Volba

Volba https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274236/bmid_volba-PiU-274236.jpg 4 410 126

Nový román od bestsellerového autora o lásce ztracené i nalezené a o volbách, které jsou někdy těžké jako život sám. Travis Parker má vše, co by si muž mohl přát – dobrou práci, krásný dům a spoustu kamarádů na trávení volného času. Je si téměř jist, že romantický vztah by jeho pohodlný život jen zkomplikoval. Názor změní ve chvíli, kdy se jeho novou sousedkou stane Gabby Hollandová. Přestože se k Travisovým pokusům o sblížení nejprve staví nepřátelsky, jeho nezdolnost je nakonec svede dohromady. Ale to je teprve začátek jejich dlouhé společné cesty, na jejímž konci bude jeden z nich muset volit: Jak daleko se smí zajít, aby naděje na lásku zůstala živá?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Choice , 2007


více info...

moudivlacek
moudivlacek
19.09.2023 3 z 5

Člověk toho o lásce, o té velké a jediné opravdové, přečetl spousty, no, alespoň já ano. A jen někdy se musí pokusit vžít do hlavní hrdiny a jeho "životní volby". A já si říkám, že vůbec a vůbec nikdy to nechci zažít. Hrdina Travis se ptá své sestry, co by udělala ona, co by mu poradila, a ona musí odpovědět - NEVÍM. To je totiž volba, která nemá vítězů ani poražených, pro někoho bude správné to a pro někoho ono.
A tak budu vnitřně doufat, že konec, tak jak dopadl, byl ovlivněn právě tou velkou láskou mezi Travisem a jeho ženou Gabby.
Naoko jednohubka, ale s velikou psychologickou hloubkou. Moc pěkné.

KK22
KK22
03.08.2023 5 z 5

Pro mě to byla druhá kniha od tohoto autora, a i když se mi Přání líbilo o něco víc, tak i tato byla moc fajn. Tímto řadím autora mezi svoje oblíbené.
Knížka jako taková ve své první části působí jako zcela oddechová romantika. Avšak v druhé části je to už o něco vážnější. Na konci mi dokonce ukápla slza.
Chápu, že pro někoho může být děj "předvídatelný, případně klišoidní" atd. Ale já osobně mám tento typ knih ráda a odpočívám u toho. Takže až si zase budu chtít přečíst nějakou oddechovku, na jistotu sáhnu po Sparksovi.


florentinas
florentinas
24.07.2023 4 z 5

Krásné čtení!

Knihochod
Knihochod
14.01.2023 odpad!

Túto knižku od Nicholasa Sparksa som nečítala prvýkrát a už zopár rokov sa v mojej knižnej zbierke nachádza. Teraz, keď som si ju s odstupom presne neurčeného času prečítala znova, premýšľam, prečo som ju už dávno nepošupla niekam ďalej a neuvoľnila si tak miesto na inú knižku.

Z toho, čo som zatiaľ od tohto autora prečítala, hodnotím tento príbeh ako jeden z tých slabších, ktorý ma, i keď sa o to niekoľkokrát snažil a obsahoval smutné životné udalosti, ktoré ma zväčša z citového hľadiska zničia, nedokázal chytiť na tých správnych miestach.

Vinu dávam najmä dejovej linke, ktorá je taká akási nijaká, veľmi plytká, predvídateľná, klišoidná, ... Taktiež veľmi zbytočným a zdĺhavým myšlienkovým pochodom hlavných postáv, odbočkám od ničoho k ničomu a popisom vyliezajúcej maternice sučky čistokrvnej kólie Molly (keby som niečo také chcela čítať, kúpim si knižku zameranú na túto problematiku). A, samozrejme, nesmiem opomenúť ani fakt, že sa hlavní protagonisti poznajú ani nie týždeň, polovicu knihy si vykajú, rozprávajú starodávnou mluvou (pritom sa väčšina deja odohráva v roku 1996), ich konverzácie sú úplne o ničom, pričom Gabby (hlavná hrdinka) má neustálu potrebu všetkým pripomínať, že má priateľa, a tu zrazu zistia, že sa vlastne bezhranične milujú.

Naozaj si myslím, že toto sa Sparksovi jednoducho nevydarilo a nemyslím si, že sa k tomuto príbehu ešte niekedy v budúcnosti vrátim. Má totiž iné a omnoho lepšie.

