Třinácté znamení

Třinácté znamení https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513216/bmid_trinacte-znameni-pZ9-513216.jpg 4 297 78

Erotikou nabitá vlčí romance Ayla se cítí jako vyděděnec, nikdy nebyla uznána jako právoplatný člen smečky znamení Raka. Naděje vkládá do Konvergence – shromáždění všech smeček, kde získá nejen schopnost přeměňovat se ve vlka, ale bude jí také přidělen osudový partner vyvolený Slunečními čarodějkami. Naplní se konečně její sen o lepším životě? Nebo bude muset čelit ještě horším výzvám?... celý text

Literatura světová Pro ženy Erotika
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Moon Touched , 2021


více info...

Přidat komentář

Airelle
10.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Kolem této knihy jsem chodila hodně dlouho, v momentě, kdy se objevila u @adule.books jako návrh na společné čtení, byl správný čas si knihu konečně přečíst.


Začátek, jak už to u knih bývá je pomalejší, ale po cca 50 stranách se příběh rozjede tolik, že Vás vyplivne až na konci a vy si říkáte: „Cože? Proč? Jak? A kde mám krucinál druhý díl?“

Takhle to tedy probíhalo alespoň u mě. Ayla mi ze začátku přišla hrozně nevýrazná a sebelitující se, chápu, že má těžký život, ale trochu se k tomu stavím čelem a nečekám, že mi konvergence vyřeší veškeré problémy.


Oba hlavní hrdinové mi z počátku k srdci nepřirostli, postupem času se to změnilo a jak je člověk blíž pozná, tak si je zamiluje. Trochu mě mrzelo, že jsme je neviděli víc trénovat, toho bych si určitě chtěla užít víc.

Velmi se mi líbí svět, do kterého nás autorka zavedla, chvílemi jsem měla pocit, že jsem se ocitla ve světe Twilight, což je tedy alespoň za mě pozitivní. Vlkodlaci ze smečky Hadonoše mi přirostli k srdci okamžitě, zvlášť Stella se stala mojí nejoblíbenější postavou a uměla bych si představit knihu jen o ní.

Co se týče vztahové linky, tak mi přišlo, že v tom sluneční čarodějky udělaly tak akorát bordel, protože podle mě Ayla jednoznačně patří k Aydanovi, a nebýt pouta vytvořeného na konvergenci nikdo by o tom ani nepochyboval. Vztah mezi Aylou a Aydanem je natolik žhavý, že je až těžko uvěřitelný, ale vzhledem k tomu, že se jedná o fiktivní dílo, nemusí nás to zas až tolik trápit. Navíc kdo nikdy neměl vztah na základě fyzické přitažlivosti a hormonálního chaosu, jako by nebyl.

Závěr mě naprosto dostal a zlomil mi srdce, ještě dnes se držím, abych neotevřela druhý díl. Navíc to má dílů víc, takže to bude určitě napínavé až do konce.

IG: @freya_zlaskykpribehum

Mistylady
26.03.2024 4 z 5

Ayla vyrůstala jako vyděděnec. I když uvnitř smečky, přesto naprosto sama. Nenáviděna otcem, který si nedokázal odpustit svůj hřích, ponižována lidmi, kteří ji měli chránit. V den svých 22 narozenin má při konvergenci dostat svou vlčí podobu a najít svého životního druha.
Jenže vše nejde podle plánu. Sluneční čarodějky ji spojí s největším kreténem, který ji ovšem odmítne. Když se jí pokusí zabít, utíká a dostane se do zajetí bájné smečky Hadonošů, jejichž alfa je podle Ayly další kretén. Jenže tenhle je navíc šíleně sexy. Kaden ji učí bojovat, využívat svých schopností a smečka ji pomalu příjme mezi sebe. Jenže Ayla se má stát návnadou... návnadou a nástrojem pomsty.

