Vojna a mír

Vojna a mír https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454265/bmid_vojna-a-mir-1-2-svazek-Ux3-454265.jpg 5 180 40

Nový překlad Vojny a míru, věhlasného dílo Lva Nikolajeviče Tolstého, předává čtenářům cosi, co dodnes neztratilo na aktuálnosti a zajímavosti. V této rozsáhlé epopeji, jejíž rámec tvoří válka s Napoleonem, jeho tažení do Ruska, požár Moskvy a bitvy u Slavkova i Borodina, nevytvořil Tolstoj jen válečný román nebo pouze román historický, ale syntetický román času a prostoru podávající souhrnný obraz ruské společnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: ekniha , Odeon
Originální název:

Война и мир , 1869


více info...

Přidat komentář

džejnyy
14.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Andreje budu ještě chvíli rozdýchávat. Tomu jsem ten šťastnej konec přála ze všech nejvíc.

karlonosik
04.04.2024 5 z 5

Naprostá klasika. Lidská přirozenost, vztahy, politika, náboženství, válka, zničující touha po majetku a slávě, to všechno tam je a mistrovsky. Jen upozornění - je to dlouhé. Doporučuji číst kontinuálně, jinak se začnete ztrácet ve jménech a postavách.

Možná také lepší nejprve číst Annu Kareninu (jako takový úvod do Tolstého tvorby) a pak až Vojnu a mír.


andrii24
03.03.2024 5 z 5

Prapory polní i volány salonní. Na oji spolu vlají. Polibky ojíněné májem i karmínem. Amor ale, nikoliv s Arésem, jen s Amorem tvoří rýmy.

jitrnic
20.02.2024 5 z 5

Nutno číst. O žádné jiné knize to netvrdím, ani nevyžaduji, aby se každému líbila tak jako mně... ale je-li Bible knihou knih (a co si budeme povídat, ta také každého čtenáře neuchvátí), pak Vojna a mír je román románů. Tomuto žánru vytyčuje nepřekonatelné hranice co do monumentálnosti, mnohovrstevnatosti a barvité drobnokresby. Vlastně by se to dalo interpretovat i tak, že po Vojně a míru bylo třeba začít psát jinak, neboť na poli klasického románu již nebylo možno dosáhnout více.

Luigi1
26.12.2023 5 z 5

Tohle je dílo světového formátu které se opravdu povedlo

Tomk0
03.12.2023 4 z 5

Pro mě jako začínajícího čtenáře velmi složité čtení. Kdybych věděl do čeho jdu tak bych si asi dělal poznámky ohledně postav. Občas jsem si musel na internetu připomínat, kdo je zmiňovaná postava v příběhu. 76%

Kotrlat
07.11.2023 4 z 5

Je fascinující, jak komplexně a s jakým nadhledem dokázal Tolstoj stvořit tuto epopej. Přestože Rusové nakonec dosáhli velkého vítězství, postavy jednají jako skuteční lidé - místo falešného hrdinství vojáci v první linii místy po kontaktu s nepřítelem bezhlavě utíkají, pobočníci ze strachu nedoručují rozkazy, jednotky se nacházejí jinde, než je chtějí mít velitelé, ti zase intrikují ve snaze zajistit slávu pro sebe...
Jak ale naznačuje název, není to jen kniha o válce - stejná pozornost je věnována i zázemí, kde se atmosféra ze strojené touhy elit co nejvíce se podobat Francouzům po ústupu k Moskvě pomalu mění v hledání špionů a viníků ve vlastních řadách a vyřizování účtů. Na pozadí toho se odehrává řada osobních příběhů, z nichž nejzajímavější pro mě byly ty Pierra Bezuchova a Nataši Rostovové.

Andrea81
20.10.2023 4 z 5

Velkolepé a náročné.

katerina3502
16.10.2023 4 z 5

Velmi náročné čtení, zejména kvůli množství postav, ale rozhodně stálo za to si knihu přečíst. Zahrnuje spoustu filozofických otázek a příběh Pierra je opravdu inspirující, jak postupně přicházel na to, že peníze nejsou vše a nakonec, jak sám říkal byl třikrát bohatší a šťastnější.

Politre
14.10.2023 5 z 5

Jak sesumírovat Tolstojův epochální masterpiece, jeden z celosvětově nejznámějších románu, co byl kdy napsán? Román je historickou freskou s válečným tématem Napoleonova tažení do Ruska, psychologickou sondou do ruských duší a obsahuje filozofické pasáže, pojednává o víře a rozbírá válčení a jednotlivé kroky soupeřících armád, to vše se rozprostírá do několika let, během nichž se důvěrně seznámíme se spoustou pamětihodných postav. Vůbec práce s jednotlivými charaktery a jejich myšlenkové pochody, jsou snad to nejlepší na celém díle, a že jich je celá plejáda. Cesta sebepoznání a životního prozření Pierra Bezuchova je mojí oblíbenou částí a přesah a uvědomění si, jak být v životě šťastnějším člověkem, přičítám k největšímu přínosu tohoto monumentu světové literatury.

