Vlci zimy

Vlci zimy https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380323/bmid_vlci-zimy-rIx-380323.jpg 4 161 40

Zapomeňte na staré dobré časy. Zapomeňte na léto. Zapomeňte na teplo. Zapomeňte na všechno, co není nutné k přežití. Čtyřiadvacetiletá Lynn McBrideová si poté, co svět zasáhla nukleární válka a smrtící chřipková epidemie, prochází drsnou školou života. V nemilosrdném prostředí zasněženého kanadského Yukonu je pronásledovaná mučivými vzpomínkami na předchozí život. Spolu se svou rodinou je den co den nucena bojovat o přežití. Učí se stopovat, lovit a klást pasti. Její nejistá existence však jednoho dne utrpí ránu, když stíny starého světa doputují k její malé osadě v podobě záhadného cizince Jaxe. Ten rozpoutá řetězec událostí. Ty přimějí Lynn vydat se na dlouhou a strastiplnou cestu sněžnou pustinou na jejímž konci má naplnit svůj osud, o kterém by se jí nikdy ani nesnilo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Wolves of Winter , 2018


více info...

Přidat komentář

lucisa.n
06.04.2024 4 z 5

Celý svět sužuje smrtící pandemie viru. Města se mění v bojiště, lidé ve zvěrstvo. Cíl ale mají všichni stejný - přežít. Poté, co Lynn zemře její otec, právě na nakažení, vydává se celá její zbylá rodina pryč. Pryč z města, pryč z civilizace. Usídlí se uprostřed ničeho, uprostřed zasněžené krajiny, kde se budou muset spolehnout jen sami na sebe. Osvojit si základy přežití v přírodě. To se jim daří. Vše se změní v moment, kdy mezi sebe pustí cizího “kolemjdoucího muže.

Tohle už jenom podle anotace znělo setsakramentsky dobře! Připomíná vám to něco? Mně taky - opět starý známý Covid-19. Tento vir k nám ale byl ještě milosrdný, to co se děje v tomto příběhu, to se s tím, co jsme zažili my, nedá vůbec srovnávat. A budeme doufat, že tento příběh nadále zůstane dystopií. Je zde totiž spousta strachu, bolesti - a to nejen té fyzické, tajemství, ale také spousta odhodlání. Přežít v přírodě, kterou sníh pokrývá většinu roku není totiž vůbec snadné. Musíte mít suchý přístřešek, oheň, vodu, ale také potravu. Kniha se mi četla velmi dobře, hltala jsem stránku za stránkou. Hlavní hrdinka Lynn mi byla v mnoha ohledech blízká a sympatická. Vyzdvihnout musím také dokonalý popis surové přírody, byť se to může zdát nepředstavitelné, autor to tady zvládl naprosto brilantně. Až z toho šel chlad. Co bych ale ocenila je více prostoru pro minulost. Tento příběh by mě vyloženě sváděl k tomu, aby se střídaly kapitoly z minulosti a přítomnosti. Nějaký základní nástin jsme dostali, ale určitě se to dalo ještě zdokonalit. Ačkoliv se v knize objevuje i dost akce a napětí, konec na mě působil skoro až pohádkově a žili spolu šťastně.. Vždyť to znáte. Tady bych si to ale dokázala představit i trochu jinak, více racionálněji, surověji. Prostě tak, jak na vás celou dobu kniha působí. Nic to ale nezměnilo na mém velmi dobrém hodnocení. Kdo se nebojí číst o podobných světových katastrofách, směle do toho, určitě nebudete litovat!

MegaH
23.01.2024 4 z 5

Knížka není co se týká námětu nic světoborného. Svět se prostě zbláznil, vypukly války, atomovky lítaly a pak došlo i na světovou pandemii chřipky, která se rozšířila jak jinak než z Asie. (Kniha byla poprvé vydaná v roce 2018!)
Nicméně hlavní hrdinka a vypravěčka tohoto příběhu Lynn, je přesně taková, jakou by jsme každá chtěla být, kdyby se to opravdu pos.ralo... Když jí bylo dvanáct, utekla její rodina před válkou na Aljašku a o nějaké roky později utekli před chřipkou dál na Yukon, do samoty ve věčné zimě. Lynn je docela pragmatická a smířená se životem, který je zcela zaměřen na boj o přežití v divočině. Umí zacházet s nožem a lukem a lov je vlastně její každodenní rutina.
Knížka má pomalé tempo, Lynn vypráví a do toho občas vpustí nějaké ty vzpomínky na dobu, kdy byla malá a hlavně na tátu, který byl její všechno. Tuhle idylku přežívání naruší nejen příchod cizince Jaxe, události se začnou hýbat, děj dostane o dost svižnější tempo a na povrch se vynoří i letitá tajemství..
Vyzdvihnout musím úžasnou atmosféru, nijak zvlášť komplikovaný, snad i předvídatelný děj, a skvělou práci s postavami. Na prvotinu skvělé čtení.


