Volá Moskva

Volá Moskva https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423665/bmid_vola-moskva-pK1-423665.jpg 5 22 9

Zahraniční zpravodaj Angus Roxburgh, pracující pro BBC, během uplynulých čtyřiceti let překládal knihy Tolstého, setkal se postupně se čtyřmi ruskými prezidenty a byl uhranut sibiřským šamanem. Během let, kdy pracoval jako zahraniční zpravodaj, prožil v Rusku dobu studené války, kdy byl lákán ke spolupráci tehdejší KGB, i bouřlivé dny pádu SSSR. Ocitl se ve válečné zóně a v Čečensku byl zajat tamními bojovníky. A byl i očitým svědkem přeměny společnosti od totality k dnešku. V knize „Volá Moskva“ představuje jiné Rusko, než jaké běžně známe ze zpravodajství. Rusko Anguse Roxburgha je nevyzpytatelné, bláznivé, pobuřující a zároveň přitažlivé. Slovy Justina Webba, komentátora BBC: „Nikdo nemá lepší pochopení pro ruskou mentalitu než Angus Roxburgh – čtení jeho pamětí je čirým potěšením, často velmi vtipné, občas hluboce smutné, v obou ohledech však skvělou reflexí každodenního života v Rusku.“... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fejetony, eseje , Biografie a memoáry

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Moscow Calling: Memoirs of a Foreign Correspondent , 2017


více info...

Přidat komentář

Auto999
15.03.2021 5 z 5

Kniha má sice 536 stran ale je velmi čtivá. Nejzajímavější je první třetina knihy, kde autor píše o letech 1978-1980 kdy poprvé pobýval v sovětském svazu. Zbývají část knihy je o politice v době rozpadu sovětského svazu a poté v době Ruska. Autor popisuje SSSR a Rusko z pohledu života v Moskvě. Myslím, že mimo hlavní město to muselo být ještě o trochu jiné.

kirkpatrick
02.01.2021

Asi nejlepší kniha o Sovětském svazu respektive o Rusku, co jsem kdy četl, kde nám předkládá pohled na přerod společnosti v dobách konce komunismu do současného stavu za vlády Vladimíra Putina. Pohled, jak na ulici mezi obyčejné lidi, tak i do politiky. Některé pasáže mně i rozesmály zvláště v první třetině knihy.


Bedřich63
05.11.2020 4 z 5

Autor v této knize poměrně věrně zachytil strasti a radosti života v Rusku na konci 20. století. Je to opravdu země, kde je mnoho věcí jiných než v zemích EU. A vždy tomu tak bylo. Kniha určitě stojí za přečtení, je skutečně napsána se znalostí místních poměrů. Nelze ji brát jako nějaký román, ale spíš jako literaturu faktu psanou lehkou dokumentární formou na základě osobního prožitku autora. Každému bych doporučil se do Ruska, případně některých dalších postsovětských zemí vypravit.

karol.cadex
17.09.2020 4 z 5

Moc hezký! Akorát mě osobně bavila kniha zhruba do roku 90, pak už mě Rusko a jeho historie spíš nudí, stejně takový jsem měla pocit i z Angusova vyprávění. Ale jinak je to pro laiky super věc, jak život v Rusku poznat. Rusů mi bylo odjakživa líto díky jejich politickému nesystému, ačkoli Angus je zde ukazuje ve finále jako lidi, co nepláčou a umí si radost najít i v lecčem jiném, ať už je to pití vodky na ulici ve trojici nebo masové vykupování obchodů.

dawson321
11.08.2020 4 z 5

Pěkná vzpomínková kniha, na mě možná až místy trochu dlouhá a podrobná. Třeba raný autorův život bych trochu pokrátil, protože než se dostane k těm hodně zajímavým věcem, chvilku to trvá. Každopádně kniha je psána velice čtivým stylem.

Zdendula
23.07.2020 5 z 5

Angus se narodil ve Skotsku, ale už jako kluk obdivoval ruštinu, kterou občas naladil na svém rádiu. Líbila se mu jeho zvukomalebnost a tak s pořídil i učebnici nevalné kvality a chtěl se tomuto jazyku naučit - trvalo to dlouho, ale byl trpělivý a Rusku věnoval nakonec celý život. V Rusku žil i pracoval - nejdříve jako překladatel, pak novinář, televizní zpravodaj i jako mediální konzultant v Kremlu. V knize popisuje svou kariéru i postřehy z obyčejného života v Rusku, kde nejdůležitější byly gumové holínky, trpělivost ve frontách, nebát se švábů ani byrokracie a najít si dobré přátele.Příjemným a srozumitelným jazykem vlastně vypráví nedávnou historii Ruska a přilehlých států a ač chvíli působí jako Forrest Gump, který byl také u všech důležitých událostí své doby, působí důvěryhodně a erudovaně. Čtení mne bavilo, i když to bylo často smutné a drsné a doporučuji k přečtení všem - je dobré si zavzpomínat, že svoboda kdysi nebyla automatická, stejně jako plné regály a byty bez odposlechu.

Dresia
18.06.2020 5 z 5

Ke knihám, které překládám, žádný komentář nepíšu, protože to není objektivní. Jenže tohle je prostě srdcovka, nemůžu si pomoct. Vřele doporučuji. Budete se smát a zároveň i brečet, což je úplně nejvíc.

bookcase
13.06.2020 5 z 5

Skvělé! Jedinečný pohled na Rusko a vykreslení všech jeho kontrastů.

DariDerek
31.05.2020 5 z 5

Na knihu Volá Moskva jsem byla natěšená. A hned vám také napíšu proč. Rusko jako takové je pro mne velkou neznámou. Všechno, co o něm vím, vím z televize nebo ze školy (ale toho není moc), a i když se snažím vzdělávat, tak v knižní podobě jsem se k Rusku také nepřiblížila.
Nedokážu popsat, jakou radost cítím po dočtení pamětí Anguse Roxburgha, který obyčejným lidem ukáže Rusko svýma očima – čtivou, zábavnou formou a ač se budete potýkat i se spoustou politických informací, kniha vás bude bavit.

Autorovy knížky

Angus Roxburgh
britská, 1954
2020  90%Volá Moskva

Kniha Volá Moskva je v

Právě čtených2x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce58x
Chystám se číst42x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x