Ayla byla neuvěřitelně silná. Zažívat to, co zažívala ona, a přesto zůstat hrdý, nepokořený, nezvládne každý. Naštěstí měla na své straně nevlastního bratra a nejlepší kamarádku. To jí pomáhalo v těch těžkých chvílích.
Celá knížka se skvěle čte a až na pár věcí se mi líbila.
I když 8x použité slovo "ocas" v jedné erotické scéně na mě už bylo trochu moc :D


Knihotyna
19.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Co se mi líbilo (SPOILERY):
- já jsem prostě generace, která vyrostla na upírech :D a to především Stmívání (jak jinak) a je velmi příjemné konečně číst knihu, která se věnuje té druhé straně! Vlci, vlkodlaci - proč ne?!
- znamení zvěrokruhu - tak tohle pro mě bylo milé překvapení, to, jak ten svět funguje, jaké jsou atributy znamení a jejich tajné síly či schopnosti
- třináctá smečka - no paráda, očividně vyvrhelové, kteří jediní mají slušné chování :D
- Kaden - na mě ta jeho povaha asi fungovala, chápu, že když se musí vyznat sám v sobě a navíc na něm závisí život všech ve smečce nebude pořád jako sluníčko
- Stella a Wesley jsou moje oblíbené vedlejší postavy! :)
- Ayla - musela mít neuvěřitelně silnou mysl, protože ponižování a nepřijetí se dá vydržet jen do určité chvíle, je dobře, že její srdce i mysl zůstaly otevřené! :)
- magie - tento svět je velmi dobře zpracovaný, nenacházíte slepá místa a vše skvěle funguje!
- trošku úsměvně erotické scény, ale proč ne :D!

lusitta05
20.02.2024 3 z 5

Nebolo to zlé, taká rozprávka,ale fajn. V mladšom veku by som to úplne žrala. Ale pokračovanie si prečítam.

Áža707
08.02.2024 4 z 5

Po knize jsem sáhla jednoho večera po chvilce rozhodování a o to větší bylo moje překvapení, že jsem za necelé 3 hodiny byla na konci. S jednou myšlenkou CHCI VÍC! Dostáváme se do světa vlků (=vlkodlaků), který pro mě byl příjemným zpestřením od upírů. Celkově bych řekla, že knih s vlky jsem četla méně.

Na světě, který si pro nás autorka připravila mě bavilo to propojení s znameními zvěrokruhu a živly, což se i projevuje v preferencích některých vlků. Rozhodně jsem zvědavá, kam tohle vše bude směřovat! Naší hlavní hrdinkou je Ayla, která patří do smečky Raka, ale vlastně nikdy pořádně nezapadala i když je dcerou alfy. Vše se změní v den, kdy dosáhne dospělosti a "dostane" svého vlka. Hlavní hrdinku jsem si oblíbila a bavila mě její proříznutá pusa, která ji mnohdy dostala do malerů. Kaden působí jako klasický bad boy, který si nikoho nepustí k tělu, ale víme jak to s těmito postavami je. Mimochodem nástin milostného trojúhelníku mě baví, hlavně protože se nejedná o klasický milostný trojúhelník, ale tady je ovládán magii.

Děj mě chytil od začátku a nepustil mě. Následovali menší a větší zvraty a na konci na mě čekal zvrat takový, který hned člověka naláká k dalšímu dílu. V průběhu čtení dostanete nějaké otázky a na některé nedostane čtenář odpověď a o to víc mě láká další díl. Myslím, že poznat do hloubky Sluneční i Měsiční čarodějky (které předpokládám, že se objeví) a jakou roli hraji v životě vlků bude hodně zajímavý. Jsem zvědavá, co si pro nás autorka připravila za další překvapení. Když nad tím přemýšlím vůbec by druhý díl nebyl špatný ze dvou pohledů, ale nechám se překvapit.

Z anotace se dozvídáme, že se jedná o erotikou nabitou romanci, musím přiznat, že mě více erotické scény bavily než co jiného. Myslím si, že některé výrazy by se dali použít jinak a tím pádem by to i na čtenáře působilo uvěřitelněji. A pokud vás tento styl odrazuje, tak těch scén tam doopravdy není mnoho a dají se přeskočit a můžete si užit zbytek fantasy příběhu s jiskřením mezi postavami.

Rozhodně mohu doporučit pro milovníky fantasy s romantikou a špetkou erotiky a když hledáte příjemné odpočinkové fantasy, které vás ale jen tak nepustí.

4/5

kirstinrau
03.02.2024 5 z 5

Instagram: @kirstinrau

Ja som bola vždy skôr na upírov. Vlastne aj som, ale musím povedať, že táto vlčia eroťárňa, sa mi naozaj páčila a som z nej nadšená. Je to naozaj skvelo premyslené ako sú rozdelení podľa znamenia a určite sa nebudete nudiť, keďže už začiatok je dosť zaujímavý.

