Vodárna

Vodárna https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47307/bmid_vodarna-VGi-47307.jpg 3 30 7

Děj se odehrává v New Yorku po občanské válce, jednoho deštivého dne spatří Martin Pemberton v dostavníku několik podivných pasažérů, v jednom z nichž pozná svého nedávno zemřelého a pohřbeného otce. Pemberton dostavník sleduje a vstoupí tak na cestu, jež ho zavede do přízračného města, které je jakoby negativním obrazem New Yorku s převrácenými světly a stíny.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Columbus (ČR)
Originální název:

The Waterworks , 1994


více info...

Přidat komentář

Hobo
07.09.2023 2 z 5

Souhlasím, čtenářský zážitek, natož nezapomenutelný, se nedostavil. Četl jsem knihu hodně dlouho, vydržel jsem vždy nejvýš jednu kapitolu.

jaroslav0572
31.05.2023 1 z 5

O nezapomenutelný čtenářský zážitek se žel bohu nejedná, to se pánové a dámy z nakladatelství Columbus pěkně zmýlili. Očekával jsem silně rozvinutou linku ohledně dávno zesnulého otce" Martina Pembertona, třebaže cesta v dostavníku po tajuplné Broadway až do samotného srdce Nového Yorku může být strastiplná i dobrodružná zároveň. Nic z toho nepřišlo, naopak jakoby by Doctorow nevěděl kam dříve; novinařina v každé druhé větě, jednou je hlavní hrdina na opulentním večírku, pak se ztratí, pak leží ve špitále, ale lyrika, tedy to, co vlastně Pemberton chce, není ani trochu naznačena.

Tohle se jinak velkému spisovateli nepovedlo. 30-40 ode mne.


radek0162
07.04.2023 odpad!

Ja se na knizku tesil jako malej kluk. Detektivni roman s tematem adrenochromu, no to si nesmim nechat ujit. Jenze skutecnost je uz tradicne jina. Nevim jak moc se na knizce podepsal "preklad" pani Hanzlikove, ale kua dop.dele. To se vubec neda cist, absolutne nezajimavy az otravny cteni, kdy jsem preskakoval stranky a zjistil sem, ze je to vlastne jedno, pribehu se to vubec nedotkne. Od stranky 1 az 60 staci vedet, ze nejaky Martin uvidel sveho otce, ktery ma byt mrtvy. Jinak same vykecavani o nicem, otravne dlouhy popisovani New Yorku, kazdyho nepodstatnyho detailu, ktery se netyka pribehu. Neprhledne a nezajimave rozhovory postav. Za me velike zklamani a uprimne nechapu jak nekdo muze vydat takovouhle s.acku.

freejazz
07.10.2021 4 z 5

na tomto príbehu je najlepšie, že je napísaný v štýle temných románov 19. storočia. tých trojbodkových viet je tam nepočítane.
ale celkom fajn, i keď trochu priehľadné a ľahko domysliteľné.
nakoniec, je to Doctorowova parketa, využíva všetko, čo má naštudované a podáva to veľmi kultivovane.
prečo som túto knihu vlastne vzal do ruky? lebo Inaque vydali Príbehy z New Yorku od Maeve Brennan. a chcel som vedieť, ako sa New York po sto rokoch zmenil. dosť a hodne, len ľudia zostali takmer rovnakí.

ddkk
03.06.2020 3 z 5

Temný příběh s temnými postavami, odehrávající se v kulisách starého New Yorku. Doctorow je mistrem vynalézavých podivuhodností a stejně jako jiní čtenáři i já jsem často myslela na stejně pochmurné příběhy E.A. Poe.

Hanka_Bohmova
05.04.2014 3 z 5

Výborné, živé popisy velkoměsta a společnosti. Zápletka mě příliš nenadchla, nejraději bych dala 3,5 hvězdičky. Na E. A. Poea jsem při čtení také vzpomněla mnohokrát.
Ráda si přečtu další autorovy knihy.

puml
17.01.2013 4 z 5

Výborná kniha z prostředí New Yorku po Občanské válce, která se čte jedním dechem. Autor skvelě vykreslil dusnou atmosféru tehdějšího industriálního velkoměsta. Stylově se jedná o noir thriller se zajímavou zápletkou a dějem. Jedinou slabinu spatřuji snad jen v trochu předvídatelném ději a někdy snad až přílišné grotesknosti. Na druhé straně jako částečný autorův hold E. A. Poeovi to nemohlo dopadnout lépe. Za mě velmi slušné 4 hvězdy.

Zajímavost: postava démonického doktora Sartoria se okrajově objevuje i v dalším vynikajícím Doctorowově románu Pochod k moři.

Autorovy další knížky

E. L. Doctorow
americká, 1931 - 2015
2005  84%Ragtime
1987  84%Vítejte do Zlých časů
2010  80%Homer a Langley
2007  82%Pochod k moři
1999  82%Světová výstava

Kniha Vodárna je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x