Vlk a lev - Válka tří Jindřichů

Vlk a lev - Válka tří Jindřichů https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289269/bmid_vlk-a-lev-valka-tri-jindrichu-CbU-289269.jpg 3 14 4

Ve 2. polovině 16. století se ve Francii na pozadí bartolomějské noci dál odehrávají kruté boje mezi protestanty a katolíky. Travičství, vraždy, intriky, zrady a záludné činy jsou běžné. Mladý šlechtic Gabriel de Lespéron se čirou náhodou ocitne v samém středu událostí, když se stane ochráncem a průvodcem dvou mladých lidí, bratra a sestry, aniž tuší, z jak vznešeného rodu jsou. Vzplane láskou k půvabné Marii, ochraňuje ji i jejího bratra a riskuje pro ni často život. Zmíněným lvem je v románu Jindřich, obojetný král, který vystupuje smířlivě vůči katolíkům a protestantům, jeho opakem je vlk, vévoda de Guise. Čestný a přímočarý muž neuhýbá ze svých postojů, a to také předznamená jeho neblahý osud.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Brána
Originální název:

Le loup et le lion , 2015


více info...

Přidat komentář

petr_
28.06.2021 4 z 5

Pro mě to byla osvěžující četba, protože se snaží popisovat události z dějin Francie, které znám i z jiné literatury. Ale pěkné je, že popisují události z pohledu Katolické ligy. Vzhledem k tomu, že tyto události znám z knih Merleho (Dědictví otců - doporučuji !), tak to pro mě opravdu bylo osvěžující. V této knize mi připadal děj dosti zhuštěný, jako by se odvíjel během několika dní, což není pravda. Právě díky zhuštění děje, si čtenář uvědomí, že se jedná o historickou fikci.
Zajímavou postavou je zde Kateřina Medicejská, která vlastně byla katalyzátorem veškerých události, byla to vlastně stará žena, která se snažila na trůně udržet posledního ze svých potomků a přitom měla za sebou velkou část Hugenotských válek. Nejdříve vlastně krále ohrožoval Gaspard de Coligny, jehož kariéra skončila Bartolomějskou nocí (králem byl tenkrát Jindřichův bratr Karel) a následně královský majestát ohrožoval představitel ligy Jindřich Guise.
Zajímalo by mě, jestli tělo vévody bylo zhanobeno, jak je to popisováno v této knize, protože král nemohl dobře vládnout bez bez členů takových rodů, jako byli Guisové.

orinka3
08.05.2021 2 z 5

Ne a ne se do toho začíst. Autor je asi spíš víc politik než spisovatel beletrie.


ladaol
27.12.2018 3 z 5

Nějak se mi to nedařilo přelouskat. Z historického hlediska jsou tam dobré informace, ale neseděl mi ten styl.

Francois17
01.09.2017 5 z 5

Děj románu se odehrává v období před vraždou vévody
de Guise v Blois. Na rozdíl od jiných autorů, je zde vévoda líčen jako kladná postava. Dobrá knížka. 100%.

Autorovy další knížky

Denis Lépée
francouzská, 1968
2016  69%Vlk a lev - Válka tří Jindřichů
2009  70%Operace Bosch

Kniha Vlk a lev - Válka tří Jindřichů je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce8x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x