Knihomolka506
Knihomolka506
16.11.2022 5 z 5

Mladý muž žije osamoceně, bydlí sice v sídle, kolem sebe má hodně známých, kteří se ho vyptávají na ženskou společnost. On sám si nemyslí, že by nějakou kdy potřeboval. Určitě by ho pořád kontrolovala, na nic by nezbýval čas . Osudové karty jednoho večera určí jinak...
Gabby, nová sousedka má za to, že štěkání psa odvedle a křik lidí ze zahrady jsou velice rušivé elementy a jde zakročit. Majitel, veterinář Travis se jí také rozhodl navštívit, ale z jiného úmyslu.
Nakonec příběh s kapkou humoru dopadne jinak než by si někdo kdy myslel.

Magdyla.8
Magdyla.8
13.10.2022 4 z 5

Má první kniha od Sparkse a dávám lepších 4,5*. Méně hvězd dávám za vytvoření lásky mezi hlavními hrdiny, který jsem bohužel nepocítila. Vyznání lásky na mě působilo rychle a vyřešení vztahů mezi partnery nevysvětlené. Věřím, že láska rozkvete rychle, bohužel zde to bylo málo uvěřitelné. Epilog by si taky zasloužil delší zpracování a popsání toho co se událo. Vím, že jiný konec by mě více zasáhl. Plusové body dávám za hlavní hrdiny. Velmi jsem si je oblíbila a díky tomu jsem jim na konci fandila, špičkování mezi nimi dodávalo na jiskře a uvěřitelnosti. Druhá polovina kniny tím pádem byla více uvěřitelnější a před takovou volbou bych rozhodně nechtěla nikdy stát.

Jurajovamaka
Jurajovamaka
30.08.2022 5 z 5

Touto knihou končím svoju augustovú nádielku čítania r.2022 a musím podotknúť, že bola bohatá a rôznorodá...
Nedávno som natrafila na talentovaného Sparksa( Daniele Steel v mužskom prevedení) a táto kniha bola opäť jedna veľkááá šálka romantiky, nechýbalo napätie...a priznám sa, už som mala slzy na krajíčku, keď sa dej v sekunde otočil a JA ako čitateľka som bola nesmierne spokojná, pretože s romantickými knihami, je to ako s rozprávkami, musia mať šťastný KONIEC, a DOBRO MUSÍ ZVÍŤAZIŤ NAD ZLOM, lebo inak to nie je ONO ;-)...u Sparksa to zatiaľ platí a preto už teraz viem, že jeho knihy budem MILOVAŤ️️️

intelektuálka
intelektuálka
13.08.2022 4 z 5

K tomuto romantikovi se uchýlím, když si chci odpočnout od náročného čtení ....

Travis žije sám v domě u moře a má pocit, že mu nic nechybí .... než se přistěhuje sousedka Gabby ,,,,

Jejich postupné poznávání ovlivní jejich čtyřnozí přátelé .... a zdá se, že je to láska jako trám ....

Ale život není vždy bezpečný přístav .... a Travis je vystaven volbě, kterou by nechtěl řešit nikdo z nás....

Pěkné, pozitivní čtení o vztahu muže a ženy .... doporučím.

TerMa
TerMa
02.06.2022 5 z 5

Nádherný příběh, v druhé části jsem se úplně modlila v dobrý konec a slzičky káply

jana4084
jana4084
25.05.2022 5 z 5

Nicholas prostě píše knihy, které chytnou za srdce. U tohoto příběhu se mi srdce malém zastavilo. Druhá část knihy byla velice smutná a bála jsem se. Měla jsem šílený pocity a jen jsem se modlila, ať všechno dobře dopadne. Dojemný příběh. Miluji to....

MedvidekS
MedvidekS
06.03.2022 5 z 5

Moje druhá knížka od Sparkse, a už chápu, že je tak oblíbený. Chtěla jsem si vzhledem k dnešní době přečíst něco milého a láskyplného, a přesně to jsem dostala. Sice se v knížce objevuje závažné téma, ale i přesto z ní budete mít hřejivý pocit.

petulkapeta
petulkapeta
02.01.2022 5 z 5

"Jen abys věděla, já jsem rodinný typ." Travis pokrčil rameny. ,,Tedy až na tu rodinu."
To je přece nezbytná podmínka, ne?"
Podle mě rodinný typ víc souvisí s tím, jaký máš ná hled na svět, než jestli máš rodinu.“

Miluju jeho knihy, u tehle jsem viděla film dřiv jak četla knihu, ale už je to dlouho tak si ho hned půjdu pustit. Stejně jako jine knihy je tam řekla bych až nekonečná láska. Je pravda, že volbu kterou musel učinit byla hrozna a naštěstí se rozhodl spravně.

