Vlk samotář

Vlk samotář https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/215525/mid_vlk-samotar-215525.jpg 4 949 265

Když vlk v divočině ví, že nadešel jeho čas, že už své smečce není k užitku, rozhodne se vytratit. Zachová si hrdost a zemře tak, jak žil. Lidé takové štěstí nemají. Luke Warren strávil celý život výzkumem života vlků, dokonce s nimi nějakou dobu i žil – rozumí jim lépe než vlastní rodině.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Příroda, zvířata

Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Lone Wolf , 2012


více info...

Přidat komentář

netopýrek1985
10.04.2024 5 z 5

Moc krásný. Příběh o rodině lidí a i o rodině vlků. Četla sama a krásně.

Vivetkav
07.03.2024 4 z 5

Velmi zajímavá a čtivá kniha.. propojení života vlka - smečky a lidí - rodiny, vás vtáhne a budete přemýšlet, jak to oni mají a jak by jste se zachoval v dané situaci vy..ohledně smrti a rozhodování... celkově zajímavé téma


janulka1310
19.02.2024 5 z 5

Knihu jsem přečetla v podstatě za pár hodin, byla velmi čtivá, se zajímavým tématem i zpracováním. Určitě byly velmi nevšední popisy života s vlky a v podstatě celá postava Luka Warrena. Ovšem pro mě bylo nejvíc zásadní uvědomění, že hlavím problémem příběhu byla komunikace, respektive její nedostatek. Kniha může být opravdu ukázkovým příkladem toho, kam až to může zajít, když nejsou členové rodiny k sobě upřímní, když spolu nemluví a nemají důvěryhodný vztah. Ano, každý z nich měl nějakou svou bolístku, svůj problém, svůj pohled na věc...kdyby každá postava měla o trochu více empatie a trochu více snahy komunikovat, možná by nebylo ani o čem psát...příběh by vlastně ani nebyl ze života... :) za mě skvělé zpracování, naprosto reálné chování postav a obdivuhodná práce autorky při získávání všech informací ať už ze života s vlky nebo z lékařství, či z práva.

Anavi8912
18.02.2024 5 z 5

Úžasná knížka. Jodi Picoultová je paní spisovatelka, která umí a určitě patří mezi mé nejoblíbenější. Její knihy vždy zaujmou, nutí čtenáře k přemýšlení a přinesou i mnoho zajímavého z daného tématu, tady například mnoho informací o životě vlků a vlčí smečky.

kuky921
12.02.2024 5 z 5

Moc pěkná a velmi čtivá knížka. Každý příběh této autorky je jiný a každý mě přivádí do úplně nového prostředí. Střídání postav mi vyhovovalo a byla jsem zvědavá, co se stane, až se všechny linky propojí. Paráda.

Tichéroky2023
07.01.2024 5 z 5

Čtu teď, jsem nadšená, to je příběh, opět rodinné vztahy, už jsem pochopila, že být rodičem neznamená, že budu bez chyby a bude jen mým posláním být rodičem, jak tu vidím taťku Luka, ale další věc je ta, že dítě potřebuje rodiče, pro kterého je to nejdůležitější jeho dítě, ale bohužel to tak v životě často nebývá nebo to člověk zjistí pozdě.

A ten popis vlků, to je paráda. Autorka má velmi široký záběr témat. Je to moje druhá kniha od ní a jsem nadšená.

