Volha

Volha https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49905/bmid_volha-zaznam-o-provozu-motoroveho-v-Cmx-49905.jpg 4 68 20

Autor pracoval od začátku 70. let takřka 40 let v České televizi jako produkční a tuto zkušenost s televizním prostředím zúročuje ve svém románu Volha. Z drobných vyprávění hlavního vypravěče – řidiče volhy, „panského kočího“ Standy Pekárka zde postupně vyvstává zvláštní svět tohoto podniku, stojícího jakožto nástroj ideologického působení v popředí zájmu každého režimu. Zajímavý a zábavný román, napsaný neobyčejně bizarním, přesně odposlechnutým jazykem, je však především portrétem hlavního hrdiny, člověka, zajímajícího se pouze o ženské a fotbal, omezeného egocentrika, který vyniká ve vymýšlení drobných podvodů a triků, jak si nakrást benzín, vykázat větší množství ujetých kilometrů, podvést manželku a jenž se nevyhnutelně stává rovněž spolupracovníkem StB. Hynie sleduje ovšem jeho osudy i po sametové revoluci a shledává, že se Pekárkova přizpůsobivá a sobecká povaha dobře uplatní vlastně kdykoliv.... celý text

Přidat komentář

Radka1911
29.03.2024 3 z 5

Seriál natočený podle knihy byl "o chlup lepší", přesto to byla zajímavá sonda do 30 let života malého českého primitiva, podvodníka, egocentrika, i do zákulisí Československé televize.

SuperSmidrs
28.03.2024 4 z 5

Tahle kniha mě hodně bavila, i když mi chvíli trvalo zvyknout si na jazyk jakým je psaná. A to, že celá kniha obsahuje asi jenom tak 6 čárek ve větách, jsem nezkousla doteď :-D


mila2411
03.03.2024 5 z 5

Ano, není to jistě žádná VELKÁ literatura. Hrdinou je MALÝ český človíček, Hajzlík, hnusák a křivák. ALE: je to neskutečná sranda! Standa odsekává svůj živost neuvěřitelnými kousky, vyprávění od prvního okamžiku chytne, je to zábavné, v rámci socialistických kulis uvěřitelné. Posloucháno jako audio, přednes Kryštofa Hádka je brilantní. Skvěle Pekárka zahrál v seriálu a svým vyprávěním mu dává geniálně sedící charakter.

eltondo
30.01.2024 3 z 5

Zpočátku to zaujme hovorovou češtinou s vulgarismy, s chybami a bez čárek ve větě. Ale pak je to takové čím dál stejné - jen sled historek plných sexu, chlastu, šolíchů atd. bez hlubší zápletky. Standa je vychcánek, ale zdaleka ne taková svině, jak je vykreslený v seriálu. Spíš takové prostoduché pako - občas mi ty jeho myšlenkové vývody připomínaly malého Petra Bajzu z Bylo nás pět. Myslel jsem, že když je knížka celkem tlustá, tak tu toho bude víc, než v seriálu. Opak je pravdou - v seriálu si toho museli snad půlku vymyslet, aby to o něčem bylo. Takže co třeba v knížce není (antispoiler?): degradace režisérky na knihovnici, Standova bouračka a práce vrátného, zátah na chartisty, vydírání homosexuálního režiséra, pašování zakázaných knih, Standovo odsouzení po revoluci a hlavně: spolupráce s STB je v knížce úplně okrajová záležitost a estébáci jsou obyčejní strejdové. V seriálu to tvoří podstatu děje a chlapi jsou patřičně drsní a odporní.

katallinka
06.12.2023 4 z 5

Takové chlapské čtení. Na začátku jsem myslela, že to nezvládnu. Pan Pekárek byl hrozný chlap. Nicméně jsem se po čase zaposlouchala a kniha mě začala dost bavit. Zajímavá exkurze do komunismu. Prostřednictví sebestředného a svým způsobem dost hloupého hlavního hrdiny. Hádek audioknihu skvěle načetl!