emilieselden
06.11.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, ale čekala jsem pořádné, drsné postapo. Více napětí, akce, přežívání. Tohle byla spíš jenom taková nuda v horách v zimě.

denniys
12.09.2023 5 z 5

Obsahuje spoiler...
Tohle mě teda vážně bavilo!! Neskutečně čtivá a dobře napsaná kniha.. Jen ten konec mi to trochu pokazil, k některým příběhům se prostě happyend nehodí...

katallinka
30.04.2023 5 z 5

Obecně mám moc ráda postapo, ale tohle bylo tak skvělé čtení. Nemohla jsem se odtrhnout. Válka, nemoci jsou teď dost aktuální, takže mě při čtení občas až mrazilo. Hlavní hrdinka se tady moc povedla, byla dost rázná a vtipná, i když měla těžký život. Klidně bych brala další díl.

Hall3006
05.02.2023 4 z 5

Svět zničený válkou a chřipkou zasypaný návaly sněhu, kdy se jen na krátký čas oteplí, že malé komunity žijící ve srubech mohou vypěstovat malou obživu. Příběh vypráví mladá žena, která vnímala konec světa jako školačka. Porovnání jejích vzpomínek a aktuálního života se vypravěčka snaží zvýraznit ztrátu komfortu života pro nás zcela samozřejmého. Za mě rozhodně stojí za přečtení.

Ticiana
02.01.2023 5 z 5

Skvělá kniha, nemohla jsem se odtrhnout. Vlk, Lynn a Ajax byli supr. Chtělo by to další dil.

Annkag
20.11.2022 4 z 5

K této knize jsem se vrátila protože před pár měsíci jsem ji začala číst ale neměla jsem nějako náladu.
Ale byla jsem ráda že jsem se k ní vrátila.Táto kniha je důkazem toho že ke skvělému příběhu nepotřebujeme mnoho postav které zahušťují děj.Nepotřebujeme přehnané prostředí.
Stačí jedna skvělá apokalypsa,mnoho špatných rozhodnutí z minulosti a jedna zvláštní skupina lidí která si říká imunita.
A do hlavní hrdinky jsem se zamilovala a pro mně byla úžasně odhodlaná a houževnatá.

Moniska2410
18.11.2022 4 z 5

Velmi čtivé, takové lehké zimní postapo.
Kniha se mi líbila víc než jsem čekala.
Děj nebyl příliš komplikovaný a vůbec mě nenudil. Moc příjemně se mi kniha četla a krátké kapitoly jsou velké plus.
Najdete zde vše, akce, napětí i trochu té romantiky.
Hlavní hrdinka Lynn byla okouzlující, houževnatá, vynalézavá a drsná zároveň

Janadvorackova
28.12.2021 2 z 5

Tak trochu zklamání. Tohle byla střelba na slepo. Tušila jsem, že nebudu cílovka.
Autor to psal ještě před "touhle dobou," takže mě některé věci upřimně rozesmály a jindy jsem s lehkým povzdechem pokyvovala na souhlas.

Prostředí divokého severu, kde v chatkách o sušeném mase, sem tam čerstvém, proloženém zeleninou, přežívá několik lidí a časem se ukazuje, kdo jsou a jak se tam dostali, mi přišel jako fajn nápad na zimní čtení.

Ale... ach bože. Hrdince je 23 let a je napsaná tak, jako by jí bylo 13. Nesmím samozřejmě zapomínat na to, že v určité chvíli se její vývoj jaksi zastavil a posunul trochu jinam, ale to nebyla jediná věc, která mi vadila. Ti lidé se chovali zvláštně a neustálé roztoužení a životní moudra načerpaná z jedné sbírky básní... naivita a téměř vše viděno jen z pohledu Lynn, to vše příběh hrozně ochudilo.

Ale je to autorova prvotina, tak třeba příště přijde s něčím, nad čím nebudu tak remcat.
Chápejte, držkuju proto, že to mělo tolik nevyužitých myšlenek...

Viky007
10.10.2021 5 z 5

Jedna z mála postapo knih, u které byste i věřili, že se to fakt může stát. Války, chřipka, experimenty na lidech... sakra, všechno to zní tak trochu povědomě. Popravdě si myslím, že jednou se to nějak zvrtne a lidstvo se zničí samo. No radši nad tím moc nepřemýšlet, z toho by se člověk mohl i zbláznit. Celkově knihu hodnotím spíš jako průměrnou, ale rozhodně má potenciál pro další díly. Čte se v podstatě sama. Jen mě trochu mrzí, jak to schytal Ramsey - jasně, nadbytečná postava, ale mohl mít celkem zajímavý vývoj. Jinak doporučuji. Ještě kdyby byl k dispozici další díl, to by bylo ideální :).

