Vlčí zub

Vlčí zub https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28589/vlci-zub-28589.jpg 4 58 16

Discret (Ota Fink) série

< 7. díl

Otakar Fink, majitel žižkovské detektivní agentury Discret, si vyrazí na dovolenou do severního pohraničí, kam se už delší dobu chystá. Sotva zaparkuje před penziónem Majoránka, dojde v lese opodál ke strašidelnému nálezu… Ve skalách se prochází podivná bytost s berlou a vrchní komisař major Mašek z krajské kriminálky jako by bez Otakara Finka nevěděl kudy kam; nitky vedou až kamsi k celebritám známým z televize a smrt přichází jakoby odnikud. V roce 2009 vydalo v edici „Kapitán Kid“ Pavel Primus-Nakladatelství, Praha ve spolupráci s nakladatelstvím KAPITÁN KID, Libouchec. V Nakladatelství PRIMUS vydání první. V nakladatelství KAPITÁN KID vydání první.... celý text

konicekbily
konicekbily
05.09.2022 4 z 5

Vícenásobná zápletka je promyšlená a na závěr po etapách vysvětlena. Kniha vyžaduje pomalejší tempo čtení, neboť autor si libuje v popisu jeho domovského prostředí, přímo z vyprávění srší jeho srdnatý vztah k Tiským stěnám a Krušným horám. Zároveň obdivuji jeho pečlivý popis tehdejšího prostředí - počátku kapitalismu v Čechách. Možná je tam příliš mnoho vedlejších postav, ale toleruji mu to. Dialogy s jeho společnicí jsou nezapomenutelné - hrátky s češtinou se mi líbily.

faba
faba
19.08.2022 4 z 5

Důstojné rozloučení s O. Finkem a jeho agenturou Discret. Škoda. Bude mi chybět, tak jako skupina kolem tesavely a A. Velikého. Samozřejmě se za nimi můžu jít kdykoli podívat, což někdy udělám. A rád...
Příběh v krásné přírodě (Tiské stěny dle mého), kterou hyzdí jen hromada mrtvých a hromada živých, kteří tady už 300 let nemuseli být, jak říkal p. Werich. Plno odkazů na literární díla a skvělá slečna Lai, a její čeština. Přečteno raketovým tempem, protože, nemoc udeřila...
Musím se pročíst ku zdraví! :-)


kolacky
kolacky
14.03.2022 5 z 5

To bylo hezký... Ota ve formě a Lai jedinečná. Veliká škoda, že to je poslední příběh. Určitě se k téhle sérii budu moc ráda vracet.

Luigi1
Luigi1
03.03.2022 4 z 5

Detektivky nemusím,ale početl jsem si.

Česneksmedem
Česneksmedem
23.09.2021 5 z 5

Tenhle díl jsem poprvé četl ještě před registrací na tomto webu a teď jsem si dal repete. A musím konstatovat, že jsem si to (na rozdíl od kolegy Marlowa) opět velice užíval. Pokud čtete pozorně, vidíte, jaký měl JV rozhled v různých oborech a jak se v nich orientoval. A dialogy s Lai Thi Bich Thuy jsou prostě famózní!!!

alekis
alekis
15.06.2019 5 z 5

Moje teprve druhé setkání s Otou Finkem a zároveň poslední příběh v řadě o tomto neobyčejném detektivovi. Naštěstí na mě čeká ještě spousta knih o něm k přečtení, mám se na co těšit.
Ota opět řešil zapeklitý případ a spolu se svou kolegyní, slečnou Lai, ho zdárně vyřešil. Zachránila mu život pohotovým výstřelem, takže i když autor už žádnou další detektivku nenapíše (pokud neleží nějaká neznámá v trezoru podle vzoru Agathy Christie), my víme, že Ota je stále zločincům na stopě, že se možná schyluje k romanci mezi ním a chytrou a sličnou spolumajitelkou agentury Discret, hovořící roztomilou češtinou, a vůbec, že ačkoliv je to už důchodce, je to nezničitelný a celkem skvělý chlapík. Muži naštěstí nestárnou.

p0stm0derna
p0stm0derna
01.02.2019 4 z 5

Stále mě baví sldovat Velinského dení snění, ale to je tak vše.

