Volání divočiny

Volání divočiny https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442130/bmid_volani-divociny-uaH-442130.jpg 4 572 59

Krátký dobrodružný román Volání divočiny je mistrovským dílem jak svým stylem, tak i proto, že povyšuje dobrodružné příběhy na úroveň klasické literatury. Buck je čtyřletý pastevecký pes hýčkaný svým pánem a jeho rodinou. Jeho život se rázem změní ve chvíli, kdy je unesen a prodán, aby sloužil během zlaté horečky na Klondiku a tahal těžké saně hlubokým sněhem. V novém prostředí brzy zjistí, že jeho vrozené instinkty mu umožní nejen přežít, ale ve svobodném, volném a divokém životě nakonec nachází i zalíbení.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Příroda, zvířata

Vydáno: , Omega
Originální název:

The Call of the Wild , 1903


více info...

Přidat komentář

boxas
22.03.2024 5 z 5

Jak já mohla na tuhle knihu skoro zapomenout? Vždyť mě jako děcko příběh psa Bucka tak dojímal...
Jsem ráda, že se mi kniha náhodou znovu po letech dostala do ruky!

teeyinka
07.03.2024 3 z 5

První část je tedy drsná, nesedlo mi týrání a bití psů. Příběh Thorntona a Bucka a závěrečné volání divočiny mi to ale vynahradily.


Hani77
20.01.2024 5 z 5

Poprvé se mi podařilo přečíst knihu celou. V minulosti jsem ji odložila už po prvních stránkách. Vadí mi týrání zvířat, proto jsem se musela na začátku do čtení hodně nutit. Moc se mi líbil život Bucka s Thorntonem. Další povídky zase dávají nahlédnout do života zlatokopů na Klondajku a jakou cenu jsou ochotni zaplatit za zlato. Velice zajímavé čtení.

blazejmartin
20.10.2023 5 z 5

Úplně jsem zapomněl na tuhle parádní knihu. Luxusní nejen pro mladé čtenáře ale i pro ty starší-což je bohužel i můj případ :)))

Ivule9
30.09.2023 5 z 5

Díky aktuálnímu americkému kolu #klasikomilove se mi dostala do rukou fantastická kniha Volání divočiny a Povídky z Aljašky od Jacka Londona.

Bylo to syrové, drsné, dobrodružné, filosofické, zkrátka skvělé.

O tom, jak byl pes Buck ukraden a odvezen na Aljašku, aby tam pracoval v psím spřežení. O tom, jak krutě s ním bylo zacházeno a jak se vlivem podmínek měnil. O tom, jak slyšel volání divočiny a šel za ním. Nádhera.

Kniha obsahuje i šest povídek, které byly skvěle vypointované, zaujaly mě Láska k životu, Rozdělat oheň, Důvěra a Jak zmizel Marcus O'Brien.

Jednoznačná srdcovka.

"Dobíral se hlubin své přirozenosti až do částic a poloh hlubších než on sám, navracel se do lůna času. Ovládlo ho čiré vzkypění života, vlna přílivu bytí, vrcholná radost každého jednotlivého svalu..."

heavy66
24.06.2023 5 z 5

Další z Londonových mistrovských děl o soužití člověka a psa. Tentokrát má děj opačný směr než v Bílém Tesákovi. Zhýčkaný hafan Buck je násilím odvezen z Kalifornie na Aljašku, pochopí zákon kyje a tesáku, a naučí se přežít v divokém a nelítostném prostředí. Na konci cesty Buck vyslyší volání divočiny.

freejazz
18.05.2023 5 z 5

pred rokmi som robil korektúru prekladu poviedok. a už vtedy som sa čudoval, že som Londona doteraz poriadne nečítal. asi to bolo tým, že nám ho už v škole vnucovali.
nevadí, teraz som mal úžasný zážitok, ocitol som sa na Aljaške uprostred mrazov v divočine, kde platia iné pravidlá.
trochu mi prekážal ten archaický preklad, ale keď som pozrel do novšieho vydania, nie je to o nič lepšie. London čaká na svojho šťavnatého slovenského prekladateľa a čitatelia budú mať potom ešte lepší zážitok.