Thalin
22.10.2023 3 z 5

Opravdu se mi líbil námět, ale po chvíli to začalo být hrozně zdlouhavé. Střídání postav mi taky moc nevyhovovalo a vlastně tam nebyl jediný charakter, který by mi byl nějak extra sympatický. Cara i Edward byli, každým svým způsobem, otravní a sobečtí spratci. Matka a její manžel spíše do počtu. Oživovaly to jen úryvky z Lukova pohledu, i když i on byl svým způsobem sobec, který si udělal rodinu, na kterou ale následně kašlal kvůli vlkům. Ke konci, kdy se řeší hlavně soud, už jsem vážně jen počítala stránky do konce a nakonec to dopadlo přesně tak, jak jsem čekala. Nějaké emoce, které jsem tam čekala, se jaksi neobjevily. Napsané to není špatně, ta morální otázka tam taky visí pořád ve vzduchu, ale na můj vkus to bylo zbytečně zdlouhavé a lehce nudně zpracované.

sweeney
18.10.2023 5 z 5

Občas se sama sobě divím, proč čtu tak smutné knížky...další z těch, která mě naprosto dostala. Příběh o těžkém rozhodnutí, o rozhodnutí mezi životem a smrtí (ačkoli do jaké míry můžeme vlastně mluvit o životě, jaká je hranice mezi životem a přežíváním?). Jodi Picoult je opravdu Paní Spisovatelka, tak, jak nám dokazuje na všech svých knihách...

shecoola
06.10.2023

Moja prvá kniha od Jodi. Veľmi zaujímavé boli pasáže o vlkoch, o tom, ako sa dorozumievajú, aká medzi nimi vládne prísna hierarchia, ako si vyberajú svoju obeť. Úplne si medzi takouto smečkou neviem predstaviť žiť človeka, predsa len to nie je dravec a nie je prisposobený životu dravca vo voľnej prírode. Napriek tomu bolo zaujímavé sledovať ako Luka vlci medzi seba prijali, ako si medzi nimi našiel svoje miesto, ako ich opustil a ako vnímal potom svoj návrat spať do civilizácie. Čo sa týka Edwarda a Cary, rozumela som im obidvom, ale predsa len som sa v ich rozhodnutí prikláňala viac na jednu stranu.

Lienilda
21.09.2023 5 z 5

Vlci jako zvířata mi nikdy nebyli sympatičtí a docela dlouho jsem s tím v knížce bojovala. Ale ty předkládané informace o jejich chování a zvycích byly prostě úžasné. Stejně jako v knize "Čas odejít" o slonech.

Opět mnohovrstevnatý román a já měla jasno od začátku komu více patří moje sympatie ohledně rozhodování o tak složité věci, jako je eutanazie.

salexice
28.08.2023 5 z 5

Pro mě je autorka královnou kontroverze a nebojí se toho. Je obdivuhodné, jak předloží dva názory a čtenáři per se sám se s sebou - co bys dělal na místě syna či dcery Luke Warrena? Jak by to otec chtěl? Kdo ho znáš lépe? A aby to nebyla "nuda" přidáme spoustu zajímavostí o vlčích smečkách. Za mě výborný psyhologický román, o kterém přemýšlím i po přečtení - a o to vlastně jde. Román, který předal myšlenku, téma a čtenáři přemýšlej. Tak přemýšlím a moc mě to baví.

ivakola
18.07.2023 3 z 5

Kdo má rád knihy tohoto ražení, myslím psychologické, rozebírání života člověka do detailu, až na kost, tak prima. Přesně pro tento typ čtenářů je Jodi absolutní jednička. Mě tato kniha ke konci připadala až moc zdlouhavá, ale námět byl dobrý a díky vyprávění o žívotě vlků jsem knížku dočetla do konce.

harena
12.07.2023 5 z 5

Kniha je nejen o důležitých životních rozhodnutích v rodině, ale tady se Jodi Picoult podařilo vložit hodně zajímavé kapitoly o životě vlků, o vzájemných vztazích ve vlčí smečce a pak vztahy i ve "smečce" lidské. Nelehká témata o vině, odpuštění se Jodi podařílo napsat uvěřitelně a srozumitelně, příběh má spád a moc dobře se mi četl.

