Vojna a mír III.

Vojna a mír III. https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285621/mid_vojna-a-mir-iii-hZV-285621.jpg 5 80 5

"Široce je tu vykreslen sociálně historický a intimně rodinný obraz epochy. Před čtenářem se odehrávají pestré obrazy života vojenského - od carského dvora a generálního štábu až po partyzánské oddíly a života soukromého, rodinného - od narození až ke hrobu. V ohromné galerii postav vystupují tu představitelé různých tříd a sociálních skupin. V uměleckém podání se obrážejí všechny sociální otřesy, které charakterisují život Ruska a Západu v první čtvrtině devatenáctého století." (A.A. Zerčaninov.)... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Vojna i mir


více info...

Přidat komentář

Shui-Xian
23.07.2019 4 z 5

Právě pro ten závěr mě nejvíce těšilo Vojnu a mír číst. Začátky byly jinak útrpné... Pasáže "vojny" i pasáže "míru" - obojí bylo hutné, těžkopádné, mdlé. Popisy napoleonských válek se rozvlekle a detailně táhly, společenské tlachání a tanečky vyznívaly plytce a zbytečně. O postavách se také ještě nedalo říci, že by oplývaly nějakým zvláštním charismatem.
Zpětně ale Tolstému všechno zmíněné odpouštím - a už lépe chápu, proč si dal s vykreslením tolik záležet. S tak důkladným kontextem se více může rodit uvědomělost a autentičnost postav. Úvahy o historii, Bohu, lidském údělu... (a že jimi Tolstý nešetří) se vyloupnou ve vší přesvědčivosti, důraznosti a hloubce... I samotná válka začne čtenáře zajímat o to více, že vyvstává z jednotlivců. Etické souvislosti v tomto případě román objasňuje velmi pádně.
Cesta, kterou ušel Pierre, je pozoruhodná. A i když mě více fascinují existenciální úvahy A. Bolkonského, jeho vidění světa zlidšťuje až Nataša, která skrze svoji živoucí vnímavost a citlivost ty abstraktní dojmy přibližuje čtenáři. Obdivuji, jak autor skrze romantiku a dramatické zvraty docílil mimořádného vyznění poctivých, duchaplných myšlenek... Dojem je velkolepý.

Kuža007
24.03.2018 5 z 5

Hned po prvním díle je tento pro mě nejvíce úspěšný. Děj je krásně situován spolu s historickými událostmi a příběh je o to více pro čtenáře zajímavější. Lev Nikolajevič zda obdivuhodně popsal císaře Napoleona i Pierrovo uvědomí a probuzení do reality. V prvním díle Tolstoj popsal Slavkov, tady ve třetím Ševardino a Borodino.


TipsyChipsy
13.02.2018 5 z 5

Třetí díl je narozdíl od předchozího zaměřen na válku. Odehrává se v roce 1812 a Napoleon dorazí až do Moskvy. Tolstoj nám ukazuje tuto anabázi velice obšírně ze všech úhlů pohledu. Přínosné jsou informace o bitvách, strategiích i pocitech vojáků a civilních obyvatel. Autor přemýšlí nad příčinami lidských jatek a jako skutečné hybatele dějin vidí drobná přispění mnoha osob, která spustí lavinu katastrofy. Přestože autor se narodil až v roce 1828, je vidět, že válka znamenala i pro další generace velké trauma.

Nahnilaruka
04.07.2014 4 z 5

Děj třetího dílu je opět popsán téměř až brilantně, ale Tolstoj zde vytvořil dvě zcela rozdílné části, které spolu souvisí a nesouvisí. Mimo rozplétáni zápletky autor do III. dílu vkládá své osobní názory na historický vývoj a polemizuje nad událostmi, kdy jsou základní myšlenky v jednotlivých kapitolách neustále opakovány. Jakoby se autor snažil za každou cenu donutit všechny čtenáře tohoto díla, aby byly pochopeny jeho myšlenkové pochody a proč se staly události tak a ne jinak? Možná. Oproti přecházejícím dílům je kladen veliký důraz na popis jednolivých bitev. III. díl tak nabírá různých spádů a čtivosti dle pasáží. 70%

marketad
08.07.2013 3 z 5

Na můj vkus byl v knize dán příliš velký prostor historické a vojenské části (i když s dějem samozřejmě souvisí) a příběh samotný byl trochu upozaděn. Pro dnešního čtenáře je to podle mě už příliš rozvláčné a popisné, sama jsem popisy jednotlivých vojenských operací často přeskakovala.

Štítky knihy

ruská literatura

Autorovy další knížky

Lev Nikolajevič Tolstoj
ruská, 1828 - 1910
2012  86%Anna Karenina
1969  91%Vojna a mír I.
2005  93%Vojna a mír
1959  86%Smrt Ivana Iljiče
2018  82%Kreutzerova sonáta

Kniha Vojna a mír III. je v

Přečtených125x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených9x
Knihotéce100x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x