Vojkovičtí a přespolní

Vojkovičtí a přespolní https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245646/bmid_vojkovicti-a-prespolni-L2T-245646.png 4 17 4

Výbor povídek a črt z venkovského židovského prostředí druhé poloviny 19. stol. Kniha je rozdělena do třech oddílů, "Modche a Rézi" , "Doma i jinde" a "Povídky a črty židovské i nežidovské ".

Žánr:
Povídky , Literatura česká

Vydáno: , Obelisk
více info...

Přidat komentář

zdenaR
30.07.2021 4 z 5

Příběhy z venkovského prostředí humorně líčí život židovské komunity předminulého a počátku minulého století.
Určitě stojí za přečtení.

Corso
27.05.2021 4 z 5

Modche je sestdesiatnik, popleta, utrapeny zid, a uz za zivota ho panboh potrestal zenou. Rezi je papulnata, ale cistotna gazdina, riadna semetrika, pobozna zidovka, setrna az strach. Vypocitava, chyby hladajuca, na svojho muza ako remen. Ked Ta u nich pocastuju kavou, bud si isty ze to bude vcerajsi logr. A chudak Modche by urcite sedel potichu v kute :)
Ano, taketo jednoduche to je. Poviedky s tymito dvoma osobkami su postavene na az anekdotickych zapletkach. Nic zlozite. Ale ako som si ja pri citani oddychol? Krasny nicim nepoznaceny archaizmami vyzdobeny jazyk, vtipne situacie, vhlad do zivota vidieckeho cloveka. V slovenskej literature som sa s nicim podobnym nestretol. A k tomuto som sa dostal len vdaka eknihe zadarmo na databaze. Kolko je este takychto malych klenotov predo mnou ukrytych? Za mna velmi prijemne straveny cas.
Druha cast knihy, Kiesleruv Lojza, je o 12 rocnom chlapcovi, z chudobnej rodiny, dorasta a stale silnejsie pocituje nespravodlivost sveta okolo neho. Dost silna socialna kritika. Humor sa tu uz nekona. Tazko je byt zidom, este tazsie chudobnym. Tazko je dorastat, tazko je vyrovnat sa s vysmechom rovestnikov, s odlucenim od rodiny. Obcas Rakous ustami Lojzika alebo jeho (az prilis uvedomelymi) myslienkami, vylieva hnev, povzdychne si nad nepravostami sveta.
Takze... v podstate dostanete dva v jednom, jedno veselsie, odlahcenejsie, druhe temnejsie a smutnejsie.


babicka_amalka
19.02.2017 5 z 5

moc ráda jsem ji četla, stejně jako už moje babička; od té doby se u nás často používalo "Modche, ty hadry..." ;-)

maryzka
12.02.2013 4 z 5

Pěkná humoristická kniha u které se člověk zasměje od začátku do konce.
Ve výboru ,,Modche a Rézi" mě v osobě Rézi se zhmotnila Helena Růžičková z trilogie Slunce, seno...... se svojí vyřídilkou i cepováním svého manžela. V povídce Vojkovští a přespolní jsem si vzpomněla na divadelní hru od Stroupežnického ,, Naši furianti.