Volá Berlín

Volá Berlín https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375857/bmid_vola-berlin-kMF-375857.jpg 4 37 15

Německo 1938. Evropa balancuje na pokraji války. Chytrá, ale naivní Maggie studuje v Heidelbergu, kde potká nového přítele, s nímž následně odchází do Berlína. Chce být soběstačná, a tak s radostí přijímá práci na německém ministerstvu propagandy a aktivně se podílí na nočním německém vysílání pro anglosaský svět. Zanedlouho se stane pravou rukou nejoblíbenějšího anglického komentátora a upoutá pozornost samotného ministra Josepha Goebbelse. Německo postupně jednoho po druhém napadá své sousedy a kola druhé světové války se rychle roztáčejí. Maggie postupně prohlédne děsivé nacistické záměry a dochází jí, že se sama stala obětí propagandy, kterou šíří. Bojuje s vlastním svědomím, zmítaná mezi loajalitou k nové vlasti a znechucením nad svou rolí v nacistickém režimu. Světový konflikt, který i svou prací pomáhala rozehrát, ohrožuje nakonec i její život… Volá Berlín je román, inspirovaný skutečným osudem mladé Američanky Mildred Gillarsové, která se za války podílela na zahraničním vysílání hitlerovského Německa.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Berlin Calling , 2015


více info...

Přidat komentář

simca9342
11.05.2023 5 z 5

Maggie přijíždí do Německa jako studentka hledající práci. Najde štěstí a hned ve dvou podobách. Objeví se mladý muž, se kterým Německu bydlí, ale jen ze začátku. Chce být nezávislá a do pár týdnů se to také stane. Zajistí si místo ve společnosti několika osob pracujících v utajeném oddělení propagandy. Ale zlo nabírá na obrátkách a táhne netušící Maggie za sebou. Mezitím jsme svědky probíhající války mezi Německem a Španělskem. Příběh, který v sobě ukrývá víc než si myslíme je inspirovaný životem a prací mladé slečny Mildred Gillarsové.

uzivatel40644
08.03.2023 5 z 5

parádní román z pohledu Němců ve druhé světové válce. Nezvyklé, čtivé, napínavé, parádní.


Knihomolka506
13.10.2022 4 z 5

Podle skutečných událostí.
Jo tohle zní jak titulky před začátkem nějakého filmu. Ke stvárnění katastrofického scénáře to ale nemá daleko.
1938, Deutschland
Maggie- mladá dívka, která si v cizím státě najde muže, ani se ještě pořádně nerozkoukala a hned má pozici v netradiční práci. Nezbývá než místo přijmout a stát se tak součástí sekce na ministerstvu propagandy. Maggie ale neví, že práce, kterou dělá ji brzy doslova pohltí a stane se sama oběti nacistické mašinerie, jejich lživých výplodů. Staneme se dalo by se říct přímými účastníky války na druhé straně zeměkoule mezi Německem a zemí býčich zápasů. Příběh plný nečekaných událostí, tajností, ale také naděje je inspirován životem američanky Mildred Gillarsové, která se za války podílela na vysílání ve válečném Německu.

Janca007
19.03.2022 4 z 5

Knížek s tématikou druhé světové války jsem přečetla několik, ale tato je psaná v jiné perspektivě, z jiného pohledu. Knížka mě moc bavila.

ještěrka38
28.05.2021 4 z 5

Zajímavá kniha, úplně jiný pohled na 2. světovou válku. Stojí za přečtení.

Hall3006
17.05.2021 4 z 5

Po knize jsem sáhl v knihovně náhodně, někdo jí položil do jiné poličky. Skoro jako by jí na mě nastražil. A jsem za to rád. Velmi se mi líbila a jako válečný román je nadprůměrný. Autor popisoval děje kolem Anslussu Rakouska a odtržení Sudet od Československa a následně války z pohledu lidí z Berlínského rozhlasu různých národností. A povedlo se mu to. Jediné co srazí hvězdu je milostný trojúhelník, který ani nevím k čemu byl dobrý.

tess.de.veles
16.10.2020 4 z 5

No, co na to říct? Bylo to zajímavé, poučné... Ale první třetina knihy mi přišla taková nezazivná, až zhruba od půlky se začalo něco dít... Nelituji, že jsem si ji přečetla, ale nepřišlo mi to jako svižné čtení, kde by se stránky samy obracely... Knihou jsem se prokousavala týden, a to je na mě strašně dlouho... a nebylo to tím, že bych neměla na čtení čas... To třeba knížka Dívka, která spadla z nebe od Mawera se mi četla mnohem líp :-)

Mejsii
08.10.2019 5 z 5

Skvela knizka, doporucuju vsem, ktere zajima tema 2. svetove valky. Bavila me od zacatku do konce.

te-ssiinka3905
29.08.2019 3 z 5

Přečteno, kniha mě bavila... Pochopila jsem z ni, jak na tom byli vlastně nemci, když hitler vstoupil do války...
Co mě ovšem nebavilo byl konec, jako vážně? Vážně z toho vyvázla, takhle jednoduše? Ten závěr je jeden z nejhorších závěrů vůbec