Daneta
19.06.2023

Otřesně zdlouhavé. Ke konci jsem přeskakovala.

boeink
05.06.2023 5 z 5

Ještě nikdy mě Jodi nezklamala, patří mezi moje nejoblíbenější autory. Každá její kniha otvírá nějaké silné, mnohdy kontroverzní téma, tady jde o volbu života a smrti.
Moc se mi líbily pasáže z Lukova soužití s vlky, ale popravdě, zrovna jeho postavě jsem moc nerozuměla.
Druhou polovinu knihy jsem dala na jeden zátah, tak moc mě děj vtáhl.
Moc knih J.P. mi k přečtení nezbývá, ale chystá se zase nová, takže se těším.

jankasvanka
04.06.2023 4 z 5

Miluju knihy od Judi. Každá kniha má jiný příběh a jiné téma. Ještě nikdy mě její kniha nezklamala. Tento příběh je velmi pěkný, emotivní a smutný zároveň. Těším se na její poslední knihu která na mě čeká samozřejmě doma.

efka.saf
19.05.2023 5 z 5

No páni... Tak tohle bylo... opravdu odzbrojující. Zatím jsem od Jodi četla pouze Vypravěčku, která mě sice uchvátila, ale po další její knize jsem doposud nesáhla. Teď jsem vytáhla z poličky Vlka samotáře díky čtenářské výzvě a nakonec dopadla nad má veškerá očekávání. Zavírala jsem ji s pocitem absolutního čtenářského blaha, které zahrnovalo smutek a slzy, radost, dojetí, naštvání, obdiv, soucit, naději a celou plejádu dalších pocitů.
Jodi je neskutečná vypravěčka a napsat na tak těžké téma tak úžasný příběh, to se jen tak nevidí. Z počátku jsem hltala hlavně příběh Luka a jeho vlčích smeček; každou jeho kapitolu jsem vítala natěšená jako dítě dárky pod vánočním stromečkem, ale postupně jsem zabředala víc a víc do vztahů a sporu mezi dětmi a byla nesmírně zvědavá, jak se ten propletenec rozmotá.
Charaktery postav byly vykresleny mistrovsky. Nenašli byste zde nikoho na škále černá nebo bílá. Každý měl své kladné i záporné stránky a ani v závěru se na tom nic nezměnilo. Fandíte všem a nikomu. Myslím, že každý čtenář musí děkovat Bohu, že nemusí o ničem podobném rozhodovat.
A co závěr? Už dlouho jsem nebyla v závěru knihy tak nesmírně spokojená, jako zde. Cukerínový heppáč jsem u Jodi nečekala a naštěstí nepřišel. Konec, jak jej pojala autorka, bylo to nejsmutnější a zároveň nejkrásnější a nejdojemnější, co šlo vymyslet. Opravdu mi ukápla nejedna slza dojetí a rozmáčela závěrečnou kapitolu.
Suma sumárum, tahle kniha je absolutní majstrštyk a doporučuji ji každému, kdo ještě o přečtení váhá. Ačkoliv mě nelákají všechna témata, o nichž autorka píše, mám vybrané rozhodně další knihy, které si určitě přečtu. Až tohle vydýchám :-).

Martinalib
15.05.2023 5 z 5

Nejvíce mě zaujaly ty pasáže o soužití s vlky....čtivé, hodně na psychiku....

Biba_with_Book
11.05.2023 5 z 5

Hodne ctive, hodne psychologicke..tak strasne moc jsem si prala, aby se Luke probral. Ta zaverecna pasaz, kdy ho vlci vytim hledali, mi rvala srdce.
Autorka se s otazkou zivota a smrti popasovala opravdu dobre. Citlive tak akorat, aby ctvrtina knizky nebyla jenom o knuceni a narikani.

cukrovka
30.04.2023 4 z 5

Velmi čtivý příběh. V knížce se střídá vyprávění otce, který zasvětil svůj život vlkům a jeho dětí, které se rozhodují o ukočení jeho léčby. Autorka dokáže skvěle nastínit psychologické dilema rozhodování, žádná její postava není černobílá. Rozumím oběma stranám.