Vlkodlak

Vlkodlak https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75522/bmid_vlkodlak-Drs-75522.jpg 4 16 5

Legendární román, podle kterého bylo pojmenováno záškodnické hnutí nacistů. Děj románu se odehrává na německém venkově v dobách třicetileté války a popisuje vpád a drancování krajiny putujícími vojsky, převážně švédskými. Hlavní postavou je zde sedlák Harm Wulf z Luneborských vřesovišt, který pod tíhou dějinných událostí organizuje vesnickou domobranu, která se postaví těmto elementům na odpor a pomocí záškodnické taktiky se úspěšně dokáže sama bránit početně silnějšímu nepříteli.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , František Borový
Originální název:

Der Wehrwolf , 1933


více info...

Ivan53
Ivan53
19.07.2022 5 z 5

Naozaj jedinečný dej, pohľad na vojnou zmietanú krajinu. Čakal som niečo úboho nacistické, keďže po tejto knihe nazvali nacisti záškodnícke skupiny, no Löns milo prekvapil. Román na úrovni. Dobrodružné, čítavé, akurát. Spolu s dedinčanmi dúfate, že Švédi ich vo vresoviskách nenájdu. Hlavný hrdina je rozhodne kladný, a veľmi rýchlo sa s ním človek stotožní, čo nie je pri starých románoch pravidlom.

Abroš
Abroš
15.03.2020 5 z 5

Tvrdý příběh z doby po třicetileté válce.Hlad,mor,požáry.Krajem táhli žoldnéři všech vojevůdců a kradli,vraždili,znásilňovali,zapalovali.Život člověka neměl žádnou cenu.Sedláci byli bezbranní a jejich pán byl stejně bezmocný.Tak se začali bránit a likvidovat beze stopy všechny,kdo jim chtěl ubližovat.Brzy se začali vojáci těmto místům vyhýbat.
Knihu zneužila Goebelsova propaganda a ve své době(když už se vědělo,že se válka prohrává)měla větší náklad tisku než Mein Kampf.


ArthasKarfa
ArthasKarfa
26.01.2018 5 z 5

Poměrně morbidní a krvavý příběh o jedné vesnici na území historického Saska, který líčí sklíčený osud tamních obyvatel v období kruté Třicetileté války, se všemi ohavnostmi, kterým se vesničané postavili a společně bránili svoje bezpečí a svobodu.

Nonosbawsut
Nonosbawsut
13.02.2017 5 z 5

Zajímalo by mě, jestli by to dneska Lönsovi někdo vydal, kdyby byl ještě neznámý (ale co, i známý) autor. U nás snad, v Německu asi těžko... přinejmenším by si někdo stěžoval, že tam jsou všechny ženy "pasivní a žádná nestřílí"... a že jsou odsunuty do "rolí matek a hospodyněk"... a přitom by se úplně zapomnělo, o čem tak knížka vlastně měla být - o dobrých a hrdých lidech ve špatných časech.

herrhund
herrhund
08.12.2012 5 z 5

Láska, neštěstí, msta a zadostiučinění. Touha po životě a svobodě. Naplnění. Harm Wulf nekompromisní a ctíce vše, co je svaté pod heslem: „Pomoz si sám a bude Ti pomoženo!“
Velmi poutavé čtení a sláva tomu, kdo vydání z.r. 41 vlastní:)