Volanie o pomoc

Volanie o pomoc https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85038/bmid_volanie-o-pomoc-85038.jpg 4 30 5

Lekárske varovanie: Táto kniha je nevhodná pre čitateľov, ktorí trpia srdcovými poruchami, alebo majú sklon k nespavosti či k ťažkým snom. Pri čítaní hororových poviedok sa človeku nebezpečne zrýchľuje tep a zvyšuje počet vdychov a vydychov za minútu. Minoriadne nebezpečné je najmä vybrať si dvadsaťjeden hrôzostrašných príbehov za spoločníka dlhých večerov, keď vonku zavýja vietor a my akoby sme naozaj počuli zúfalé volanie o pomoc, keď tmavá chladná noc asociuje v nás tiene mŕtvych a všetky predmety akoby v dome ožili. Aj nás samých sa zmocnia pochyby či sa na nás niekto nechystá... Neberte túto knihu do rúk, nečítajte ju! Nie hneď si uvedomíte, aká je nebezpečná, lenže už po prvých riadkoch sa do nej začítate, strhne vás svojimi dynamickými príbehmi, opantá svojou tajomnosťou k prekvapivého pointe - a už je to tu: trpí rodina, trpí práca, čítate a nevnímate nič okolo seba. Riešenie je jediné: nedajte sa zlákať, nedajte sa zmámiť slávnymi menami autorov, ani pútavými názvami, a už vôbec nie tým čo vám budú tvrdiť susedia, ktorým sa podarilo knihu pod pultom zohnať...... celý text

Přidat komentář

Adhara
04.09.2023 2 z 5

Pre čitateľa, ktorý už má za sebou nejeden moderný horor, je to slabá zbierka. Jazyk väčšiny poviedok je zastaraný, priamočiary a neumelecký, pointy predvídateľné, alebo dokonca chýbajúce a podanie neveľmi desivé. Zopár poviedok, napríklad od Bradburyho alebo Wellsa, sa oplatí čítať, napriek tomu sa k tejto zbierke už nevrátim.

Corso
03.06.2020 4 z 5

Knihy edicie Zenit kedysi v knihkupectve celkom pritahovali fantastov. Zbierka strasidelnych poviedok v slovencine??? Neskutocna pecka a povinnost. Rovnako ako Drakula, Frankenstein. Bezne najdete v antikoch, oplati sa.


kamibe
11.02.2020

Tuhle knížku jsem si vyžádala ze skladu naší knihovny kvůli jedinému jménu. Zajímalo mne, jakou hororovou povídku napsal Hugh Walpole. Nuže, nezklamal mne. Opět je to skvělá sonda do nitra lidí a do způsobů takových manipulací, které by mě ani nenapadly. Přečetla jsem pak ještě pár dalších povídek a soustředila jsem se na jména autorů, které znám: Wells, Bradbury, Dahl. Knihu jsem si zařadila do mých nedočtených, ale když tu čtu, co napsal Marián27, možná ji ještě nevrátím a příběhy, které zmiňuje, také přečtu. Celkově však mám dojem, že moje hororové období již minulo.
Přeci jen jsem dala na předchozí komentář a přečetla doporučené povídky. A musím říci, že Měděná mísa je fakt hrozná. Zajímalo by mě, zda takové mučení opravdu existovalo, anebo zda si ho autor vymyslel. O povídce Volanie o pomoc by se dalo dosti debatovat, nikoli o způsobu psaní, ale o způsobu, jakým se kdo z těch postav rozhodl jednat. V podstatě je to o tom, jak je dobré být otevřený a mluvit o věcech, nikoli je nevím v jakém zájmu zatajovat. Povídka Harry má možní i nějaké obdobné verze u jiných autorů. Ovšem Nezvyčajný hrob je opravdu tedy záležitost k představám! Čtenář může považovat vypravěče za samého pana Mortona, ale také to může být někdo, kdo ten příběh opět slyšel od někoho, kdo ho slyšel od jiného... možná by mě zajímalo, koho si pan Morton vybral jako prvního, komu to vypoví.
Přesto všechno si říkám, že už jsem prostě takovým příběhům odrostla, podobně jako už minulo mé období detektivek. To by musela být nějaká, která kromě hororu samotného nebo detektivní záplety obsahovala výrazně také humor. To se u některých detektivek daří, naposled jsem ráda přečetla Kassakovu Děkuji, už jsem vraždil.

Marian27
03.10.2019 5 z 5

Veľmi dlho som túto knihu zháňal a keď som ju konečne zohnal, pustil som sa do čítania s takým pôžitkom, že sa to nedá ani opísať. Väčšina poviedok, má už dnes kultovú hodnotu ako napríklad: Medená misa, Harry, Nezvyčajný hrob alebo titulná Volanie o pomoc. Na prichádzajúce dlhé zimné večery ideálne čítanie. Ak máte čo len nepatrnú šancu si túto knihu kúpiť v antikvariáte alebo požičať v knižnici, neváhajte!!! Naozaj neoľutujete.

3nitka
02.09.2014 5 z 5

Na príjemné mrazenie vrelo odporúčam.