Ayla mi občas liezla na nervy, ale myslím, že jej podrezaný jazyk si obľúbite. A Kaden? Ten  sa mi páčil už od začiatku. Musím povedať, že jeho postava bola fakt super vykreslená a neverím, že by si ho niekto nezamiloval. Rovnako sa mi páčila aj Stella. Pri viacerých scénach som sa zasmiala. Určite veci sa dajú predvídať, ale aj napriek tomu vás to vtiahne do deja a naozaj si to užijete.

Jediná vec, ktorá mne prekážala sú samozrejme erotické scény a nadržanosť určitých postav. Použiť na nich jed by bolo naozaj oslobodzujúce a bol by pokoj. Ak sa rozhodnete knihu čítať, pochopíte na koho som to myslela a ako. A naozaj, naozaj ma strašne mrzí český preklad a ich výrazy, pretože naozaj zbožňujem knihy v českom preklade, no koho napadlo už len nazvať mužské prirodzenie, ocas? Vôbec mi tie určité pomenovania intímnych partií do toho opisu nepasovali. Nebudem ich tu radšej vypisovať.  

Napriek tomu som strašne zvedavá na pokračovanie, ktoré by malo byť hádam už čoskoro

Úprimne, knihu som dlho prehliadala a môže za to jej obálka. Neviem ako vy, ale mne reálne postavy a fotografie prídu gýčové. Mám potom z tej knihy taký čudný pocit.

Alethea_k
11.01.2024 5 z 5

Vždycky jsem preferovala upíry před vlkodlaky, ale tohle bylo prostě skvělý! Okamžitě mě to vtáhlo, chtěla jsem vědět, jak to mezi vlkodlaky funguje, všechno se odkrývalo postupně, přišlo mi to "logické" v rámci možností, jak jen to ve fantasy jde :D
Sexuální scény jsou popsané spíš vtipně ale hlavní postavy jsem si i přesto zamilovala, znamení zvěrokruhu jsou dobrým ozvláštněním. Přečetla jsem za 1 den, okamžitě se pustím do dalšího dílu. Za mě to má všechno, co by správná romantasy měla mít. Doufám, že díly nebudou mít sestupnou tendenci a nestane se ze série paskvil.

Damonka12
01.01.2024 5 z 5

Po dlouhé době zase perfektní fantasy série, která měla všechno, co na podobných knihách miluju - romantiku, erotiku, skvěle fungující hlavní hrdiny, tajemství a moc hezky popsaný magická svět (svět vlkodlaků) s nějakým extra prvkem (zde znamení horoskopu). Miluju.

Tess_BooksNerd
30.12.2023 5 z 5

(SPOILER) "Co to sakra děláš?" "Říká se tomu obětí Kadene." "Víš, mezi lidmi co nejsou citově zakrnělí, se to používá k projevení vděčnosti."


Tohle byla úžasná kniha. Přečteno jedním dechem. Příběh je nabitý akcí, nechybí nádech erotiky, humoru i trocha toho smutku. Kniha mě hluboce zasáhla a vtáhla do děje takovou silou, až jsem občas nevnímala přítomnost kolem sebe.

Ayla je vyděděncem smečky Raka. Napůl člověk napůl vlk. Od malička se k ní její smečka chová příšerně. Neustálé ponižování a fyzické týrání. I když je dcerou samotného Alfy. Pro otce je připomínkou jeho chyby, úletu v podobě sexu s lidskou ženou. Slabou útěchou ji je jen její starší bratr Wesley a kamarádka Mira. Naději vkládá do konvergence, kde ve svých 22 letech získá svého vlka a druha, který jí dá nový domov a lásku, která ji celý život chybí. Vlk, kterého probudila díky moci slunečních čarodějek má bílou srst, což je velmi vzácné. Jejím novým druhem byl zvolen Jorden, následník postu Alfa smečky lvů. Při předání je její otec a téměř celý klan vyvražděn. Ayla v sobě probudí jakousi moc, která ji dovoluje pohybovat se ve svitu měsíce z místa na místo. Na pokraji smrti ji najde parta kluků. Později zavřená v cele se dozvídá, že ten muž se jmenuje Kaden, Alfa smečky Hadonošů, která měla být pouhou legendou. Ayla je podrobena výcviku a nesčetné zkouškám, aby dokázala svou loajalitu a byla přijata jako právoplatný člen smečky. Během této doby se zamiluje do Kadena. Nastane veliká bitva, kde ji Jorden vydírá a je nucena s ním odjet. Kaden si myslí, že nakonec zvítězilo její pouto ke svému druhovi Jordenovi a opustila jeho i smečku. Dozví se Kaden pravý důvod, proč s ním dobrovolně odjela. A dokáže Ayla najít cestu zpět ke své smečce..?

