Volání Divočiny / Bílý tesák

Volání Divočiny / Bílý tesák https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89642/volani-divociny-bily.jpg 5 53 5

Na podzim roku 1897 bylo na Klondiku objeveno zlato. Tisíce mužů z celého světa propadlo zlaté horečce a spěchalo do severních pustin za žlutým kovem, mezi nimi také Jack London. I když na Aljašce nevyrýžoval jedinou unci zlata, vrátil se roku 1898 s bohatstvím zkušeností a zážitků, které zanedlouho začal proměňovat v nezapomenutelné příběhy z drsného života na posledním americkém pomezí. K mladým čtenářům, ale i ke všem ostatním, pokud nezestárli srdcem, znovu a znovu promlouvají hlasem nejlákavějším především dva z nich: "psí příběhy" Volání divočiny a Bílý tesák. Daleko za polárním kruhem v neprozkoumaných hvozdech a sněžných končinách nezkrotné arktické přírody odehrává se Londonova básnivá velepíseň o psu Buckovi, který uhání nádhernou i nelítostnou tundrou Klondiku v čele psího spřežení... ... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The White Fang, The Call of the Wild


více info...

Přidat komentář

dav110
23.02.2023 4 z 5

Dává smysl ta ediční politika Odeonu, že se spolu Volání divočiny a Bílý tesák objevily v jednom svazku - a to nejen tím, že oba romány prostředkují "psí příběhy", ony se ty knihy vlastně úžasně doplňují. V prvé - Volání divočiny - se z domáckého psa Bucka stává nelítostná šelma, v druhé - Bílém tesáku - se titulní hrdina, z poloviny pes, z poloviny vlk zrozený v lůně nehostinné aljašské tundry, pomalu, ale jistě domestikuje.

Pozornost k "dvoudomosti" (pes je z podstaty svých genů divoké zvíře, ale je schopen vroucích citů) si London uchovává, i při prokreslování prostředí. Krajiny jeho příběhů jsou kruté, zkázonosné, ale je v nich i něco magického, ryzího, Londonovi se dokonale podařilo převést svou fascinaci tímto požehnaným/prokletým koutem do slov a vět.

Největší devízou knih je ale samozřejmě ono vcítění se do ne-lidských hrdinů. Tam, kde by Disney antropomorfizoval, tj. přisoudil zvířatům lidské znaky (kupř. řeč), se London "stává-zvířetem". Budou povýšení, ti, kteří se umí ponížit.

8/10

veronikahessy
26.03.2022 5 z 5

Byl to dojemný příběh a líbil se mi o něco více, než Volání divočiny. Jsem velký milovník zvířat a u příběhu Bílého Tesáka jsem se párkrát rozplakala. Ale nevadí mi to, je to znamení, že mě kniha chytla za srdce. :)


helusa2
04.08.2021 5 z 5

Krásné příběhy psané pokornou rukou ctitele a obdivovatele přírody… Dnes pro děti (díky barvitému a poměrně náročnému jazyku a hlavně hlubokému a popisnému - a pro dnešní děti tedy pomalému - stylu) prakticky použitelné snad jen jako komiks, ale i tak ty myšlenky stojí za zachování :-)

Doubravka1975
28.05.2021 5 z 5

Jsem šťastná, že můžu vlastnit oba nejznámější příběhy Jacka Londona.
Příběh Bucka a Bílého tesáka v jedné knize pěkně za sebou.
Díky lauro ️♥️

špulo
23.07.2018 5 z 5

Túto knihu si užije aj starší čitateľ. Nejde o klasické dobrodružstvo v štýle Karl May. London píše o veciach, ktoré prežil. Dáva im nový rozmer, stavia ich do iných súvislostí. Knihy som čítal samostatne, aj v tomto vydaní. A stále ich mám v hlave. A srdci...
P. S. Nemám origo obal. Ak niekto má, pridajte ;-)

Štítky knihy

dobrodružství příběhy o psech

Autorovy další knížky

Jack London
americká, 1876 - 1916
2002  83%Démon alkohol
2020  90%Tulák po hvězdách
1974  81%Bílý Den
2003  89%Bílý tesák
1988  91%Mezi zlatokopy

Kniha Volání Divočiny / Bílý tesák je v

Právě čtených2x
Přečtených82x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce47x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x
dalších seznamech4x