PetraDamianova
25.11.2023 3 z 5

Kdybych četla knížku před zhlédnutím seriálu, měla bych na ni asi lepší názor, ale ve srovnání s televizním zpracováním mi vychází hůř. V obou pojetích je Pekárek primitivní, egoistický tvor, jehož jediným životním cílem je uspokojení vlastních pudů. V televizi jsou však lépe a důrazněji podchyceny hrozivé důsledky jeho egoismu, především co se týká spolupráce s StB, ale i sexuální obsese. Seriál si také držel napětí a tempo až do konce, zatímco kniha zhruba v poslední třetině ztrácela dech. Přesto si myslím, že jde o příběh veskrze důležitý, protože nevypovídá zdaleka jen o Stanislavu Pekárkovi, ale o celé naší společnosti.

Jonna
15.11.2023 4 z 5

Ze začátku jsem chtěla knihu zahodit - kvůli stylu jakým byla psaná, trochu jsem nepochopila záměrné pravopisné chyby v přímé řeči, kde výslovnost byla stejná ("chitil"), ale co už, protože když se mi podařilo začíst (chyb také mírně ubylo), byla to skvělá kniha. Také jsem některé lidi znala, nebo spíš odhadovala, kdo asi mohl být kdo, což byl další zdroj zábavy. Ze životních zkušeností vím, že přesně takhle to fungovalo, tahle se žilo a pracovalo. Je dobré si to občas připomenout. Jinak kniha je lepší než seriál, doporučuji.

Vesmich
14.11.2023 5 z 5

Tak to byl mazec, ty vole. Jakmile jsem se začetla, říkám si, to je snad vo Pekárkovi! A bylo! Ten "můj" po velký revoluci kšeftoval s máslem na tržnici a byl to Jarda, ale jinak to sedlo. Proletariát ve své vrcholné formě, dekadence po komunisticku zasazená do propagandistického prostředí...a ten parádní rozměr efektivity práce, ty vole...ten se držel v ČT dlouho...měla jsem příležitost cosi moudrého do ČT sdělovat pro nějaký hloubavý pořad, je to tak deset let zpátky. Přijeli k nám na vesnici čtyři. Šofér Standa, paní, co přivezla podepsat JEDEN papír, redaktor a kameraman. A dohromady popracovalii tolik, co normální člověk už v té době udělal sám. Včetně, toho, že si na cestě dlouhé 80 km sem a 80 zpátky dokázal řídit auto sám, ty vole. Ale tak byl pátek, viď a tady je pěkně.

kap66
22.10.2023 4 z 5

Ta odvaha až troufalost, možná až drzost, nabídnout nám takovouhle hlavní postavu! :-) Musela jsem souběžně sledovat seriál, abych vydýchala takový nápor primitivnosti. Hádkův Standa Pekárek je vůl, nebezpečný, jasně že jo, ale přece jen, klukovský kukuč dokáže něco obrousit. Knižnímu Standovi Pekárkovi vidíte do hlavy – a to fakt nechcete. Postava je to hyperbolizovaná, přesto (možná proto) mě občas popíchla nějakou povědomou reakcí. Knížka je taky výborné opáčko doby, jež nám z hlavy trochu vyprchává. Nakonec jsem se tedy pročetla ke čtyřem hvězdám.

Ála41
09.10.2023 3 z 5

Zpočátku se mi kniha špatně četla, než jsem si zvykla na nespisovný jazyk. Možná jsem si vlastně nezvykla na ten slovník vůbec a ze čtení jsem úplnou radost neměla. Seriál byl úplně super, kniha za mě moc ne, ztrácela jsem se ve jménech a furt se to tak jako točilo dokola....no a takových Standů Pekárků bylo....je to smutné.

lapagerie
13.09.2023 3 z 5

Dalo mi docela práci tuhle poměrně obsáhlou knížku přečíst. Než jsem si zvykla na nespisovný jazyk a hrubky, pár desítek stran to zabralo. Pak už odsýpalo lépe, ale ne hladce.
Standa je vychcánek první kategorie. Zajímají ho jen prachy a ženský. A je mu úplně jedno, jakým způsobem se ke svým požitkům dostane. Morálka nebo svědomí jsou pro něj neznámé pojmy. A i přesto si vlastně žije za komančů i po revoluci spokojeně, nečeká ho žádná pohroma nebo trest za to, co prováděl. Z toho jde mráz po zádech. Z toho, jak je to reálné.