rabor
06.08.2023 3 z 5

Klidně budu zase za barbara a tahle klasika šla mimo mě. Nejvíc mě na tom odrovnalo neuvěřitelné množství postav. Myslel jsem, že si dám tu práci a spočítám je, abych vás tou cifrou mohl ohromit, ale někde kolem stovky jsem to vzdal. Ani ta "vojna" tomu moc nepomúže, válčí se tu tak "po rusku", takže když nějaká postava zemře nahradí jí pět nových (anglicky Tolstoj human wave attack). Ve výsledku to pro mě znamenalo, že počet postav, které jsem si zapamatoval se smrskl na dvě (Pierre a Andrej Bolkonský) a zbytek byl guláš lhostejnosti. Začátek se navíc odehrává v míru a řeší se tu vdavky Vasila a Naděždy a jestli hraběnka navštívý jinou hraběnku a ...nudááááá. A ony velké myšlenky se tu točí hlavně kolem toho, že není nic krásnějšího než láska k carovi a sebeobětování se pro Rusko, které je tak velké a vlastenecké, že si občas neuvědomuje kde jsou jeho hranice.

Audrina
22.12.2022 5 z 5

Pokud jde o Tolstého, dávám přednost Anně Karenině, Vojna a mír pro mě ale byla knihou, kterou jsem chtěla za svůj život přečíst. Musím říct, že mi zabrala téměř celý letošní rok, četla jsem ji na etapy, jelikož to rozhodně není snadné čtení. Tolstoj nejenže popisuje osudy jednotlivých protagonistů, přidává i spoustu filozofických myšlenek.

Scarefish
15.12.2022 5 z 5

Nádherná historická freska, jakou už dneska těžko někdo napíše. Poutavý příběh, v němž výrazné osobnosti, nejen ty historické, vtáhnou čtenáře do děje a nechají ho s napětím a čtenářským potěšením sledovat své osudy.

Godgifu
14.10.2022 5 z 5

Tolstého myšlenky (inspirované mimo jiné Petrem Chelčickým), že jakákoliv válka je špatná, tedy i ta obranná, zřejmě dnes nenajdou u mnohých pochopení.
Opět plejáda různorodých postav a perfektně zachycené jejich myšlenkové pochody. S Annou Kareninou má kniha kupodivu málo společného, byť lze připodobnit povahu a smýšlení Bezuchova ke statkáři Levinovi - takové alter ego autora. V Karenině se společnost jen bavila, a přece nádech nihilismu a tragiky, tady na pozadí válka, a přece s nádechem naděje.

Filomena1961
26.09.2022 5 z 5

Vojna a mír, jak už bylo napsáno, patří mezi vrcholná díla Tolstého. Jedná se o rozsáhlou románovou epopej, jejíž rámec tvoří válka s Napoleonem, jeho tažení do Ruska - 1812, požár Moskvy, bitva u Slavkova i Borodina. Tolstoj nevytvořil pouze válečný román, ale podařilo se mu podat souhrnný obraz ruské společnosti, jejich různých vrstev i protichůdných lidských typů. A tak vystupují do popředí rodiny Bolkonských a Rostovců. Přední mužští hrdinové - snílek Bezuchov a energický realista Bolkonskij. Není zapomenuto ani na ženy, zejména Nataša Rostovová je psychologicky prokreslena. Hlavní myšlenkou románu je názor, že dějiny nevytvářejí vůdčí jedinci, ale obyčejní lidé - což je téma do diskuse. V Tolstého díle jsem našla hodně podnětných myšlenek, a tak pro vytrvalce doporučuji.

alcahanca
29.06.2022 5 z 5

Knihu jsem dočetla před několika týdny a stále ve mně rezonuje. Čtivá klasika, kde si najdou své jak ženy, tak muži. Popis napoleonských válek očima Kutuzova, Nikolaje Rostova nebo Děnisova je strhující, dále osobní vztahy, tragicka láska Nataši a mého oblíbence Andreje Bolkonského, dozrávání Pierra Bezuchova, historické postavy Napoleona a Alexandra I., to vše v 1500 stranách velkolepého románu. Shlédla jsem i seriálové zpracování z roku 2016. Tolstoj perfektně vystihl psychologii postav a představuje nám i ruskou náturu, samozřejmě z jeho pohledu, v dnešní době rozhodně zajímavé počtení.

nemluva
16.04.2022 5 z 5

Snad nejlepší kniha co jsem kdy četl! Krásné popisy scén ze života. V druhé části popis tažení armád pod Napoleonovým velením do Ruska. Perfektní vykreslení postav z hlediska duševních pochodů. Zejména první část odehrávající se především v bezstarostném civilu mladých šlechticů kteří si užívají života je jedinečná.

AliceHolendova
26.03.2022 5 z 5

Válečné scény s Nikolajem patří mezi nejlepší zobrazení pocitů člověka uprostřed bitvy.

Martinique
27.12.2021 5 z 5

Až se příště pustím do nějaké další ruské klasiky, budu si od začátku psát tahák na postavy. Trvalo mi snad celý první díl se v postavách zorientovat, ale pak jsem se do příběhu ponořila a už mě nepustil.

Norimberk
20.11.2021 5 z 5

Tohle mistrovské dílo má všechno. Romantiku, válku, lásku, zklamání, štěstí, politiku, filozofii, historii.
Nádherný je popis ruské duše přes postavu Kutuzova.
Odložte všechny současné braky a čtěte Tolstého. Stojí to za to.