Terror
28.04.2023 5 z 5

London prostě umí. Jeho povídky jsou mistrovské kousky, kterým nechybí spád, děj i pointa. Hluboce smekám před tímto klasikem dobrodružné literatury.
Volání divočiny je kniha plná krutosti, divokosti, tvrdé reality a smrti. Přestože je to místy chmurné čtení, není bezvýchodné a definitivní. Někde v pozadí vždy probleskne touha, krása a naděje.

laura
22.03.2023 3 z 5

Příběh privilegovaného psa Bucka, který je násilně vytržen z prostředí, na jaké byl zvyklý, a jeho boji o přežití v těžkých podmínkách a za neustálého svištění biče...

O krutosti, oddanosti, lásce i odvaze. Ale také o tom, kolik je potřeba odhodlání přežít v kraji, který nemá s nikým slitování. A jak je těžké odolat vábení divočiny...

Zabij, nebo budeš zabit... Sežer, nebo budeš sežrán...

Kruté, drsné, mrazivé. Protože tak to bylo. Tak to je. Bohužel...

alibaba72
21.03.2023 5 z 5

Rozhodl jsem se přečíst si nějakou klasiku a Volání divočiny mně doma leželo dlouho. Proč jsem to nepřečetl dříve? Já byl nadšený a doporučuji k přečtení všem, kteří se nebojí klasiky :-)

VeDny
04.01.2023 5 z 5

Knížku jsem znala z tátových vzpomínek a zaprášené knihovny u babičky, proto jsem si neuměla představit, že by mě to oslovilo. Navíc, jak se dá napsat příběh z pohledu psa, aniž by to působilo uměle nebo infantilně? No, takhle. Bylo to skvělé, krásně vykreslené růsty postav, nádherné prostředí, které mě dlouhá léta fascinuje. Jediné, co mě vždycky zarazilo, bylo plemeno bernardýna. Kamarádka jednoho doma má a procházku zvládne tak deset minut, potom ulehá do příkopu a odmítá se hnout...představit si tedy tu sílu a vytrvalost a odhodlání...no, až na konci jsem zjistila, že jsem nejspíš něco přehlédla, že má vlastně uši nahoru a bernardýn je jenom tak napůl. Samotné "volání divočiny" mi přišlo lákavé a určitě ho jednou za čas slyší mnoho lidí. Konec výborný.
Co se dalších povídek ve vydání 2020 týče. Pořád někdo bojoval o život, zlato nebo lásku v podmínkách, které nebyly k žití a občas k přežití. Ideální na cesty nevytopeným vlakem. :)
Doporučuji všemi deseti.

terezka199
14.10.2022 5 z 5

skvela kniha! :)

Mindy
04.10.2022 5 z 5

Jack London prostě uměl! Nechápu, že jsme se tak dlouho míjeli, ale to já ještě napravím. V této knížce nám vypráví příběh o psovi Buckovi - domácím povaleči, který se díky mnoha zásahům osudu dostává na Aljašku, kde vrcholí zlatá horečka. Setkává se s různými typy lidí i psů, postupně se zoceluje a nakonec... No, geny jsou geny. Krásné čtení.

Tyrkysová
18.07.2022 4 z 5

Volání divočiny je krásný příběh. Poslouchala jsem ho v audioknižní podobě, kterou namluvil Vladislav Beneš. A bylo to štěstí. Díky jeho krásnému přednesu jsou totiž „snesitelné“ i místy opravdu hodně rozvláčné popisy, které by v tištěné podobě možná nejednoho čtenáře dokázaly odradit. Takže pokud mohu doporučit, jsou necelé 4 hodinky poslechu tou pravou volbou :)

Kabuky
14.07.2022 5 z 5

Krásná vzpomínka na dětství.

vernem1850
16.06.2022 5 z 5

Kniha obsahuje nádhernou knihu voláni divočiny a 6 skvělých povídek.

maminaOlina
07.05.2022 5 z 5

Četla jsem to jedním dechem a jsem ráda, že žiji v jiné době.

Filomena1961
01.05.2022 5 z 5

Jack London oblíbený spisovatel mého dětství. Kniha volání divočiny je plná dobrodružství, čtivá, přibližuje vzdálenou Aljašku, kruté podmínky pro lidi i zvířata na Klondiku a samozřejmě hlavního hrdinu psa Bucka, který nakonec v tomto drsném prostředí nachází zalíbení.

willy9203
18.01.2022 5 z 5

Měl jsem rád Londonovy knihy za mlada a i teď mě baví. Mají napětí a atmosféru.

Lenndy
15.01.2022 4 z 5

Musím říct že to je má první knížka od Jacka Londona a určitě si přečtu i Bílého Tesáka.Knížka se mi líbila.