BarboraSalome
27.08.2023 4 z 5

Tuto knihu jsem si musela přečíst i z toho důvodu, že mě bulvár označil za znalkyni knižní předlohy. https://www.super.cz/1142174-mrazeni-a-tras-popisuji-divaci-dojmy-z-posledniho-dilu-volhy-a-smekaji-pred-hadkem-maji-jen-jednu-vyhradu.html.
Kniha je podrobnější než byla minisérie. Dokreslila mi obraz Standy Pekárka. Výborně je popsán osud Standy po roce 1989.

iceVS
27.08.2023 2 z 5

Ne.

Ve smyslu přečteného textu: "Ten ...pííííp mě neuvěřitelně ...píííp"

VendulaB
01.08.2023 4 z 5

Skvělý nápad, neotřelé a atraktivní prostředí, neuvěřitelná práce s jazykem jednotlivých postav. Bohužel časem se začala kniha jakoby opakovat a příběh příliš neubíhal. Kdyby byla kniha o 100 stran kratší, byla by to bomba.

Caporegime
29.06.2023 4 z 5

Rozhodně kniha pro chlapi. Čtenářky magazínu femina.cz si zde na své moc nepřijdou. Ale já se bavil, kolikrát jsem se smál opravdu nahlas. Za mě oddechová dobrá literatura

svatas007
16.05.2023 4 z 5

Seriál v ČT natočený podle knihy už skončil a přiznám, že to byl důvod, proč jsem se do knihy začetl. Jsem ročník 1974 a tak si dobu "normalizace" trochu pamatuji v podobě školy, pionýra a navíc Ostravska, kde jsem se narodil. Nedokážu úplně plnohodnotně docenit, jestli jsou v knize správně detaily, ale předpokládám, že ano. V mnoha ohledech byla tahle doba zvláštní. Našlo se v ní dost lidí, kteří jen chtěli žít v klidu a přitom budovat svou vlastní kariéru. Líbí se mi, že v knize vlastně není nikdo "na správné" straně. Každý s dobou bojuje po svém a v rámci svých možností. To, co je nejvíce alarmující je, že si Standa Pekárek vybírá jen cestu šmeliny a klientelismu k tomu, aby se on měl dobře. A je jedno, jestli to bere skrz své známosti, nadřízené, STB nebo sexuální aféry. Nabízené možnosti si užívá plnými doušky. Jeden by řekl, že s příchodem do světa demokratického bude takový člověk odepsaný, ale opak je pravdou. Kontakty a vazby zůstaly, lidé fungují vlastně stejně. Strašidelné je to, když začne Standa tvrdit, že se vlastně nikdy neměl tak špatně, auta má, našetřeno a že to vlastně mohl mít každý. Je to vlastně prototyp obyvatele této země, který plyne s dobou a je dostatečně cynický, aby se soustředil jen na sebe a ne na dobu kolem sebe. U někoho jen smysl života, u někoho jen nedostatek odvahy se proti tomu postavit. Kniha je rozhodně zajímavější než seriál, minimálně v tom, že porevoluční dobu mapuje, ale chápu že pro potřeby seriálu je to už nezajímavé. Moc se mi líbí styl mluvy zachycený v knize. Kniha je takovým střípkem do mozaiky popisu tehdejší doby. A rozhodně lepší, než nějaké Vyprávěj.

mi-380
26.04.2023 4 z 5

Díky aktuálnímu kontroverznímu TV seriálu, kde vizuálně věrné sedmdesátky jsou slisované do vulgarit, sexu, alkoholu a StB, teď asi půjde o vyhledávanou literaturu. Socialistický realismus, přesněji socialistický naturalismus, v plné síle. Standovo vyprávění s typickým "vole" v každé větě je normalizačně vtipné a tragicky zábavné, těžce vulgární, odporně cynické, časem poněkud monotónní, v každém případě ale originální a ze života. Jako by spojili síly Jaroslav Velínský, Petr Šabach a Charles Bukowki. Autor dokonale vystihl duch doby, tak nějak jsme žili. "Třesu, šéfe, třesu, vole".
Při četbě se mi tu a tam vybavovala stará průpovídka: Nejradši jsem to dělala v klubovně SSM, tam jsem měla vždycky orgasmus-leninismus.
85 % (zatím pouze 14 hodnocení s průměrem 87 %, přede mnou jen tři komentáře).