Simi
Simi
07.01.2018 5 z 5

Naprosto skvělá česká detektivka. Mrtvol na českém venkově jak naseto, ale příběh měl švih, šmrnc, vtip ..... no prostě zhltla jsem knihu jedním dechem. Je vlastně jedno, v jaké době se odehrává, protože díky takřka uměleckým jménům postav by s drobnými změnami mohla být prvorepublikovou detektivkou. Škoda jen, že je poslední.

heavy66
heavy66
07.02.2016 4 z 5

Ota Fink, majitel žižkovské detektivní kanceláře Discret vyřešil svůj úplně poslední případ. Je mi moc líto, už se nedozvíme, jak se bude dál vyvíjet vztah Oty a Lai, co další spolupráce s majorem Maškem, co kamarád Jano, nebo nerudný major Dittrich?! A hlavně, bohužel už žádný další příběh plný záhadných vražd, krásných žen, napínavých situací a vtipných dialogů!

bertrand
bertrand
18.12.2014 2 z 5

Nechytlo. Komentátor Marlowe to napsal docela dobře.

marlowe
marlowe
01.12.2014 3 z 5

Opět se potvrdil starý známý fyzikální zákon, že když někde něco přebývá, musí jinde něco srovnatelného chybět.
Nadprůměrný cit Jaroslava Velinského po jazyk a lehkost, s jakou tvoří dialogy, jsou totiž vyváženy zástupem podivných neživých postav a nevěrohodným příběhem zcela postrádajícím ono nadstavbové fluidum, které na nás např. v románech s Otou Finkem-juniorem dýchá prakticky z každé stránky. Škoda. Vlastně dvakrát škoda, protože Vlčím zubem se uzavírá "Discretovská" série s OF-seniorem.

"Pane Hanuš – to je hotová antická tragédie…" říká hlavní postava románu na jedné z posledních stránek knihy – a myslím, že tak nadmíru přesně vystihuje tuhle ne příliš povedenou story.

50%

čertina
čertina
31.05.2014 5 z 5

Pana Velínského můžu pořád.Škoda že už nic nenapíše.Skvělá kniha ,moc pěkně se čte!

efka.saf
efka.saf
27.01.2014 5 z 5

Jaroslav Velinský má na psaní detektivek snad nějaký speciální enzym :). Na českou tvorbu těžký nadprůměr, u této knihy obzvlášť. Z knih, které jsem od tohoto autora četla, mi tato přijde prozatím nejlepší. Autor dokáže skvěle vybudovat prostředí, v němž se děj odehrává a čtenář nemá sebemenší problém s vžitím se do postav a do jejich osudů. Vlčí zub je opravdu skvělá ukázka charakterizující sérii s hlavním hrdinou Otou Finkem.

tenax
tenax
14.08.2013 4 z 5

Opět skvělý Ota Fink, bohužel asi poslední v této sérii. Jaroslav Velinský zemřel a tak český Marlowe "osiřel". Jedině že by se snad něco vynořilo z pozůstalosti, ale to je malá naděje. Stejně mám ale dojem, že celá tato série by byla výbornou předlohou pro TV seriál. Napínavé zápletky, originální hrdina, vtipné dialogy, rozmanité prostředí... co by si mohl kdo víc přát? Jako Finka bych si uměl docela dobře představit třeba Vladimíra Kratinu.

jarin58
jarin58
04.05.2013 5 z 5

Nádhera,to jsem si s panem Finkem zase pošmákl.Úplně jsem si celý děj v duchu promítal a pro mne černobíle.Zkuste také.

aša
aša
28.06.2012 5 z 5

Knížky Jaroslava Velinského patří ke klasice české detektivky. Ota Fink je můj miláček už z časů Lidožrouta.

Kniha Vlčí zub je v

Přečtených66x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených7x
Knihotéce49x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x