Hermiona419
Hermiona419
23.11.2021 5 z 5

Volba byla skvělou volbou! Za mě, jako všechny Sparksovy knihy, doporučuji všemi deseti.

Anna 13
Anna 13
13.09.2021 4 z 5

(SPOILER) "Pozorovat, jak voda plyne, je trochu jako vonět k růžím."

VOLBA se četla krásně.
Svižná, jednoduchá a osvěžující s typickým sparksovským nádechem.

Tento autor již ovšem napsal originálnější příběhy.
Seznámení Travise a Gabby bylo sice uvěřitelné, ale jako by ostatním příběhům o lásce z oka vypadlo. Ovšem i klišé se dá užít, když je zrovna nálada. A já jsem měla štěstí, že jsem po této knížce sáhla po obzvlášť vyčerpávající četbě. Naladit se na Sparksovu notu bylo snadné.
Co vyzdvihuji je vtip. Konverzace hlavních postav byla opravdu zábavná, až jsem se občas uchichtla nahlas. :)
Bohužel, ve chvíli, kdy si Gabby s Travisem vyznávali lásku, jsem ji necítila s nimi. U čtení jiných romantických příběhů nepotřebujete "Miluji tě" k tomu, abyste věděli, jak na tom postavy jsou. Zde nebylo jiskření ani vášeň. Jistě jsem věděla, že se mají rádi, ale jejich velkolepá vyznání nekontrastovala s tím, co se mezi nimi dělo, když mlčeli. Zvláštní... U Sparkse neobvyklé. Pro tento žánr nelichotivé...
Druhá polovina knihy byla již o něčem zcela jiném. Zde autor popsal takovou lásku, jež je přáním každého člověka na zemi. Ve druhé polovině knihy byl ryzí život - nefalšované štěstí, nepředstavitelný strach. Láska v každodennosti...
Již jsem přemýšlela o hlubších věcech, strachovala se o postavy a bála se dočíst konce. Líbilo se mi to i přesto, že to přípomínalo pohádku. Šťastný konec jsem si vysnila...

Příběh, co duši pohladí.
Srdce nadějí napěchuje.

Bylo to krásné, i když to nebylo to nejlepší z tvorby Nicholase Sparkse.

happy19
happy19
03.08.2020 4 z 5

Vždy je možnost volby...a to jak zvolíme zajisté ovlivní jakým směrem se náš i život našich blízkých bude ubírat...
Čekala jsem více propracovanější epilog..proto hvězda dolů..
Nato že to píše chlap:-)...zdařilé dílko:-)

Lucy2211
Lucy2211
26.07.2020 5 z 5

Jedna z mých vůbec nejoblíbenějších od autora. Krásný a nezapomenutelný příběh Gabby a Travise se navždy zapsal do mého srdce. Postavy i prostředí si zkrátka zamilujete na prvních stránkách.

lucy.sankova
lucy.sankova
21.07.2020 4 z 5

Nicholas Sparks je jeden z mých oblíbených spisovatelů. Vždy, když zatoužím číst o lásce, propletených osudech s nečekaným rozuzlením, tak sáhnu po jeho knihách. Nyní však dávám jen 4 hvězdičky z 5 .. a to jen proto, že mě snad poprvé jeho kniha nerozplakala a nedojala tak jako ty ostatní ????.. ovšem i tahle stála za přečtení.

Restang
Restang
08.07.2020 3 z 5

Pokud chci oddechovou knihu plnou citů, je Sparks správnou volbou. Opět nezklamal, ten konec bych čekala jiný, ale proč ne, je to kniha.. Nicméně Nejdelší jízda a třeba Nejlepší z nás byly o půl bodů lepší, tak za pěkných 3,5 *

RendyaDav
RendyaDav
13.04.2020 5 z 5

Příběh vypráví o dvou lidech z odlišných světů, kteří se do sebe zamilují. Nebudou to , ale mít jednoduché.Jejich láska bude testována a do cesty jim bude kladena nejedna překážka...
Příběhy jsou tak výjimečné , jak výjimeční jsou lidé , kteří je vyprávějí , a nejlepší bývají ty s překvapivým koncem...

andy_nejedla
andy_nejedla
04.04.2020 5 z 5

Dlouho jsem u knížky nebrečela... Krásný příběh, byla jsem si téměř jistá, že vím, jak to skončí a Sparks opět překvapil, tentokrát mile. :-)