Vnitřní inženýrství - Jogínův průvodce ke štěstí

Vnitřní inženýrství - Jogínův průvodce ke štěstí https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374011/bmid_vnitrni-inzenyrstvi-joginuv-pruvodc-0e8-374011.jpg 5 30 7

Indický jogín a mystik s velice moderním a mladistvým náhledem na svět a velkým smyslem pro humor popisuje svou vlastní cestu k osvícení a vysvětluje, jak můžeme odemknout obrovský potenciál svých skrytých možností. Velmi osobitým, jasným a věcným způsobem ukazuje západnímu čtenáři, jak poznat, ovládnout a využít vnitřní síly ducha v běžném, každodenním životě nehledě na to, zdali žijeme v rušném velkoměstě či horské vesnici. Kniha Vnitřní inženýrství je souhrn tisíce let starých indických učení podaný srozumitelně a vtipně člověku 21. století.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Esoterika, astrologie, okultismus , Náboženství

Vydáno: , Noxi
Originální název:

Inner Engineering - A Yogi´s Guide to Joy , 2016


více info...

Přidat komentář

lucygreen
27.07.2022 2 z 5

K této, u nás ne moc známé knize jsem se dostala "náhodou". Vůbec jsem nevěděla, co od ní mám čekat a myslím, že ve výsledku momentálně nebyla úplně pro mě. První část mě moc nebavila a autorův příběh mi přišel takový neuchopitelný- prakticky žil život jinak už od dětství, ale to bývá spíš výjimka. Hvězdy dávám proto, že bylo pár částí knihy, které mě opravdu chytly a vypisovala jsem si i poznámky. Nejvíce mě bavila kapitola tělo, i když u jídla se mnou pás věcí úplně nezarezonovalo. Zkrátka myslím, že jsem mohla sáhnout po zábavnější knize z tohoto odvětví, která by mi toho dala třeba více a nebyla pro mě jako učebnice. No, ale nějaký důvod tento výběr asi měl, i když to nemusím chápat :)..

Plague
21.02.2021 5 z 5

Dávám 5 a je to málo. Podle názvu jsem měl z knihy malinkaté obavy - přeci jen to zavání zprofanovanými a zpopulizovanými frázemi. Už od první stránky jsem ale poznal, že tohle bude všechno jen ne všemi moderními klišé navoněná trága.
Jednoduchý a zábavný pohled na to, jak bylo indické učení (jak fyzické tak i duchovní) vykastrováno pro potřeby konzumní společnosti.
V knihách podobného ražení si vždycky ohýbám rohy na stránkách, kde mě něco zaujme abych to rychle našel, až si to budu chtít připomenout. No, tady jich je víc ohnutých, než rovných.
Oceňuji nenásilnou formu, jakou autor zvolil. Jazyk je srozumitelný, žádné výrazy které byste potřebovali hledat ve slovníku GUGUa Járy. Příběhy, které dokreslují témata o kterých autor píše jsou velmi trefné a vtipné ... pointa je vždy jasná.
Mám rád knihy a autory, co vás přimějí přemýšlet. Ne že bych toho někdy vymyslel, to zase ne.

Doporučuji. Velice!


Eldar80
30.01.2021 4 z 5

Ze čtení jsem měl obavy. Autora neznám a v duchovní či esoterické literatuře je dost nekvalitních věcí. Nakonec mě to nadchlo. Hlavně první polovina. Kniha se dělí na úvodní teoretickou část a na - dejme tomu - praktickou.
První část je velmi srozumitelná. Je to vynikající úvod, protože platí obecně a ne jen pro jógu. Autor řeší náš normální život na zemi. Vysvětluje, že jóga nepotřebuje Boha ani jiné náboženské představy. Není to věroučný systém, kde je nutné něčemu věřit. Je to o zkušenosti získané praxí.
Ve druhé části se Sadhguru zabývá celou naší bytostí, kterou dělí na tělo, mysl a energii. Po výborné úvodní části to působí rozpačitě. Jedná se o jógu a tak logicky dojde na čakry, energetické dráhy v těle, karmu apod.
Sekulární forma úvodní části je s tím trochu v rozporu. To kazí výsledný dojem. Je to napsané moderním stylem, ale nic nového to nepřináší. Sadhguru jen přenesl skoro 3000 let staré učení do dnešní doby.
Podstata zůstává stejná, jen forma se mění. Tak aby někdo nenapsal, že se „nedozvěděl nic nového“. :D Přišlo mi to spíš jako úvodní kniha. A pak jsem měl pocit, že tomu něco chybí. Doufejme, že od něj vyjdou další knihy.
Vasudev na začátku zkritizoval některé dnešní „ezo“ trendy a tak mě zklamalo, že je nakonec neuvedl na pravou míru. Dotkl se tématu já, ale bez vysvětlení a závěru. Má to blízko k hinduismu a tak mi třeba něco uniká, ale tohle bylo slabé.
Praktická část obsahuje několik cvičení. Až na pár nedostatků je to vynikající. Přečtení je užitečné pro každého, kdo se chce rozvíjet. Jen je třeba akceptovat hinduistické koncepty ve druhé části. Rozhodně bych to doporučil všem, kdo chodí „cvičit jógu“. 90% 4,5*

spaca2
18.07.2020 5 z 5

Uzasna kniha, je v ni hodne moudrosti. Diky ni jsem zacal praktikovat jogu.

maja2712
26.01.2020 5 z 5

...vše máme uvnitř sebe...

ghavelka
02.04.2019 5 z 5

Velice ctivy uvod do jogy pro zapadniho cloveka.

kosmi
26.12.2018 5 z 5

vím že nic nevím :-) smysl života postrádá logiku a to je na tom to nejkrásnější

Autorovy další knížky

Sadhguru (p)
indická, 1957
2018  94%Vnitřní inženýrství - Jogínův průvodce ke štěstí
2023  100%Karma - Jogínův průvodce vaším osudem

Kniha Vnitřní inženýrství - Jogínův průvodce ke štěstí je v

Právě čtených6x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce22x
Chystám se číst52x
Chci si koupit22x
dalších seznamech2x