Dela90
19.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Od chvíle, kdy jsme se potkali, jsme věděl, že v tobě je mnohem víc.

Ayla je vyděděnec. Její matka byla člověk a její otec Alfa u smečky Raka to nemůže překousnout. Všichni se na ni dívají skrz prsty až na její kamarádku Miru a jejího bratra Wesleyho.
Když se konečně uskuteční Konvergence - shromáždění všech 12 smeček získá schopnost se přeměnit ve vlka a její taky přidělen osudový druh. Jenže, všechno se zvrtne a místo toho, že by snad konečně mohla někam patřit, jí všechno seberou, zase.

Kdo jsou to Hadonoši? Co po ni chtějí, dá se Kadenovi - alfovi vůbec věřit? A proč ji tak nemilosrdně přitahuje, ačkoliv je svázaná k druhu vraha své rodiny?

Wooow! Bože,to byla bombastická fantasy kniha. Knížku jsem tento rok vyhrála a pořád na ni nebyl čas, ale jako tohle chcete číst. Proč? Vlci, znamení zvěrokruhu. Každá smečka má svůj osobitý dar, pak je tu Alfa smečky, přitažlivý sexy muž - prostě Kaden, plný tajemství.

Je tu nastíněn milostný trojúhelník. Já tenhle typ knížek moc nevyhledávám, ale tady mi to vůbec nevadilo. Příběh má spád, pořád se tam něco děje a vy nestačíte zírat. Je tu milostná linka a taky je to erotická vlčí romance. Ale nemusít se bát, je tam té pikantnosti tak akorát.

Překvapila mě říje vlků,a to jak na ně působí.
Ayla měla v životě strašnou smůlu, ale myslím si, že to ji docela zocelilo. Měla pěkně prořízlou pusu a nebála se říct co si myslí.

“Zaskočeně zafuněl a stál tam ztuhlý jako prkno, když jsem ho objímala. “Co to sakra děláš? Říkáme tomu objetí, Kadene, řekla jsem. “Víš, mezi lidmi, kteří nejsou citově zakrnělí, se to používá k projevení vděčnosti.



V příběhu je spousta otazníků a já věřím, že první byl jen předkrm a další díly budou nabyté hlavní chody.

Já obecně knížky s vlky miluju a už jen ta obálka je dokonalá! Autorka vymyslela dokonalý příběh se zvěrokruhem, který má hlavu a patu a vy se do něj ponoříte a chcete vědět, jak to bude dál.

Děkuji holkám na společné čtení, protože to bylo úplně famózní, a doufám, že si brzy přečteme i ten druhý díl, protože ten konec!!!

ClareCMR
26.11.2023 3 z 5

Tento díl celkem ujde, takový průměr, i když jsou hlavní postavy dost nesympatické a romantická linka je dost slabá. Nechápu, na základě čeho se do sebe zamilovali, když spolu přehodili celkově tak asi tři věty. Celá série je ale slabá, děj děravý a chování hlavních postav občas na facku. Jestli si ji budete kupovat ma amazonu za pár korun tak proč ne, taková oddechovka na léto asi ok, ale za plnou cenu tato série nestojí ani náhodou.

ZapisnikTerky
21.11.2023 5 z 5

Jakou sérii o vlkodlacích jste četli

Když jsem se dostala k druhému dílu série Vlci zvěrokruhu, už jsem byla totálně natěšená.

Tahle možná trochu nenápadná série může klamat. Ale najdete v ní super vystavený příběh, který graduje, má crossovery, že nestíháte kulit oči a přitom všechno zapadá do sebe.