P.S.
Český lev 2024: a hele - pět sošek pro seriálovou Volhu.
(aktuálně 63 hodnotících s průměrem 80 %).

zozole
11.02.2016

Také jsem si tuhle knihu koupila v Levných knihách. Zákulisí televize mě vždy bavilo a lákalo. Byla jsem však naprosto zklamaná, a po cca 1/4 knihy ( je dost silná) jsem ji odložila, protože knížka by mi měla něco dát. Tady jsem dostala pouze pocit znechucení, jakési marnosti, záplavu vulgarismů v bezduchých textech s minimální slovní zásobou. Já vím, s ohledem na hl.hrdinu knihy, ale přesto.... Kdyby to bylo aspoň vtipné nebo zábavné, nebo zajímavě vypovídající. Už dlouho se mi nestalo, že bych knihu nedočetla - až teď. Škoda papíru. A myslím, že kdybych pracovala někde v železářství, mohla bych stránky použít na kornoutky na hřebíčky. :-) To byl vtip. Ale kdyby ji někdo chtěl, zašlu za poštovné.

Kristča
19.04.2013 3 z 5

Knížku jsem dostala jako dárek a protože v televizi pracuji, začala jsem hned číst. Na začátku knihy jsem byla tak trošku v šoku ze stylizace textu a pejorativních výrazů, které autor používá, do poloviny knihy přetrvávalo rozladění a pak jsem si prostě zvykla.... Přeci jen kniha je psaná slovy řidiče, člověka jaksi podprůměrné (doufám) inteligence a jistě nebylo pro autora jednoduché takto knihu napsat. Je to skoro jako poslouchat povídání chlapů od lopat u piva.
Každopádně knížka mezi řádky přináší obrázek české společnosti napříč druhou polovinou dvacátého století. Pochvalně se mohu vyjádřit také o tom, že děj se odehrává v televizním prostředí. Televize jako nástroj propagandy a komunistické moci, byla jedním z hlavních vlivných subjektů na společenské dění. Byla tedy hojně kontrolována a spravována stranickými funkcionáři. Což se ale dozvídáme jakoby mimochodem z historek, o kterých vypravěč netuší, jako mají vlastně pointu.
Musím také říci, že na mě kniha působila spíš depresivně, o hlavní postavě se totiž opravdu nedá říct, že by měla charakter, ale v každé době se takovýto člověk má dobře, s tím jak je primitivní a přitom vychytralý.... Nakonec se sice životem protluče celkem snadno, ale co po něm zůstane???

knihožrout
10.01.2012 5 z 5

Na tuhle knížku jsem narazila v Levných knihách a když jsem si za 69 Kč domů odnášela tlustou bichli, vůbec jsem netušila, co to v rukách třímám za poklad. Jedinečné beletrizované svědectví o době za totáče a trošku i po totáči, drsný pohled zevnitř na drobné zlodějíčky a české vyčuránky usazené za volanty vozů, které vozí tzv. elity - pány režiséry, kameramany a produkční... - které zmáčknuty pod mikroskopem denodenního přežívání a slalomu mezi chci prachy - ženskou - nějak se nepodělat před režimem - možná se trochu podělat ale ne moc - hlavně se mít dobře - vlastně žádnými elitami nejsou a tak román, přes vešekrý svůj vtip a opravdu humorné situace, na mě působil spíš depresivně. ve stylu - co jsme to za lidi. kniha, kteoru určitě doporučuju, takové trochu dějiny zpodzákulisí...