. Všechno v ní mělo svůj význam, který čtenář chápal.
A tady? Tohle je nesmyslná a bezprizorní řež, nic víc. Ten námět měl přitom opravdu skvělý potenciál, který se mohl vyrovnat původnímu příběhu, možná ho dokonce i předčit, jenže ho nikdo nevyužil. Soumrak bohů je prostě o ničem. Kresby jsou hezké, ale to je tak všechno. Škoda.

Lestat19
Lestat19
09.11.2013 4 z 5

Soumrak bohů je opravdu povedený komiks a kdybych neznal první příběh, asi bych mu dal plný počet hvězd. Ale druhému pokračování podle mě něco chybí. Přesto určitě stojí za to mít tuhle pecku doma.

Štítky knihy

koncentrační tábory smrt komiksy pomsta vrány nacisté

Autorovy další knížky

James O’Barr
americká, 1960
2012  91%Vrána
2013  67%Soumrak bohů
2014  61%Mrtvá doba

Kniha Vrána: Soumrak bohů (limitovaná edice) je v

Právě čtených1x
Přečtených103x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce53x
Chystám se číst10x
Chci si koupit7x