V tomto dílu se dozvídáme něco víc o Aylině původu a taky se nám dokresluje náš milostný trojúhelník, i když to pravé ořechové přijde až v dalším díle - teda doufám . A taky se těším, protože ten konec?

Mimochodem, za mě to žádný trojúhelník není, protože Aylin protějšek je jasný od první chvilky a já jsem z něj mimo stejně jako Ayla .

Kniha se čte tak dobře jako první díl. Stránky ubíhají pod rukama a najednou bum, je konec. Klidně na jedno posezení, protože s touhle kráskou nevnímáte čas.

Moc mě baví, jak jsou jednotlivá znamení vystavěná. Mají různé odpovídající schopnosti a i chování odpovídá danému rodu. Třeba majetnickost vlků je perfektní .

Není to nijak moc náročné čtení. Dokonce možná odhadnete spoustu zvratů, ale víte co? Já jsem si chtěla u knihy odpočinout a přitom si užít bojové scény, sexy vlky, romantiku a trochu té magie. A to přesně jsem dostala.

Obálka: Možná jsou na mě tyhle obálky moc křiklavé, ale líbí se mi motivy v pozadí.

Verdikt: Tohle prostě chcete číst. Akce, romantika a peprné chvilky ve fantasy knize? Já tedy doufám, že další díl bude brzy, protože ho otevřu hned, jak přijde .

sabi_z_knihy
19.11.2023 5 z 5

Knížku jsem už kdysi viděla v knihkupectví, kde mě okamžitě zaujala obálkou. Ve chvíli, kdy jsem viděla, že se plánuje štafeta, měla jsem jasno v tom, že zkusím štěstí a zapojím se. A byla jsem vybraná! A teda... toto jsem vážně nečekala!
Byla to skvěle propracovaná fantasy, která mě rozhodně chytla. Já teda spíš patřím do skupiny lidí, která moc nemusí upíry a vlkodlaky. Ovšem tady ti vlci? I love it!
Aylu jsem měla hrozně ráda. Milovala jsem její drzost a to, že nebyla zlomená vlčí holka, že i nadále v ní hořel plamínek vzdoru a vždycky věděla, co říct a jak se bránit. V knize se pak objevil ještě borec z obálky, o kterém vám toho nechci moc prozradit, ať nespoileruju. Ale ve zkratce - fascinovalo mě to jeho tajemno a jeho chování!
A ta romantická linka, co tu byla. Jo, ta špetka peprnosti mi teda do této knížky vážně sedla.
Celý děj byl hrozně moc čtivý a moc mě bavilo to číst. Já miluju znamení zvěrokruhu, takže se mi celý ten nápad neskutečně líbil. Celý svět byl hrozně krásně vestavěný.
A ten konec? Prosím, ať už je další díl!

Moc doporučuju všem milovníkům fantasy! Ale bacha, tak od 15+.

4,5/5

instagram: sabi_z_knihy

nela3812
15.11.2023 4 z 5

Tahle kniha byla jedno velké překvapení. Kdo už se přejedl upírů , nebo má prostě raději vlky, měl by po knize sáhnout. Mezi všemi upírskými příběhy (ač je mám ráda), je tohle příjemný svěží vítr. Navíc obohacen znameními zvěrokruhu? Já to fakt žeru!

Jedná se o první díl, je to tedy hodně seznamovací. Ale bavilo mě poznávat různé smečky, hierarchii a charakterní vlastnosti. Je vidět, že autorka je velkou fanynkou zvěrokruhu, protože charakterové vlastnosti jednotlivých smeček byli naprosto přesné. A to i v případě třináctého znamení - hadonoše, které se nachází v období štíra/střelce.

Od Erotické knihy bych upřímně očekávala více erotických scén. Tady se dočkáme pouze jediné. Ta však rozhodně stojí za to a je vidět, že na ní autorka použila veškerou svou fantazii. Ze spojení Hadonoše a raka může vzejít jedině spoustu dobrého! Jem možná trochu zaujatá, ale tohle kniha to sama dokazuje! Každopádně doufám, že v pokračování se autorka v tomto ohledu trochu více rozepíše a dočkáme se více erotických scén, jak se na tento žánr sluší a patří.