Ellis03
07.10.2021 5 z 5

Není to tak napinava kniha, která nutí každou volnou minutu pokračovat ve čtení. A není to ani nijak zvlášť akcni. Ale každopádně je zajímavá, taková oddechovka, trochu k zamyšlení. A každopádně je Dobre napsána. Když už jsem se ke knize vrátila a začala zase číst, měla jsem problém ji odložit. Já jsem spokojena. Za mě 4,5*

vlkove
25.09.2021 5 z 5

Kniha se mi opravdu líbila. V podstatě je to typická žánrovna. Svět v rozkladu, uzavřené společenství, jednoduchá zápletka a jen špetka milostných zalíbení. Je to velice komorní prostředí s jen málo postavami.
Moc se mi líbilo vykreslení života postav, které přežívají v nehostiných podmínkách. Část atmosféry se na mě skutečně přeneslo a při čtení mi byla stutečně zima.
Prvních 70 stran bylo trochu pomalejších, ale pak se to pořádně rozjelo.

UPOZORNĚNÍ: V knize umírá spoustu zvířat a jsou zde podrobně popsány praktiky lovu zvířat a následné zpracování masa. Autor uvádí vše na pravou míru a zvířata jsou usmrcena za zdrojem potravy nikoliv pro potěšení lovce.

trudoš
03.07.2021 2 z 5

Myšlenka dobrá a některé detaily byly moc hezky zvládnuté, ale jinak mi přišlo, že je to román o ničem. Nic, co by už nebylo stokrát zpracováno lépe a zajímavěji. Nejde přitom o kulisy pomalého konce světa, které jsou zrovna trendy, ale o fádní koncepci zápletky, jež se ani nepokouší o nějakou originalitu. Zlí pronásledují hodné a v okamžiku, kdy si to všechno vyříkají, odhalí se očekávaná pointa – pročež finále příběhu je za námi. To celé je prokládáno podbízivě jímavými vzpomínkami čtyřiadvacetileté hrdinky na mrtvého otce. Neříkám, že to v určitých momentech nemělo šmrnc, ale mnohem častěji mi lezlo na nervy pubertální chování protagonistů, kteří už pár let žijí ve smrtonosné krajině; případně nesmyslné odbíhání od ústředního motivu, které jinak stostránkovou osnovu roztáhlo na takřka čtyřnásobek. Jako kdyby si Tyrell Johnson nebyl schopen vybrat, jestli bude psát young adult romanci nebo poctivý postapokalyptický road trip a skončil trochu nešťastně na půli cesty mezi oběma žánry.

nai.ivka
18.04.2021 3 z 5

Chřipka nejvíc útočí v nejchladnějších měsících roku a proto své postavy posílá do sněhu a chladu ... nespletl se autor, nechtěl použít nějakou jinou smrtící chorobu? Možná se teď při pandemii poučil. Jako jo, kniha se dala číst, nelogické věci mě ale dost iritovaly. Pokračování si nechám ujít.

RunningWolf
12.04.2021 3 z 5

Čistej průměr.Rozhodně ne brak ale vrchol zánru zrovna taky ne.
Na čtení před spaním nebo někam na cesty aby se človk nemusel bát že o knihu příjde je kniha ideální

martina.culik
08.03.2021 3 z 5

Knihu jsem četla během karantény a nepřečetla jsem si pořádně anotaci, takže mě to trochu zaskočilo. Ve chvílích, kdy bylo vysvětlování, jak k tomu celému došlo, mi z toho nebylo úplně příjemně, protože některé části byly až moc reálné (i když bych ještě před rokem tvrdila, že je to nemožné).
Knížka je fajn, ale konec má nakročeno na pokračování, což mě zklamalo, protože zůstává neuzavřený a já mám raději, když knížka opravdu skončí (a nebo má k dispozici i navazující díly), což v tomto případě splněné není.

EtELINKA23
26.08.2020 3 z 5

Četla jsem v době karantény a nebylo mi to úplně příjemné zvláště pak podobnosti mezi knihou a tím co se ve světě dělo. Ale jinak ke knize, nebyla špatná, dobře vykreslená atmosféra, děj plynul krásně a hladce bez natahování. Co se mi moc líbilo byl popis prostředí a zvířat. Určitě si přečtu i další díly :)

Haduwig
23.05.2020 3 z 5

Není to špatná kniha, autor umí velmi dobře vykreslit atmosféru a s lehkostí dávkuje informace o tom, co se se světem vlastně stalo. Ale ten příběh, ach ten příběh... Děj se dá shrnout do deseti vět, což není mnoho. Za mě by bylo lepší, kdyby to víc odsýpalo a rovnou tu bylo i pokračování. Nebo kdyby tu byla ještě temnější atmosféra, k níž dlouhé temné noci na zasněženém severu v postapo době přímo vybízí... Zkrátka je to poměrně sympatický počin, ale pokračování číst nebudu.

LadyAlena
02.04.2020 5 z 5

Příjemné čtení, měla jsem pocit, že se kniha dějově tak nějak "drží zpátky" a nezlobila bych se za větší jízdu, ale jinak to mělo hlavu a patu