Marekh
03.12.2018 4 z 5

Tento román je inspirovaný skutečným osudem Američanky Maggie, která se za 2. světové války podílela na zahraničním vysílání hitlerovského Německa. V knize se vyskytuje několik historických postav (např. Joseph Goebbels - říšský ministr propagandy). Opět se nám do rukou dostává kniha, jejíž děj se odehrává během 2. světové války. Děj se odehrává v Berlíně. Jsou zde popsány předválečné události, kdy se Hitler postupnými kroky zmocňoval území Československa, později napadl Polsko a tím začala 2. světová válka a postupně obsadil další státy v Evropě. Téma knihy upoutalo moji pozornost, poněvadž můžeme nahlédnout, jakým způsobem se připravovaly a prezentovaly zprávy v rádiu, které bylo pod dohledem ministerstva propagandy v Německu a které se vysílaly pro občany do zahraniční (Anglie, USA..). Knihu s tímto námětem jsem četl poprvé.

Hlavní představitelka Maggie nenávidí Angličany, zpočátku ráda spolupracuje a připravuje zprávy pro zahraniční vysílání, postupně však přichází na to, že byla naivní a že situace je zcela jiná, než za jakou ji pokládala. Během pobytu v Německu potkává řadu lidí, se kterými naváže přátelství a také uzavře dohodu, která pro ni bude znamenat velké nebezpečí..

Kniha je velmi obsáhlá a rozvláčná. Jedná se o knihu, kterou jsem mohl kdykoliv odložit. Stylem, jak byla kniha napsána, mne nenutila abych stále četl. U této knihy nelze očekávat větší napětí. Vyskytovaly se sice situace, které byly napínavé, spíše v závěru knihy, ale těchto událostí nebylo mnoho. Myslím si, že pokud se čtenář rozhodně přečíst tuto knihu, rozhodně mu to může rozšířit obzory o zahraničním vysílání z Berlína, může mu to přiblížit Berlín a celkovou jeho atmosféru před 2. světovou válkou a během 2. světové války.

Fanda74
18.11.2018 4 z 5

Dobrý román, pohled na druhou světovou válku úplně z jiného úhlu.

iceVS
22.09.2018 1 z 5

Na tuto knihu jsem se těšila. A po přečtení sté stránky ji s chutí odložila. Nedokázala jsem se začíst, dostat se do děje... Autor používá nadměrné množství přímé řeči, v podstatě mám jen neurčitý pocit, že v té první čtvrtině knihy, kterou jsem přečetla, jen neustále někdo s někým o něčem mluvil, či spíše plkal. A rozhovory plynule přecházely jeden v druhý a já se statečně ztrácela. V jedné větě hlavní hrdinka mluví s kolegou v kanceláři a v té následující ji kdosi jiný hněte ňadro. V knize jsou sice použity reálie, ale spíš jen popiska, ve smyslu: 11.11.1938 v noci se něco dělo, přečteme o tom v rádiu zprávu. Pro mě zklamání z knihy, ztráta času a s chutí odkládám.

išinda15
31.08.2018 2 z 5

Knihu jsem začala číst s nadšením, slibovala témata, která mne zajímají.
Postupně však nadšení sláblo. A nejen to. Kniha se chýlila k takovému závěru, který mi byl nějak proti srsti. Hlavní hrdinka, která byla vykreslena v superlativech /krásná, duchaplná, citlivá/, vložila své talenty k propagaci nacizmu. V době krátce před válkou a po celou dobu jejího trvání se zasazovala o zmanipulování mysli prostých lidí u rozhlasových přijímačů /odůvodněné zabírání dalších území, spravedlivý boji Němců/. V průběhu války začala sice pochybovat, dokonce souhlasila s dodáváním zpráv. Tyto zprávy však, ruku na srdce, byly nicotné. Vůbec nestály za nebezpečí, kterému se vydávala. A právě zde mi kniha připadá nejvíce paradoxní. Po léta ovlivňovat myšlení lidí v Anglii a posléze v Americe, aby schvalovali politiku Německa a německé expanzi se nebránili, a na druhou misku vah položit několik dopisů a lístků s postřehy. V době, kdy toto prožívala, nemohla vědět o všech hrůzách, které nacisté páchali. Ale v době následující, kdy zvěrstva vyšla najevo, by Maggi měla spíše mít chuť prostřelit si hlavu, že něčemu takovému roky napomáhala, případně na ni být vydán mezinárodní zatykač.
Hrdinku jsem v ní rozhodně neviděla a kniha mne zklamala.

a.k
17.08.2018 4 z 5

Příznivci četby s válečnou tematikou zde sice najdou střípky z bojových linií či židovskou problematiku, ale klasický válečný román určitě nečekejte. Kniha nabízí pohled na válku, který neznáme. Kdy i slovo může být zbraň a může rozhodovat o životech nebo smrti.

bookcase
24.06.2018 5 z 5

Hodně zajímavý pohled do zákulisí válečného zpravodajství, zejména německé propagandy. Hlavní hrdinka mi moc sympatická nebyla, ale to nemění můj pohled na to, že kniha je skvěle a poutavě napsaná.