S knihou mám jen jeden zásadní problém - hlavní hrdinka. To je jediná osobnost, která se vylučuje z typických charakterových vlastností raka. Upřímně mám tak trochu pocit, že má kousek od všeho a od nikoho. Myšlenkami stále chodí v kruhu nebo míří úplně někam jinam, než kudy se obíhá děj. Mluvit s ní je jako mluvit do dubu. Vidím u ní prostor pro rozvoj, tak upřímně doufám, že bude v pokračování využit anebo jí někdo ukousne hlavu, a bude klid.

Bavila jsem se, příběh mě vtáhnul a dalšího dílu se nemohu dočkat.
Hodnotím 4/5 - moc doporučuji :)

M.C.SMITH
07.11.2023 4 z 5

Vůbec jsem nečekala, že mne tato kniha tak chytne. Nejsem vlčí dívka a proto jsem měla obavy, že budu ke knize přistupovat vlažně.
Po pár prvních stránkách jsem se ale začetla a knihu jsem nemohla odložit.
Hltala jsem každou stranu a jsem spokojená.
Vlkodlaci spojení s čarodějkami, mám ráda knihy, ve kterých je magie.
Tato kniha měla vše, co jsem potřebovala.
Ayla je skvělá a Kaden? To je prostě super samec.
Za mne paráda!

Sirina
06.11.2023 5 z 5

Musím uznat, že jsem čekala nějakou totálně ujetou eroťárnu, ale byla jsem mile překvapena. Kniha má dobrý děj a krásně se čte. Zaujal mě nápad ohledně znamení. A ten konec? Proto nečtu nedokončené série!

havrmoni
27.10.2023 5 z 5

Docela jsem překvapena, jak mě to bavilo. Občas jsem sice kroutila hlavou nad hrdinkou, které odešel mozek pokaždé v přítomnosti Kadena, ale co už. Takový detail mi nijak nebránil ve čtení docela zajímavého příběhu. Příběhu s otevřeným koncem, což mě vždy nutí k vytí zrovna jak ti vlci v knize. Mám štěstí, že mám oba díly. Jenže jsou čtyři.

KajinaH722
25.10.2023 5 z 5

Knižka mé hodně zaujala tím, jak vypadá a měla jsem dobré tušení,že se mi kniha bude líbit i s příběhem. A jsem z toho nadšená a to tak často fantasy nečtu a od této knížky se nedalo odtrhnout a každou stránku jsem hltala.

část kdy byla Ayla v řiji mě hodně bavilo, rožhavilo mě to až mi z toho bylo pořádně horko. Vše jsem prožívala s ní :D
Konec byl dramaticky a tak jsem ráda,že mám po ruce druhý díl :)

NicaCola
24.10.2023 5 z 5

Knihu jsem přečetla za jeden den. Chytla mě hned od první kapitoly a nechtěla jsem ji pustit po přečtení té poslední... naštěstí mám po ruce hned další díl :)

Dragell
18.10.2023 2 z 5

Tahle romantická urban fantasy s erotickým nádechem vás zavede mezi vlkodlačí smečky. Pokud přežijete první polovinu knihy, kde jsou podle hlavní hrdinky všichni svalnatí a sexy, nehledě na to, že vám jdou rozbít nos, tak druhá polovina knihy je čtivější a chytlavější. Možná to je díky naprosté změně charakteru hlavní hrdinky (což pak místy postrádám tu její provokativní a výbušnou náturu) nebo budováním vztahu mezi hlavními postavami.

Podezřívám, že se v polovině knihy vystřídali dva autoři nebo spisovatelka konečně přišla na to, jak pracovat s humorem, flirtem a snesitelnou hlavní hrdinkou.

Mimochodem, kromě noční představy vás čeká jen jedna (zato rozsáhlá) erotická scéna. Daleko více si to užijete na poli akčních scén a soubojů. Kniha končí poněkud otevřene.

Štítky knihy

vlkodlaci pro ženy nadpřirozené bytosti paranormální jevy romantika fantasy erotické romány

Autorovy další knížky

Elizabeth Briggs
americká, 1958
2023  85%Třinácté znamení
2023  88%Osudové pouto
2024  0%Měsíční čarodějky

Kniha Třinácté znamení je v

Právě čtených4x
Přečtených363x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených21x
Knihotéce218x
Chystám se číst255x
Chci si koupit68x
dalších seznamech11x